IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - ПРОЛОГ
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

ПРОЛОГ

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1011121314 16>
Автор
Порака
чаир Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Јануари.2007
Статус: Офлајн
Поени: 950
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај чаир Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Февруари.2007 во 10:07

Isus gi pra}a dvanaesette Svoi u~enici, gi ovlastuva i gi upatuva.

10. Isus gi pra}a dvanaesette Svoi u~enici, gi ovlastuva i gi upatuva.

1. I *koga gi povika Svoite

dvanaeset u~enici, im dade vlast nad ne~istite duhovi, da gi izgonuvaat i da lekuvaat sekakva bolest i sekakva

nemo}.

*Marko 6,7; *Luka 9,1;

2. A imiwata na dvanaesette apostoli se ovie: prviot Simon, *nare~en Petar, i

Andrej, brat negov; Jakov Zevedeev i Jovan, bratot negov;

*Jovan 1,42;

3. Filip i Vartolomej, Toma i Matej

mitnikot, Jakov Alfeev i Levij, nare~en Tadej,

4. *Simon Kananit i Juda Iskariot, koj i Go predade.

*Luka

6,15;

5. Tie dvanaeset du{i gi isprati Isus i im zapoveda, govorej}i: <Po pat kon neznabo{ci ne odete i vo

samarjanski grad ne vleguvajte;

6. *a odete najve}e pri zagubenite ovci na Izraileviot dom;

*Mat.15,24; *Dela

13,46;

7. I odej}i, propovedajte i ka`uvajte *deka se pribli`i carstvoto nebesno;

*Mat.4,17; *Luka 10,9;

8.

bolni lekuvajte, leprozni o~istuvajte, mrtvi voskresnuvajte, besovi izgonuvajte! Besplatno dobivte, besplatno

davajte!

9. Ne nosete vo pojasite va{i ni zlato, ni srebro, nitu bakar,

10. ni torba za pat, ni dvojni ali{ta,

nitu obuvki, nitu stap; *za{to rabotnikot ja zaslu`uva svojata nagrada!

*1.Tim.5,18;

11. A {tom vlezete vo

nekoj grad ili selo, raspra{ajte koj e vo nego dostoen i tamu ostanete, dodeka ne si otidete.

12. I koga }e

vlezete vo nekoja ku}a, pozdravete ja govorej}i: »Neka e mir na taa ku}a!«

13. I ako ku}ata bide dostojna,

va{iot mir neka dojde na nea; ako li ne e dostojna, toga{ va{iot mir neka se vrati pri vas!

14. *Ako, pak, negde

ne ve primat i ne gi poslu{aat zborovite va{i, izlezete od taa ku}a ili od toj grad i +istresete go pravot od

nozete va{i!

*Luka 10,3; +Rim.16,19; *Efes.5,15;

15. Vistina vi velam: *polesno }e $ bide na zemjata Sodomska

i Gomorska vo sudniot den otkolku na toj grad.

*Mat.11,24;

16. *Ete, Jas ve pra}am kako ovci me|u volci:

+bidete mudri kako zmii i nezlobni kako gulabi.

*Luka 10,3; +Rim.16,19; *Efes.5,15;

17. Pazete se od lu|eto,

*za{to tie }e ve predadat na sudovite, i po sinagogite nivni }e ve bijat.

*Mat.24,9; *Marko 13,9; *Luka 21,12;

18. I }e ve odvedat *pred upravnici i carevi zaradi Mene, za da svedo~ite pred niv i pred neznabo{cite.

*Dela 25,23;

19. *Koga }e ve predadat, ne gri`ete se kako ili {to }e zboruvate, za{to vo toj ~as }e vi bide

dadeno {to da ka`ete;

*Luka 12,11;

20. bidej}i ne ste vie {to }e govorite, a Duhot na va{iot Otec }e govori

vo vas.

21. *I }e predade brat brata si na smrt, i tatko ~edoto svoe; i }e stanat deca protiv roditelite i }e gi

ubijat;

*Mat.10,35;

22. i }e bidete namrazeni od site zaradi Moeto ime, *no, koj pretrpi do kraj, }e bide

spasen.

*Mat.24,13;

23. Ako ve padat od eden grad, begajte vo drug. Za{to, vistina, vi velam: nema da gi

obikolite Izrailevite gradovi, *dodeka dojde Sinot ^ove~ki.

*Mat.16,28;

24. *Nema u~enik pogolem od

svojot u~itel, nitu sluga - pogolem od svojot gospodar;

*Luka 6,40; *Jovan 13,16; 15,20;

25. dosta e za u~enikot

da bide kako negoviot u~itel i na slugata da bide kako negoviot gospodar. Ako *stopanot na ku}ata go narekle

Velzevul, toga{ kolku pove}e negovite doma{ni?

*Mat.12,24;

26. I taka, ne pla{ete se od niv; *za{to nema

ni{to sokrieno, {to ne }e se otkrie, ili tajno, a da ne se uznae.

*Marko 4,22; *Luka 8,17; 12,2;

27. Toa {to vi go

govoram vo temnina, ka`ete go na videlo; i ona {to go slu{ate na uvoto, razglasuvajte go od pokrivite!

28. I ne

bojte se od onie {to go ubivaat teloto, a du{ata ne mo`at da ja ubijat; tuku bojte se pove}e od Onoj, Koj mo`e i

du{ata i teloto da gi pogubi vo pekolot!

29. Ne se prodavaat li dve vrap~iwa za eden asarij? I ni edno od niv

nema da padne na zemja bez voljata na va{iot Otec.

30. A vam i vlaknata na glavata vi se izbroeni.

31. No ne

pla{ete se: vie ste poskapi od mnogu vrap~iwa.

32. I taka, sekoj {to }e Me priznae Mene pred lu|eto, }e go

priznaam i Jas nego pred Mojot Otec nebesen.

33. *A koj }e se odre~e od Mene pred lu|eto, i Jas }e se odre~am

od nego pred Mojot Otec nebesen.

*Luka 9,26;

34. *Nemojte da mislite deka dojdov da donesam mir na zemjata;

ne dojdov da donesam mir, tuku me~.

*Luka 12,51;

35. Za{to dojdov da razdelam ~ovek od tatka si, i }erka od

majka si, i snaa od svekrvata nejzina.

36. I *neprijateli na ~oveka }e bidat negovite doma{ni.

*Mih.7,6;

37.

*Koj miluva tatko ili majka pove}e od Mene, ne e dostoen za Mene; i koj miluva sin ili }erka pove}e od Mene, ne

e dostoen za Mene;

*Luka 14,26;

38. *i koj ne go zeme krstot svoj i ne odi po Mene, ne e dostoen za Mene.

*Mat.16,24;

39. *Koj }e ja zapazi du{ata svoja, }e ja zagubi, a koj }e ja zagubi du{ata svoja zaradi Mene, }e ja

za~uva.

*Mat.16,25; *Luka 17,33; *Jovan 12,25;

40. Koj ve prima vas, Me prima Mene; a koj Me prima Mene, Go

prima Onoj {to Me pratil.

41. Koj prima prorok vo proro~ko ime, }e dobie proro~ka nagrada; i koj prima

pravednik vo pravedni~ko ime, }e dobie pravedni~ka nagrada.

42. *I koj napoi eden od ovie mali samo so

~a{a studena voda kako Moj u~enik, vistina vi velam, nema da ja zagubi svojata nagrada."

*Mat.25,40; *Marko

9,41;

Нова заповед ви давам да се љубите еден со друг како што Јас ве возљубив така и вие да се љубите еден со друг.По тоа ке ве познаат сите дека сте мои ученици, ако имате љубов меѓу себе (Јов. 13-34,35)
Кон врв
чаир Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Јануари.2007
Поени: 950
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај чаир Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Февруари.2007 во 10:54

НИКЕОЦАРИГРАДСКИ СИМВОЛ ВЕРЕ

Верујем у једнога Бога Оца, Сведржитеља, Творца неба и земље и свега видљивог и невидљивог.
И у једнога Господа Исуса Христа, Сина Божијег, Јединородног, од Оца рођеног пре свих векова; Светлост од Светлости, Бога истинитог од Бога истинитог; рођеног, а не створеног, једносуштног Оцу, кроз Кога је све постало;
Који је ради нас људи и ради нашег спасења сишао с небеса, и оваплотио се од Духа Светога и Марије Дјеве, и постао човек;
И Који је распет за нас у време Понтија Пилата, и страдао и погребен;
И Који је васкрсао у трећи дан, по Писму;
И Који се вазнео на небеса и седи са десне стране Оца;
И Који ће опет доћи са славом, да суди живима и мртвима, Његовом царству неће бити краја.
И у Духа Светога, Господа, Животворног, Који од Оца исходи, Који се са Оцем и Сином заједно поштује и заједно слави, Који је говорио кроз пророке.
Уједну, свету, саборну и апостолску Цркву.
Исповедам једно крштење за опроштење грехова.
Чекам васкрсење мртвих.
И живот будућег века. Амин.

Канони Другог васељенског сабора
1. Свети Оци сабрани у Константинопољу (Цариграду), одредили су да се не одбацује вера три стотине осамнаест Отаца сабраних у Никеји у Витинији, већ да она ( вера) остане чврста; да се анатемише свака јерес а посебно евномијани или евдоксијани, и полуаријанци или духоборци, и савелијани, и маркелијани, и фотинијани, и аполинаријевци.
2. Епископи да не проширују свој а права (власт) преко граница својих цркава, нити да ремете цркве, него по правилима (канонима), епископ Александрије да управља само у Египту; источни епископи да начелствују само на Истоку, чувајући преимућства Антиохијске цркве по правилима (канонима) никејским. Такође епископи азијске области да управљају само у Азији; они из Понта само у Понту, они из Тракије само у Тракији да управљају. Ако нису позвани, епископи да не прекорачују права за рукоположења, или због неких других црквених послова. При чувању горе прописаног правила о управи, јасно је да ће у свакој области управљати сабор те области, као што је одређено у Никеји. Црква Божија која је код иноплемених народа (варвара) дужна је да буде управљана по поретку који се држи од Отаца.
3. Епископ Константинопоља (Цариграда) да има првенство (преимућство) части после епископа Рима ( римског епископа), зато што је овај ( град) нови Рим.
4. 0 Максиму Кинику и нередима које је он изазвао у Константинопољу (Цариграду): нити је Максим био, нити јесте епископ, нити од њега рукоположени на било који степен клира: Све што је учињено за њега, и све што је он учинио, нека је ништавно.
5. Од западних списа, примамо и ми оне из Антиохије који исповедају једно Божанство Оца и Сина и Светога Духа.
6. Пошто су многи желећи да помуте и изврну добар црквени поредак, непријатељски и клеветнички умишљају на православне епископе који управљају црквама, неке кривице (оптужбе), не због другог сем да окаљају углед свештеника, и да изазову пометњу у мирном народу. Зато свети Сабор епископа окупљених у Константинопољу (Цариграду) одлучио је: недопустити тужиоцима без испитивања, нити свима дозволити да износе оптужбе на црквене управитеље, али ни све искључити. Ако неко изнесе на епископа неки свој, тојест посебан прекор  да се обогатио или је пак од њега ( епископа) због нечега другог праведно страдао, при таквим оптужбама не разматрати ни личност ( тужиоца) ни веру (поверење) његову. Јер, треба на сваки начин даје слободна савест епископа, а онај ко се сматра оклеветаним, мора наћи задовољење, ма каквог да је поверења (вере). Ако је на епископа изнета црквена оптужба, тада треба разматрати личност тужиоца. Најпре, недозвољавати јеретицима да износе оптужбе на православне епископе у црквеним делима. Јеретицима називамо како оне који су одавно искључени из Цркве, тако и оне које смо после тога анатемисали. Сем ових и оне који се претварају да исповедају здраву веру, али који су се оделили и окупљају сабрања против наших канонских епископа. Још ако су неки из Цркве, раније због неких узрока били осуђени и избачени, или одлучени, било да су из клира, било из реда световњака, и њима да не буде дозвољено да оптужуј у епископа док најпре не скину своју оптужбу са себе. Слично, и од оних који су се сами подвргли оптужби, не треба примати оптужбе на епископа, или на друге клирике, док најпре не докажу своју невиност, од, на њих изнетих оптужби (кривица). Ако неки који нису ни јеретици, нити су у црквеној заједници, ни осуђени или унапред оптужени, кажу да имају нешто против епископа по црквеним питањима, таквима свети Сабор заповеда да најпре изнесу своје оптужбе пред све обласне епископе, и пред њима да доказима потврде кривице којима оптужују епископа. Ако се догоди (покаже) да епископи једне области не могу да правилно пресуде по изнетим на епископа оптужбама, тада они ( тужиоци) да приступе већем сабору епископа велике области који су сазвани због овог повода. Они опет не могу изнети оптужбу пре него што писмено не изјаве да ће се потчинити истој казни, ако би по испитивању дела, се показало да су клеветници епископа кога оптужују. Ако ко презревши издане одредбе усуди се, или позове се на царски глас, или судове световних управитеља, или узнемири васељенски Сабор, и нашкоди части свих епископа области, такав да не буде примљен са тужбом као онај који наноси увреду (ружи) правила (каноне), и као онај који је нарушио добар црквени поредак.
7. Они који се од јеретика присаједињују православљу (прихватају православље) и наследство (удео) оних који се спасавају, примамо их подвргавањем по следећем обреду: аријанце, македонијевце и саватијане, и новацијане који себе називају чистима и најбољим, и четрнаестнике или тетрадите, и аполинаријевце:
пошто они дају ливелус (писмено исповедање православне вере) и анатемишу (прокуну) сваку јерес која не учи (не мисли) како учи света Божија, католичанска и апостолска Црква, примамо их запечаћујући, то јест помазујући светим миром најпре чело, и очи, и ноздрве, и уста, и уши, запечаћујући их говоримо: „Печат дара Духа Светога". А евномијане, који се крштавају једним погњурењем, и монтанисте које овде зову фриги, и савелијане који уче о иопаторству (синоочинству), и друга погубна (дела) чине, и све остале јеретике (јер је овде много таквих, који највише долазе из галатских земаља); све њих који желе да се присаједине православљу примамо као многобожце (Јелине). У први дан чинимо их хришћанима, у други оглашенима (катихуменима), затим у трећи заклињемо их са трикратним дувањем у лице, и у уши. И тако их оглашавамо, и чинимо да пребивају у Цркви и да слушају Свето писмо, и тек тада их крштавамо.
  <script language="JavaScript" src="http://us.i1.yimg.com/us.yimg.com/i/mc/mc.js">< ="" ="http://geocities.com/js_source/geov2.js">geovisit();
Нова заповед ви давам да се љубите еден со друг како што Јас ве возљубив така и вие да се љубите еден со друг.По тоа ке ве познаат сите дека сте мои ученици, ако имате љубов меѓу себе (Јов. 13-34,35)
Кон врв
sard Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Октомври.2005
Локација: Прилеп
Поени: 1440
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sard Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Февруари.2007 во 14:58

4 ФЕВРУАРИ/17 ФЕВРУАРИ

1. Преп. Исидор Пелусиот. Родум е Египќанец, син на угледни родители и роднина на александриските патријарси Теофил и Кирил. Проучувајќи ги сите светски науки, тој се одрекол од богатството и светската слава и целиот се предал на духовен живот заради љубовта Христова. Бил голем и усрден бранител и толкувач на православната вера. Според тврдењето на историчарот Никифор, св. Исидор напишал преку десет илјади писма на разни лица, во кои едни ги укорувал, други ги советувал, трети тешел, четврти ги поучувал. 'Поважно е да се поучуваме на добродетелен живот отколку на красноречиво проповедање", напишал тој во едно писмо. Во друго вели: 'Ако некој пожелува добродетелите да му се покажат големи, нека ги смета за мали и тие навистина ќе се покажат големи”. Прво и основно правило за св. Исидор било: прво да се твори, па тогаш да се учи, по примерот на Господа Исуса. Во времето на гонењето на св. Златоуст, кога сиот свет се поделил на два табора, едниот за, а другиот против овој голем столб на православието, св. Исидор застанал на страната од Златоуст. Тој му пишувал на патријархот Теофил какво големо светило на Црквата е Златоуст и го молел да ја остави омразата спрема него. Поживеал долго, сработил многу, прославувајќи Го Христа Бога со животот и перото и се преселил во Царството Христово околу 436 година.

2. Преп. Никола Исповедник. Овој светител бил од островот Крит. Дошол во Цариград да го посети својот роднина Теодор, игуменот на Студитскиот манастир, па тука и останал и се замонашил. Како монах Никола ги поминал сите подвизи заради спасението на својата душа. Во времето на гонењето на Црквата од страна на Лав Ерменинот, Теодор и Никола биле остро мачени, понижувани, биени со воловски жили, најпосле фрлени во самица каде што самувале три години. По смртта на св. Теодор, Никола станал игумен студитски. Уште додека живеел, правел чуда со силата на благодатта Божја. Така, ја исцелил од болест Евдокија, жената на царот Василиј, и Елена, жената на патрикот Мануил. На Теофила Мелисен, угледен благородник, на кого не можеле да му се задржат децата, му ја благословил новородената ќерка и прорекол дека ќе живее и ќе биде многуплодна, коешто и се случило на радост на родителите. На самиот ден на смртта, ги повикал монасите и ги запрашал што им недостасува? 'Жито"  - одговориле монасите. Тогаш претсмртникот рекол: 'Оној Кој го исхранил Израилот во пустината ќе ви испрати и на вас изобилно пченица по три дена”. И навистина на третиот ден допловил под манастирот еден брод полн со жито испратен од царот Василиј. Се преселил во царството небесно во 75 година на својот живот, на 4 февруари 868 година.

3. Св. Новомч. Јосиф. Родум е од Алеп. Приморуван од Турците да се потурчи, Јосиф на само што го одбил тоа, ами почнал да ги разобличува мухамеданските лаги и да ја фали Христовата вера. Поради тоа бил мачен и обезглавен во 1686 год.

Изменето од sard - 18.Февруари.2007 во 17:00
„Треба да се биде достоен на љубовта за да се биде љубен“ - Goethe
www.pravoslavna.mk
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sard Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Февруари.2007 во 14:59

РАСУДУВАЊЕ

Нареди си себеси некоја епитимија за гревовите на другите луѓе. Ако некој си осудил или казнил, наложи си и на себе некаква епитимија. Доброволно пострадај и ти малку за гревовите на грешникот. Тоа Му е угодно на Бога. Оваа тајна ја знаеле светителите кои себеси се осудувале заради гревовите на другите луѓе. Оваа тајна ја наѕираат дури и нехристијанските народи. Во Кина постои ваков обичај: кога џелатот ќе го исече злосторникот кој бил осуден на смрт, му приоѓа на судијата и му соопштува дека ја извршил пресудата. Судијата му дава една сребрена пара затоа што го убил злосторникот и наредува да му удрат 40 стапови затоа што тој убил човек. Христијанските светители длабоко ја разбирале тајната на гревот и човечките неправди. Секој човечки грев за нив имал онолку долга историја колку што е растојанието од нас до Адама.

СОЗЕРЦАНИЕ

Да размислувам за Господа Исуса како радост, и тоа:

1. како радост што го разведрува целиот човечки дух;

2. како радост што во човекот ги оживува и ги појачува сите сили кон доброто;

3. радост од Неговото име, од Неговите зборови, од Неговите дела и од Неговиот здив.

www.pravoslavna.mk
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sard Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Февруари.2007 во 15:00

БЕСЕДА

за среќата на малиот Закхеј

Денес дојде спасението на овој дом (Лк. 19:9).

Така рекол Оној чијшто збор е живот, радост и обновување на праведниците. Како што поцрнетата гора се облекува во зеленило и цвет со  пролетен мирис, така и секој човек, колку и да е исушен и поцрнет од гревот, се освежува и се подмладува од Христовата близина. Бидејќи Христовата близина е како близина на некој животврен и миризлив балсам што го враќа животот, ‘и дава мирис на душата, на мислите и на зборовите; со еден збор, Христовата оддалеченост означува гнилеж и смрт, а близината Негова значи спасение и живот.

Денес дојде спасението на овој дом, рекол Господ, влегувајќи во домот на грешникот Закхеј. Христос бил спасението што дошло, а Закхеј бил домот во кој Он влегол. Секој од нас, браќа, е дом во кој живее гревот додека е далеку Христос и на кој доаѓа спасение кога ќе му се приближи Христос. Дали, пак, Христос ќе се приближи до мојот или до твојот дом, тоа зависи од нас. Гледај, Он не влегол самоволно во домот на грешниот Закхеј, туку како најсакан гостин. Малиот Закхеј се искачил на дрвото само да го види со своите очи Господа Исуса. Тој Го барал, тој Го посакувал. И ние мораме да Го бараме за да Го најдеме, и да Го посакуваме за да ни се приближи, и да се искачуваме високо со својот дух за да го сретнеме Неговиот поглед. Тогаш Он ќе го посети нашиот дом како што го посетил домот на Закхеја. А со Него ќе дојде и спасението.

Приближи ни се, о Господи, приближи ни се и донеси ни го и нам Твоето вечно спасение. На Тебе слава и вечна пофалба. Амин.

www.pravoslavna.mk
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sard Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Февруари.2007 во 15:07

5 ФЕВРУАРИ/18 ФЕВРУАРИ

1. Св. мчца Агатија. Оваа славна девица и маченица Христова се родила во сицилијанскиот град Палермо од благородни и имашни родители. Кога царот Декиј почнал гонење на христијаните, и света Агатија била фатена и изведена на суд пред судијата Квинтинијан. Судијата ја видел Агатија многу убава во лицето и посакал да ја има за жена. Кога тој тоа ‘и го предложил на Агатија, таа му одговорила дека е невеста Христова и дека не може да Му биде неверна на својот свршеник. Судијата ја ставил на тешки маки: св. Агатија била удирана, ругана, на дрво врзувана и тепана до крв. Потоа судијата повторно ‘и посоветувал, да се одрече од Христа за да ги избегне понатамошните маки, на коешто невестата Христова одговорила: 'Овие маки за мене се многу корисни, како што пченицата не може да дојде во амбарот пред да се исчисти од плевата, така ни мојата душа не може да влезе во Рајот, ако моето тело најнапред не биде скрушено во маките”. Тогаш мачителот наредил да ‘и ги отсечат градите, па потоа ја фрлиле во затвор. Во затворот ‘и се јавил св. апостол Петар и ‘и го вратил целосно телесното здравје. Повторно била изведена на мачење и  повторно била фрлена во затворот каде што ја предала својата душа на Бога во 251 година во градот Катана, а во времето на царот Декиј. По смртта на Агатија, нејзиниот мачител Квинтијан отишол да го заграби нејзиниот имот. Но по патот коњите се разбесниле под него и под војниците, та сиот го изгризале по лицето, го кутнале на земјата и го изгазиле со нозете до смрт. Така набрзо го стигнала казната Божја за дивиот злостор над света Агатија.

2. Св. мчца Теодула. Пострадала за Христа во времето на Диоклецијан, нечестивиот римски цар. При мачењето, Теодула го вразумила едниот од мачителите, Еладиј, и го привела кон верата Христова. Кога Еладиј јавно ја исповедал својата вера во Христа, бил со меч исечен . Св. Теодула се држела мошне храбро на судот, поради што судијата ја нарекол безумна. На тоа Теодула му рекла: 'Безумни сте вие кои Го заборавивте единиот вистинит Бог, па им се поклонувате на мртвите камења”. Судијата ја ставил на остри маки, св. Теодула јуначки ги издржала, и со своето јунаштво на маките многумина ги пленила и кон Христа ги обратила. Меѓу нив биле и двајца угледни граѓани, Макариј и Евагриј. Со овие двајца, и со мнозина други, св. Теодула била фрлена во вжарена печка каде што чесно сите завршиле и на Христовото царство се удостоиле.

3. Св. Полиевкт патријарх Цариградски (+ 970 година). Заради својот висок ум, ревноста верска и красноречивоста, е наречен втор Златоуст. Во времето на патријархот Полиевкт и царот Константин Порфирогенит, во Цариград дошла руската кнегиња Олга и тука се крстила, а царот ‘и бил кум. Св. Полиевкт пророчки ‘и рекол: 'Благословена си ти меѓу руските жени зашто си ја возљубила светлината и си ја отфрлила темнината, ќе те благословуваат руските синови до последното колено”. Од простите монаси Полиевкт бил земен за патријарх во 946 година и останал на патријаршискиот престол  сé до својата смрт во 970 година.

Изменето од sard - 18.Февруари.2007 во 17:01
www.pravoslavna.mk
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sard Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Февруари.2007 во 15:08

РАСУДУВАЊЕ

Монасите го прашале големиот авва Исхирион:

- Што направивме ние?

- Ние ги исполнувавме Божјите заповеди, одговорил Исхирион.

- А што ќе прават тие што ќе дојдат по нас?

- Тие ќе го прават ова што ние го правиме, но намалено за половина.

- А тие по нив?

- Тие при свршетокот на времето нема никако да одржуваат монашко вежбање, но нив ќе ги постигнат такви тешкотии и искушенија, та преку трпението на тие тешкотии и искушенија ќе се покажат во Божјото царство поголеми од нас и од нашите татковци.

СОЗЕРЦАНИЕ

Да Го набљудувам Господа Исуса како единствен вистински просветител, и тоа:

1. како просветител на секој човек;

2. како просветител, следствено и на општеството и на сецелото човештво;

3. како просветител Кој ги осветлува со неминлива светлина: и умот, и срцето, и волјата човечка.

www.pravoslavna.mk
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sard Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Февруари.2007 во 15:08

БЕСЕДА

за смртта како спиење

Лазар, пријателот наш, заспал, но ќе отидам да го разбудам (Јн. 11:11).

Господарот на животот смртта ја нарекува спиење. О колкава неискажана утеха за нас! О каква слатка новина за светот! Телесната смрт не значи уништување на човекот, туку само заспиеност, од која може да разбуди само Оној Кој ја пробудил и првата прашина во живот со Својот збор.

И кога Господ извикал: 'Лазаре!" човекот се разбудил и оживеал. Господ го знае името на секој од нас. Кога Адам го знаел името на секое Божјо создание, како не би не знаел Господ секого од нас по име? Не само да нé знае, туку Он нас и нé повикува по име. О сладок и животворен глас на Единиот Човекољубец! Тој глас може од камења да создаде синови Божји! Како да не нé пробуди од гревовниот сон?

Некој човек подигнал камен да го убие својот брат. Но во тој момент му се причинило дека го слуша гласот на мајката каде го повикува по име. Само го слушнал мајчиниот глас и раката му се затресла, па го испуштил каменот и се засрамил од гревот во намера. Мајчиниот глас го разбудил од греовната смрт. Па кога гласот на мајката спасува и разбудува од смртта, како ли, пак, гласот на Создателот и ¤ивотодавецот!

Кога и Господ да викнел некого, кој бил мртов само со телото, секој се разбудувал и станувал. Но секој не се пробудил и не станал од оние кои умреле со душата кога ќе повикал Господ, бидејќи за ова будење, за ова воскресение, е потребна и согласност на волјата на умрениот! 'Јуда, зарем со целив издаваш?" Така викнал животворниот глас, но мртовецот останал мртовец и грешникот не се пробудил. 'Савле, Савле, зошто Ме гониш?" - викнал животворниот глас и заспиениот од гревот се разбудил, мртвиот оживеал. Навистина подлабок е греовниот сон од смртта и тој што спие не се разбудува лесно.

Сладок Господи, разбуди нé од греовниот сон, разбуди нé, Господи! На Тебе слава и вечна пофалба. Амин. 

www.pravoslavna.mk
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sard Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Февруари.2007 во 23:50

6 ФЕВРУАРИ/19 ФЕВРУАРИ

1. Св. Вукол еп. Смирненски. Ученик на св. Јован Богослов, кој и го посветил за епископ на градот Смирна. Во Смирна тогаш имало малкумина крстени. Во темнината на незнабоштвото св. Вукол светел како јасна свеќа. Се одликувал со сите добродетели, а особено со благост и кроткост. Пред својата смрт, св. Вукол го посветил славниот Поликарп за свој наследник во епископството, а тој мирно завршил и отишол при Господа.

2. Св. мчца Фауста. Пострадала за Христа во времето на царот Максимијан (помеѓу 305 и 311 год.). Со своето јунаштво ги восхитила и во христијанството ги обратила своите мачители: осумдесетгодишниот бајач Евиласиј и епархот Максим. Кога судијата ‘и се заканувал на Фауста со уште пострашни маки, таа му рекла да направи нејзина икона со изображение на сите оние маки со кои тој ‘и се заканувал. Кога иконата била готова и ‘и ја покажале, света Фауста изговорила: 'Како оваа икона што не чувствува никакви маки така ни моето тело не чувствува маки од твоите казни зашто мојата душа е утврдена во Господа”. Судијата ја фрлил во котел со врела вода, каде што ова свето тринаесетгодишно девојче завршило со молитва на устата и отишло во Рајот.

3. Св. мчца Доротеја. Угледна и прекрасна девица од Кесарија Кападокиска. Управникот на областа Саприкија ја дал Доротеја на две незнабожечки сестри, Христина и Калиста, за тие да ја одвратат од Христа. Но се случило спротивното: Доротеја успеала да ги обрати обете сестри во верата Христова. Налутен Саприкиј наредил да ги врзат тие две сестри со грбот едната за другата и ги фрлиле во каца со смола, па ги запалиле. Тогаш и Доротеја ја осудиле на смрт. Таа радосно ја сослушала пресудата и извикала: 'Ти благодарам, душељупче Христе, што ме повикуваш во Твојот Рај и ме воведуваш во Твоите пресвети дворови!" Некој присутен големец Теофил се насмеал на овие зборови, па ‘и довикнал на св. Доротеја: 'Почуј, невесто Христова, испрати му јаболка и цвеќиња од шипинките од Рајот на твојот младоженец!" 'Навистина тоа ќе го направам!" - му одговорила маченицата. Кога Доротеја била на губилиштето, наеднаш се појавило едно прекрасно момче со три јаболка и три црвени цвета од шипинки. Тоа бил ангел Божји. А времето било зимно. Му рекла св. Доротеја на ангелот тоа да му го однесе на Теофила и да му рече: 'Еве ти тоа што го сакаше!" Кога Теофил ја примил пораката и го видел дарот, сиот бил престрашен. Во него сé се превртело и тој закоравен незнабожец постанал христијанин. И тој бил мачен и убиен за Христа, та отишол со душата во Рајот на Господа Исуса, наскоро по св. Доротеја.

4. Св. Фотиј патријарх Цариградски. Голем светилник е на Црквата. Царски роднина и внук на славниот патријарх Тарасиј. Неодолив заштитник на Црквата од властољубието на папата и на останатите римски изопаченија на верата. За шест дена ги поминал сите чинови од световник до патријарх. Станал патријарх на Божик во 857 година, а завршил во Господа во 891 година.

5. Преп. Варсонуфиј и Јован. Големи подвижници од Газа, претскажувачи и чудотворци. Ја оставиле познатата книга 'Прашања и одговори" во која одговориле на многу прашања за духовниот живот. Живееле во VI век.

6. Св. мчци Марта и Марија и брат им Ликарион. Сите тројца биле распнати на крст за Христа, па потоа биле избодени и убиени со копје.
www.pravoslavna.mk
Кон врв
Sulltan Murad Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 18.Февруари.2007
Поени: 0
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Sulltan Murad Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Февруари.2007 во 23:54
ne e interesno copy paste od google interesno e naseto mislenje da go pisuvame a ne jas seka cela biblija ili koran da go stavam na forum copy paste i sum napravil golema rabotaGeek
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sard Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Февруари.2007 во 23:57

РАСУДУВАЊЕ

Свети Варсонуфиј, кој 50 години живеел затворен во својата келија и не дозволил да биде виден ниту од еден жив човек, преку богомислие и молитва достигнал необична чистота и предвидливост. Еве неколку негови мисли од книгата 'Одговори": 'Секоја помисла, на која не ‘и претходи тишина на смирението, не произлегува од Бога"; 'Сé што е од ѓаволот е со збрканост и метеж"; 'Кога се молиш и Бог одлага  да те услиша, тоа Он го прави на твоја полза за да те научи на долготрпеливост"; 'Видливите разбојници се слуги на невидливите, замислените разбојници"; 'Господ Исус Христос претрпел сé и најпосле се искачил на светиот крст, што го означува умртвувањето на телото и страстите, и свето и совршено успокојување"; 'Господ сака ти да го почитуваш  секој човек повеќе од самиот себеси”. Кога го прашале старецот дали да земат и да платат застапници во еден спор на манастирот со некои луѓе, тој одговорил: 'Ако купите застапништво на луѓето, тогаш Бог нема да ве застапува”.

СОЗЕРЦАНИЕ

Мисловно да Го гледам Господа Исуса како работник, и тоа:

1. како физички работник преку долга низа години;

2. како духовен работник, Кој непрестајно ги учел луѓето, ги тешел, лекувал, давајќи му нов закон на светот;

3. како неуморен работник, Кој ја оставил заповедта: 'Работете додека е дење”.

www.pravoslavna.mk
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sard Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Февруари.2007 во 23:58

БЕСЕДА

за взаемното познавање на Отецот и Синот

Јас, пак, Го знам, оти сум од Него и Он  ме  испрати (Јн. 7:29).

Никој никогаш не се осудил да каже дека Го познава Бога. Многумина рекле само дека веруваат во Бога. Единствено Господ Исус ги изрекол зборовите: 'Јас, пак, Го знам”. И веднаш образложил од каде Го познава, велејќи: 'Оти сум од Него и Он ме испрати”. Вистинската причина: 'Оти сум од Него" сведочи за вечното битие на Синот; а втората причина: 'и Он ме испрати", сведочи за  привремената појава на Синот во телесниот свет како пратеник на Светата Троица.

Нам, на христоверните, не ни дозволил да го знаеме Отецот како што Неговиот единороден Син го знае, но ни е дадено и заповедано да веруваме. Нашата заслуга е во верувањето, а не во знаењето. Кога ние сите би Го знаеле Бога преку видување, никој не би имал заслуга, бидејќи каква е заслугата да видиш и да познаеш? Меѓутоа, да не се види а да се верува, во тоа е заслугата, во тоа е добродетелта, во тоа е нашето спасение. Ние не сме достојни да Го видиме Бога и со гледањето да Го познаеме, бидејќи со гревот сме раслабени и од Бога оддалечени. Но милоста Божја ни дала вера во овој живот што може да нé приближи кон Бога и да нé воведе во царството на вечното гледање и знаење во оној живот. О браќа мои, да веруваме во Христа Господа, бидејќи Он знае. Он не зборува според вера туку според знаењето.

Господи, милостив, утврди ја верата во нас. Пружи ни го Твојот скут да бидеме во него до крајот на животот. На Тебе слава и вечна пофалба. Амин.

www.pravoslavna.mk
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sard Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Февруари.2007 во 00:16
Originally posted by Sulltan Murad Sulltan Murad напиша:

ne e interesno copy paste od google interesno e naseto mislenje da go pisuvame a ne jas seka cela biblija ili koran da go stavam na forum copy paste i sum napravil golema rabotaGeek

Ова е текст од Охридскиот пролог кој не може да се најде на македонски на интернет. Го внесуваме тука со орто како селектиран текст за поука. Би бил благодарен ако верници на други вероисповеди постават квалитетени и селектирани текстови од кои може да се научи.
www.pravoslavna.mk
Кон врв
аџија Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Октомври.2006
Поени: 5474
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Февруари.2007 во 00:29
Супер што го ставате делче по делче, ама закон би била и некоја pdf-ка на крајот, кога ќе завршите се...

Поздрав.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1011121314 16>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,282 секунди.