IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - ДАЛИ АЛЛАХ (Бог) Е СЕМОЌЕН?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

ДАЛИ АЛЛАХ (Бог) Е СЕМОЌЕН?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1112131415 17>
Автор
Порака
Studentski Klub Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Февруари.2007
Статус: Офлајн
Поени: 272
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Studentski Klub Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Февруари.2007 во 01:45

Statusot na Isus

Dodeka se istra`uva rasipanosta i devijacijata {to Pavle ja vnel vo u~eweto na Isus, potrebno e da se ima ~ist koncept vo mozokot za statusot na Isus, osvetleno od strana na u~eweto od Biblijata, i potvrdeno od strana na k*ranot.

„Ponizniot Bog" = „Nema Bog"!

Najgolemata rasipanost koja Pavle ja napravil, e toa {to ~istiot monoteizam (veruvaweto samo vo eden Bog) koj {to go propovedal Isus, mu dodal i obo`uvawe na ~ove~ko su{testvo, izedna~uvaj}i go so Boga. Toj propovedal deka Isus e ednakov na Boga, so toa ja pretstavil teorijata za „Dopolnuvaweto na Bog".

„Koj, iako be{e vo obli~je Bo`jo, sepak ne dr`e{e mnogu do toa {to e ednakov so Boga; no Sam Sebe se ponizi, otkako zede obli~je na sluga i se izedna~i so lu|eto; i po vid se poka`a kako ~ovek."

(Pavle do Filipjanite, 2: 6)

Site su{testva mu se pot~ineti na Bog, i zavisat od Nego; spored teorijata na Pavle, ako Bog trebal da se dopolni Samiot Sebesi i zel forma na ~ovek (p.p. rob), toga{ koj bil Gospodarot i Upravuva~ot so univerzumot za vreme na toj period? Dali nagovestuva deka postojat dva boga vo isto vreme, edniot „prazen" a drugiot poln so energija; no ova e samo edno bogohulie koe vodi kon polietizam (mnogubo{tvo ili veruvawe deka postoi nekoj ednakov na Boga).

Semo}niot Bog od sekoga{ postoel i sekoga{ }e bide Najmo}niot i Ediniot Bog, koj nema zdru`enik. Apsolutno nelogi~no e da se veruva deka Toj bi mo`el da bide „dopolnet" ili li{en od Samiot Sebe, zatoa {to „dopolnet" Bog pove}e ne e Bog.

Spored opisot daden vo Evangelieto i vo k*ranot, Isus ne samo {to e obi~no ~ove~ko su{testvo, tuku gi ima istite potrebi kako i sekoj drug ~ovek; celata negova sposobnost i mo} mu bile dadeni od Bog, toj nemal sopstvena vlast. Vo sklop na tie opisi, te{ko e, duri i nevozmo`no da se prifati kako Bog ili kako „zdru`enik" na Boga.

Vo Evangelieto:

„I vo devettiot ~as Isus izvika glasno, velej}i: ‚Eloi, Eloi, Lama savahtani?‘ A toa zna~i: ‚Bo`e Moj, Bo`e Moj, zo{to si me ostavil?‘"

(Marko, 15: 34)

(Da se pla~e poradi nanesena nepravda e ~ove~ka slabost.)

„A utredenta, vo temni zori, stana, izleze i otide vo pusto mesto i tamu se mole{e."

(Marko, 1: 35)

„A On se povlekuva{e na osameni mesta i se mole{e."

(Luka, 5: 16)

(Moleweto e isklu~ivo ~ovekova potreba.)

„I re~e Isus: ‚Koj se dopre do Mene? Nekoj se dopre do Mene, za{to setiv deka izleze sila od Mene.‘"

(Luka, 8: 45, 46)

(Nesvesnosta e ~ovekova ograni~enost.)

„A utredenta, koga izlegoa od Vitanija, On ogladne."

(Marko, 11: 12)

(^ovekovoto telo ~uvstvuva glad i ima potreba od hrana.)

„No, koga se dobli`i do nea, ne najde ni{to osven lisja, oti u{ten e be{e vremeto za smokvi. I koga odgovori Isus, & re~e: ‚Otsega nikoj doveka da ne vkusi plod od tebe!‘"

(Marko, 11: 13,14)

(Gladniot ~ovek e i gneven ~ovek!)

„Koga, pak, plovea, On zaspa."

(Luka, 8: 23)

(Spieweto e ~ovekova potreba, a da se zaspie e ~ovekova slabost.)

„A za toj den i ~as nikoj ne znae, ni angelite nebesni, nitu Sinot, a samo Otecot."

(Marko, 13: 32)

(Lu|eto ne znaat {to }e se slu~i vo idnina, no Sozdatelo znae.)

„Toga{ Duhot Go odvede Isusa vo pustiwa za da bide isku{uvan od |avolot."

(Matej, 4: 1)

(\avolot nikoga{ ne mo`e da mu na{teti na Bog, no na ~ovekot mo`e.)

„No Jas ni{to ne mo`am da pravam Sam od Sebe."

(Jovan, 5: 30)

(^ovekot sekoga{ zavisi od Boga.)

„Ni{to ne pravam Sam od Sebe, tuku, kako {to Me nau~i Mojot Otec, taka i zboruvam."

(Jovan, 8: 28)

(Pratenikot e ~ovek, i nema svoja sopstvena vlast.)

Vo k*ranot:

„Mesih, sinot na Merjema, e samo pratenik. I pred nego doa|aa i zaminuvaa mnogu pratenici. A majkata negova sekoga{ vistinata ja govore{e, a i dvajcata jadea hrana. I pogledni kako Nie jasno im gi objasnuvame znamenijata, a potoa pogledni gi niv kako se odmetnuvaat!"

(k*ran, 5: 75);

„Nevernici se sekako, onie koi velat: ‚Alah e Mesih, sinot na Merjema!‘ Ka`i: ‚Koj mo`e da go spre~i Alah, ako On posaka, da go uni{ti Mesih, sinot na Merjema, i negovata majka i site onie koi se na Zemjata?‘ Alahova e vlasta i na nebesata i na Zemjata i me|u niv! On sozdava {to saka, i Alah sè mo`e!"

(k*ran, 5: 17);

„Sosema ne veruvaat onie koi velat: ‚Alah e Mesih, sinot na Merjema.‘ A Mesih govore{e: ‚O sinovi Izrailovi, obo`uvajte go Alah - Gospodarot moj i Gospodarot va{!‘"

(k*ran, 5: 72).

Bog ne e „tri vo edno"

Spored doktrinata na trojstvoto, Isus e edna od trite li~nosti na trojstvoto (tatkoto, sinot i svetiot duh). Kako {to stoi vo prvoto poslanie na Jovan Bogoslov, 5 poglavje, stih 7:

„Za{to Troica se, Koi svedo~at na neboto: Otecot, Slovoto i Svetiot Duh; i Trojca se edno."

(1 Jovan Bogoslov, 5: 7)

Vo Biblijata ova e edinstveniot cvrst dokaz za doktrinata na trojstvoto, no sega ovaa verzija e izbri{ana od Biblijata na modernoto vreme.

Ovaa doktrina nikoga{ ne bila propovedana od Isus nitu od negovite u~enici od ranata hristijanska nauka. Naprotiv, bila vospostavena vo docnite kontroverzni i opozicioni hristijani vo 325 godinata, na sovetot vo Nikea, okolu tristotini godini posle zaminuvaweto na Isus .

So otstranuvawe na ovaa doktrina od Biblijata, hristijanskite u~enici }e se dovedat sebesi do pobliskoto i orginalnoto u~ewe na Isus, neka e Bo`jiot mir nad nego, a isto taka }e bide i vo soglasnost so k*ranot.

Svetiot k*ran gi opomenuva sledbenicite na doktrinata za trojstvoto, so slednive zborovi:

„Navistina ne veruvaat onie koi velat: ‚Alah e eden od trojcata.‘ Ne postoi ma drug bog osven eden Bog. A ako ne prestanat so ona {to go zboruvaat, bolna kazna, navistina, }e go stigne sekoj od niv koj nevernik }e ostane."

(k*ran, 5: 73)

Ne e „rodeniot" sin Bo`ji!

Vo evangelieto spored Jovan, 3 poglavje, stih 16, stoi:

„Za{to Bog tolku go vozqubi svetot, {to go dade Svojot Edinoroden Sin."

(Jovan, 3: 16)

Bezbo`niot zbor „roden" e otstranet od Reviziranata Standardna Verzija (RSV) i vo mnogu drugi verzii od Biblijata.

Za RSV od strana na crkveniot angliski vesnik se veli deka e najdobrata verzija koja bila napravena vo ovoj vek, i se vra}a duri do drevnite originali, okolu dveste ili trista godini posle Isus, i spored „Tajms" e „najispravnata i najdobro prevedena do originalot" .

U{te edna rabota treba da se spomene vo vrska so 3-to poglavje od „Evangelieto spored Jovan", deka vo edna od fusnotite se komentira toa deka od strana na nekoi interpretatori navedenoto poglavje zavr{uva so 15 stih, a stihovite od 16 do 21 ne se navedeni.

Zna~i deka najpoznatiot stih od Evangelieto, „Jovan 3: 16" stoi somnitelen i neispraven, so toa samoto go potvrduva k*ranskoto gledi{te za statusot na Isus.

Vo k*ranot strogo e zabraneto narekuvaweto na Isus ili bilo koj drug, kako „Bo`ji sin", kako {to e i navedeno:

„I velat: ‚Milostiviot ima dete!‘ Vie navistina, ne{to odvratno govorite. Samo {to nebesata ne se raspukaa, a Zemjata ne se raspar~i i planinite ne se urnaa, zatoa {to na Milostiviot dete Mu pripi{uvaat. A nezamislivo e na Milostiviot da Mu e potrebno dete."

(k*ran, 19 : 88, 92) i

„Ka`i: ‚On e Alah, Eden e! Alah e zasolni{te sekomu. Ne rodil i ne e roden, i nikoj ne Mu e ramen!‘"

(k*ran, 112: 1 - 4)

Ne e „edinstveniot" sin Bo`ji

Vo Biblijata, mo`eme da najdeme deka duri i za obi~niot ma` ili `ena se spomnuva Bog, kako niven „Tatko" (Matej, 6: 6; 7: 11), i stanuva obi~aj vo Biblijata da za sekoj Bo`ji pratenik ili praveden ~ovek se veli deka e Bo`ji sin, dodeka pak vo Evangelieto, Isus se narekuva „sinot ~ove~ki" mnogu pove}e pati otkolku „sin Bo`ji" (Matej, 13: 37; Luka, 12: 10). ]e dademe nekolku primeri od Biblijata:

Adam, sinot Bo`ji:

„Sin Josifov, Iliev, Matatov, … Enosov, Sitov, Adamov, Bo`ji."

(Luka, 3: 23 - 38)

David, sinot Bo`ji:

„]e go ka`am opredelenieto – Gospod Mi re~e: ‚Ti si Sin Moj, Jas denes Te rodiv.‘"

(Psalmi, 2: 7)

Solomon, sinot Bo`ji:

„Toj }e izgradi dom na imeto Moe i }e mi bide sin, a Jas nemu – tatko, i taka }e go zacvrsti prestolot na carstvoto negovo nad Izrailot doveka."

(1 Letopisi, 22: 10)

Izrail, sinot Bo`ji:

„Vaka veli Gospod Bog evrejski: ‚Izrail e mojot prvoroden sin.‘"

(Ishod, 4: 22)

Pravednite lu|e, sinovi Bo`ji:

„Jas rekov: ‚vie ste bogovi, vie ste site sinovi na Sevi{niot.‘"

(Psalmi, 81: 6)

Ne e „sin Bo`ji"

Terminot „sin Bo`ji" e voobi~aen za Bibliskiot jazik, kako {to vidovme. Pavle ja zapo~nal svojata propoved, obyiraj}i se kon toa deka Isus ja upotrebuval istata terminologija no podocna davaj}i mu novo zna~ewe, toj go zapo~nal svoeto „bogohulsko" u~ewe za „izmenetoto hristijanstvo":

„I vedna{ po~na da propoveda vo sinagogite za Isusa, deka e On Sin Bo`ji."

(Dela na apostolite od apostol Luka, 9: 20)

Vo k*ranot Isus se spomnuva kako pratenik. No vo k*ranot nikade ne se spomnuva zborot „Tatko" za Bog, nitu pak nekade vo k*ranot, Alah narekuva nekogo od pratenicite ili obi~nite lu|e „Bo`ji sin". Ovie zborovi imaat napraveno tolkava {teta i zbunetost, i tolku pogre{no se upotrebeni vo hristijanskoto veruvawe, taka {to k*ranot namerno ja negira i ja obeshrabruva upotrebata na ovaa nomenklatura:

„Evreite velat: ‚Uzeir e sin na Alah‘, a hristijanite velat: ‚Mesih e sin na Alah‘. Ete, toa se zborovite nivni od ustite nivni, gi imitiraat nevrenicite od minatite narodite. Alahovoto prokletstvo neka e nad niv! Kade se odmetnuvaat od vistinata?"

(k*ran, 9: 30)

„Alah, navistina, e eden Bog. Neka e slaven On! Zarem On da ima dete? Negovo e sè {to e na nebesata i na Zemjata! A Alah, sekako, e dovolen kako Za{titnik!"

(k*ran, 4: 171)

Незнаењето е најголемиот непријател на луѓето!
Кон врв
coolio Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 13.Февруари.2007
Локација: Macedonia
Поени: 129
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај coolio Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Февруари.2007 во 01:48
koi dela, za tie sto ke te pofalat drugite demek si dobra ? a od vnatre te maci sve?
zarem ne ti e jasno deka nikoj vo ovoj svet ne otisol bogat?
umrele kralevi , i razno poznati licnosti , koi nese vratile i sve sto srabotle ostavile tuka, zarem ne ti e jasno deka vremeto ti mine deka starees i pak ne ti pagja na um da se zablagodaris, na tvojot kreator?
na toj sto te sozdal  ?
na lugeto im se zalbagodaruvas za razni gluposti, a na gospod koj e semoken, koj tebe te sozdade kako i site drugi ne mozes nitu edno blagodaram mislam deka toa ne e vo red so tebe .. se nadevam gospod ke ti pomogne , bidi pozdravena.
Sega znam deka nisto ne znam (sokrat)
Кон врв
angelmk Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 02.Декември.2006
Поени: 135
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај angelmk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Февруари.2007 во 01:52
Originally posted by coolio coolio напиша:

Originally posted by angelmk angelmk напиша:

Originally posted by belichka belichka напиша:

Originally posted by belichka belichka напиша:

Originally posted by аџија аџија напиша:

Па ти можеш да си веруваш и во вонземјани, али тоа нема благе везе со реалноста.

реалноста е дека Коранот е напишан од ЕДЕН човек. Еден човек кој ги искривил учењата и животите на сите кои биле пред него. И сега, треба да се верува на таа верзија, која доаѓајќи од еден човек што не е баш со сите, не е многу веродостојно. Или да се верува на сите други?

Ете затоа Библијата уште еднаш го меле коранот пред себе. Бидејќи зад неа не стои еден сумљив тип, туку стојат сите Божји пророци, евангелисти, псалмисти, и апостоли...
nema nitu eden citat vo biblijata kaj sto pisuva deka isus e gospod i kaj sto pisuva JA SUM GOSPOD MOLETE MI SE MENE, nema takvo nesto ako sakas procitaj ja od poetok do kraj, i ke vidis deka nema, a ne znam sega koj tuka laze , ti sam kaza deka isus e gospo, kako moze da e gospod koa on ne se smetal za takov ?
aj da ne polemizirame..
neka bide dosta pozdrav

drugarce, i miralem taka vikase...Ouch

epa bil vo pravo, posto nema takov citat kaj sto isus rekola jas sum gosod molete mi se mene, i on samiot sve sto pravel go pravel vo imeto na gospod, a usfari koj gospod? epa za toj zborime celo vreme gospod 1 ,Allah koj e sam, i nema nitu sin, nitu zena nitu , nisto, toj nema ortaci.

be odi citaj pred da polemizirazWink

dovolno sum cital, i ke citam koga ke bide potrebno ,no koga covek ke ostane bez komentar, i argument se odnesuva na toj nacin kako sto ti se odnesuvas so mene, pozdrav

семоќен утре сабајле,кога ќе видам некој доказ за таа демек семоќност ќе верувам.господ според мене( како голем неверник , и безбожник)е семоќен само у главата на верниците,у потсвеста нивна, а надвор од тај ограничен круг, ни трага ни глас

pa kako sto gledam ti ne veruvas vo nisto, nego kazi mi , koj te ucese koa ne znaese da zbris koga imase 2 godini, koj ti davase hrana vo stomakot na majkati, koj ti ovozmozi da disis, koj ti dade pamet, koj ti dade race ,koj ti dade oci da gledas, koj ti dade usi da slusas, koj go organizira tvojot orgaizam koga ke spies da ne zaboravis da disis, koj go organizira tvoeto srce kolku treba da raboti ,kazi mi  mislis deka toa e slucajno !
pa od samata pomisla ima miljon , i miljon fakti, i pak ne siblagodarna so toa sto gospod ti go dal.. nema veze pozdrav.

така е.кога не може да се објасни нешто со средствата на разумното,на крајот му се дава натприроден статус,стај го оти господ така сакал.ако сите тие процеси шо ги наброја мислиш се дадени од некоја виша сила,ок.верувај у тоа,тоа е твое мислење.можеш да веруваш у господ,алах,не е битно ....на крајо само ти си одговорен за твоите постапки,се повикуваш на самио себе.моли се дека сакаш даваш отчет само пред твојта совест. али нема веза битно е да уживаме у живото ..биди поздравен
"BEAUTY IS TRUTH, TRUTH BEAUTY."
Кон врв
coolio Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 13.Февруари.2007
Локација: Macedonia
Поени: 129
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај coolio Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Февруари.2007 во 01:56

ti imas svoi stavovi i mislenja za kreatorot na univerzumot, no i jas imam moi , jas ti navedov samo nekolku primeri, pa sea ti razmisli ako ti odgovaraat ok ako ne zdravje, :)

bidi i ti pozdravena tchuz.. :)
Sega znam deka nisto ne znam (sokrat)
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Studentski Klub Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Февруари.2007 во 19:45
И сеедно, не е тоа темата. Според вас, Алах не е семоќен, а според нас Бог е семоќен. Но навистина семоќен, а не само на зборови, како кај вас.

Vo korist na ~itatelite hristijani, ovoj voved ovozmo`uva pregled na nekoi su[tinski informacii vo vrska so islamot, so dodatok na islamskiot stav sprema hristijanstvoto i Bi­blijata:

Koj e Alah?

Vo imeto na Alah, Milostiviot Somilosen!

Ka`i: ,Toj e Alah, Eden e! Alah e za­{ti­tnik se­komu. Ne rodil i ne e roden i nikoj ne Mu e ra­men!‘“

Alah[1] e imeto na Boga kaj muslimanite, hristijanite i Evreite. Toj e Bog na Pratenikot Mojsej, neka e Bo`jiot mir nad nego, na Pratenikot Isus, neka e Bo`jiot mir nad nego, na Pra­tenikot Muhamed, neka e Bo`jiot mir nad nego, kako i na site ostanati pratenici. Imeto Alah ne e novo ime, tuku staroto i vi­sti­nskoto ime na Bog. Toa ime se koristi od stra­na na mu­sli­ma­ni­te kako i od strana na hristijanite koi go­vo­rat ara­pski.

„,I ka`ete: ‚Veruvame i vo ona {to ni se obja­vu­va i vo ona {to vi se objavuva. I na{iot i va­{iot Bog e eden Bog; nie sme Mu samo Nemu Po­slu{ni.‘

(k*ran, 29: 46)

[1] Alah - Bog, Gospod, Vrhoven i edinstven Bog, Gospodar i Sozdatel, vo hri­­sti­janstvoto poznat kako Otecot, a vo judeizmot kako Jahve. Vo po­na­tamo{niot tekst }e se upotrebuvaat trite prvo navedeni imiwa koi se najpoznati kaj nas (Alah, Bog i Gospod) (zab. na prev.).

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Studentski Klub Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Февруари.2007 во 19:46

Bog

Dali Bog se odmara?

[to veli Biblijata

Za[to vo [est dena gi sozdade Gospod nebo­to i zemjata, a vo sedmiot den se otpo~ina i se odmori.

(Vtora kniga Mojseeva, 31: 17)

I si otpo~ina vo sedmiot den od site dela Svoi, [to gi sozdade.

(Prva kniga Mojseeva, 2: 2)

[to veli k*ranot

Nie gi sozdadovme i nebesata i Zemjata i ona {to e me|u niv za {est vremenski periodi bez da N# obzede zamor! Pa, strpi se za ona {to go zbo­ruvaat i slavi Go, zablagodaruvaj}i se, Go­spo­da­rot tvoj i pred izgrejsonce i pred za­jdi­so­nce. I vo no}ta veli~aj Go, po izvr{u­va­we­to na mo­li­tvite! I slu{ni, Denot vo koj {to gla­sni­kot }e po­vika od mestoto bli`no; Den vo koj {to }e go ~ujat stra{niot vistinski glas! Ete, toa }e bide De­not na pro`ivuvaweto! Nie, na­vi­sti­na, o`i­vu­vame i Nie, navistina, usmr­tuvame! I s# kaj Nas }e se vrati! Den vo koj Ze­mjata }e ispu­ka i tie }e izlezat, brzaj}i. Ete, toa o`i­vu­va­we za Nas e lesno. Nie najdobro go znaeme ona {to go zbo­ru­vaat. Ne e tvoe da gi prisiluva{. Pa, pri­se­ti go so k*ranot onoj {to stravuva od ve­tu­va­weto Moe!

(k*ran, 50: 38 - 45)

Mo}ta na Bog

[to veli Biblijata

Jakov se Bori so Boga!

Toga[ mu re~e: Otsega imeto nema da ti bide Jakov, tuku Izrail ]e e imeto tvoe; za[to hra­bro se bore[e i so Boga, pa i so lu\eto si­len ]e bide[.

(Prva kniga Mojseeva, 32: 28)

{to veli k*ranot

I tie ne Go poznavat Alah kako {to treba. Alah, navistina, e Mo}niot i Silniot!

(k*ran, 22: 74)

Dali Bog mo`e da se vidi?

{to veli Biblijata

I Jakov go nare~e ona mesto so imeto Fa­nu­il, za[to, re~e: Boga Go vidov lice v lice, i du[ata moja se spasi.

(Prva kniga Mojseeva, 32: 30)

I se iska~ija potoa Mojsej i Aron, Nadav i Aviud, i sedumdesette stare[ini Izraelevi go­re i go vidoa mestoto kade [to stoe[e Bog Izrailev.

(Vtora kniga Mojseeva, 24: 9, 10)

Kontradiktorni stihovi od Biblijata

I potoa re~e: No liceto Moe ne ]e mo­`e[ da go vidi[, za[to ne mo`e ~ovek da Go vidi liceto Moe i da ostane `iv.

(Vtora kniga Mojseeva, 33: 20)

Boga nikoj nikog[ ne Go videl.

(Prvo soborno poslanie na Jovan Bogoslov)

{to veli k*ranot

Do Nego pogledite ne mo`at da doprat, a On do­pira do pogledite.

(k*ran, 6: 103)

Opisot na Boga

{to veli Biblijata

Se krena dim od gnevot Negov, i uriva~ki ogan od ustata Negova; `iv jaglen se sipe[e od nego.

(Vtora kniga Carstva, 22: 9)

Bog java vrz angel (heruvim)

Sedna na herivumite, letna i se ponese na vetrovi krilja.

(Vtora kniga Carstva, 22: 11)

{to veli k*ranot

A koj e ponepraveden od onoj koj {to iznesuva lagi za Alah?

(k*ran, 6: 93)

Nikoj ne e kako Nego. On s# slu{a i s# gleda!

(k*ran, 42:11)

Pa, zatoa ne naveduvajte za Alah sli~ni pri­me­ri. Alah navistina znae, a vie ne znaete.

(k*ran, 16: 74)

Dali e Bog nepraveden?

{to veli Biblijata?

Stani, Gospodi, vo gnevot Svoj.

(Psalmi, 7: 6)

Neka me izmerat so merkata na pravdata, i Bog ]e ja doznae mojata neporo~nost.

(Jov, 31: 6)

Znajte, deka Bog me sobori i so mre`ata Svoja me obvitka. Ete, jas vikam: - nepravda! - i ni­koj ne slu[a; vreskam, i sud nema.

(Jov, 19: 6, 7)

{to veli k*ranot

Alah, navistina, vo ni{to ne im pravi zu­lum[1] na lu|eto, tuku lu|eto samite sebesi zulum si pra­vat.

(k*ran, 10: 44)

Alah nikomu ni kolku tro{ka nepravda nema da mu stori. A dobrite dela Alah }e gi udvoi i od Sebe nagrada golema }e dari.

(k*ran, 4: 40)

I vo nikoj slu~aj ne smetaj deka Alah e nevni­ma­telen kon ona {to go pravat nevernicite. Alah, navistina, samo gi ostava do Denot vo koj {to o~i­te otvoreni }e se skamenat.

(k*ran, 14: 42)

Dali Bog spie?

{to veli Biblijata

Toga[ se razbudi Gospod kako od son, kako ju­nak od vino sovladan,

(Psalmi, 77: 65)

Razbudi se, zo[to spie[, Gospodi! Razbudi se,

(Psalmi, 43: 23)

{to veli k*ranot

Alah e, nema drugo bo`estvo dostojno za obo­`u­vawe osven Nego - @iv i Ve~en! Ne Go obzema ni dreme` ni son. S# {to e na nebesata i na Ze­mja­ta e Negovo!

(k*ran, 2: 225)

Dali e Bog bespomo{en?

{to veli Biblijata

Usli[i ja, Gospodi, molitvata moja i po~uj ja molbata moja; ne bidi bezglasen kako moite solzi.

(Psalmi, 38: 12)

Zo[to go odvra]a[ liceto Svoe, ja zabo­ra­va[ bedata na[a i nevoljata na[a?

(Psalmi, 44: 24)

{to veli k*ranot

I koga }e te pra{aat robovite Moi za Mene pa, Jas sum, navistina, blisku. I se oyvivam na do­va­ta[2] na mo­li­telot koga }e Me zamoli. Pa, neka mi se oyvijat, i neka ve­ruvaat vo Mene za da bi­dat upateni.

(k*ran, 2: 186)

„Koj e Onoj Koj }e mu se oyvie na nevolnikot koga ovoj }e Go povika, Koj go otkriva zloto i Koj ve pravi da bidete halifi[3] na Zemjava? Ima li drug bog osven Alah? Malkumina se onie koi {to se se}avaat!

(k*ran, 27: 62)

Dali Bog ima semejstvo?

{to veli Biblijata

Vaka veli Gospod Bog evrejski: Izrail e Mo­jot prvoroden sin.

(Vtora kniga Mojseeva, 4: 22)

I Gospod vide, pa se naluti i se razdrazni po­­­radi grevot na sinovite Svoi i ]erkite Svoi.

(Petta kniga Mojseeva, 32: 19)

(Gospod se ven~al so Eerusalim i negovata `ena stanala prostitutka!)

I re~i - vaka &  veli Gospod Bog na ]erkata erusalimska: Minuvav Jas pokraj tebe it e vi­dov ostavena kako preta[ vo krvta tvoja, Se ra­zmno`i kako rastenijata vo poleto Tvo­ite gradi se nadigaa, a i kosta ti porasna; no be­[e gola i nepokriena. Minuvav pokraj tebe i te vidov, a toa be[e vremeto tvoe, vreme za qu­bov; gi prostrev polite od oblekata Svoja vrz tebe i ja pokriv golotijata tvoja - i ti stana Moja.

No ti se nadeva[e na ubavinata svoja, i kori­stej]i se so slavata svoja, po~na da blu­dstvu­va[ Vo po~etokot na sekoja ulica napravi ku]i za blud, ja sramote[e tvojata ubavina, gi ra[iruva[e nozete za sekoj minuva~,

Ti bludstvuva[e so sinovite na Asura ne se nasiti [to bludstvuva[e so niv, no so toa ne se zadovoli; Ti gi umno`i blustvata svoi no be[e kako neverna `ena, koja mesto svo­jot ma`, pribira tu\i ma`i.

(Kniga na prorokot Jezekiil, 16: 3 - 32)

{to veli k*ranot

…I da gi opomene onie koi {to tvrdat deka Alah si prisvoil dete. Tie za toa ne znaat, a ne znaat ni pretcite nivni. E, samo kolku e golem zborot {to izleguva od ustite nivni! Tie samo lagi zboruvaat! Pa zarem od taga da klone{ za­radi toa {to ne veruvaat vo ovoj govor.

(k*ran, 18: 4 - 6)

I Evreite i hristijanite velat: ‚Nie sme si­novi Alahovi i qubimci Negovi.‘ Ka`i: ‚Zo­{to toga{ Alah ve kaznuva za grevovite va{i?‘ No ne! Vie ste lu|e, od onie koi {to Toj gi sozda­de. Alah kogo saka nagraduva, a kogo saka ka­znu­va. Vlasta i na nebesata i na Zemjata e Alahova. S# Ne­mu }e Mu se vrati!

(k*ran, 5: 18)

Nevernicite velat: ‚Alah si prisvoi dete.‘ Fa­len neka e On! No, ne! S# {to e na nebesata i na Zemjata - Negovo e! Nemu s# Mu se pokoruva! Alah e Sozdatelot na nebesata i na Zemjata, i koga }e re­{i za ne{to, veli: ‚Bidi! ‘ - i toa bi­va.

(k*ran, 2: 116 - 117)

Ka`i: ‚Toj e Alah, Eden e! Alah e za{ti­tnik se­komu. Ne rodil i ne e roden i nikoj ne Mu e ra­men!‘

[1] Zulum - Nepravda, nasilstvo (zab. na prev.).

[2] Dova - molitva, molba (zab. na prev.).

[3] Halifi - namesnici, upravuva~i i lideri ovlasteni od Boga. Halif se upotrebuva i za vladetelot na pravovernite, politi~ki i verski li­der na site muslimani (zab. na prev.).

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Studentski Klub Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Февруари.2007 во 10:33
Кон врв
belichka Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 30.Октомври.2006
Поени: 2023
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај belichka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Февруари.2007 во 12:30
Originally posted by Studentski Klub Studentski Klub напиша:

Кон врв
Sulltan Murad Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 18.Февруари.2007
Поени: 0
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Sulltan Murad Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Февруари.2007 во 20:02
studentski klub daj napravi nesto niso ne se gleda
Кон врв
belichka Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 30.Октомври.2006
Поени: 2023
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај belichka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Февруари.2007 во 21:32

tvoj problemLOLLOLLOLLOLLOLLOLBig%20smileBig%20smile

mene taka mi odgovoriEmbarrassed,,studentskiot...klup,,Embarrassed
Кон врв
Sulltan Murad Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 18.Февруари.2007
Поени: 0
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Sulltan Murad Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Февруари.2007 во 22:05
LOL
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Studentski Klub Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Февруари.2007 во 14:35
Признавам дека не знам.
Должност ми е да научам.
Ве молам пишете ми инструкции на е маилот.
Поздрав.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Studentski Klub Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Февруари.2007 во 16:50
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Studentski Klub Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Февруари.2007 во 16:52
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1112131415 17>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,391 секунди.