IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - ДАЛИ АЛЛАХ (Бог) Е СЕМОЌЕН?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

ДАЛИ АЛЛАХ (Бог) Е СЕМОЌЕН?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1314151617>
Автор
Порака
чаир Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Јануари.2007
Статус: Офлајн
Поени: 950
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај чаир Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Февруари.2007 во 21:47
Се е јасно само верувај
Нова заповед ви давам да се љубите еден со друг како што Јас ве возљубив така и вие да се љубите еден со друг.По тоа ке ве познаат сите дека сте мои ученици, ако имате љубов меѓу себе (Јов. 13-34,35)
Кон врв
coolio Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 13.Февруари.2007
Локација: Macedonia
Поени: 129
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај coolio Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Февруари.2007 во 21:57
Originally posted by чаир чаир напиша:

Се е јасно само верувај
he he he, da da gledam kolku e jasno :))) zatoa ne mozes da dades odgovor :)
isto i za mnogu drugi raboti nema objasnuvanje sea ke ti razjasnam nekolku od 50.000 EROR t.e greski vo biblijata

samata biblija ne e sosema jasna, samite knigi kako sto go smetate vie svetoto pismo e greska, edniot vika drugo drugiot nesto sosema treto,eve nekolku primeri podole  kad sto
Nekoj rekol GOD DID, adrugiot SATAN DID i na koj ke mu poveruvas?
kako sto ti mene mi rece treba da veruvas? ?? ??
a na koj usfari ? na ovie 50.000 nametnati greski vo biblijata?

1. Who incited David to count the fighting men of Israel?
God did (2 Samuel 24: 1)
Satan did (I Chronicles 2 1:1)

2. In that count how many fighting men were found in Israel?
Eight hundred thousand (2 Samuel 24:9)
One million, one hundred thousand (I Chronicles 21:5)

3. How many fighting men were found in Judah?
Five hundred thousand (2 Samuel 24:9)
Four hundred and seventy thousand (I Chronicles 21:5)
4. God sent his prophet to threaten David with how many years of famine?
Seven (2 Samuel 24:13)
Three (I Chronicles 21:12)
5. How old was Ahaziah when he began to rule over Jerusalem?

Twenty-two (2 Kings 8:26)
Forty-two (2 Chronicles 22:2)
Sega znam deka nisto ne znam (sokrat)
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај чаир Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Февруари.2007 во 23:06
Originally posted by coolio coolio напиша:

Се е јасно само верувај
isto i za mnogu drugi raboti nema objasnuvanje sea ke ti razjasnam nekolku od 50.000 EROR t.e greski vo biblijata

samata biblija ne e sosema jasna, samite knigi kako sto go smetate vie svetoto pismo e greska, edniot vika drugo drugiot nesto sosema treto,eve nekolku primeri podole  kad sto

Одговорот е јасен и во постот јасно се објаснети сите лица на Света Троица јас и да ти напишам уште 40 страни твојот разум кој е помрален од омразата кон Христа Бога тоа нема да го разбере
Нова заповед ви давам да се љубите еден со друг како што Јас ве возљубив така и вие да се љубите еден со друг.По тоа ке ве познаат сите дека сте мои ученици, ако имате љубов меѓу себе (Јов. 13-34,35)
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај coolio Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Февруари.2007 во 23:12

Се е јасно само верувај

Одговорот е јасен и во постот јасно се објаснети сите лица на Света Троица јас и да ти напишам уште 40 страни твојот разум кој е помрален од омразата кон Христа Бога тоа нема да го разбере

ha ha ha :) da da odgovorot e jasen ali nigde ne go gledam :) , ne mozes da mi odgovoris na konkretni prasanja sto se mnogu bitni za tvojata religija, nego aj eve jas da prodolzam so vash*te GRESKI vo biblijata:

6. How old was Jehoiachin when he became king of Jerusalem?

Eighteen (2 Kings 24:8)
Eight (2 Chronicles 36:9)
7. How long did he rule over Jerusalem?

Three months (2 Kings 24:8)
Three months and ten days (2 Chronicles 36:9)
8. The chief of the mighty men of David lifted up his spear and killed how many men at one time?

Eight hundred (2 Samuel 23:8)
Three hundred (I Chronicles 11: 11)
9. When did David bring the Ark of the Covenant to Jerusalem? Before defeating the Philistines or after?

After (2 Samuel 5 and 6)
Before (I Chronicles 13 and 14)
10. How many pairs of clean animals did God tell Noah to take into the Ark?

Two (Genesis 6:19, 20)
Seven (Genesis 7:2). But despite this last instruction only two pairs went into the ark (Genesis 7:8-9)

i gi ima uste 49.990 drugi greski ,zarem toa e SVETOTO PISMO koe samoto po sebe se pokaza kako lazna, izmeneta miljon pati od koj sto stignal?
nemas argumenti , nitu fakti .. zatoa ne mozes nikogo da ubedis so tvoite lagi , pozdrav

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај coolio Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Февруари.2007 во 23:16
i uste nesto, jas go postuvam ISAH a.s poveke od tebe, go smetam za bozji pratenik , i mnogu e ubavo objasnato i sam rekol vo biblijata deka dosol samo za IZRAELCITE , izgubenite ofci od izrael, i na nikoj drug duri ne mu pomognal ako ne bil izraelec, i ne rekol deka nosi nova religija, rekol deka dosol da go dopolni stariot zakon, nitu pak ima citat sto rekol deka e gospod, inace kako sto se rodil on bez tatko ima i drugi vo biblijata, a ima i sto se rodile bez tatko i majka a toa bil ADAM a.s ,i na togasno vreme sekoj sto se rodil go narekuvale sin bozji, zarem site se bozji sinovi ?
ima miljon miljon fakti ... no koga covek e slep i koga ja ima vistinata pred oci ne ja gleda..... za zal :(
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај чаир Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Февруари.2007 во 23:23

i uste nesto, jas go postuvam ISAH a.s poveke od tebe, go smetam za bozji pratenik , i mnogu e ubavo objasnato i sam rekol vo biblijata deka dosol samo za IZRAELCITE , izgubenite ofci od izrael, i na nikoj drug duri ne mu pomognal ako ne bil izraelec, i ne rekol deka nosi nova religija, rekol deka dosol da go dopolni stariot zakon, nitu pak ima citat sto rekol deka e gospod, inace kako sto se rodil on bez tatko ima i drugi vo biblijata, a ima i sto se rodile bez tatko i majka a toa bil ADAM a.s ,i na togasno vreme sekoj sto se rodil go narekuvale sin bozji, zarem site se bozji sinovi ?
ima miljon miljon fakti ... no koga covek e slep i koga ja ima vistinata pred oci ne ja gleda..... za zal :(

не е точно за тоа дека е пратен при сите  луѓе ни сведочи самиот

15. *Kako Mene {to Me poznava Otecot, taka i Jas Go poznavam Otecot; i

du{ata Svoja ja polagam za ovcite Svoi.

*Mat.11,27;

16. I drugi ovci imam, {to ne se od ova trlo, i niv treba

da gi priberam; i }e go ~ujat glasot Moj i }e bide edno stado i eden pastir.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај coolio Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Февруари.2007 во 23:24

не е точно за тоа дека е пратен при сите  луѓе ни сведочи самиот

15. *Kako Mene {to Me poznava Otecot, taka i Jas Go poznavam Otecot; i

du{ata Svoja ja polagam za ovcite Svoi.

*Mat.11,27;

16. I drugi ovci imam, {to ne se od ova trlo, i niv treba

da gi priberam; i }e go ~ujat glasot Moj i }e bide edno stado i eden pastir.

od koj zavet e ovaa biblija ?

Кон врв
Sulltan Murad Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 18.Февруари.2007
Поени: 0
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Sulltan Murad Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Февруари.2007 во 23:50
versija na Svetecot Tintiri Mintiri.
Кон врв
Studentski Klub Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Февруари.2007
Поени: 272
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Studentski Klub Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Март.2007 во 02:17
Jas se izvinuvam poradi fontot, no vredi da se potrudite, bidejki ova e od pravoslabnata Bibija na mak. jaz. od Gavril!

Misijata na Isus:

Pratenik edinstveno vo Ku}ata vo Izrael“

Vo evangelieto e navedeno deka prateni{tvoto i misijata na Isus  bila nameneta samo za decata Izrailovi: Toj go ispratil kaj decata vo Izrael kako site drugi Bo`ji Pratenici koi bile isprateni kaj svojot narod da go upatat i sovetuvaat:

A On odgovori i re~e: Jas sum praten samo pri zagubenite ovci na domot Izrailev.

(Matej, 15: 24)

Tie dvanaeset du{i gi isprati Isus i im zapoveda, govorej}i:Po pat kon neznabo{ci ne odete i vo samarjanski grad ne vleguvajte; a odete najve}e pri zagubenite ovci na Izraileviot dom.

(Matej, 10: 5-6)

I }e Mu go dade Gospod Bog prestolot na Negoviot tatko Davida; i }e caruva nad domot Jakovov sekoga{, i carstvoto Negovo nema da ima kraj.“

(Luka, 1: 32-33)

Instrukcijata Odete po siot svet i propovedajte go Evangelieto na sekoe sozdanie“, (Marko, 16: 15) e pronajdeno samo vo toj del od evangelieto koe sega e nevalidno i somnitelno.

Evangelieto spored Marko e prvo i vode~ko[1] nasproti drugite ~etri evangelija, no spored poslednoto istra`uvawe prosledeno od strana na eden hristijanski nau~nik, stihovite 16: 9-20 se otfrleni od Biblijata od skoro, ili e dopolneta prazninata so (16: 8)[2], baziraj}i se na faktot deka najverodostojnite i najstarite rakopisi zavr{uvaat so Marko 16:8.

Navedeno e od strana na Harperoviot komentar na Biblijata: Ako ima ne{to da se kritikuva vo evangelieto toe edinstveno so koe site eksperti se soglasuvaat, Markoviot kraj na evangelieto. Ostanatiot del na poglavieto (16: 9–20) e nare~eno Kraevi koi ne se ve}e tuka“ evangelie koe ve}e ne se pojavuva vo postarite zapisi.“

Vo k*ranot Allah ni uka`uva deka Toj gi pra}al pratenicite za sekoj narod vo sekoe vreme. Mnogu pratenici im se isprateni na sinovite Izrailovi, Isus  e pome|u niv:

„Nie za sekoj narod, pratenik isprativme: ‚Obo`uvajte Go Allah i izbegnuvajte gi tagutite!‘“[3]

(k*ran, 16: 36)

„Toj be{e samo rob kogo Nie go blagoslovivme i go odredivme da bide primer za sinovite Izrailovi.“

(k*ran, 43: 59)

„I On }e go pou~i i so Knigata, i so Mudrosta, i so Tevratot,[4] i so Inxilot,[5] i }e go nazna~i za pratenik do sinovite Izrailovi.

(k*ran, 3: 48, 49)

[1]  Vidi strana 2.

[2]  Svetata Biblija – (Nova revizirana standardna verzija, Nova internacionalna verzija, dene{nata Angliska verzija).

[3] Tagut – {ejtan, |avol, sotona, idol, ili ideologija. Tagut e sè ona {to se obo`uva osven Alah i sè ona {to mu se sprotivstavuva na islamot (zab. na prev.).

[4] Stariot Zavet (zab. na prev.).

[5] Noviot Zavet (zab. na prev.).

Незнаењето е најголемиот непријател на луѓето!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Studentski Klub Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Март.2007 во 02:23

Isusoviot koncept za Bog:

Ne postoi nikoj osven Nego

Ideologijata koja e propovedana od strana na Pavle e vo totalna kontradikotornost, so u~eweto na Isus, koj jasno proklamira deka Bog e samo Eden, i nikoj ne mo`e da bide sli~en na Nego, i kako i site drugi Pratenici taka i Isus bil samo Bo`ji Pratenik. Negovata poraka, mo`e da se najde vo evangelieto, potpolno identi~na i sli~na so onaa koja stoi vo k*ranot.

Vo Evangelieto:

Pravo ka`a deka Bog e eden, i deka nema drug, osven Nego.“

(Marko, 12: 32)

^uj Izraile! Gospod, Bog na{, e eden Gospod.“

(Marko, 12: 29)

Isus mu re~e na ~ovekot: ,Zo{to me narekuva{ do­bar? Nikoj ne e dobar, osven ediniot Bog!’“

(Marko, 10: 18)

Na Gospoda, tvojot Bog, da Mu se poklonuva{ i samo Nemu da Mu slu`i{!“

(Matej, 4: 10 - Luka, 4: 8)

No Jas ni{to ne mo`am da pravam Sam od Sebe. Kako {to slu{am, taka i sudam, i Mojot sud e praveden, oti ne ja batam voljata Moja, a voljata na Otecot, Koj {to me pratil.“

(Jovan, 5: 30)

Ni{to ne pravam Sam od Sebe, tuku, kako {to Me nau~i Mojot Otec, taka i zboruvam.“

(Jovan, 8: 28)

Vo k*ranot:

„Ka`i: ‚On e Alah, Eden ei nikoj ne Mu e ramen!‘“

(k*ran, 112: 1 - 4)

„I koga Alah }e ka`e: ‚O Isa, sine Merjemin, im zboruva{e li ti na lu|eto: ‚Prifatete nè, mene i majka mi za dve bo`estva pokraj Alah!‘? A on }e ka`e: ‚Slaven bidi! Ne mi dolikuva da govoram za ona za {to nemam pravo. Da go ka`uvav jas ova, Ti toa ve}e go znae{. Ti go znae{ ona {to e vo du{ava moja, a jas ne go znam ona {to Ti go znae{. Samo Ti navistina, go znae{ ona {to e skrieno!‘ Im go ka`uvav samo ona {to Ti im go naredi: ‚Obo`uvajte go samo Alah, Gospodarot moj i Gospodarot va{‘ I jas nad niv bdeev dodeka bev me|u niv, a koga Ti mi ja zede du{ava, edinstveno Ti gi nadzira{e. Ti si Svedok za sè!‘“

(k*ran, 5:116 - 117)

A koga Isa im dojde so o~igledni i jasni znaci, im re~e: ‚Vi donesov mudrost i doa|am da vi go objasnam ona zaradi koe se podelivte. Pa zatoa pla{ete se od Alah i pokorete mi se! Alah, navistina, e moj Gospodar i va{ Gospodar, pa samo Nego obo`uvajte Go; Ova e patot vistinski!‘“

(k*ran, 43: 63 - 64)

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Studentski Klub Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Март.2007 во 02:24

Konceptot na Pavle za Bog:

Sozdadenoto ednakvo na Sozdava~ot!

Pavle ja degradira goleminata na Bog, so toa {to ja dava idejata za enakvosta na Bog koja e ograni~ena so forma na su{testvo, i deka celoto postoewe na Bog e stacionirano vo sozdavaweto na Samiot sebe si. Za da ja nametne ovaa ideologija Pavle go  koristi imeto na Isus , so toa {to go izedan~uva so Bog, i vo obo`uvawe na negovata li~nost. Toa obo`uvawe mo`eme da go vidime vo slednive zborovi:

Bidej}i vo Nego blagovoli Otecot da ima sekakva polnota.

(Pavle do Kolosjanite, 1: 19)

Oti vo Nego telesno `ivee seta polnota na Bo`estvoto.

(Pavle do Kolosjanite, 2: 9)

Koj, iako be{e vo obli~je Bo`jo, sepak ne dr`e{e mnogu do toa {to e ednakov so Boga.“

(Pavle do Filipjanite, 2: 6)

Idejata za celosnata ispolnetost na Bog  smestena telesno samo vo edno ~ove~ko telo, e fizi~ki nepoimlivo i duhovno neprifatlivo, bidej}i postoeweto na Bog e nad ~ovekovata zamisla, Toj nemo`e da bide smesten vo edno od Svoite sozdanija, Toj ne e ograni~en na edna forma. Bog e neograni~en!

Ovaa idolopokloni~ka ideologija ne e nova, taa e pod vlijanie na postari veruvawa i mitologii, kade {to lu|eto preterale vo svoeto veruvawe i pritoa veruvaj}i vo svetci i obo`uvaj}i gi kako Bog i izedna~uvaj}i gi so Boga. Da mu se pridru`i nekoj ili ne{to na Bog pretstavuva bogohulie. k*ranot mnogo dobro ja ima objasneto ovaa izopa~enost na ~ovekoviot mozok, kade {to stoi:

„Ete, toa se zborovite nivni od ustite nivni, gi imitiraat nevrenicite od minatite narodi. Alahovoto prokletstvo neka e nad niv! Kade se odmetnuvaat od vistinata?

(k*ran, 9: 30)

„Ka`i: ‚O Sledbenici na Knigata, ne preteruvajte vo verata va{a, sprotivstavuvaj}i se na vistinata! I ne sledete gi `elbite na lu|eto koi ve}e porano skr{naa, a mnogumina vo zablua odvedoa i samite od praviot pat skr{naa.‘“

(k*ran, 5: 77)

Neprostliviot grev!

Da mu se pridru`i nekoj ili ne{to na Bog e obid da se uni{ti vistinitosta i edno{tvoto na Bog, toa e klevata vrz Semo}niot Bog, ova bogohulie e neprostliv grev. Lu|eto bile opomeneti za ova ne samo od strana na k*ranot, tuku i od strana na Isus  vo evangelieto.

Vo Evangelieto:

Zatoa vi velam, sekoj grev i hula }e im se prosti na lu|eto, no hulata protiv Svetiot Duh nema da im se prosti na lu|eto. I ako nekoj ka`e zbor protiv Sinot ^ove~ki, }e mu se prosti; no, ako ka`e ne{to protiv Svetiot Duh, nema da mu se prosti ni na ovoj, ni na onoj svet.“

(Matej, 12: 31, 32)

Vo k*ranot:

Zarem ne gi gleda{ onie na koi im e daden del od Knigata kako praviot pat so zabluda go zamenuvaat i posakuvaat i vie da skr{nete od praviot pat.

(k*ran, 4: 48)

„Me|u lu|eto ima i takvi koi, pokraj Alah, tagutite gi prifatija, sakaj}i gi kako {to se saka Alah, no onie koi veruvaat u{te pove}e go sakaat Alah. A da znaat mnogubo{cite deka, koga kaznata }e ja do`iveat, mo}ta samo Alah }e ja ima i deka Alah, navistina, e Silen kaznuva~.

(k*ran, 2:165)

Кон врв
angelmk Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 02.Декември.2006
Поени: 135
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај angelmk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Март.2007 во 07:59
леле, пак ли овие километарски постови
аман бе луѓе
"BEAUTY IS TRUTH, TRUTH BEAUTY."
Кон врв
belichka Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 30.Октомври.2006
Поени: 2023
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај belichka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Март.2007 во 10:07
Studentski, od islamska gledna tocka koi se razlikite megju Isus i Muhammed?
Blagosloven e Onoj Koj ide vo imeto Gospodovo
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Studentski Klub Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Март.2007 во 10:12
Сметам дека тоа веќе е спомнато и објаснето, но, за какви разлики прашуваш?
Јас ви давам аргументи од вашата Света Книга каде се наоѓаат контрадикторни учења. По ова прашање, ставот на Исламот е дека Исус и Мухаммед имале исти погледи, верувања, учења и сл.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1314151617>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,172 секунди.