IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Здравје > Исхрана и кулинарство
  Активни теми Активни теми RSS - Рецепти за торти и други благи работи
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Рецепти за торти и други благи работи

 Внеси реплика Внеси реплика страница  123 56>
Автор
Порака
bosab Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
the greatest legs in the world

Регистриран: 21.Јануари.2006
Статус: Офлајн
Поени: 11079
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај bosab Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Тема: Рецепти за торти и други благи работи
    Испратена: 15.Јули.2006 во 09:55
Бидејки сум си по благото ми дојде идеја да отворам тема за рецепти за колачиња и торти па ако некој има некој рецепт што би го споделил со нас повелете а не е лошо и да се поткрепи сето тоа со некоја сликичка еве една од мене тортава ја обожавам а многу е лесна:

                      


                                        ОВОШНА ТОРТА


крем:

2 кутии пишкоти
3 жолчки
1 путер
300гр. шекер во прав
500кг. хопла
овошје по ваш избор

Се матат жолчките со шекерот во прав и има се додава претходно изматениот путер и претходно изматената хопла.Во оваа смеса се става сецканото овошје.На правоаголен послужавник се редат пишкотите кои едно по едно се посипуваат со малку сок (за растварање да не бидат суви) потоа се става пола од кремот па пак се редат пишкоти и пак крем на крај се реди овошје и се прелива со желатин да има поубав сјај.

Еве и сликичка како тоа би изгледало јас ја правев со киви а нормално секој по желба може да стави и друго овошје.




Изменето од mamma - 19.Април.2008 во 19:15
Кон врв
bosab Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
the greatest legs in the world

Регистриран: 21.Јануари.2006
Статус: Офлајн
Поени: 11079
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај bosab Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Јули.2006 во 21:05
                                   ЕКЛЕРИ

320гр. вода и 140гр. зејтин се мешаат и се ставаат на шпорет да зоврие потоа се додава 250гр. брашно и 2-3 лажици густин и се промешува додека да се олади.Потоа се додава пола пециво,5-јајца и се меси додека не почнат да се прават меурчиња под рака. Смесата се полни во шприц со поголем отвор и се шприца на подмачкан плех и се пече на 200 степени.

ФИЛ:

1кг. млеко се вари со 15 лажици шекер потоа се додава 15 лажици брашно претходно разматено со малку вода и 2-ванили. Откако ке се олади смесата се додава пола маргарин претходно разматен.

Печените еклери се сечат на пола и се полнат со филот и одозгора се прелива со растопено чоколадо.

Следниот пат ке ги сликам и ке ви покажам слика.
Кон врв
angelwings Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Мај.2005
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 1927
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај angelwings Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Јули.2006 во 21:10
bosab mora da me naucis da pravam blagi raboti vrska nemam LOL
Кон врв
bosab Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
the greatest legs in the world

Регистриран: 21.Јануари.2006
Статус: Офлајн
Поени: 11079
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај bosab Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Јули.2006 во 21:23
многу е лесно а се што се сака не е тешкоTongue
Кон врв
bosab Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
the greatest legs in the world

Регистриран: 21.Јануари.2006
Статус: Офлајн
Поени: 11079
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај bosab Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Јули.2006 во 21:26
                                        ТУЛУМБИ

500гр. вода и еден филџан за кафе - вода да зовријат па се додава 250гр. брашно кога ке се олади смесата се додаваат 4-5 јајца.

шербет:
1кг. шекер
700гр. вода

Шербетот да биде добро оладен и кога се вадат пржените тулумби се ставаат во шербетот да постојат 1-2мин. и се вадат.

Толку едноставно а толку вкусноTongue
Кон врв
bosab Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
the greatest legs in the world

Регистриран: 21.Јануари.2006
Статус: Офлајн
Поени: 11079
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај bosab Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Септември.2006 во 13:32
                                  ПЕСОК ТОРТА

Се варат 6 пудинга со 6 лажици шекер во 1 литар млеко и се остава да се олади(мраз ладно) и потоа се додава 1 маргарин изматен.Кремот се дели на три дела и во првиот се додава 300гр. мелени бисквити, во вториот се додава 300гр. кокос и во третиот се додава 300гр. мелени ореви.Одозгора се прелива со чоколадо.

п.с. делот со мелени ореви нека биде секогаш најгоре бидејки е најмек.
Кон врв
maja Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Убавицата и ѕверот

Регистриран: 28.Мај.2005
Локација: Italy
Статус: Офлајн
Поени: 13127
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Септември.2006 во 13:36
Mi izgleda fantastichno i nesto sto ke mozam da go podgotvam dosta brzo.THANKS BOSAB
[IMG]http://img140.imageshack.us/img140/2444/2csa0.gif">[IMG]http://img20.imageshack.us/img20/3669/zt6uzj6n8sin4.gif">
Кон врв
Mindy Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Искрена, поискрена здравје

Регистриран: 14.Ноември.2005
Локација: United Arab Emirates
Статус: Офлајн
Поени: 14598
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Mindy Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Септември.2006 во 14:37
lele bosab, me fati apetit za blago
daj pisi uste nekoj lese recept da probam i jas Wink
Кон врв
ultra Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Март.2006
Статус: Офлајн
Поени: 2616
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ultra Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Декември.2006 во 23:29
Божиќна тортаLOL

состојки:

1 шоља вода
1 шоља шеќер
1 шоља кафеав шеќер
4 големи јајца
2 шољи суво овошје
1 мала лажица пециво
1 мала лажица сол
1 полна рака ораси
1 лимон
1 литар виски

Приготвување:

Прво пробајте го вискито дали е квалитетно.

Земете голем сад.

Пробајте пак од вискито и уверете се дека е стварно квалитетно.

Сипајте во една чаша до работ и испијте ја и повторете уште еднаш.

Уклучете го миксерот и измиксајте го путерот во садот убаво.

Додајте една лажица шеќер.

Пробајте дали вискито е се уште во ред.

Пробајте уште една полна чаша.

Скршите две јајца, и тоа во садот.

Фрлете ги залепените овоштенца внатре.

Укњучете го Фиксерот.

Ако глупите овоштенца се заглават во тиксерот, одглавете ги.

Проверете го вискито дали е конзистентно.

Додајте уште една чаша.

Шеќер и се друго.

И уште што ти не...

Намачкајте го шпоретот.

Свртете на 350 степени.

Фрлете го садот од прозор и проверете го вкусот на останатото виски.

Одете во кревет и заборавете на тортата.

Кон врв
natalija Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Министерка за гушкање

Регистриран: 26.Јули.2005
Статус: Офлајн
Поени: 13319
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај natalija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Декември.2006 во 09:21
Влечке мила најдобар рецепт кој сум го прочитала до сега.. Ке пробам да го направам утре само да најдам добар коњак LOLLOLLOLLOLLOLLOLClapClapClapClapClapClap
Кон врв
maja Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Убавицата и ѕверот

Регистриран: 28.Мај.2005
Локација: Italy
Статус: Офлајн
Поени: 13127
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Декември.2006 во 17:06

Cokoladna torta

Fil:100 grama cokolado, 100 grama sheker, 100 grama mleko , 100 grama kakao.Se topi na tivok ogan.Od koga ke se stopi od ova vo edno fildzanche se trga nastrana 3 lazici.
Se mati eden margarin so 200 grama sheker vo prav vo nego se dodavaat 10 zolcki.Se soedinuva so go rastopenata cokoladna smesa.

TESTO:
10 belki se matat so 200 grama sheker.Od koga se izmateni dobro se dodava 5 lazici brashno, 1 pecivo, 3 lazici meleni orevi i 3 lazici od ona sto trgnavme nastrana od filot.

Se pece vo podmachkano i so hartija no i taa namachkana so zejtin plehce od shporetot.

Od koga ke se oladi pecenoto testo se sece na tri dolgi lenti i se filuva so filot.
[IMG]http://img140.imageshack.us/img140/2444/2csa0.gif">[IMG]http://img20.imageshack.us/img20/3669/zt6uzj6n8sin4.gif">
Кон врв
ultra Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Март.2006
Статус: Офлајн
Поени: 2616
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ultra Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Декември.2006 во 17:48
Божиќен колач... не е заебанцијаBig%20smile

Состојки:

65гр  путер
3     јајца
125гр шеќер
125гр бадеми
125гр брашно
50гр  кандирани цитрони
50гр  кандирани помаранџи
125гр чоколадо за готвење
1/2   пециво

Приготвување:

Путерот се размешува, шеќерот и јајцата се додаваат и се заедно се меша да стане пенаста смесата.

Пецивото се меша со брашното, и од него со лажица се става во путерот, размешан со шеќерот и јајцата, и се меша постојано.

Се додаваат исецканите бадеми и кандираното овошје и исецканото (крупно) чоколадо и се промешува.

Тестото се става во (со путер) намачкано калапче во кутијаста форма и се пече на средна температура (175°C) околу 30 - 45 минути.


Изменето од влечка - 21.Декември.2006 во 17:53
Кон врв
carter Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор


Регистриран: 24.Јануари.2007
Статус: Офлајн
Поени: 138
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај carter Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Февруари.2007 во 17:49
sakate ja da vi dadam web adresa so recepti od mn ubavi jadenja.mislam ne deka ja praamLOL nego majka mi ja koristi
Кон врв
natalija Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Министерка за гушкање

Регистриран: 26.Јули.2005
Статус: Офлајн
Поени: 13319
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај natalija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Февруари.2007 во 13:30
Шненокли

- 1 литар млеко
- 5 јајца ( или по желба колку сакате повеќе)
- Шеќер по желба

Се зима 1 литар млеко и се вари со шеќер ( 5 лажици)

На страна се матат 5 белки ( се прави шне ) цврсто матени може со додаток на 3 лажици шеќер може и без..

Кога цврсто ќе се изматат белките се црпи со лажица дел по дел и се ставаат во млекото кое врие..
Се ставаат како топчиња или како ќе се црпне со лажицата и после 3-5 секунди се вртат и се вадат во подлабока чинија со цедалка...Постапката се повторува се дури има белки за да се сварат..( внимавајте да ставате помалку зашто во допир со млекото топло растат ) Ставајте колку да има простор да растат.

На страна се матат жолчките со малку шекер и 1-1/2  лажица густин и се додаваат во млекото кое треба веќе да биде млако и со миксер се варат на пареа..

Кога филот ке се згусне ( не многу, да не биде густо како пудинг ) се истура врз веќе сварените белки и се посипува со Чоколадни мрвици или се ренда чоколадо...

Добар апетит
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  123 56>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,390 секунди.