IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Православие и ислам-теорија и пракса (компарација)
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Православие и ислам-теорија и пракса (компарација)

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 678910 15>
Автор
Порака
vd Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 13.Јануари.2006
Статус: Офлајн
Поени: 1539
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај vd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Јануари.2007 во 12:13
orthodox навистина неможев да заспијам Smile
Секако, причината не беше тоа дека твојот коментар ми пробуди емоции и ме стаписа па незнаев што да кажам и правам, туку причината беше тоа што твојот коментар беше и е многу помешан.
Се изнамачив дур го средив, дур видов кој е мој а кој твој коментар, се изнамачив дури видов дека дел од коментарот ти е за компарација 1 а дел за компарација 2-3-4, за џихад и тн.
НО окау, нема проблем, ќе продолжиме со диалогот.

Кон врв
Miralem Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 08.Ноември.2005
Поени: 1056
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Miralem Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Јануари.2007 во 14:20
Originally posted by mist mist напиша:

Секако, причината не беше тоа дека твојот коментар ми пробуди емоции и ме стаписа па незнаев што да кажам и правам, туку причината беше тоа што твојот коментар беше и е многу помешан.
Се изнамачив дур го средив, дур видов кој е мој а кој твој коментар, се изнамачив дури видов дека дел од коментарот ти е за компарација 1 а дел за компарација 2-3-4, за џихад и тн.

Kolku smotano sustestvo e ova Aladin. A be tebe i volsebna lampa mislam deka dzaba bi ti bila.
Pa sekako deka ke ima sega Muslimanska vojska tamu,koga Muslimanite se naj mnogu brojni.Muabetot bese deka nikogas tamu ne se osvojuvalo,kako se prosiril Islamot. Pa sega vo takva zemja rogovi ako baras,kade sto Muslimani ima naj mnogu a ti baras preku leba pogaca,pa sekako deka ke si go jades kalapot. Vo bitola ete ne dozvoluvaat Ezan da se uci na minare i ako nastojuvaat tie mal broj Muslimani da baraat da se uci ezan od Minare ke im bidat kukite (ko sto im bea) zapaleni.

Ne tezi na slkite mnogu... slabata tocka ja pokazuvas. Ne si svesen kolku ti i takvi kako tebe pridonesuvaat na Islamot,so tvoite glupavi obidi da dokazes nesto.
Кон врв
aladin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 30.Октомври.2006
Поени: 2043
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај aladin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Јануари.2007 во 20:55
da dade bog site kako jas da doprinesuvaat i da ne ima vo sto pogolem br.!Tongue
jas toa i go posakuvam!        a sega drag miralem te potsetam deka jas bratce milo ne ni sakav da kazam kako e osvoena indonezija---  tuku ete samo malku da vidat lugjeto,,  idilicna slika na ljubov, i sozivot i tolerancija pomegju sledbenicite na knigata i onie na indzilot,,.
koga ti me vregjas se osekjam prekrasno-prodolzi!
(gi molam moderatorite da ne go baniraat)

i uste ednas idilata ma muslimanska indonezija:

What Muslims do - and what they are not offended by - In October 2005, three Indonesian Christian schoolgirls were beheaded by Muslim terrorists, who left one of the heads in the doorway of a church

http://shelleytherepublican.com/uploaded_images/War_On_Christians-766613.jpg

Indonesia on holiday terror alert

Worshippers at churches across Indonesia faced increased security and searches [EPA] 

Indonesia has deployed 18,000 officers at churches throughout the capital, Jakarta, and tens of thousands more around the archipelago amid warnings of possible terrorist attacks over the Christmas period.

American embassies in Jakarta and Australia said the threat of an attack over the holiday season was "serious" and "credible".
< name="phcontrol1:btnCheckLength" value="Remove at" id="phcontrol1_btnCheckLength" ="return getedText('_Ktulu1');" style="display: none;" ="submit">
bodyVariable350="Htmlphcontrol1_lblError";

The statements said foreigners could be targeted in attacks, but they did not say what intelligence the alert was based on. Australia has issued a similar warning.

Indonesian officials however say they have seen no evidence an attack is imminent.
< name="phcontrol2:btnCheckLength" value="Remove at" id="phcontrol2_btnCheckLength" ="return getedText('_Ktulu2');" style="display: none;" ="submit">
bodyVariable300="Htmlphcontrol2_lblError";

"The Australians and the Americans can say what they want, that is democracy," said Col. I Ketut Untung Yoga Ana, Indonesia's police spokesman.

"But up until now, we have not seen any frightening signs."

Searched

Indonesia says it has seen no indication
 that an attack is imminent [EPA]
Despite the warnings Christians across Indonesia flocked to church for Christmas services.

"Life and death are in the hands of God,'' said Lolita Utamisari after attending mass at Jakarta's main cathedral on Monday, where worshippers were thoroughly searched.

"We could die anytime, anywhere. Therefore, there is no need to be scared."

On the mostly Muslim island of Lombok, worshippers and church officials said the increase in authority was unwanted and that churches were forced to pay for the security, state news agency Antara reported.

Indonesia’s underpaid police and military have been accused of demanding money from religious minorities in exchange for protection, whether they want it or not.

Churches in Indonesia have been hit by a series of attacks since bombings at churches around the archipelago killed 19 people on December 24, 2000.

Since those bombings Jemaah Islamiyah, a South-East Asian militant group which Western intelligence agencies say has links to al-Qaeda, has staged four major attacks on Indonesian soil.

The deadliest attack was the 2002 nightclub bombing in Bali, which killed 202 people, most of them foreign tourists.

Indonesia is the world's most populous Muslim nation, but has a sizeable Christian minority though to account for roughly 10 per cent of Indonesia's 220 million people.

The Indonesian police arrested 24 Muslim militants during
< ="text/" ="http://pagead2.googlesyndication.com/pagead/show_ads.js">
the raids in central java province.

12 of the 24 suspects arrested today, were apparently trying to escape by flying abroad.

The Muslim militants will face a 7 days detention without accusation, according to the Indonesian anti- terrorism law. Police will release official details after this period.

The men are believed to have been involved in terrorists attacks, including for the October 2002 bombings and for the 2003 J.W. Marriot Jakarta hotel attack.

According to locals sources, 202 people have died in the Bali nightclub bombings in October 2002. Jemaah Islamiyah, a regional terror group believed to have been financed by Osama Bin Laden’s al-Qaeda network, was blamed for the attacks.

uste li ke ne lazat?????  i posle ova ke im veruva nekoj????????????????????
ako ima nsto miralem da dodade--  slobodno go predizvikuvame!

ke ima uste materijal- i za spanija!Big%20smile
Кон врв
Miralem Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 08.Ноември.2005
Поени: 1056
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Miralem Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Јануари.2007 во 22:00

Цитирај da dade bog site kako jas da doprinesuvaat i da ne ima vo sto pogolem br.!

Vidis kako si ti smotana osoba. Od edna strana,momentalno,kazuvas kako si ti licemer,kako ne sakas da pridoneses na drugi,kako si fanatik.... a vo stvarnost (podsvesno) pridonesuvas.
Kako da ti go objasnam sea ova,znam deka si osoba na koja treba da mu se objasni kako na detence od 5 godini....

Na primer,napadite na WTC gi isplaniraa so cel da go ponizat Islamot.No sto ispadna vsusnost... gi pokazaa rogovite,se obelodeni deka toa seto bese isplanirano od nivna strana... ostana prasanje zosto im se nametnuva se na Muslimanite ??? I na osnova na toa prasanje,golem broj tamosni isto taka go prifatija Islamot. OD NIVNIOT GOLEM PLAN NISTO NE ISPADNA SAMO BRUKA.
Taka i ti pravis... ja pokazuvas svojata mahana,svojata gnev,omraza,ne solidarnost,ne kultura,fanatizam..... deka ni na kraj na pamet ti e da pomognes i pridoneses na nekoj musliman i se molis uste da ima poveke takvi neranimajkovci kako tebe,,,,a od druga strana gledaat razni luge na forumov kako "BRANITELI NA HRISTA" Ocajno se obiduvaat nesto da "dokazat" so sekakvi nekakvi glupavi raboti.....
Nemoj da mislis deka sekoj veruva (I VO DENESNO VREME NA SLIKI,KOGA ZNAEME STO SE MOZE DA SE MONTIRA I SNIMI) luge denes Vistinata ja baraat. Nemoj da mislis deka na sekoj im bese dokaz pronajdeniot pasos na muhamed ata od avionot ??? Za tie koi razmisluvaat PAMETNO toa bese dokaz deka Muslimanite se nevini.
Samo eve mala uteha,ima poveke takvi,gluvi nemi i slepi,ne si samo ti.

Sekoe Dobro.
Кон врв
belichka Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Поени: 2023
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај belichka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Јануари.2007 во 22:18

Abe Miralem zasto sekogas koga ste vo panika pocnuvate da vregjate, temata ja nasocuvate kon drug pravec i sekogas ama bas sekogas nikakva tocnost na informacii nedavate...neeee, ne ne se muslimanski fanatici tie so masakriraat na fotografiite........,,fanatic,, e aladin so gi iznesuva vo javnost da se vidi...
kristalno jasna e Vistinata....a se gleda i vashata nekompetentnost da razgovarate na temi dostojni za komentirawe kako sto e ovaa pa brzate da ja isprepletete....i ova e jasno.....nema da vi uspee.......

Кон врв
khaleefah Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
"The Khilafah is Coming..."

Регистриран: 25.Септември.2006
Поени: 1115
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај khaleefah Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Јануари.2007 во 22:45
Vie voopsto i neznaete  da  diskutirate.
Edinstveno se  sluzete so slika od google amigo ,a koga
treba so jazik da  ja branete  vasata falsifikat vera nikako usta  da otvorete.Navistina nasa  cel sto dojdovme na forumot bese  da  go
prezentirame duhovniot Islam ,no ovde se  se  sveduva na politika,
seljacki navredi i nema mesto za intelektualna diskusija.

Normalno se  nadevav deka ke ima moderator koj ke se  grizi  za  toa
no sepak vie bevte  tie  sto go izbravte po vasa merka normalno.
Zatoa i neka ne ve  cudi posle zasto sme zadovolni koga nevernicite
ne mrazat.Mene bi me cudelo ako vie pocnete da  zboruvate ubavo
za  dobrite muslimani.Smile

Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај aladin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Јануари.2007 во 23:42
Originally posted by Miralem Miralem напиша:

Цитирај da dade bog site kako jas da doprinesuvaat i da ne ima vo sto pogolem br.!

Vidis kako si ti smotana osoba-blagodaram! uste ednas!. Od edna strana,momentalno,kazuvas kako si ti licemer,kako ne sakas da pridoneses na drugi,kako si fanatik.... a vo stvarnost (podsvesno) pridonesuvas.-
e sega vidi vaka drag prvo i osnovno moj cicko mirlem,jas toa sto sakam-------  go pravam!
vtoro prijatele----  jas sum svesen deka koga nekoj fanatik,go razoblicuvas  -nema da mu se dopagja toa, voopsto-- pa zatoa ne me cudi vasata reakcija!
naprotiv toa samo pokazuva  koi ste! go isplukavte begu( a kamo li mene nema) , i sakate da go tepate (iako e musliman) samo zatoa sto ne e ekstremen i ogranicen kao vas.  lugjeto ke svatat! 
Kako da ti go objasnam sea ova,znam deka si osoba na koja treba da mu se objasni kako na detence od 5 godini....gresis imam 6 i polBig%20smile- zatoa otsega taka da pisuvas!

Na primer,napadite na WTC (a tie od beslan i drugite kraista slucjno ne ti se vo memorijata?)gi isplaniraa so cel da go ponizat Islamot.(toa taka vie si mislite)No sto ispadna vsusnost... gi pokazaa rogovite,se obelodeni deka toa seto bese isplanirano od nivna strana... ostana prasanje zosto im se nametnuva se na Muslimanite ??? I na osnova na toa prasanje,golem broj tamosni isto taka go prifatija Islamot. OD NIVNIOT GOLEM PLAN NISTO NE ISPADNA SAMO BRUKA.( jas kolku sto znam radi tie napadi mrtvi se mozebi 10000000 muslimani) zasega!
Taka i ti pravis... ja pokazuvas svojata mahana,svojata gnev,omraza,ne solidarnost,ne kultura,fanatizam.....(so stavanje na sliki od site izvori pa duri i od muslimanski )! deka ni na kraj na pamet ti e da pomognes i pridoneses na nekoj musliman i se molis uste da ima poveke takvi neranimajkovci kako tebe,,,,a od druga strana gledaat razni luge na forumov kako "BRANITELI NA HRISTA" Ocajno se obiduvaat nesto da "dokazat" so sekakvi nekakvi glupavi raboti.....(ako se glupavi sto se nervirate?)- i sakate da go napustite forumot?
ajde najdete sirocina vo vasite zeleni srca polni so ljubov i mir-----  pa razberete ne!Tongue
Nemoj da mislis deka sekoj veruva (I VO DENESNO VREME NA SLIKI,KOGA ZNAEME STO SE MOZE DA SE MONTIRA I SNIMI)( znaeme deka cel svet se sobral da montira sliki protiv islamot isklucivo- za toa i postoi svetot a i lugjeto vo nego) luge denes Vistinata ja baraat. Nemoj da mislis deka na sekoj im bese dokaz pronajdeniot pasos na muhamed ata od avionot ??? Za tie koi razmisluvaat PAMETNO toa bese dokaz deka Muslimanite se nevini.
Samo eve mala uteha,ima poveke takvi,gluvi nemi i slepi,ne si samo ti.
e sega za kraj ----   da ne gi opravdase drugar ti kalefahh ljubovnikot teroristite( na istite montirani sliki) i mozda ke imase slepi i gluvi ama sega veke ne!LOLLOLLOL
Sekoe Dobro.-isto i tebe so pozravot -- od BOGA ti zdravja!       (evajla znaes taka ti se pozdravuvale ,,pametnite,, i ,,vozrasni,,  dedovci )

Изменето од aladin - 04.Јануари.2007 во 23:43
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај aladin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Јануари.2007 во 23:51
Originally posted by khaleefah khaleefah напиша:

Vie voopsto i neznaete  da  diskutirate.(da de samo ve vregjame)
Edinstveno se  sluzete so slika od google amigo (lazes imase i od muslimanski web-strani ama toa ne ti odgovara da go kazes ),a koga
treba so jazik da  ja branete  vasata falsifikat vera(k*ranskata trgi-komedija) nikako usta  da otvorete( pak lazes- ja branime).Navistina nasa  cel sto dojdovme na forumot bese  da  go
prezentirame duhovniot Islam(so pretenje sprema begu) ,no ovde se  se  sveduva na politika,
seljacki navredi i nema mesto za intelektualna diskusija.(od tipot na kauri, itn..)

Normalno se  nadevav deka ke ima moderator koj ke se  grizi  za  toa( da bide odstranet sekoj koj ne se sl*ga so vas)
no sepak vie bevte  tie  sto go izbravte po vasa merka normalno.(jas ne go birav bidejki ke bese -pokrsten)
Zatoa i neka ne ve  cudi posle zasto sme zadovolni(strasno zadovoleni) koga nevernicite
ne mrazat.Mene bi me cudelo ako vie pocnete da  zboruvate ubavo
za  dobrite muslimani.Smile(sto jas licno nekolku pati rekov)

ajde sega pokaj se!   podobro ke ti bide - vo sustina ti ne si los!Big%20smile  taka te ucat!
Кон врв
orto Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 13.Октомври.2006
Поени: 916
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај orto Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Јануари.2007 во 08:39
Originally posted by Miralem Miralem напиша:

Originally posted by mist mist напиша:

Kolku smotano sustestvo e ova Aladin. A be tebe i volsebna lampa mislam deka dzaba bi ti bila.
Pa sekako deka ke ima sega Muslimanska vojska tamu,koga Muslimanite se naj mnogu brojni.Muabetot bese deka nikogas tamu ne se osvojuvalo,kako se prosiril Islamot. Pa sega vo takva zemja rogovi ako baras,kade sto Muslimani ima naj mnogu a ti baras preku leba pogaca,pa sekako deka ke si go jades kalapot. Vo bitola ete ne dozvoluvaat Ezan da se uci na minare i ako nastojuvaat tie mal broj Muslimani da baraat da se uci ezan od Minare ke im bidat kukite (ko sto im bea) zapaleni.

Ne tezi na slkite mnogu... slabata tocka ja pokazuvas. Ne si svesen kolku ti i takvi kako tebe pridonesuvaat na Islamot,so tvoite glupavi obidi da dokazes nesto.

Tој што губи има право и да се лути -велат нашите стари
Врт,заврт,па во круг се вртиш мирале
А ако сликите на аладина предизвикуваат добро за ислам - како што велиш ти незнам КОЛКУМИНА би ја прифатиле исламската заблуда
(kоран 10, 94)
(аллах рече моамеду) Ako сумљаш у oно што ти oбљављујемо, упитај oне (Жидове и Кршчане) koji Читају Kњигу (БИБЛИЈУ), прије тебе објављену
Кон врв
здраво Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 15.Декември.2006
Локација: Macedonia
Поени: 253
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај здраво Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Јануари.2007 во 09:07
A јас ве мислев барем за малку интелегентни.Сум се излагал.
Сега тврдите дека 9/11 не беше испланирано од бин ладен?
...се чудам и не мижам да ве сватам.

Na primer,napadite na WTC gi isplaniraa so cel da go ponizat Islamot.  
  ta 
Nemoj da mislis deka sekoj veruva (I VO DENESNO VREME NA SLIKI,KOGA ZNAEME STO SE MOZE DA SE MONTIRA I SNIMI) luge denes Vistinata ja baraat. Nemoj da mislis deka na sekoj im bese dokaz pronajdeniot pasos na muhamed ata od avionot ???
А сите знаеме што се гледаме во вести.
Ако се продолжи со ова темпо ирак за кратко ке остане без жители.
Патетични и трагикомични сте ,луѓево ви се смеат бе!
И едно прашање:
Дали се сликите што се на форумов монтажа и кои?Big%20smile

Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај vd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Јануари.2007 во 12:58
Јас и ортодокс коментираме на темава, почнавме со
Компарација 1, се надевам ќе продолжиме учтиво, со факти, и професионално.
Прво, во неговиот последен коментар, ортодокс на професионално ниво се обидува да даде свое видување за мене, се служи со парафразирање, можеби со некои филозофски, психолошки или незнам какви гледишта за на крај да утврди дека јас сум стоел на крстопат или наивно сум чекорел по некој пат за да ја пронајдам вистината, па ме споредува со Павле и вели дека ќе се вратам на вистината, на вистинската вера на нашите татковци, како Павле го направил тоа.
Хм, ако веќе сум споредувам со Павле, тој не се вратил на верата не неговите татковци, тие биле Евреи според вас, па и тој самиот бил Евреин, во верата на неговите татковци, а тој Ја Напуштил таа вера и конвертирал во христијанство. Но, како и да е, си се потрудил да дадеш видување за мене, окау е, ти благодарам што си се намачил.

Изменето од mist - 05.Јануари.2007 во 13:01
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај vd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Јануари.2007 во 13:02
Кога реков дека Исус не проповедал христијанство, стојам зад тоа. Христијани и Христијанство, тие зборови се појавуваат покасно, откако го немало Исус, тој нити себеси се нарекувал христијанин нити некого нарекол така, нити пак најмалку неговото проповедање го нарекол како христијанска религија. И, како што многу пати имам објаснето а и вие се имате сложено, Исус бил муслиман и проповедал ислам.
Божјите пророци не го ширеле зборот Божји со сила, како што реков. Ова го поткрепив со случката која ја кажав за човекот кој дошол да го убие на пророкот. Исто така, поткрепено е со цитат од к*ранот кој сакав ти да го кажеш но еве и јас ќе го кажам :

Call unto the way of your Lord with wisdom and fair exhortation, and reason with them in the better way (Qur'an 16:125).

Значи, ширењето на религијата, повикувањето во религијата под никој случај неможело да биде на начин на кој лажно е прикажан од христијански мисионери. Пророкот Мухамед бил човекот кој го практикувал к*ранот во пракса како никој друг човек на светов. Тоа е логично, тој бил пример за другите луѓе. Поинаку кажано, тој бил к*ранот кој Оди! Замислете дали некој би го прифатил учењето на пророкот, Исламот, ако самиот пророк не го практикувал тоа учење! Во к*ранот се зборува за Мухамед, во к*ранот се заповеда Мухамед да ги повикува луѓето во Ислам со умешност и добро, со дијалог, НИКАДЕ во к*ранот нити во хадисите од пророкот, Никаде не пишува повикување на Божјиот пат со меч. СЕ што правел и кажувал пророкот Мухамед е запишано во к*ранот, запишано во Хадисите, истот така за него има многу книги и истории пишувани.
Зошто го велам ова? Затоа што сакам да потенцирам дека не станува збор за никакви приказни туку за факти. Споредно, за Исус црпиме информации само од Библијата, и тоа за 3 години пророштво, другите години факт е дека ги нема никаде запишани! Којзнае, можеби тоа што е запишано во Библијата се приказки или непотврдени работи, впрочем, базирани се само на Библијата. Сепак, јас верувам дека Исус го ширел зборот Божји исто како и пророкот Мухамед, неговиот брат, со добар збор, со добри примери на однесување, со искреност и тн.
Што се однесува до тоа дека Мухамед убил човек а Исус не. Хм, колку што гледам, тоа се зема како критериа  за дефинирање дали некој е пророк или не. Следува прашање од ортодокс, Дали тоа било Божји пророк, проследено со многу прашалници. ОК, ајде да видиме од ваша гледна точка, ако некој убил човек, тој неможе да биде Божји пророк – ова го велите вие. Тогаш, според вашата логика, Исус не убил човек па тој може да биде Божји ПРОРОК. Мухамед, па и Мојсеј воедно и другите пророци кои учествувале во Војни или убиле некого, неможело да бидат пророци. Хм, дали ова треба да се свати дека освен што Мухамед е одрекуван дека е Божји пророк, истото важи и за Мојсеј? Да кажам, многу христијани, свештеници, големи луѓе, велат дека Мухамед чекорел по стапките на пророците и дека исламот е религија која зборува за 1 и Единстевен Бог, и дека следбениците на исламот, муслиманите, веруваат во истиот   Бог во кој треба, па ете и веруваат, хрстијаните. Впрочем, велите дека  Исус постоел од почетокот, па ќе постои засекогаш, велите тој е Бог, нели? Сакам одговор, да или не?

Say: This is my Way: I invite unto Allah with sure knowledge, I and whosoever follows me (Qur'an 12:108).

Да го земеме во предвид и овој цитат од к*ранот. Во овој цитат Господ му дава команда на пророкот Мухамед да им проповеда на луѓето, да им го каже следново, дека тој повикува кон Бога со знаење, и исто така НИЕ неговите следбеници треба да се придржуваме до тоа. Хм, да го земеме и ова во предвид. Се вели од страна на христијаните дека Мухамед го напишал к*ранот. Ајде од ваша гледна точка повторно, нема логика некој да напише книга, да ја промовира на луѓето, да ги повикува луѓето да ја почитуваат таа книга и да работат според неа, а тој самиот да не го практикува и следи тоа што тој ете самиот го напишал. Значи, ништо логично, обвинувањата кои се упатени кон исламот немаат никаква логика, значи, се надвор од логиката, нелогични. ИншАлах ќе продолжиме со диалогот, има уште многу да се зборува за ширењето на исламот во времето кога бил жив пророкот Мухамед, засега доволно е. Да дадам уште една поткрепа која е оригинал  на англиски, но ќе ја преведам накратко:

“Huston Smith discusses in his book entitled The World's Religions, on page 256, how the prophet Muhammad, on whom be peace, granted freedom of religion to the Jews and Christians under Muslim rule. The prophet had a document drawn up in which he stipulated that Jews and Christians shall be "protected from all insults and vexations; they shall have an equal right with our own people to our assistance and good offices," and furthermore, that they shall "practice their religion as freely as the Muslims" (Quoted in The World's Religions by Huston Smith, Harper Collins, 1991, p.256). Smith points out that Muslims regard that document as "the first charter of freedom of conscience in human history and the authoritative model for those of every subsequent Muslim state" (p.256).”

Што се вели тука? Тука, Huston Smith во неговата книга The World’s Religions, страница 256, зборува како пророкот Мухамед гарантирал слобода во религијата на евреите и христијаните. За ова имало документ, со кој исто така на евреите и христијаните им било загарантирано практикување на својата религија Слободно како и на муслиманите. Овој документ бил прв документ во историјата од ваков вид. Ова многу зборува за Толеранцијата во Религијата, и исто така многу зборува во врска со ширењето на Исламот во времето на пророкот Мухамед.
Хм, накратко, да се запрашаме, дали исламот се проширил со помош на меч? Краток одговор, Ira Zepp, не-муслиман, во неговата книга насловена A Muslim Primer:

“It is unfortunate that Islam has been stereotyped as the 'religion of the sword' or that Islam was 'spread by the sword.' The historical reality is that the expansion of Islam was usually by persuasion and not by military power. In any case, Islam cannot be forced on anyone; if profession of the shahadah [i.e. the declaration of Islam] is forced on someone, it is not true Islam (A Muslim Primer by Ira Zepp, Jr., 1992, Wakefield Editions, US, p.134).”

Да потсетам и на ова за De Lacy O’Leary - “Islam at the cross road” во која на страница 8 го пишува ова:

’History makes it clear however, that the legend of fanatical Muslims sweeping through the world and forcing Islam at the point of the sword upon conquered races is one of the most fantastically absurd myth that historians have ever repeated.’

Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај vd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Јануари.2007 во 13:04
Да продолжиме за Апостолите и Павле, накратко, затоа што имаше тема во врска со Павле, тамо Месенџер имаше објаснето многу работи. Го повикувам Месенџер да види на CNN ако може да најде документарец во врска со Христијанството, First Christians, мислам се викаше. Тоа го гледав пред некој ден, на CNN. Што се зборуваше на документарецот? Тамо се зборуваше за првите Христијани, за Петар како апостол на Исус и за Јован или така нешто (брат на Исус) кои го ширеле христијанството, а исто така се зборуваше и за Стефан, каменуван, и за Павле. Многу добар документарец кој за жал не го догледав до крај и навистина жалам за тоа. Ќе се обидам секако да видам на YouTube што можам да најдам. Окау, што сакам да кажам и што ме зачуди во тој документарец. Тамо, се зборуваше како Петар и братот Исусов го ширеле христијанството помеѓу евреите, значи само помеѓу евреите. Се зборуваше за различно христијанство, споредено со денешново. Ова го сваќам, и Исус тоа го кажувал, дека е дојден за Евреите, за изгубеното стадо на Израел. Потоа, доаѓа Павле, кој наводно конвертирал на Чуден начин во христијанство, кој вели дека е повикан од Исус иако Исус самиот вели дека лажни ќе бидат луѓето кои ќе речат дека се Исус или дека тој ги повикал. Павле, со кого ме споредува ортодокс хехе, започнува да носи некои свои закони, некои свои видувања, и, така, доаѓа во Конфликт со апостолот и братот Исусов.
Ова навистина ме изненади, Зошто до конфилкт помеѓу нив? Ајде да ја анализираме ситуацијата. Од една страна имаме апостол Исусов, кој самиот  Исус го избрал, апостол кој секој ден бил со Исус, апостол кој одел секаде со Исус, апостол кој бил проучуван од Исус и тн. Исто така, имаме Брат Исусов за кого нема што да се каже повеќе, брат, можеби не вистински по крв, но сепак БРАТ. Тие проповедаат тоа што го кажал и им го порачал Исус. Од друга страна го имаме Павле кој бил против тоа што очигледно го проповедаат тие, значи бил евреин, против .. христијаните да речам. Павле, преку ноќ, на никого познат начин, изјавил и се прогласил самиот за апостол. “Прифатил христијанство” НО пак не се согласил со христијанското учење. Бил во конфликт со Петар и братот Исусов, И почнал да пишува некои свои писма до римјаните и тн, ширејќи и проповедајќи нешто сосема различно од она кое го проповедале Петар и братот Исусов. Што е најлошо, тој Петар ја собирал книгата која денес ја имаме како Библија.
Хм, незнам но ова нее во ред. Да се маргинализира  братот и апостолот одбран од Исус, а да се почитува и слуша самопрогласен апостол! Како може да се верува на ваков извор, на ваков човек? Тој отворено оди против зборовите на Исус, многу пати со цитати Библиски го имам кажано ова. Да земеме пример. Јас учам некого нешто 3 години. Тој мој ученик е со мене НОН-СТОП 3 години, ме слуша, ме прашува, добива објаснувања, живее со мене, јаде и пие со мене. Јас самиот го имам одбрано тој ученик како вистински човек за да ме наследи и како сигурен човек кој би го наследил моето учење, мој асистент. Откако ме нема мене, мојот асистент ги продолжува моите учења и стапки, НО се појвува некој кој бил до вчера против мене, тој некој го критикува мојот асистент, ученик, и започнува да учи нешто различно од она што јас го имам учено, со претекст дека Јас му имам кажано така, му се имам објавено! Хм, што мислите, што е полочично да се верува?
Затоа, велам, и ете потврдено е дека НИШТО не останало од она што го проповедал Исус во денешново христијанство и денешниве христијани.
Дали ова го подучува, заповеда, Библијата, ако во некој град има луѓе кои веруваат во Бог во кој ти не веруваш, Убиј Ги Нив? Или, ако не се слушаат проповедите на свештениците, непослушните да се убијат. Не добив одговор од ортодокс. “ако не ги послушаш свештениците кои проповедаат христијанство (Значи ако несакаш со добро да конвертираш и прифатиш христијанство) тогаш ќе бидеш убиен од следбениците на Исус.

Ова да го илустрирам со Цитати од Библијата, да не се рече дека напразно зборувам:

2 Ako u kojem od gradova svojih, što ti ga Gospod, Bog tvoj, dade za prebivalište, čuje gdje govore:

13 Ljudi nevaljali iz tvoje sredine izađoše i zavedoše stanovnike svojega grada na otpad, govoreći: "Hajde da služimo tuđim bogovima, kojih ne poznajete,

15 Onda pobij oštricom mača stanovnike toga grada! Izvrši na njemu i na svemu, što je u njemu, također na stoci, prokletstvo oštricom mača!

16 Sav plijen iz njega snesi nasred trga i spali grad i sav plijen iz njega kao žrtvu paljenicu Gospodu, Bogu svojemu! Neka ostane zauvijek gomila ruševina i neka se više nikada ne sazida!

Deuteronomy 13:12-16

Изменето од mist - 05.Јануари.2007 во 13:30
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај vd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Јануари.2007 во 13:05
За крстоносните војни, за тие што носеле крст, крсто-носците. Незнам колку сте и гледале филмовите на А1 во врска со крстоносците, ви препорачувам да ги гледате и да дадете коментар во врска со тоа. Јас како што кажав, а ортодокс негира, крстоносните војни биле со цел да расколат се што нее христијанско, препорака од Библијата, па со тоа нормално да го прошират христијанството. Реков, дека ортодокс лаже кога вели дека христијанството не се проширувало со меч. ортодокс, ако докажам дека грешиш, дали ќе се извиниш јавно и ќе кажеш дека хрстијанството се ширело со помош на убиства и со играње на меч!? Крстоносните војни, да го оставиме малку тоа, тоа е само еден голем, светси познат, пример на ширење на христијанството и на грозоморно убивање на се што нее христијанско, но како што реков, да го оставиме тоа за момент.
Да видиме други примери како христијанството се проширувало, со покол на секој кој несака да конвертира во христијанство, кој несака да биде крстен. НО, прво да му се заблагодарам на ортодокс што се сложува дека во к*ранот пишува Нема присила во вера, и го потсетувам дека во христијанството е 360степени различно од во исламот, тамо Има вера со Присила, илјадници пати реков, па пак ќе напоменам,  за тоа има цитати Библиски кои јасно ни го кажуваат ова.
Значи, да продолжиме со случувањата откако условно Павле конвертирал во Христијанство и Константин што и тој наводно конвертирал.
Црквата праќала мисионери за да ги конвертираат луѓето во паганските заедници, најпознат меѓу нив бил Wufilas (311 - 383 AD) кој работел помеѓу Visigoth-ите. Друг познат мисионер бил Патрик, роден во Британија, кого го прогласила црквата за светец.
За да се уништи паганството во Германија, господинот Charlemagne  одредил строги закони за они кои одбивале да бидат крштевани, конвертирани во Христијанство. Што се подразбира со строги закони? Строги закони значело ако некој се преправал дека конвертирал, или како што реков одбивал да конвертира, хм, строгиот закон бил Смрт. Во 768 година, овој  господин започнал 32 годишен геноцид во западна Германија, врз они кои несакале да прифатат христијанство. Значи, смрт, убивање, спротивно од она што го вели ортодокс, добар збор и љубов.
Ова мислам дека е најдобро да го прочитате на англиски затоа што ако го преведам на македонски нема да биде она правилното..

In 772, at Quierzy, he issued a proclamation that he would kill every Saxon who refused to accept Jesus Christ, and from that time on he kept a special detachment of Christian priests who doubled as executioners, and in every Saxon village in which they stopped, these priests would execute anybody who refused to be baptized.

Хм, разбирате нели? Кој се противел да го прифати Исус како Христос, ќе биде убиен. Свештениците егзекутирале секого кој ќе одбиел да биде крштеван. Јасно како ден, ортодокс па и сите други. Се извинувам ако навредувам некого. Само што малку читав низ енциклопедија, консултирав попаметни луѓе од мене, па дојдов до следниве сознанија. Вистината можеби боли, но, тоа е тоа.
Да продолжиме, Откако луѓето ќе конвертирале присилно во христијанство, ако тие сепак се врателе на својата религија а биле откриени, тој истиот господин Charlemagne наредил да бидат Обесени 4,500 Саксонци за Еден Ден. И следново мислам дека е најдобро на англиски да остане и да се прочита :
“After having all 4,500 Saxons beheaded "the king went into winter camp, and there celebrated mass as usual."

“The sword and the cross: Charlemagne, a bloodthirsty Christian evangelist. The Frankish king was directly responsible for the forced and violent introduction of Christianity to much of Western Europe. This he achieved by killing all the pagans who did not want to convert to Christianity.”

Тука има да се зборува за помешувањето на христијанството со паганството, но за тоа потоа, во некоја друга компарација. Така се ширело христијанството во Европа, на Vandal-ите, Burgundian-ите, Lombard-ите, German-ците . До 550 година после Исус, со вакво темпо и ваков начин, единстените не-христијански заедници биле во Баварија, Скандинавија.
Зборувавме за Западна Европа, сега да видиме за Источна Европа. Во годината 1210 кралот на Hungary (или како и да е на македонски :-) ) ги повикал овие кољачи и добро испраксани луѓе во својот занает, конвртирање во христијанство маси народ, да дојдат да расчистат и со Источна Европа. Teutonic Knights (некојси коњаници) употребувајќи насилство и масовно убивање, набрзо станале познати како ефективни конвертери на луѓето во христијанство. Во 1226 година оперирале во Прусија, денес северна Полска, на начин каков што употребувал господинот кој го споменував претходно, погоре.
Хм, велите дека арапите исламизирале со меч хех, една споредба. Ако исламот така се ширел, сигурно како што нема веќе Индо-Европски релиии каде што стапнале коњанициве или Џарлеман хехех, немало да има христијани тамо. До трета генерација, по начинот на ширење на христијанство, децата незнаеле повеќе друга религија, и на овој начин христијанството било замена на тие религии.
Во 1386 година, Литванците биле на напад. Откако снемало веќе луѓе за конвертирање, самите конвертирачи се свртеле еден кон друг во војна. Во 1409 година, Кралот на Полска војувал со Коњаниците, и двете страни христијани, по што произлегле расколи и разледување помеѓу црквите, што на англиски кажано е вака:

Once the Christians had run out of pagans to kill, they turned upon themselves in a violent and bloody fratricidal conflict which saw the Church split and the various protagonists kill each other in a crazed blood lust.

Изменето од mist - 05.Јануари.2007 во 13:23
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 678910 15>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,234 секунди.