![]() |
|
Гностици? |
Внеси реплика ![]() |
страница <1234> |
Автор | ||
аџија ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 25.Октомври.2006 Статус: Офлајн Поени: 5474 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
На секој може да му се случи...
![]() no harm, no foul... |
||
![]() |
||
oblachinja ![]() Сениор ![]() Регистриран: 12.Март.2006 Локација: United Kingdom Статус: Офлајн Поени: 4990 |
|
А ЗА СЦИЕНТОЛОЗИТЕ?АЈДЕ КОЈ ЗНАЕ НЕШТО,МЕНЕ РЕКОВ ОВА МИ ЛИЧИ НА СЕКТА...А ТИЕ БЛИСКИ ЛИ СЕ СО АГНОСТИТЕ
П.С.Е МОЖЕ НАИВНО И СМЕШНО НО ДАЈ КАЖЕТЕ РАЗЛИКА СЕКТА&РЕЛИГИЈА |
||
|
||
![]() |
||
nindza ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор ![]() ![]() Регистриран: 10.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 2457 |
|
Da de da mislev na GNOSTICI
tie mi se gledaat pocool fraeri od site ostanati... sto drugo znaete za niv... ? Ja samo gledav dokumentarec na televizija ... ajd ako znaete pisete ... Inace zasto eres ? |
||
OBAVESTUVANJE: gorenavedeniot tekst ne e za ogranicheni - od upravata
|
||
![]() |
||
oblachinja ![]() Сениор ![]() Регистриран: 12.Март.2006 Локација: United Kingdom Статус: Офлајн Поени: 4990 |
|
cool fraeri
![]() ![]() |
||
|
||
![]() |
||
аџија ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 25.Октомври.2006 Статус: Офлајн Поени: 5474 |
|
Јас не реков „ерес“, туку „ранохристијанска ерес“. Мора да се каже во однос на што е некое учење ерес. Ако нема точка да рефернца, не може да се каже само така ерес. Гностицизмот е „ранохристијанска ерес“, бидејќи е еретичко (криво) учење, спротивно на учењето на Христос, апостолите и на раната црква. Погоре спомнав некои од причините зошто се еретици: докетизам, демиургизам, дуализам... сите СПРОТИВНИ на учењата на Христос, Апостолите и раната црква... |
||
![]() |
||
Испрати лична порака
Најди пораки од член
|
Ne be ich ne se dumam ja imam svoja vera a taa nikjoj ne moze da mi ja nametne nitu odzeme ...ne se grizi ti za mene
![]() |
||
|
||
![]() |
||
Испрати лична порака
Најди пораки од член
|
A sto e toa DOKETIZAM ???
|
||
|
||
![]() |
||
|
Па, објаснив на кратко претходно...
Докетизам (грч. докео = се чини, привидно) е верување дека Исус не бил човек, туку исклучиво Бог, а само им се причинувало на луѓето околу него дека бил човек. Докетистите биле посебна христијанска ерес, но се појавуваат и во разни други движења: гностицизам, манихеизам, итн... Докетистички верувања има и во исламот бидејќи тие тврдат дека на луѓето само им се чинело (им се причинило) дека Христос висел на крстот, а тоа всушност бил Јуда. |
||
![]() |
||
|
Neli i hristijanstvoto koga se pojavijo bilo zabranuvano,hristijanite bile progonuvani,znash vlasta togash go smetala za lazno uchenjeto na Isus???
|
||
|
||
![]() |
||
|
Едно по едно белег...
![]() Јас чекам некој да шарне ред-два за сциентолозите, па да не морам све јас да се шинуем од пишување, ама јооооккк... Не знам дали некој ги сретнал сциентолозите, ги имаше кај Буњаковец, правеа некој „стрес тест“, со некои шо ти ја знам електроди... Имаше и епизода на South Park (нинџа ти ми личиш на типче што прати такви работи), кај што ептен добро беа „објаснети“ основните верувања на оваа група... Сигурно можеш да ја најдеш по интернет... Ајде сеа вие малце ... ![]() |
||
![]() |
||
Испрати лична порака
Најди пораки од член
|
hmmm
a MANIHEIZAM ? |
||
|
||
![]() |
||
|
maniheizam e prepoznatliv najcesto po dualizmot, nastanal vo pretezno gnosticki krugovi, a cesto se smeta i za zacetnik na bogomilstvoto, pavlikenite i katarite...
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
||
![]() |
||
|
dali se scientolozi onie shto ni prakaat non-stop po sanduchinja nekoi pokanichki so A.Ajnshtajn na naslovna??A pokanichkite se vsushnost nekoi testovi..taka neshto
|
||
|
||
![]() |
||
Испрати лична порака
Најди пораки од член
|
Da tie se od Habardov institut...ma nemaat tie pojma...cim baraat pari od clenovi toa e nekoja maericka marketing agencija garant ![]() |
||
|
||
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1234> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |