IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - БИБЛИЈА - КОЈ ЈА НАПИШАЛ?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

БИБЛИЈА - КОЈ ЈА НАПИШАЛ?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 23456 24>
Автор
Порака
аџија Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Октомври.2006
Статус: Офлајн
Поени: 5474
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Март.2007 во 18:30
Originally posted by Pravoslavie Pravoslavie напиша:

Originally posted by Miralem1 Miralem1 напиша:

Biblijata ja napisal konstantin. Pagan so tapija.

Докажи!
Кажи ни нешто за животот на Царот Константин

Не може НИКАКО да докаже, затоа што како прво, се уште по светските музеи се чуваат ракописите од Стариот завет и од Новиот завет, што се векови и векови пред воопшто да се роди Константин во 280г...

Ова е исто како да се обиде да докаже дека Шекспир го напишал Оливер Твист! LOLLOLLOLLOLLOLLOLLOLLOL
Кон врв
Danyal1907 Кликни и види ги опциите
Група
Група
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Февруари.2007
Поени: 44
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Danyal1907 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Март.2007 во 01:09

Така да Павле почнува да вметне свои правила и закони кој самиот Исус не практикувал и нема проповедано.Кога Павле и Барнабас биле во антакија,неко христијани наречени гентиле одбиле да се обрезуваат и да се придржуваат на законите на стариот завет , откако слушнале за ова другите апостоли ,одма пракаат делегација  за да се откажат од овие свои намери.Кога апостолите виделе дека нема фајде од вакви  преговори уште еднаш пракаат нова делегација овој пат со чело на Јаков ,се ова се случува 50 тата година.Откако Јаков ги убедува Петре и Барнабас за да се обрезуваат и да се придржуваат на законите од стариот завет, бидејки вели ако не се придржувате на овие закони никогаш нема да бидете следбеници на Исус , за овој договор заеднички пишуваат писмо на народот во антакија.Арно ама еден по име Павле не ги прифака ова и се оддалечува од апостолите.

И така после ова Павле почнува да проповеда без обрезување и без следење на стариот завет сосема дргуа Библија.наречена новиот завет год.50-53 та.

Павле,овата  Библија-Библијата на Исус изумирува

1.Паганите на тие што се обрезувале им се смееле .Павле ги знеше обичаите на паганите за тоа го одби обрезувањето како непотребно

2,Го измисли тезата дека и Исус го одбивал стариот завет

3,Исто го измисли тезата ,иако ни во стариот ни во библијата не стои дека сите луге после Адам се грешни

Објави дека стариот завет е неважечки

Гал 3 25 A kad dođe vera, već nismo pod čuvarom

Ром 3-20 Jer se delima zakona ni jedno telo neće opravdati pred Njim; jer kroz zakon dolazi poznanje greha.

Ром 7-5 Jer kad bejasmo u telu, behu slasti grehovne, koje zakon rađahu u udima našim da se smrti plod donosi.

Рече дека следбеници на стариот завет ке имаат казна од Бог

15 Jer zakon gradi gnev; jer gde nema zakona nema ni prestupa.

Дека повод за сите гревови е стариот завет 

Ром 7-7 Šta ćemo dakle reći? Je li zakon greh? Bože sačuvaj! Nego ja greha ne poznah osim kroz zakon; jer ne znadoh za želju da zakon ne kaza: Ne zaželi.

2 Moj. 20:17, Mih. 2:2, Rim. 3:5, Rim. 3:20, Rim. 4:15, Ef. 5:3

8 A greh uze početak kroz zapovest, i načini u meni svaku želju; jer je greh bez zakona mrtav.

Rim. 4:15, 1 Kor. 15:56

9 A ja življah nekad bez zakona; a kad dođe zapovest, onda greh ožive,

10 A ja umreh, i nađe se da mi zapovest bi za smrt koja beše data za život.

Стариот завет ги поттикнува гревовите

1кор 56 A žalac je smrti greh, a sila je greha zakon.

Кој се придржува на стариот завет тој е проклет

Гал3-10 Jer koji su god od dela zakona pod kletvom su, jer je pisano: Proklet svaki koji ne ostane u svemu što je napisano u knjizi zakonskoj da čini.

Да видиме во тоа време како и на што верувале паганите и што проповедал христијанството на Павле:

Кој умирал или кој се родил морало да има некој посредник Бог во тоа време:

ТАТКО :   ЗЕУС

Постоела вера по име олимпус ,тие верувале дека боговите живееле во планината олимпус,и понекогаш за спас на лугето се симнувале од планините ,шеф на овие богови бил ЗЕУС.Верувале дека боговите се женеле ,рагале и биле бессмртни.

СВЕТИОТ ДУХ:  ХЕРМЕС

Верувале дека Хермес бил син на Зеус,дека бил посредник помегу лугето и боговите.Исто како денеска кај христијаните.Паганите тогаш го цртале Хермес како во главата има седло за голуби ,исто денеска христијаните цртаат за Исус.

ИСУС : АТТИС

Према верите на сонцето,со надареност од Боговите имале луге кои после станувале Бог.Аттис кој бил овчар после му се рага еден син по име Адонис (се рага од инцест)  верувале дека иако бил човек после неко време станал Богочовек,и исто верувале дека сите овие после едно време умирале како херои.

БОГ, СИН НА БОГ

На императорите во тоа време ги рачунале како Бог, Син на Бог ,Спасител интересно и Исус а после вака го нарекоа.

ЛУГЕТО СТАНУВААТ БОГОВИ

Во тоа време најнормално било лугето да стануваат богови.Ослободителот на Грчка Фламинус и Сезар постануваат богови

Исто така и кога умирал некој Римски император верувале дека тој ке стане Бог.

УМРЕНИ-ПОСЛЕ ОЖИВЕАНИ БОГОВИ

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Март.2007 во 01:15
Originally posted by Danyal1907 Danyal1907 напиша:

Така да Павле почнува да вметне свои правила и закони кој самиот Исус не практикувал и нема проповедано.Кога Павле и Барнабас биле во антакија,неко христијани наречени гентиле одбиле да се обрезуваат и да се придржуваат на законите на стариот завет , откако слушнале за ова другите апостоли ,одма пракаат делегација  за да се откажат од овие свои намери.Кога апостолите виделе дека нема фајде од вакви  преговори уште еднаш пракаат нова делегација овој пат со чело на Јаков ,се ова се случува 50 тата година.Откако Јаков ги убедува Петре и Барнабас за да се обрезуваат и да се придржуваат на законите од стариот завет, бидејки вели ако не се придржувате на овие закони никогаш нема да бидете следбеници на Исус , за овој договор заеднички пишуваат писмо на народот во антакија.Арно ама еден по име Павле не ги прифака ова и се оддалечува од апостолите.

И така после ова Павле почнува да проповеда без обрезување и без следење на стариот завет сосема дргуа Библија.наречена новиот завет год.50-53 та.

Ти чоек подобро да мењаш професија, оти како за муслимански проповедник, не те бива многу. Зошто?

Прво, не постоле христијани наречени „гентили“ LOLLOLLOLLOL Леле колку ме насмеа со ова не си свесен...LOLLOLLOLLOL Постоеле неевреи, односно христијани од другите народи... И сега сакаш сериозно да ти одговарам на остатокот од овој пост, кога ваква основна работа не ја знаеш?

Второ, точно е дека апостолите, на чело со Јаков, имале средба со Павле на која се дискутирало за обрезувањето. АМА КОМПЛЕТНО НЕТОЧНО е тоа што ти го напиша. Тие, сите апостоли, се сложиле дека не треба да се наметнува бесмислената форма на обрезување, туку да се проповеда новата, вистинска форма на обрезување на срцето за Господа, која ја воспостави Христос.

Сите овие работи се запишани во Новиот Завет. Читај ги Дела Апостолски и се ќе ти се разјасни, иако се сомневам дека тебе ти е до знаење...

Изменето од аџија - 20.Март.2007 во 01:18
Кон врв
Група
Група
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Danyal1907 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Март.2007 во 01:32

јас гледам дека ти воопшто не си читал поранешните мои постови,покушаваш да осудуваш нешто што воопшто не знаеш, оди малце поназад све убаво ти е објаснето кои се овие џентиле христијани , и јас сум на почеток сум дал информации од кај ми се податоците ,врати се малце поназад све ке ти биде јасно ,офф стара болест без да се чита убаво се дава одговор.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Март.2007 во 01:34
Originally posted by Danyal1907 Danyal1907 напиша:

офф стара болест без да се чита убаво се дава одговор.

Се сложувам. Бидејќи да си го читал Новиот завет, макар и само Дела Апостолски, ќе знаеше дека твојов пост врска си нема...
Кон врв
Група
Група
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Danyal1907 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Март.2007 во 01:43

хехе ,па ти не гледаш дека ти имам дадено и цитати од дела апостолски -само да ти кажам дека немаш одбрана само можеш да тонеш -кај ти се коментарите за паганските обичаи и денешните христијански

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Март.2007 во 01:45
абе данаилчо... Виде сеа шо ќе ти кажам... Јас убаво ти посочив еден единствен аргумент, со кој падна во вода се што кажа... бидејќи едноставно излажа....

Значи ако сакаш сериозна дискусија, не лажи другпат...
Кон врв
Група
Група
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Danyal1907 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Март.2007 во 01:56
ти сакаш да ги подбиваш историските факти така? е нема бе другар бежанија, тие ти се факти ,факт е и тоа дека и денеска се применува обичаи од паганите и многубожниците ах павле, ке ви биде опростено кога ке признаете дека сте следбеници на Павле
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Март.2007 во 01:59
таман работа да побивам историски факти.

Историските факти тебе те побиваат.... this is the problem!

кратки...кратки нозе....LOL
Кон врв
Група
Група
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Danyal1907 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Март.2007 во 02:03

добро , ке ти опростам нема да пишувам 3 (знаеш на што мислам) сега одам а некој друг ден ке наставиме ,а за тоа време земи од почеток да читаш и размисли убаво како ке ми одговориш ,досега на ништо не ми одговоривте ,впрочем ако има некој подобар може да се јави ај сеа чао и лека ноч на сите.

п.с само за инфо ке спрема уште топ теми ,задоволство ми е со вас да дискутирамWink
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Март.2007 во 02:05
ти не дискутираш другар... Ти си правиш монолог...

И тоа монолог со неточни историски и библиски факти.
Кон врв
anakin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Unidentified Flying Object

Регистриран: 08.Август.2005
Локација: Machku Pichku
Поени: 18535
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Март.2007 во 02:22

dijalog so nemiot

SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Март.2007 во 02:23
кај си бе анакин, бе друже...

твојот придонес се бара... да не занемеш сите со твојата елоквентност! Big%20smile

Ова не е цинично, сериозен сум!
Кон врв
Група
Група
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Danyal1907 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Март.2007 во 23:49

УМРЕНИ-ПОСЛЕ ОЖИВЕАНИ БОГОВИ

Во римската империја верувале дека боговите умираат и

после дека се оживуваат

Исто во  Египет верувале дека богот Осирис умрел па оживил.

Грчкиот бог Дионисус,Мезопотамија Мардук,Сирија Адонис,Иран ски бог Митра.

Сите овие во мистичните религии имало приказни за овие

богови кои умреле па после оживееле –така пишува во Бирт
оф кристианити.

ОЖИВУВАЊЕ НА ИСУС- ОЖИВУВАЊЕ НА ОСИРИС

Во времето на Павле култот на Осирис и Исис било

проширено насекаде во римската империја. Во Египат  
секоја година се славело умирањето и оживувањето на
богот Осирис кој бил најславен бог во тоа време .

Пошто овие верувања биле многу проширени тогаш Павле

многу добро ја знаел ова и за да го користи ова прилика ,проповедот на Исус го менува со верувањата на
овие пагани.

Павле го користи Исус како личност исто како

верувањата на паганите така да ја фрлат тезата дека и
 исус има умрено па оживувано ,која трает ден денеска.така со ова паганите со многу леснотија го прифакаат тоа што го тврди Павле,кој сакал да има што повеке приврзаници и кој успева.

ПАВЛЕ ВМЕТНУВА ВЕРУВАЊА ОД ПАГАНИТЕ

Исус сам себеси, поради гревовите на сите луге, (од Адам) за да бидат опростени овие гревови умират на крст.

Ром 3-25-26

Kog postavi Bog očišćenje verom u krvi Njegovoj da pokaže svoju pravdu oproštenjem pređašnjih greha;

3 Moj. 16:15, Isa. 53:11, 1 Jn. 4:10

26 U podnošenju Božijem, da pokaže pravdu svoju u sadašnje vreme da je

On pravedan i da pravda onog koji je od vere Isusove.

Теологот Лесли Веатхереад вели дека ова верување е превземено од паганите.

Месото-крвта на Исус (леб-вино). Поповите во црквите на

лугето им даваат парче леб ,и овој парче леб веруваат
дека е  месото  на Исус ,е ова верување потекнува од паганите вели проф. Е.Еммерсон во ундерстанд Библе.

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 23456 24>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,156 секунди.