|
Nedozvoleno prevzemanje na fotografii |
Внеси реплика | страница <1234 9> |
Автор | |
Janus
Сениор Регистриран: 07.Август.2005 Статус: Офлајн Поени: 499 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Janevski, exifot na foto-forum na primer, ostanuva koga ke napravis save as. Imanjeto ili nemanjeto exif mislam deka ne e tolku problem. Smetam e deka vo sekoj exif ima info od aparatot, nesto kako imei na mobilnite. Ima EXIF progrfamcinja so koi se pravi svasta: ednostavno upisuvas sto sakas...
Изменето од Janus - 23.Декември.2006 во 11:32 |
|
bobicar1
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Регистриран: 13.Септември.2005 Статус: Офлајн Поени: 1099 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Пред некој ден, во разговор со еден од админите во вркса со предложените промени за измени и дополнувања на сајтот, дадов предлог да нема повеќе преземање на фотографиите од страна на членовите. Значи ќе имаме превју на 800х600рх и толку.
Втората работа која ја напоменав, баш поради оваа тема со авторските права и останато, беше да се стави забрана на десен клик на маусот. Значи доколку некој притисне десен клик за да направи копија од фотографијата(бидејќи нема да има преземање) да се појави прозорец со текст каде што ќе пишува предупредување дека фотографијата не може да биде снимена, дека авторот на фотографијата ги има правата околу неа и дека при злоупотреба ќе биде покрената кривична постапка према него. Изменето од bobicar1 - 23.Декември.2006 во 12:20 |
|
janevskiR
Сениор Регистриран: 07.Октомври.2006 Статус: Офлајн Поени: 236 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Јанус, имаш право EXIF-от останувал и при save as. Не сум сигурен дали EXIF-от би можел да биде некаков доказ но сепак сметам дека не е лошо EXIF-от да го има само авторот. Е сега ако некој си креира свој EXIF ...треба да биде и малку “фото-писмен“ за да го направи соодветен на таа фотографија. Сепак јас мислам дека повеќето од тие што крадат фотографии и не се така писмени и не ни знаат дека такво нешто воопшто постои.
Друго, околу темава само да појасниме, превземањето на фотографија од интернет не е незаконско. Секој може да си превзема слика од интернет. Незаконското е да се заработува на неа. Е сега, како превентива може да се примени она што го предлага Bobicar. Со тоа би се спречило злоупотреба барем од оние што не знаат што значи print screen. Али во секој случај ми се допаѓа идејата на десен клик да се појавува порака со името на авторот и дека за било каква употреба на фотографијата потребна е дозвола од авторот... па и предупредување дека во спротивно се казнува прекршочно според законот за авторски и сродни права. Но како што реков, тоа е само превентива. Мислам дека многу поважно е да си ги знаеме правата и да знаеме како да си ги штитиме, па и да заработуваме од нив....of course :) |
|
Flix
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Клабинг Регистриран: 14.Септември.2005 Статус: Офлајн Поени: 9229 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Odlicno e ova bobi |
|
bazo
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Група Регистриран: 14.Октомври.2005 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 64 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Redno bese da ima takva napomena ...
|
|
Life isnt about waiting for the storm to pass... I'ts about dancing in the rain.
|
|
spaski
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Група Регистриран: 14.Септември.2005 Статус: Офлајн Поени: 82 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Dobro noviteti. Navistina ima tolku dobri fotografii i ne e fer toa nekoj da go iskoristuva.
Sepak mislam deka treba isto da se napravi da se nagraduvaat dobrite fotografii.Na koj nachin neznam ama da ima nekoi nagradi ili priznanija. Porano se zboreshe i deka ke se napravi da mozhe da se komercijalizira , potochno da mozhe i da se prodavaat sliki na stranava. Dali znae nekoj shto bidna so toa? Изменето од spaski - 03.Февруари.2007 во 09:22 |
|
http://www.macedonian-kingdom.piczo.com
|
|
anakin
Сениор Unidentified Flying Object Регистриран: 08.Август.2005 Локација: Machku Pichku Статус: Офлајн Поени: 18535 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
secat raka
|
|
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
|
anakin
Сениор Unidentified Flying Object Регистриран: 08.Август.2005 Локација: Machku Pichku Статус: Офлајн Поени: 18535 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
no bez edna raka nemoze da se leta na metla
tolku da ne im rasipuvame tema na fotografite Изменето од anakin - 08.Февруари.2007 во 02:23 |
|
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
|
coolio
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Регистриран: 13.Февруари.2007 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 129 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
jas mislam deka od koga ke se prati slikata od samiot sajt da bidat zastiteni slikite da ne se prevzemat + toa da ima etiketa kako sto sum videl vo eden sajt, automatski iskaca na slikata logoto od sjatot za da i iako ja prevzeme ke se znae od kaj ja zemal toa e + uste edna afirmacija za sajtot, i za nas :) pozdrav
|
|
Sega znam deka nisto ne znam (sokrat)
|
|
anakin
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
uf
coolio sto i da izleze na slika sve se brise nema zastita jas sum cist dokaz |
|
|
|
coolio
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Регистриран: 13.Февруари.2007 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 129 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
znam deka nema, barem toa se obiduvame da go sredime :)
ako nekoj ima volja da go napravi ke go napravi , ne zavisi do nas
nie ne go finansirame sajtot za da bide kako sto nie sakame .. toa e problem ;)
|
|
Sega znam deka nisto ne znam (sokrat)
|
|
Mire
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Регистриран: 15.Септември.2005 Статус: Офлајн Поени: 1594 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ne bi se slozil Robert. Diskreten voden zig bese prvata rabota koja mi padna na um. Ne deka ce pomogne vo nekakov sudski proces, tuku ednostavno ce gi odvrati onie ki bi sakale da ja "ukradat" fotkata, od namerata. Ova e pomalku kako ona so kolite, ne deka nema care za alarmot, ama pobrzo ce izberat kola bez alarm da kradat, otkolku obratno ;) Ona sto ne sum siguren, na kakov priem bi naisle "zigosanite" fotografii na nasit sajt. |
|
Da se obideme da pomogneme i na onie, navidum izgubeni slucai. Za preporacana postapka klikni TUKA
|
|
Mire
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Регистриран: 15.Септември.2005 Статус: Офлајн Поени: 1594 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ednostavno e, ce pises komentar idades mail pa ce ti ja prati avtorot. Patem, ne veruvam nekoj od avtorite da se luti ako ja snimis za da si ja imas na PC, problemot e vo neovlastenoto objavuvanje na fotografiite, ili, uste poloso, pretstavuvanje kako svoe delo na web site i sl (za pecatenje niedna slika na sajtov nema dovolno rezolucija) |
|
Da se obideme da pomogneme i na onie, navidum izgubeni slucai. Za preporacana postapka klikni TUKA
|
|
JANE971
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Canon-џија Регистриран: 20.Декември.2006 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 1711 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
never say never
imam eden poznanik koj od slika od mobilen izraboti bilbord koj se postavi i stoese niz skopje. taka da vidi ja pvata recenica |
|
Born to be alive...
http://on.net.mk/galerija/jane-ljorovski |
|
Внеси реплика | страница <1234 9> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |