IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - ИСЛАМ ПРОТИВ ИСЛАМ!
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

ИСЛАМ ПРОТИВ ИСЛАМ!

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1314151617 20>
Автор
Порака
sard Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Октомври.2005
Локација: Прилеп
Статус: Офлајн
Поени: 1440
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sard Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Јуни.2006 во 15:04
Пред да постираш текст со мачење на муслиман од христијани кој со сигурност ќе го прочитаме, не се плаши да ги читаш текстовите во кои се опишани измачувањата на христијани од муслимани како и од други нехристијани.
„Треба да се биде достоен на љубовта за да се биде љубен“ - Goethe
www.pravoslavna.mk
Кон врв
Miralem Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 08.Ноември.2005
Поени: 1056
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Miralem Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Јуни.2006 во 23:11
Originally posted by sard sard напиша:

Пред да постираш текст со мачење на муслиман од христијани кој со сигурност ќе го прочитаме, не се плаши да ги читаш текстовите во кои се опишани измачувањата на христијани од муслимани како и од други нехристијани.
Sard... ako ima luge koi se plasat od predrasuda i od citanje knigi,TOGAS TOA SE TOKMU PRAVOSLAVNI HRISTIJANI.  Da ne odime podaleku od vam na Forumot... Tokmu vie ste luge i vasite vodici se onie koi vi ZABRANUVAAT da koristite druga literatura. Vo Islamot toa go nema. Prviot zbor koj bese objaven od Allah dz.s preeku melekot Dzibril a.s do posledniot Bozji pratenik Muhammed sallallahu alejhi ve sellem bese "UCI"

PS: Rabotam na toa sto go obekjav.... a gledam,osekjam,deka si se ISLPLASIL VEKE ;)
Кон врв
sard Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Октомври.2005
Локација: Прилеп
Поени: 1440
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sard Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Јуни.2006 во 12:39
Ти само постирај, со интерес ќе ги читам текстовите јас и останатите. Не би било лошо сепак да собереш храброст да ги читаш текстовите како тестот од Православие или текстовите од Прологот.

Изменето од sard - 12.Јуни.2006 во 12:52
„Треба да се биде достоен на љубовта за да се биде љубен“ - Goethe
www.pravoslavna.mk
Кон врв
aaaaaaaaaaaaaa Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 31.Март.2006
Поени: 97
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај aaaaaaaaaaaaaa Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Јуни.2006 во 21:47

Miralem Не е точно дека првославните имаат предрасуди и се плашат од читање книги,поточно немаат потреба.Ако треба заради те*е би читал и по веќе од еден сат секој ден.Не еточно дека свештенството забранува а точно е дека препорачува ова да да не се (конзумира)од како ке го провери дека е соблазна на кревката душа која би ја оддалечило од вистината за некое време.

Да поновам не забранува туку не препорачува.

Верувај ми јас одам во црква.
Кон врв
only_me Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 14.Ноември.2005
Локација: Israel
Поени: 295
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај only_me Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Јуни.2006 во 20:44
Originally posted by Miralem Miralem напиша:

Dobro Sard... ti OBEKJAVAM edna cela tema,so preeedolgi postovi,PRIMERI OD HRISTIJANSTVOTO izvrsuvani nad muslimanite,terori,masakri,plackanja,ograbuvanja..................................

Kaj vi e pametot,luge ???????

Se plasam inaku EDINSTVENO OD STVORITELOT I OD NIKOJ,AMA BAS NIKOJ DRUG. TOJ DAVA TOJ ZEMA,DRUG NIKOJ NISTO NE MOZE.

Ti neznaes koj si i sto si a? Ako si torbes, ja znaeme nivnata istorija i ako si bilo sto...na Balkanot muslimanite se poturceni site po red!
Epa samiot ti si dokaz na ugnetuvanje od strana na muslimanite vrz naseto hristijansko naselenie...i mozebi imas nekoj predok, hristijanin koj proleal nevina krv i nebi mu bilo milo da slusne ovakvi zborovi od svoe cedo!
Znaeme nie Makedoncite sto li nesme pretrpele od Turicte.. Zatoa smiri se malce:) i prasaj se kaj vi e vam pametot!!

Изменето од only_me - 20.Јуни.2006 во 20:45
Кон врв
vd Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 13.Јануари.2006
Поени: 1539
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај vd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Јуни.2006 во 20:48
цензурирано од модератор Сард

Изменето од sard - 26.Јуни.2006 во 07:26
Кон врв
orthodox Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Март.2006
Поени: 100
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај orthodox Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Јуни.2006 во 22:02

Да се цитирм малку самиот од темата за свинското:

,, Енивеј, назад во индексот Нух се спомнува; на 3:33, 6:84, 7:58-63, 10:71-73, 11: 25-48, 14:9, 17:3, 21:76-77, 23:23-29, 25-37, 26:105-122, 29:14, 37:75, 51:46, 53:52, 54:9-16, 66:10, 69:11, 71:1-28, ПА МОЛАМ КОЈ МОЖЕ ВО ОВИЕ ПАСУСИ ИЛИ НА НЕКОЕ ДРУГО МЕСТО КОЕ ЈАС СУМ ГО ПРОПУШТИЛ ДА МИ ЦИТИРА НЕШТО ЗА СВИЊАТА!,,

Значи повикувам да се анализират овие текстови.

Од нив се гледа дека к*ранското учење е дека :

1.       Потопот бил парцијален / на одредено место , а не по цел свет!

Дека тое е грешка, доволно е да се погледаат митологиите од цел свет и да се забележи дека во колективното сеќавање насекде има траги од општ потоп.

Потоа, да се види науката.Таа признава дека има еден општ слој, кој е наречен ,,дилувиум,, а некој нека преведи што значи тоа од латинки. /најблизок превод е потоп/ Тој слој го има по цела земјина топка. Погледајте ја книгата Библија је у праву, од Вернер Келер, кој ги анализира ваквите наоди од Библијата. Исто и за потеклото на Авраам и за Ур халдејски. Што мислите кој е одговорот: бибилијата е во право или не?

Ако Освен Ное се спасиле и негови пријатели и цели племиња, што правиме со трите раси кои потекнуваат од 3 синови на Ное:

Црн, бела, жолта/ Сим, Хам, Јафет

2.       да прашам и кој е тој негов син кој загинува

3.       зошто се спомнува неговата /ноевата/ жена во споредба со лотовата за која знаеме дека се сторила столб од сол, кога се свртила назад во Содом  

4.       Во к*ранот нема ништо за гулабот со маслиново гранче, како и заветот со виножитото!

Засега толку, ако има одговор на ова ќе има и повеќе, а ако не да сме здрави и живи, само ми е криво што ста на крив пат!

----тоа за џинови и хурии никако да се одговори!

----ајде да зборуваме за мртвите;

ако на онај свет ќе јадиме и пиеме, тогаш што велите, каде се сега душите на умрените?

-         зошто не се грижите за гробовите на упокоените?

----друго нешто многу битно ;

МЕ ПУКНА СО СМОКВАТА И ИСУС, ПА КАКО НЕ БИЛ СЕЗНАЕН БОГ , ПА БИЛ ГЛАДЕН:Во 95 сура/ет-тин, толкувањето на  првите 3 ајети е дека /накратко/;

СМОКВАТА И СИНАЈ СЕ ОБЈАВАТА НА МУСА. СМОКВАТА ЈА ОЗНАЧУВА МУСАОВАТА НАУКА, И ПОТОА СЕ ЦИТИРА ТВОЈОТ ОМИЛЕН ПАСУС ЗА ПРОКОЛНУВАЊЕТО НА СМОКВАТА!!!

И НА КРАЈ ВЕЛИ, ЦИТИРАМ ,, ДА СМОКВА НЕ БИ БИЛА ОЗНАКА МУСАОВЕ НАУКЕ, НЕ СИ СЕ ОД ОВИХ РЕЧИ МОГЛО НИШТО РАЗУМЕТИ,, крај на цитатот /стр 813/

Сега разбра, зошто било така.И твојте научници ти свртија грб!!!!!!!

=====идемо даље::::

за тие 7 неба, еве го коментарот!!!

23 сура /ел-му.минун/ ајет 17, на страна 465, од тој к*ранот  џелудин чаушевиќ со коентари, издание на стварност,загреб, 1969.

ОВДЈЕ СЕ ГОВОРИ О 7 ПУТЕВА КОЈИ Е НАЛАЗЕ У СВЕМИРУ.РЕЧЕНО ЈЕ НАПРИЈЕД ДА ЈЕ БРОЈ 7 У АРАПСКОМ ЈЕЗИКУ ФОРМУЛИСТИЧАН И ДА ОЗНАЧАВА М Н О Ш Т ВО !

ОСИМ ТОГА ,,СЕМА,, ИЛИ НЕБО УПОТРЕБЉАВА СЕ У ЗНАЧЕЊУ СВЕГА ШТО ЈЕ ИЗНАД ЗЕМЉЕ КАО ОБЛАЦИ,ПЛАНЕТЕ, ПЛАНЕТАРНИ СИСТЕМИ И СВЕ ЗВИЈЕЗДЕ КОЈЕ СЕ МОГУ ОЧИМА ВИДЈЕТИ.

Абе Што зборува овај.Ова мора да е некоја американско-еврејска завера.Мора да е платен од нив. Па тој не знае дека 7 е фиксен и дека се стратосфера, јоносфера, аааааа????

Ееее, види ги евреиве???

Понатаму:

--------------------сура 97 /ел-кадр/, стр 816

коментарот вели дека лејлетул-кадр е една ноќ и тоа 25 или 26 или 27мата!!!!!!

Е НАВИСТИНА ПРЕЦИЗЕН ОДГОВОР, ЗАТОА СЕ ВЕЛИ, ЕДЕН РАМАЗАН ИМААТ И ТОЈ НЕ ЗНААТ КОГА ИМ Е!

ИСТО БАРАМ ОБЈСНУВАЊЕ ЗА СУРА 20 АЈЕТ 31.

Од каде ова, дека МОјсеј барал привилегија и за снаата???????

===========ај за крај

Во додатокот на книгата за предговорот од 1937, на стр.873,874

Каде се споменува рај и пекол, никаде е се тврди дека станува збор за телесна храна. А за хуриите нема коментар, па камоли за пот или ждригање.

Да не му било срам да спомнуваат вакви нелогични работи????

Пак ќе прашам:кога ќе заслужиме Рај и можност да го гледаме Бога во лице, дали ќе ни иди на памет да јадиме или се задоволуваме со жени????????

Добра ноќ, и отворете ги очите!!!!!!

Се за Христос, Христос ни за што!
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај vd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јуни.2006 во 18:46
Што ми цензурира Сард? ај ако нее тајна?!

Ортодокс, Рајот Пеколот .. каков беше според те*е и orthodoxy? Што беше ти? која секта на христијанството?
За Лејле Тул Кадр не си на ниво за да разговараш, ти треба уште многу! За Рамазан знаеме кога ни е, БИДИ СИГУРЕН ВО ТОА и види Велигден кога е и од кого е ИЗМИСЛЕН! ок? прво расчисти со своето па потоа дојди ќе правиме лаф муабет.
Не се секирај за очите наши, отоврени ни се .. да не ни беа којзнае во која вода ќе се фрлавме по крст, којзнае на која икона од самопрогласен светец ќе се молевме, којзнае што приказни ќе кажувавме и како ќе се лажевме еден со друг .. којзнае која свиња ќе ја колевме и ќе ја јадевме!

Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Miralem Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Јуни.2006 во 21:22

Цитирај ајде да зборуваме за мртвите;

ако на онај свет ќе јадиме и пиеме, тогаш што велите, каде се сега душите на умрените?

-         зошто не се грижите за гробовите на упокоените?

A zosto vie hrana na grobovite nosite ?? Ako veke ne se hranat dusite ???
Цитирај

МЕ ПУКНА СО СМОКВАТА И ИСУС, ПА КАКО НЕ БИЛ СЕЗНАЕН БОГ , ПА БИЛ ГЛАДЕН:Во 95 сура/ет-тин, толкувањето на  првите 3 ајети е дека /накратко/;

СМОКВАТА И СИНАЈ СЕ ОБЈАВАТА НА МУСА. СМОКВАТА ЈА ОЗНАЧУВА МУСАОВАТА НАУКА, И ПОТОА СЕ ЦИТИРА ТВОЈОТ ОМИЛЕН ПАСУС ЗА ПРОКОЛНУВАЊЕТО НА СМОКВАТА!!!

И НА КРАЈ ВЕЛИ, ЦИТИРАМ ,, ДА СМОКВА НЕ БИ БИЛА ОЗНАКА МУСАОВЕ НАУКЕ, НЕ СИ СЕ ОД ОВИХ РЕЧИ МОГЛО НИШТО РАЗУМЕТИ,, крај на цитатот /стр 813/

Сега разбра, зошто било така.И твојте научници ти свртија грб!!!!!!!

Kolku da vidime koj se vrti kako Kisa oko (kade li bese ?) Tebe ti bese zadaca dadena da ni kazes kako Isus e seznaen,koga NEZNAEL. Ili ZNAEL onolku kolku sto mu bilo dadeno. A ako sakas da zboruvame za toa,togas fino lepo,otkako ke odgovoris,togas ke postavis prasanje. Vaka EDNOSTAVNO PRIZNAVAS samo ne si svesen. "PROSTO RECENO: ISUS NE ZNAEL,AMA VIDI STO PISUVA ZA MUSA I SMOKVATA"
Odgovori na prasanjata.... za da mozes da si prodolzis ponataka.
Za Huriite i Dzinovite,kazav,ti spremam edna ubava tema ;)  Nikogas kratok ne ostanav i nema da ostanam. Amanet ostaviv,i da ne sum ziv ke ti se odgovori.... go znaat vo koj Folder e textot koj go spremam :) A ke go Bide InsAllah denovive. Tuku ti zemi si nekoja nova Anti Islamska kniga,ti preporacuvam... ne kulturno veke se izrazuvas. Doduse,znam kako ti e.Znam,sum gledal kako izgledaat i vo zivo luge koga odgovor nemaat i kako se ponasaat,pa ke ti pomine i tebe,eden den ke se soocis ili ke si puknes od maka,treto ne ti preostanuva. Ti baraj si dodeka ne najdes kniga,kade sum napravil pecatna greska,ili greska vo tipkanje,,,,,

Sekoe Dobro.
Кон врв
orthodox Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Март.2006
Поени: 100
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај orthodox Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Јуни.2006 во 23:01
Ke ima i post od mene , no denes dojdov samo da go spodelam ova so vas!

Прв обид за терористички напад во Романија

Бук*решт, 27 јули (МИА) - Романец, кој го прифатил исламот, доцна синоќа е уапсен во Темишвар (западна Романија) при обид да изврши терористички напад, јавија денеска романските медиуми.

Флориан Лес Тинлеа (30) е првиот кој се обидел да изврши терористички напад во Романија.

Тоа е најсериозниот случај од таков карактер регистриран во земјата, пишува весникот Зиарул де Јаш.

Флориан бил упасен додека возел автомобил во кој имало четири плински боци, детонатор и полн резервоар. Тој имал намера да ги запали боците на прометно место.

Телевизиите Антена 3 и Реалитатја ТВ јавија дека цели на нападот биле аеродромот во Темишвар или студентскиот кампус. Изгледа дека Романецот на Интернет купил механизам за детонирање кој се активира преку мобилен телефон. Според Зиарул де Јаш, Флориан имал врски со терористички ограноци во Босна.

Извор: МИА

p..s. vo megjuvreme, pocni so odgovor, barem za potopot!!!!!
D.Nok
Се за Христос, Христос ни за што!
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај vd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Јуни.2006 во 12:00
ortodoks, da ne preteruvas?
ISLAM is NOT TERORRISM! put this in your head, PLEASE or someone else will do it for you!

Sto e rabotata so potopot?
Kaza kako e spored hristijanstvoto? Aj ako moze da mi kazes kade e toa pa da procitam ..! bas bi me raduvalo. Inace kolku sto znam jas , potopot e IZMESAN vo hristijanstvoto .. i toa vo golemi razmeri.!

Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Miralem Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Јуни.2006 во 20:09
Originally posted by sayHI sayHI напиша:

ortodoks, da ne preteruvas?
ISLAM is NOT TERORRISM! put this in your head, PLEASE or someone else will do it for you!

Sto e rabotata so potopot?
Kaza kako e spored hristijanstvoto? Aj ako moze da mi kazes kade e toa pa da procitam ..! bas bi me raduvalo. Inace kolku sto znam jas , potopot e IZMESAN vo hristijanstvoto .. i toa vo golemi razmeri.!

Kakov Potop ? Vo Hristijanstvoto,nema nitu na edno mesto da sretnes kako i na koj nacin treba na Boga da mu se pomolis. Isus koga se molel na Boga pagjal so liceto na zemja. Neka rece nekoj Hristijanin deka ne e taka.
Isus koga postel postel Isto kako sto postat Muslimanite. Neka rece nekoj deka ne e taka. Vo Hristijanstvoto nema da sretnes nisto takvo a kamoli za potopot. Vo Hristijanstvoto e ona sto sekoj go znae. Ljubi go bliskoiot,ne ubivaj mu ja kozata na komsijata... ona sto sekoj covek go znae. No vo praksa nisto nema. Isus rekol: Ako nekoj ti go zema paltoto daj mu gi i cevlite. Dali moze vo praksa da se sprovede,ve molam. Toa znaci,ako nekoj ti ja provali kukjata,pa go fatis na delo,Skuvaj mu i kafe. Ima li smisla. Ako nekoj ti go POBARA paltoto,Togas daj mu gi i cevlite a ne ako ti go ZEME. Ako nekoj ti dade samar zavrtimu go i drugiot obraz. Ako nekoj ti go ubie sin ti ti izvrsi masovno samoubistvo............  Fakt e i Sosema jasno deka Biblijata e pisuvana od eden covek a toa e Konstantin Veliki bez nikakva Bozja inspiracija. Biblijata go najavuva doagjanjeto na Dedzdzal (Antihrist)i toa e negova kniga i nicija druga. BOG E SVETLO.BOG NE E COVEK,kako sto ve uci Biblijata. Isus za sebe nikade ne rekol deka e Bog. NIKADE. Dodeka i vam vi e jasno deka Antihrist za sebe ke tvrdi deka e Bog i Sin Bozji a vie veruvate vo Bogocovek. Ete naj ednostavno. I samite ste svesni i jasno vi e deka nemozete da go definirate nitu da go svatite ona vo sto veruvate-Trojstvoto.
Najde Ortodox da ni zboruva i greski vo Qur'anot da bara. Dali samo znae,povtoruvam po koj znae koj pat i ke povtoruvam,LUGE DEBELO PLATA ZEMAAT GRESKA DA NAJDAT VO QUR'ANOT,I TOA NE OD SEGA TUKU CELI 1500 GODINI I NIKOJ GRESKA NE NAJDE NITU KE SE RODI COVEK KOJ GRESKA KE NAJDE. A ti,macna dusa tvoja,Ortodox,daleku si od toa.  Se gleda kolavo e tvoeto znaenje koga ke ti smanjka AntiIslamska kniga... toplo ti preporacuvam da si najdes,pa taka ke ima za sto da raspravame i taka poveke tvoite bratcina i site ke naucite za Islamot,ke imate prilika da vidite AVTORI PISATELI za kakvi Sitnici se fakjaat,taka ke vidite deka Greska mu nema.

Ne znaete za osnovni raboti,za raboti na koi zavisi Hristijanskata vera. Neznaete kolku dena i noki Isus bil vo Grobot. Ne znaete vo kolku bil raspnat. Ne znaete DALI BIL VOOPSTO RASPNAT. Neznaete NISTO. A i ne ste krivi,NIKADE NE PISUVA ili PISUVA DA NE RAZBERETE.

Кон врв
Pravoslavie Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Октомври.2005
Локација: Macedonia
Поени: 1732
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pravoslavie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Јануари.2007 во 12:32
Ова е коментар кој го пишувам за да не биде избришана темава како ’стара’ 

Ве молам продолжете со КОНСТРУКТИВНИ ДИСКУСИИ на оваа тема

Фала
Да погледнеме околу нас, таму има МНОГУ СТРАДАЛНИЦИ. Да им помогнеме!
Оди на подфорумот Хуманост на дело
Запамети, ЉУБОВТА ДЕЛОТВОРИ!!
Кон врв
aladin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 30.Октомври.2006
Поени: 2043
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај aladin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Јануари.2007 во 13:30
Pucnjava između(muslimana) Hamasa i Fataha!!!!!
Sukobi%20u%20Gazi%20%28Beta%29
Sukobi u Gazi (Beta)

Gaza -- Pripadnici palestinskih pokreta Hamas i Fatah razmenili su vatru na ulicama Gaze i Ramale na Zapadnoj obali.

To se desilo samo dan pošto su nepoznati napadači pucali na konvoj palestinskog premijera Ismaila Hanije. Sukobi su izbili pošto je vladajući Hamas optužio borce Fataha i snage bezbednosti palestinskog predsednika Mahmuda Abasa za pokušaj ubistva premijera Hanije. Hamas je obećao i da će se osvetiti za taj napad.

Snage bezbednosti lojalne Abasu, koji predvodi Fatah, pucali su na skup pripadnika Hamasa u Ramalahu, a zatim su izbili sukobi između te dve grupe u Gazi.

Prema bolničkim izvorima, u sukobima je ranjeno oko 20 pristalica Hamasa, a neki od njih nalaze se u kritičnom stanju.

Pucnjava u Gazi počela je kada su maskirani pripadnici Hamasa napali punkt palestinske policije u centru grada. Tokom četiri minuta razmene vatre, civili, koji su se tu zadesili, pokušavali su da se zaštite.

Sa sada nema informacija da li ima ranjenih u pucnjavi u Gazi, koji se dogodio pred obeležavanje 19. godišnjice osnivanja Hamasa.

Hamas optužio Abasa za početak rata

Vladajući militantni palestinski pokret Hamas optužio je predsednika Mahmuda Abasa iz rivalskog pokreta Fatah da je započeo rat time što su njegove snage bezbednosti jutros otvorile vatru na skup Hamasa obali.

Jedan od lidera Hamasa Kalil al-Haja je na protestu ovog pokreta u gradu Gazi pred 100.000 pristalica optužio Abasa da je započeo rat "prvo protiv Boga, a onda protiv Hamasa".

Haja je rekao da Hamas neće pristati na održavanje prevremenih izbora ili referenduma, što bi Abas mogao najaviti u sutrašnjem govoru u pokušaju da nađe izlaz iz političkog ćorsokaka.

Najnoviji talas nasilja nastao je kada je Hamas, koji kontroliše palestinsku vladu, optužio Abasovu predsedničku gardu da je sinoć pokušala da ubije premijera Ismaila Hanije na graničnom prelazu između Egipta i Palestine.

Današnji sukob na Zapadnoj obali je najžešći otkada je Hamas došao na vlast marta. Odnosi između Hamasa i Fataha su u protekloj deceniji nikada nisu bili ovoliko zategnuti.

Zbog prekida višemesečnih pregovora o obrazovanju jednistvene vlade, Abas je najavio prevremene izbore kao izlaz iz krize. Ipak, iako je Hamas najavio da neće podržati Abasov predlog, on i dalje planira da pokuša da obnovi pregovore sa Hamasom, rekao je danas palestinski zvaničnik.

Neki Abasovi savetnici su rekli da bi on mogao da izađe u javnost sa stavom da nema drugu opciju osim da raspiše referendum ili izbore, premda možda neće odrediti datum održavanja izbora kako bi ostavio otvorena vrata za nove pregovore.

koj veli deka muslimanite ne se ubivaat megju sebe?????????????????????????
aaa  kalefahhhh?????????????
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1314151617 20>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,281 секунди.