IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - БИБЛИЈА - КОЈ ЈА НАПИШАЛ?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

БИБЛИЈА - КОЈ ЈА НАПИШАЛ?

Внеси реплика Внеси реплика страница  123 24>
Автор
Порака
Danyal1907 Кликни и види ги опциите
Група
Група
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Февруари.2007
Статус: Офлајн
Поени: 44
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Danyal1907 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Тема: БИБЛИЈА - КОЈ ЈА НАПИШАЛ?
    Испратена: 27.Февруари.2007 во 23:07

Темата можете да ја нарекувате и Библија против Библија или Новиот завет против Стариот завет или најбитно за мене Павле против христијаните и Исус. Темава ке биде многу долга ,има две разлози едната е дека има многу да се пишува а другата е дека јас немам време нонстоп да пишувам ,па ке трае со денови  недели а можеби и месеци додека да завршам.Со тек на времето ке видите како Христијаните се грдно изманипулирани и излажани , на жалост тие мислат дека се приврзаници на Исус ,дека се следбеници на Исус итн. Не се свесни воопшто дека тие се приврзаници на еден  гастрабајтер евреин Павле ,дека црквата е измислена од овој  ,дека иконите исто така се измислени и дека денеска кај што се молат и празниците кои ги слават уствари се пагански празници ,да не испадне дека лажам ,ова не го тврдам јас но еминентни христијански проф. По Библија итн ке одиме step by step  со јасни докази .

1.        The New American Bible :

Ова е толкуванје на Библијата која е напишана за 25 год. Под директива на Папата и кој има печат директно од Жеан Паул втори.

2.        The One Volume Bible Commentary :

Под контрола на J.R. Dummelow 44 христијански теолози која е напишана за потребите на протестантите

3.           Wycliffe Bible Commentary :

Исто за потребите на Протестантите кој 56 теолози го напишале

4.        Halley's Bible Handbook :

Амерички протестант Др.Хенри Халлеј ја напишал ова толкуванје и кои има добиено награди за ова толкуванје исто така е преведена на 16 св. Јазици и к ој има продадени преку 5 милино примероци.

5.        The Interpreter Biblical Commentary :

Исто така толкување на Библијата од теолози и ученици.

Црквата вели дека Библијата е:

;Библијата е книга која е напишана во 2 век од нашата ера .Апостолите на Исус Матеј,Јовани блиски пријатели на апостолите Марко и Лука кои во првите 4 книги внимателно ги објаснуваат животот и делото на Исус;

И ја брани тезата дека:

1.Апостолите Матта и Јован и блиските пријатели на Маркос и Лука се автори на 4 те Библии

Оваа тврдење далеку е од вистината ,така велат западните извори.Према научните докази вистинска Библија не постои кое животот и делото на   Исус го објаснува вистинито.Што значи дека денешните Библии ни одблиску не го одтсликуваат тоа што вистински Исус сакал да кажува.

Исус имал обврска да го проповеда Библијата на Бог:

Лука 4-18-19

Господовиот Дух е на мене,зашто ме помаза и ме испрати да им проповедам на бедните...

Лука 20-1

И еден ден ,кога го проучуваше народот на Храмот и го проповедаше Евангелието...

Марко  1-14-15

А откако Јован беше предаден,Исус дојде во Галилеја,проповедајки го Божјото Евангелија... и верувајте во Евангелието.

Матеј 9-35

И Исус ги обиколуваше сите градови и села, поушувајки во нивните синагоги и проповедајки го Евангелието....

Како што се гледа    Исус    ги повикува лугето  на покајување. Јован и Исус само на народот на Израел имаат проповедано .Основа на Исусовото учење било не како што тврди црквата крстот,крвна догма, самата личност на Исус него било Бог .

И Јован исто така има проповедано Евангелие Лука 3-18

I drugo mnogo koješta javlja narodu i napominja.

Матеј 3-1

U ono pak doba dođe Jovan krstitelj, i učaše u pustinji judejskoj. I govoraše: Pokajte se, jer se približi carstvo nebesko

Марко  1-4

Pojavi se Jovan krsteći u pustinji, i propovedajući krštenje pokajanja za oproštenje greha.

Како што се гледа и Јован проповедал евангелие како што проповедал Исус и исклучиво има проповедано за Бог и неговата

Исто така и Јован бил подржан со Светиот дух

Лука 1-15

Jer će biti veliki pred Bogom, i neće piti vino ni siker; i napuniće se Duha Svetog još u utrobi matere svoje;

На крај Исус и Јован во своите Евангелии имаат проповедано на верувањето на ;единствениот Бог; и имаат повикано народот на покајување.

Тврдењето  на црквата е дека Исус и Јован никогаш не нудиле книга наречена Библија.

А цитатите што ги наведов јасно се гледа дека Исус и неговиот роднина  Јован и кои живееле во истите тие години пропо ведале Библија .

Проф. Тхомас Мишел кој е службеник во ватикан вели дека Исус нема донесено книга нарекувана Библија и вели;;Прво ова да расчистиме :Христијаните со сигурност тврдат дека Исус нема донесено ниедна  книга па и самата Библија

(книга:Христијанство и сознание на Бог –предговор)

Е сега прашањето е зошто христијаните негираат дека Исус ја донел Библијата на Израелците ( зашто Исус има проповедано само на Евреите)?

Одговор на оваа прашање ке добите во наредните мои постови ,каде ке ви понудам истражувања каде е докажано и  дефинитивно ке се види дека денешната црква го имаат формирано поранешни пагани

Пораката од Библијата го има сменето никој друг него самиот Павле кој тогаш бил еврејски гастарбајтер,и кој воедно е и автор на Библијата ,иако целокупната Библија можеби лично нема напишано но факт е дека е напишано спрема негова директива.

Павле, пораката на    Исус  каде на кратко повикува на обожување на еден единствен Бог,покајување,верување во другиот свет итн. Го има сменето со Исус Бог,козмички спасител,кој умрел на крстот така да ги спасил сите луге заради тоа дека Адам и Ева починиле грев (за ова ке отворам друга тема)

Заради ова Библијата која му е објавена на Исус, и  кога живеел Исус не е напишано ,и спротивно на верувањето на Исус и неговите Апостолите,така да инспририрани од мислите на Павле непознати автори го имаат запишано денешната Библија,која разни истражувања го имаат докажано дека е инспирација на самиот Павле и не случајно црквата тврди дека воопшто Исус нема донесено никаква книга  и никаква Библија.

Библијата на Исус во текот на неговиот живот не е напишано ,таков натпис денеска нема за ова германскиот католик ханс Круг вели вака:На изнедувачки начин, Исус лично сам нема оставено ништо напишано од своите зборови,и своите зборови го нема земено како гаранција (Он Беинг Кристиан)  

Првата Библијата по Марко е напишана 37 год. После Исус ,се поставува прашањето како е напишана? Црквата вели вака:

Авторите на библијата се инспирирани од светиот дух ,и под директива на самиот Бог и под негова контрола се напишани.Главниот автор е самиот Бог,само Бог што сакал тоа е правилно е напишано (2.Консилиум во Ватикан),деи Вербум н.11а)

Така да:

1.Евангелиите истинито-правично ја пренесуваат историјата

2.Овие Евангелии напишани се од автори кои се инспирирани од самиот Бог ,така да во суштина писателот е самиот Бог. (АБЦ да на Светата Книга)

Проф.Томас Мишел вака вели:Према верувањето на христијаните Евангелиите се напишани од лугето кои Бог ги одредил ,значи Евангелиите имаат Божја страна и човечка страна,или со други зборови авторите на Светата книга испирирани од светиот дух,исто така вели дека Бог нема натерано да се пишува збор по збор него се инспирирани од самиот Бог.

Ако правиме резиме на црквата испага вака:

1.Евангелиите се напишани и од страна на Бог и од страна на лугето заедно инспирирани од Бог

2.Бог, ги одредил авторите на Евангелиите ,ги инспирирал што да напишат ама авторите самите ги составувале речениците.

3.Засигурно Евангелиите со одобрувани од самиот Бог и правилно се напишани од авторите,иако лугето имаат напишано правиот автор е самиот Бог.

За разлика од тврдењето на црквата ,христијаните се поделени на две групи по прашанјето на новиот завет, овие две групи вака ги објаснува проф.по новиот завет Ховард Маршал: Еден дел на христијаните тврдат дека новиот завет нема грешки ,другата група вели дека иако  Библијата има и Божји збор има грешки и контрадикторности.(Библикал инспиратион стр.49-51)

Исто и амеррички проф. По Библија Роберт.ц .Дантен тврди дека иако црквата  вели дека нема грешки ,тешко може да се брани пошто спрема истинитостите има грешки и отворено има човечки размислувања (те Холи Скриптурес стр 10)

Еве еден пример:

Спрема Лука (23-34),Исус кога бил на крстот барал опрост за тие што сакале да го убиваат:

A Isus govoraše: Oče! Oprosti im; jer ne znadu šta čine. A deleći Njegove haljine bacahu kocke.

а The New American Bible :Овој 34 баб спрема најстарите верзии го нема ,значи објаснувањето вели дека овој баб после е додавено.

б Англиски поп Др.Лесли Д. Ветерхеад вели дека овој баб на Лука 23-34 е невозможно овие зборови да го рекол самиот Исус еве зошто:

Во Матеј 25/41-43 Исус во својот живот тие што не му дале леб рекол да бидат проклети и им се налутил.

41 Tada će reći i onima što Mu stoje s leve strane: Idite od mene prokleti u oganj večni pripravljen đavolu i anđelima njegovim.

42 Jer ogladneh, i ne dadoste mi da jedem; ožedneh, i ne napojiste me;

43 Gost bejah, i ne primiste me; go bejah, i ne odenuste me; bolestan i u tamnici bejah, i ne obiđoste me.

Др Лесли: Овие две реченици од Исус не можат да излезат ова во Лука во никој случај не може да го кажува Исус ,или тој збор грешно е разбрано или  тој што има напишано има напишано од својот комплекс.(те Цристиан агностик)

Проф.Маршал :Во новиот завет не е јасно, кај многу цитати не се знае дали се оригинал или изменети , но се знае дека Бог на нас, без грешки и отворено за да се разбере ни нема дадено Светата книга (те холи скриптурес стр.67) и дава еден пример:

Во Јован 1-18 за Исус спрема постарите записи две поима се споменува:

а Во стари записи  "Monogenes theos"што значи Еднороден Син Бог

б во уште постарите записи "Mono gene huiou" што значи Еднороден Син (те холу скриптурес 67)

Ова дека е незначајна разлика не може да се рече зашто на едно место него  како Бог го споменува  а на друго место како Син

Ова е битно пошто во стариот завет на ебрејски атрибутите на Син се подразбира како сакан на Бог

Од страна на црквата Светата книга е прогласена канонска (света).

Само што Католиците,Протестантите и Православните цркви ,Канонот која ја сочинува Светата книга се различни,секоја црква посебно за другата црква која е прогласена канонска за некоја тврдат дека се апокрифи (лажни).

Консилиум во Тренто 1546 год сите книги во Цветата книга ги прогласува за канонска.66 книги едногласно се прогласуваат за канонски другите 6 книги после долга расправија  да  ли се виситинити или се лажни ,   сите 72 книги ги прогласува за канонски

Протестантите овие 6 книги ги прогласуваат како лажни, овие се деутероканонски книги или втор канон или после кои се прогласени за канонски.

И во Македонија Светата Книга сочинуваат збир од 66 книги.

Добро во консилиумот рековме дека 72 книги се прогласени за канонски ,а во денешните Свети книги има само 66 ,другите 6 книги ги нема .

ke prodolzam.....

Изменето од Danyal1907 - 27.Февруари.2007 во 23:59
Кон врв
V.D.A.P. Кликни и види ги опциите
Група
Група

Регистриран: 26.Ноември.2006
Поени: 35
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај V.D.A.P. Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Февруари.2007 во 12:01
1. Ne mesaj Evangelie so Biblija.
Biblijata e sostavena od Star i Nov zavet. Stariot zavet od Biblijata go pisuvale Evrejskite proroci Pocnuvajki od Mojsej pa se do prorokot Malahija. Vkupno sodrzi 50 knigi, navazen del e Pettoknizieto na Mojsej vo koj e pretstaven Evrejskiot zakon, odnosno osnovata na Evrejskata religija. Noviot zavet pocnuva so cetirite Evangelija napisani od apostolite Marko, Matej, Luka, i Jovan koi gi iskazuvale svoite svedostva za ovozemniot zivot na Gospod Isus Hristos, pottiknati od Svetiot Duh. Potoa sleduva knigata Apostolski dela, napisana od apostol Luka, a po nea se Apostolskite poslanija, za na kraj da bide Otkrovenieto na Sv. Jovan Bogoslov koe e edna isklucitelna kniga vo koja preku paraboli e pretstavena idninata na svetot do Vtoroto Hristovo Doagjanje. Noviot zavet sodrzi 27 knigi, sto zaedno so knigite od stariot zavet pravat 77 a ne 66. Pisuvanjeto na Biblijata e pottiknato od Samiot Bog, preku Negoviot Svet Duh, sto e potvrdeno od faktot deka Apostolite  pred svoeto apostolstvo bile prostodusni luge- poveketo ribari.
2. Ako se povikuvas na zapadni(protestantski i rimokatolicki) teolozi da napomenam deka tie znacitelno otstapile od Pravoslavieto, pa i nivnite Biblii pretrpele mnogu izmeni. Isto taka ne koristi izvadoci od paraboli koi gi kazuval Isus za sporedba so bukvalni nesta(kako toa so prokolnuvanjeto na onie koi ne mu dale leb, sto e parabola koja se odnesuva za krajot na svetot i posledniot sud za onie koi ne pravele dobri dela)
Кон врв
Група
Група

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај V.D.A.P. Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Февруари.2007 во 12:04

Komentarot se odnesuva na prviot post na Danyal

Кон врв
belichka Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 30.Октомври.2006
Поени: 2023
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај belichka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Февруари.2007 во 19:08
Originally posted by mist mist напиша:

Кој ја напишал Библијата несе знае, но таа дефинитивно нее иснпирација на Бога и дефинитивно нее Божја книга.

ama postot e sigurno od inspiracijata na mist,
Blagosloven e Onoj Koj ide vo imeto Gospodovo
Кон врв
coolio Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 13.Февруари.2007
Локација: Macedonia
Поени: 129
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај coolio Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Февруари.2007 во 22:26
Originally posted by V.D.A.P. V.D.A.P. напиша:

Biblijata e sostavena od Star i Nov zavet. Stariot zavet od Biblijata go pisuvale Evrejskite proroci Pocnuvajki od Mojsej pa se do prorokot Malahija. Vkupno sodrzi 50 knigi, navazen del e Pettoknizieto na Mojsej vo koj e pretstaven Evrejskiot zakon, odnosno osnovata na Evrejskata religija. Noviot zavet pocnuva so cetirite Evangelija napisani od apostolite Marko, Matej, Luka, i Jovan koi gi iskazuvale svoite svedostva za ovozemniot zivot na Gospod Isus Hristos, pottiknati od Svetiot Duh. Potoa sleduva knigata Apostolski dela, napisana od apostol Luka, a po nea se Apostolskite poslanija, za na kraj da bide Otkrovenieto na Sv. Jovan Bogoslov koe e edna isklucitelna kniga vo koja preku paraboli e pretstavena idninata na svetot do Vtoroto Hristovo Doagjanje. Noviot zavet sodrzi 27 knigi, sto zaedno so knigite od stariot zavet pravat 77 a ne 66. Pisuvanjeto na Biblijata e pottiknato od Samiot Bog, preku Negoviot Svet Duh, sto e potvrdeno od faktot deka Apostolite  pred svoeto apostolstvo bile prostodusni luge- poveketo ribari.
2. Ako se povikuvas na zapadni(protestantski i rimokatolicki) teolozi da napomenam deka tie znacitelno otstapile od Pravoslavieto, pa i nivnite Biblii pretrpele mnogu izmeni. Isto taka ne koristi izvadoci od paraboli koi gi kazuval Isus za sporedba so bukvalni nesta(kako toa so prokolnuvanjeto na onie koi ne mu dale leb, sto e parabola koja se odnesuva za krajot na svetot i posledniot sud za onie koi ne pravele dobri dela)
Kako sto gledam jas Biblijata ima mnogu avtori sto go pisale, znaci samite tie avtori ukazuvaat deka ne e bozja kniga,i mnogu e jasno kaj sto si napisal deka BIBLIJATA PRETRPELA IZMENI , dali bozjata kniga moze da se smeni ? cudno .. samo razmisli sto si napisal, ke se zbunis od toa sto si go napisal, posto koga ke razmislis BIBLIJATA ima avtor, znaci deka e napisana vo stil na KOJ STO KAZAL i KOJ STO REKOL , i ops na nekoj mu teknuva ne mi se dopaga ova i GO MENUVAM , epten cudno :)
pozdrav
Sega znam deka nisto ne znam (sokrat)
Кон врв
чаир Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Јануари.2007
Поени: 950
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај чаир Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Февруари.2007 во 23:11
Originally posted by Sulltan Murad Sulltan Murad напиша:

Originally posted by coolio coolio напиша:

Kako sto gledam jas Biblijata ima mnogu avtori sto go pisale, znaci samite tie avtori ukazuvaat deka ne e bozja kniga,i mnogu e jasno kaj sto si napisal deka BIBLIJATA PRETRPELA IZMENI , dali bozjata kniga moze da se smeni ? cudno .. samo razmisli sto si napisal, ke se zbunis od toa sto si go napisal, posto koga ke razmislis BIBLIJATA ima avtor, znaci deka e napisana vo stil na KOJ STO KAZAL i KOJ STO REKOL , i ops na nekoj mu teknuva ne mi se dopaga ova i GO MENUVAM , epten cudno :)
pozdrav
LOLLOLLOLThumbs%20Up

како што се гледа ти немаш јасна престава за тоа штоо е библија па да ти објаснам
Библијата е зборник од 77 книги поделени на два дела Стар и Нов Завет, стариот завет е во периодот до Христа а новиот во периодот по христа, никој не рекол дека библијата е напишана од еденчовек да е дело на повеќе писатели кои и се под раководство и вдахновение наСветиот Дух
Нова заповед ви давам да се љубите еден со друг како што Јас ве возљубив така и вие да се љубите еден со друг.По тоа ке ве познаат сите дека сте мои ученици, ако имате љубов меѓу себе (Јов. 13-34,35)
Кон врв
Bronhi Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Февруари.2007
Поени: 348
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Bronhi Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Февруари.2007 во 23:48
Првите неколку реда ме испровоцираа да коментирам, но кога видов како продолжува текстот разбрав дека нема потреба од коментар. Чисто антихристијанско гледање кон христијанството, нешто слично на пропагандата што ја врши режисеров со „гробот на Христос“. Едноставно не е вредно за подлабок коментар.
Земете БРОНХИ полесно се дише
Кон врв
coolio Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 13.Февруари.2007
Поени: 129
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај coolio Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Февруари.2007 во 23:57
Originally posted by чаир чаир напиша:

Originally posted by Sulltan Murad Sulltan Murad напиша:

Originally posted by coolio coolio напиша:

pozdrav
LOLLOLLOLThumbs%20Up

како што се гледа ти немаш јасна престава за тоа штоо е библија па да ти објаснам
Библијата е зборник од 77 книги поделени на два дела Стар и Нов Завет, стариот завет е во периодот до Христа а новиот во периодот по христа, никој не рекол дека библијата е напишана од еденчовек да е дело на повеќе писатели кои и се под раководство и вдахновение наСветиот Дух

jas znam mnogu poubavo od tebe sto znaci biblija, aj ke ti objasnam posto mozda i ti ke naucis nesto :

BIBLOS doaga od starogrckiot jazik sto znaci sostaveno od knigi , ti vikas 77 ,toj vika 66, drugi vikaat 62 , nema tocen odgovor kolku se, znaci kolku i da mislis deka ima 77 sepak ne si siguren, pa probaj sam da zemes biblija postara za razlika od nekoja po nova  i ke vidis deka e izmeneta, neka ne ti bide krivo zatoa sto biblijata ima razni avtori, koi i tie postarite se izmeneti,a najstarata datira od 15 vek,  od nekoj Angliski kral, ne znam dali bese CARLS ili drug,inace stariot zavet imaat pregolema razlika od noviot sto znaci deka NOVIOT zavet e taa golemata promena od STARIOT zavet, i kako sto napomenaa na pocetokot na temata ke gi vidis i drugite razliki pozdrav.
Sega znam deka nisto ne znam (sokrat)
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Bronhi Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Март.2007 во 00:10
jas znam mnogu poubavo od tebe sto znaci biblija, aj ke ti objasnam posto mozda i ti ke naucis nesto :

BIBLOS doaga od starogrckiot jazik sto znaci sostaveno od knigi , ti vikas 77 ,toj vika 66, drugi vikaat 62 , nema tocen odgovor kolku se, znaci kolku i da mislis deka ima 77 sepak ne si siguren, pa probaj sam da zemes biblija postara za razlika od nekoja po nova  i ke vidis deka e izmeneta, neka ne ti bide krivo zatoa sto biblijata ima razni avtori, koi i tie postarite se izmeneti,a najstarata datira od 15 vek,  od nekoj Angliski kral, ne znam dali bese CARLS ili drug,inace stariot zavet imaat pregolema razlika od noviot sto znaci deka NOVIOT zavet e taa golemata promena od STARIOT zavet, i kako sto napomenaa na pocetokot na temata ke gi vidis i drugite razliki pozdrav.
[/QUOTE]

1. не е Библос туку со В и доаѓа од та вивлиа = книга одноно, знорник на книги.
2. Се додека се храниш со знаење од протестантски сајтови нема да знаеш за Итала и Вулгата, туку, пак, за преводот на седумтесетмината (Септуагинта). Така што англиските преводи на Библијата да ги наведуваш како  „најстари“ во најмала рака е повеќе од смешно.
Доволно!?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Bronhi Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Март.2007 во 00:11
за coolio
1. не е Библос туку со В и доаѓа од та вивлиа = книга одноно, знорник на книги.
2. Се додека се храниш со знаење од протестантски сајтови нема да знаеш за Итала и Вулгата, туку, пак, за преводот на седумтесетмината (Септуагинта). Така што англиските преводи на Библијата да ги наведуваш како  „најстари“ во најмала рака е повеќе од смешно.
Доволно!?
Кон врв
belichka Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 30.Октомври.2006
Поени: 2023
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај belichka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Март.2007 во 10:02
Ova ne trebani da se diskutira,

cooliot zar mislis deka Bog, Svojot narod ke go ostavi na milost i Nemilost, bez nasoka, bez pomos bez milost, bez objava na Vistinata....

edinstveno sto e nadovor od ova e Muhamed, nisto ne objavil....

seto toa e i pred nego kazano....

Blagosloven e Onoj Koj ide vo imeto Gospodovo
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Bronhi Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Март.2007 во 11:19
Римокатолички институт ДА, но во светот е најпризнаетиот и најверодостојниот во изучувањето на Библијата. Нешто слично како што проф. Роберт Тафт е најдобриот литургичар во светот иако е римокатолик, биритуалист. Ова го признаваат сите.
Кон врв
Група
Група

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај V.D.A.P. Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Март.2007 во 11:23

Ova e za koolio i  sultanot, koi gledam pogore me komentirale i ocigledno nisto ne razbrale od mojot post. Zatoa ke se obidam nekoi raboti pak da im gi objasnam:

1. Biblijata ima poveke avtori zatoa sto e Bozjo otkrovenije davano so mileniumi preku prorocite, koi pisuvale po vdahnovenie na Svetiot Duh, a zavrsena e vo apostolsko vreme kako sto kazav so Evangelijata, Apostolskite poslanija i Otkrovenieto. Togs Biblijata e kompletirana (Bog  im se otkril na lugeto onolku kolku sto mozele da go razberat) i ja dobiva denesnata forma na Pravoslavnata Biblija. Pravoslavnata crkva ne izmenila nisto i se pridrzuva na starata Biblija bez najmala otstapka uste od Apostolsko vreme. Ne znam kolku na vas muslimanite vi e poznato Pravoslavieto, pa zatoa ke vi kazam deka Pravoslavnata crkva e edinstvena koja ne izmenila nisto i strogo se pridrzuza na starite crkovni zakoni(toa go priznavaat i drugite hristijanski crkvi).

2.Za razlika od nasata pravoslavna Biblija , Protestantite izvrsile mnogu izmeni vo nivnata Biblija, otstapile od vistinata, pa po mnogu se razlikuvaat od nas pravoslavnite. Zatoa ke povtoram:Koristete se samo so Pravoslavna Biblija i ako mozete dokazuvajte deka vo neja nesto ne e pravilno, a ne so Protestantski ili bilo kakvi drugi Biblii koi ke povtoram pretrpele mnogu izmeni i se daleku od vistinskata Biblija koja ima tocno 77 knigi i ni edna pomalku ili poveke.
Кон врв
rice Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 14.Ноември.2006
Поени: 379
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај rice Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Март.2007 во 11:30
Originally posted by Bronhi Bronhi напиша:

Римокатолички институт ДА, но во светот е најпризнаетиот и најверодостојниот во изучувањето на Библијата. Нешто слично како што проф. Роберт Тафт е најдобриот литургичар во светот иако е римокатолик, биритуалист. Ова го признаваат сите.

NE BI REKOL DEKA GO PRIZNAVAAT SITE AJDE MALCE DA TE NASOCAM VO TVOJATA POTRAGA :
MOZE DA SE POTRUDIS I DA POBARAS VO UNIVERZITETOT NA SV,SERGEJ VO FRANCIJA KOJ SE ZANIMAVA SO PRAVOSLAVNA TEOLOGIJA   ILI
ARISTOTELOVIOT UNIVERZITET VO GRCIJA ....
MOSKOVSKA DUHOVNA AKADENIJA......
MOE MISLENJE E DEKA NABROENIVE UNIVERZITETI ITEKAKO SE POVERODOSTOJNI I POPRIZNAETI OD ONOJ KOJTI GO KAZUVAS.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  123 24>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,172 секунди.