IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - ДАЛИ АЛЛАХ (Бог) Е СЕМОЌЕН?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

ДАЛИ АЛЛАХ (Бог) Е СЕМОЌЕН?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1213141516 17>
Автор
Порака
Studentski Klub Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Февруари.2007
Статус: Офлајн
Поени: 272
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Studentski Klub Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Февруари.2007 во 16:55
[IMG]http://i13.tinypic.com/2wg6hye.jpg
Незнаењето е најголемиот непријател на луѓето!
Кон врв
Studentski Klub Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Февруари.2007
Поени: 272
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Studentski Klub Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Февруари.2007 во 16:57
Незнаењето е најголемиот непријател на луѓето!
Кон врв
Sulltan Murad Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 18.Февруари.2007
Поени: 0
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Sulltan Murad Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Февруари.2007 во 17:01
Thumbs%20Up
Кон врв
coolio Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 13.Февруари.2007
Локација: Macedonia
Поени: 129
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај coolio Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Февруари.2007 во 20:41

cool :D od kajgi najde ove

Sega znam deka nisto ne znam (sokrat)
Кон врв
anakin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Unidentified Flying Object

Регистриран: 08.Август.2005
Локација: Machku Pichku
Поени: 18535
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Февруари.2007 во 20:43
http://i15.tinypic.com/3zvsi11.jpg

PROBAJ CO COPY IMAGE LOCATON
HEHEHEHEH
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Кон врв
mawluddin Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член
Лик (аватар)

Локација: Germany
Поени: 5
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mawluddin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Февруари.2007 во 17:36
Originally posted by аџија аџија напиша:

Нашиот Бог е Семоќен. А вашиот?
lailaheillellah
Кон врв
Нов член
Нов член
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mawluddin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Февруари.2007 во 17:37
pa kolku bogovi imat mene mie eden poznat
lailaheillellah
Кон врв
Нов член
Нов член
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mawluddin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Февруари.2007 во 17:38
lailaheillellah
Кон врв
Нов член
Нов член
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mawluddin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Февруари.2007 во 17:39
kazi nimi ti kolku bogovi imat
lailaheillellah
Кон врв
Нов член
Нов член
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mawluddin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Февруари.2007 во 17:40
jas velam samo lailaheilellah
lailaheillellah
Кон врв
здраво Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 15.Декември.2006
Поени: 253
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај здраво Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Февруари.2007 во 17:58

Originally posted by mawluddin mawluddin напиша:

алах<font size="7">ГОСПОД БОГ ИСУС ХРИСТОС=ВИСТИНСКИ БОГ

Изменето од begu - 27.Февруари.2007 во 09:37
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај coolio Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Февруари.2007 во 21:11
Originally posted by здраво здраво напиша:

алах=сатана
ГОСПОД БОГ ИСУС ХРИСТОС=ВИСТИНСКИ БОГ

Allah vo prevod znaci GOSPOD, ne znam jas kako ti na svojot gospod mu vikas SATANA, izgleda ne ja razlikuvas vistinata :)
inace ti ako veruvas vo ISUS, togas sto e so tatkoto i svetiot duh ?
zarem moze sinot bozji da bide pogolem od tatkoto.....
ti veruvas na sinot a ne na tatkoto.. toa e trinitetot nikogs ne bil prifatliv nitu pak svatliv  baj baj.. :)
Кон врв
чаир Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Јануари.2007
Поени: 950
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај чаир Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Февруари.2007 во 21:16
Originally posted by coolio coolio напиша:

алах=сатана

Allah vo prevod znaci GOSPOD, ne znam jas kako ti na svojot gospod mu vikas SATANA, izgleda ne ja razlikuvas vistinata :)
ti veruvas na sinot a ne na tatkoto.. toa e trinitetot nikogs ne bil prifatliv nitu pak svatliv  baj baj.. :)

Еден Бог со Три Личности * Татко Син и Дух * 
Бог * Вечен * Семоќен * Сеприсутен * Нема почеток и нема крај
Во православната Терминологија постои Разлика помеѓу Лице и Личност

Лице, тоа е обликот на Лицето на Главата
Личност се однесува на сите Дарови и Особини кои те прават единствен

Сите Три Личности во Св Троица не се слеваат во една личност и не се делат на три богови
Сите Три Личности во Едниот Бог имаат Иста Природа, Божја Вечна Несоздадена Совршена
Сите Три Личности заедно го создаваат Светот и се што постои
Сé е создадено Од Таткото, Преку Синот, во Светиот Дух

Таткото е Бог, Синот е Бог, Светиот Дух е Бог. Нема три богови но Еден Бог со Три Личности

Таткото е Вечен, Синот е Вечен и Светиот Дух е Вечен
Луѓето се создадени од Земја. Св Троица не е создадена
За полесно разбирање на овие три личности во едниот Бог се вели:

Таткото е Нероден, Несоздаден, Не произлегува.
Синот се раѓа од Таткото
Св Дух произлегува од Таткото, пред времето
Ние исповедаме дека *Светиот Дух произлегува од Таткото преку Синот
Но не смее да се каже дека *Св Дух произлегува од Таткото и од Синот. Тоа е Ерес на Римокатолиците

Синот Втора Личност * Синот се роди од Марија, постана Богочовек, се отелотвори

Совечниот Син Божји пред 2000 год. покрај Божјата природа на себе прима и човечка природа
Исус Христос е Вистински Бог и Вистински Човек
** Исус Христос е Богочовек

Христос е една Личност со Две природи и со две Вољи
- Христос има две природи, Божја и Човечка
Со човечката природа Христос јадеше, збореше, одеше, спиеше, постеше, страдаше, умре
Со Божјата природа Христос лекуваше, воскреснуваше мртви, одеше по вода, и др.
- Христос има две Вољи, Божја и Човечка, при што човечката секогаш се покорува на Божјата
Христос не се роди како обичен човек. Исус Христос се роди
како Богочовек

Името Исус Христос Синот Божји го зема откако се роди од Марија и зема човечка природа
- Синот два пати се раѓа
Прв пат се раѓа пред времето како вистински Бог од Бог вистински, како Светлина од Светлина
Втор пат се раѓа како Богочовек од Марија Дева, и тогаш го зема името Исус Христос
- Христос страдаше со неговата човечка природа, а не со неговата Божествена Природа
- Дали можеме Христос и Светиот Дух да ги наречеме наш Татко ?

Кога ќе кажеме ** Татко наш кој си на Небесата .. се мисли на Сите три Лица од Света Тројца
Сите три учествуаат во нашето создавање и не одржуваат во живот
Таткото Синот и Светиот Дух се наш Татко, наш Бог.
Имињата Јахве и Саваот исто така се однесуваат на сите три лица во Бог.
- Христос се нарекува *Син Човечки, Бидејќи Бог стана Човек, се роди од Девојка

Зашто Господ  Христос се Симна од Небесната Слава, зема човечко тело и се понизи до Смрт ?
-
За да ни покаже дека Бог не е далечен, не е некаков Деспот кој си игра со нас луѓето од Небесните Висини
- Дека сочувствува со нас, се грижи за нас, Бог сака да биде наш Татко а ние негови деца
- Н
о пред се Бог сакаше ние да го почувстуваме,  да го видиме Божјото Битие во Лицето на Христос
Да јадеме и да пиеме со него, да го допреме
, да го видиме, да разговараме со Него, да спиеме со Бог
Св Јован ја ослони својата глава на Градите на Господ Исус Христос
- Господ со своето симнување од Небесата сака да ни ја каже вистината и смислата на животот
- Господ сака да ни каже дека не Љуби и дека ја полага душата своја за нас

- Господ издигнат на Крстот целиот Свет ќе го привлече кон Себе за да го спаси и помилува

- Исус Христос со молитвата *Татко Наш кој си на Небесата.. прв пат го покажа Бог како наш најсакан Татко
Како Оној кој највеќе се грижи за нас, кој има Целосна слобода да не Љуби но и жестоко да не кара
Пред доаѓањето на Христос Евреите немале обичај да го нарекуваат својот Бог * Татко
- Христос на земјата ја воспостави најголемата тајна *Евхаристија, ни го даде своето Тело и Крв
Оваа тајна не соединува со Бог, ние стануваме дел од него, дел од неговата вечна природа
Ако Христос Воскресна и ние ќе воскреснеме, ако сме дел од Вечниот тогаш и ние постануваме вечни

Светиот Дух. Трета Личност од Божјата природа на Пресвета Троица
.
Светиот Дух се спомнува често пати во Светото Писмо но при тоа треба да се прави разлика меѓу:

Прво Личноста на Светиот Дух, тоа е Бог.
Второ Даровите
кои произлегуваат од Св Дух, или Плодови на Св Дух.
Даровите на Св Дух се нарекуваат и Несоздадени Енергии кој произлегуваат од третата Личнос
т
Дарови се: Нежност, Вистина, Мир, Пророкување, Исцелување, Проповедање, Поуки, Совети, Помагање
Според плодовите и љубовта ќе ги познаеме вистинските ученици Христови

Нова заповед ви давам да се љубите еден со друг како што Јас ве возљубив така и вие да се љубите еден со друг.По тоа ке ве познаат сите дека сте мои ученици, ако имате љубов меѓу себе (Јов. 13-34,35)
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај coolio Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Февруари.2007 во 21:20
Originally posted by чаир чаир напиша:

Originally posted by coolio coolio напиша:

алах=сатана

okej aj objasni oddelno sto pravi ISUS, TATKOMU , i Sv Duh ? mozes!

Еден Бог со Три Личности * Татко Син и Дух * 
Бог * Вечен * Семоќен * Сеприсутен * Нема почеток и нема крај
Во православната Терминологија постои Разлика помеѓу Лице и Личност

Лице, тоа е обликот на Лицето на Главата
Личност се однесува на сите Дарови и Особини кои те прават единствен

Сите Три Личности во Св Троица не се слеваат во една личност и не се делат на три богови
Сите Три Личности во Едниот Бог имаат Иста Природа, Божја Вечна Несоздадена Совршена
Сите Три Личности заедно го создаваат Светот и се што постои
Сé е создадено Од Таткото, Преку Синот, во Светиот Дух

Таткото е Бог, Синот е Бог, Светиот Дух е Бог. Нема три богови но Еден Бог со Три Личности

Таткото е Вечен, Синот е Вечен и Светиот Дух е Вечен
Луѓето се создадени од Земја. Св Троица не е создадена
За полесно разбирање на овие три личности во едниот Бог се вели:

Таткото е Нероден, Несоздаден, Не произлегува.
Синот се раѓа од Таткото
Св Дух произлегува од Таткото, пред времето
Ние исповедаме дека *Светиот Дух произлегува од Таткото преку Синот
Но не смее да се каже дека *Св Дух произлегува од Таткото и од Синот. Тоа е Ерес на Римокатолиците

Синот Втора Личност * Синот се роди од Марија, постана Богочовек, се отелотвори

Совечниот Син Божји пред 2000 год. покрај Божјата природа на себе прима и човечка природа
Исус Христос е Вистински Бог и Вистински Човек
** Исус Христос е Богочовек

Христос е една Личност со Две природи и со две Вољи
- Христос има две природи, Божја и Човечка
Со човечката природа Христос јадеше, збореше, одеше, спиеше, постеше, страдаше, умре
Со Божјата природа Христос лекуваше, воскреснуваше мртви, одеше по вода, и др.
- Христос има две Вољи, Божја и Човечка, при што човечката секогаш се покорува на Божјата
Христос не се роди како обичен човек. Исус Христос се роди
како Богочовек

Името Исус Христос Синот Божји го зема откако се роди од Марија и зема човечка природа
- Синот два пати се раѓа
Прв пат се раѓа пред времето како вистински Бог од Бог вистински, како Светлина од Светлина
Втор пат се раѓа како Богочовек од Марија Дева, и тогаш го зема името Исус Христос
- Христос страдаше со неговата човечка природа, а не со неговата Божествена Природа
- Дали можеме Христос и Светиот Дух да ги наречеме наш Татко ?

Кога ќе кажеме ** Татко наш кој си на Небесата .. се мисли на Сите три Лица од Света Тројца
Сите три учествуаат во нашето создавање и не одржуваат во живот
Таткото Синот и Светиот Дух се наш Татко, наш Бог.
Имињата Јахве и Саваот исто така се однесуваат на сите три лица во Бог.
- Христос се нарекува *Син Човечки, Бидејќи Бог стана Човек, се роди од Девојка

Зашто Господ  Христос се Симна од Небесната Слава, зема човечко тело и се понизи до Смрт ?
-
За да ни покаже дека Бог не е далечен, не е некаков Деспот кој си игра со нас луѓето од Небесните Висини
- Дека сочувствува со нас, се грижи за нас, Бог сака да биде наш Татко а ние негови деца
- Н
о пред се Бог сакаше ние да го почувстуваме,  да го видиме Божјото Битие во Лицето на Христос
Да јадеме и да пиеме со него, да го допреме
, да го видиме, да разговараме со Него, да спиеме со Бог
Св Јован ја ослони својата глава на Градите на Господ Исус Христос
- Господ со своето симнување од Небесата сака да ни ја каже вистината и смислата на животот
- Господ сака да ни каже дека не Љуби и дека ја полага душата своја за нас

- Господ издигнат на Крстот целиот Свет ќе го привлече кон Себе за да го спаси и помилува

- Исус Христос со молитвата *Татко Наш кој си на Небесата.. прв пат го покажа Бог како наш најсакан Татко
Како Оној кој највеќе се грижи за нас, кој има Целосна слобода да не Љуби но и жестоко да не кара
Пред доаѓањето на Христос Евреите немале обичај да го нарекуваат својот Бог * Татко
- Христос на земјата ја воспостави најголемата тајна *Евхаристија, ни го даде своето Тело и Крв
Оваа тајна не соединува со Бог, ние стануваме дел од него, дел од неговата вечна природа
Ако Христос Воскресна и ние ќе воскреснеме, ако сме дел од Вечниот тогаш и ние постануваме вечни

Светиот Дух. Трета Личност од Божјата природа на Пресвета Троица
.
Светиот Дух се спомнува често пати во Светото Писмо но при тоа треба да се прави разлика меѓу:

Прво Личноста на Светиот Дух, тоа е Бог.
Второ Даровите
кои произлегуваат од Св Дух, или Плодови на Св Дух.
Даровите на Св Дух се нарекуваат и Несоздадени Енергии кој произлегуваат од третата Личнос
т
Дарови се: Нежност, Вистина, Мир, Пророкување, Исцелување, Проповедање, Поуки, Совети, Помагање
Според плодовите и љубовта ќе ги познаеме вистинските ученици Христови

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1213141516 17>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 1,000 секунди.