|
Rachmaninoff |
Внеси реплика | страница 12> |
Автор | |
belichka
Сениор Регистриран: 30.Октомври.2006 Статус: Офлајн Поени: 2023 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Испратена: 08.Ноември.2006 во 22:19 |
Moze na podforumov da zboruvame za klasicnata muzika koj i kolku ja razbira?Dali nekoj sviri, slusa... Eve jas ne sviram ama strasno slusam i dodeka pisuvam i tokmu rachmaninoff...
|
|
UK25
Сениор Регистриран: 29.Август.2006 Локација: Vatican City State Статус: Офлајн Поени: 102 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
И што сакаш да збориме...на што лиеме повеќе солзи, на рапсодија по тема на паганини или на кончертото број 3? Нервите се штрецаат на кончерто 2 или на островот на мртвите?... го одбра за почеток композиторот... а да почнеме од Моцарт? Рахмањинов захтева премногу!!!
|
|
belichka
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Pa neli e genijalno! Celoto negovo tvorestvo, sozdavawe, koncertirawe, dirigirawe...bez razlika na toa kolku e tesko tokmu rachmaninoff da se slusa no sepak mislam ne e tolku mracen kako sto go opisa ti, tuku za da moze so da se slusne celata negova genijalnost vo negovite dela treba duhovno da se sozree tokmu koncertot br.2 i koncertotbr.3. |
|
UK25
Сениор Регистриран: 29.Август.2006 Локација: Vatican City State Статус: Офлајн Поени: 102 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Во кој дел од мене кажаното ти прочита дека јас го опишав како мрачен? Јас само реков дека захтева премногу, баш тоа - зрелост, продорност, длабочина, искуство...итн итн.. за да се разбере, за да се доживее како што треба... Рахмањинов не е тежок само технички, Рахмањинов е тежок за изведување затоа што покрај техниката захтева на површина да се извади таа емотивна интерпретација - Рахмањинов плаче, се тепа, вришти, пее, се смее истовремено. Затоа се ретки интерпретаторите кои се издигаат на нивото на она што неговите дела го бараат. Затоа се ретки оние кои го разбираат, но сите на некој начин го доживуваат и го сакаат. Рахмањинов е емоција на квадрат - може да те расплаче и низ солзи и низ смеа... барем мене ме. Јас немам излезено од добра изведба на Рахмањинов без да ми прскаат сите молекули во телото и без солзи во очите. Затоа реков да почнеме од Моцарт, Рахмањинов е преголема карпа за искачување преку два пасуса. поздрав |
|
belichka
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
[/QUOTE] Pa bas sakav rahmaninoff- mozart, bethoven se mnogu slusani i da recam mnogute se naviknati na allegro, dodeka Rachmaninoff pa i Tchaikovski e treba vreme...
Po gore navedenoto velis jas nemam izlezeno od dobra izvedba...dali dobro razbrav- sviris rachmaninoff...?
pozdrav
|
|
plamenko
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Регистриран: 07.Август.2006 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2159 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
sefovi a jas od kaj da simnam nekoja mp3 :) da vidam dali mene dakvi custva ce mi pridonese placenje i smeenje :)prodolzuva zivot ova dejstvie [sostojba] znaete taka
|
|
UK25
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ах... за жал не. Мислев излезено од концерт, каде некој друг го свири... А фама е и тоа дека Моцарт и бетовен се разбрани... слушани незначи разбрани... божикна позадина од класика по продавници незначи дека нешто е познато. А големината на Рах...ех! |
|
UK25
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Тешко, и кога ги има по различни програми за симнување, ако незнаеш што точно симнуваш знаат да се испосечени безвезе, па да слушаш финале како почеток, некое трето дело на сред... Сем некој да ти ги прати, ал големи фајлови се. Јас би си купила ЦД, посебно што записот прави огромна разлика, не секоја снимка,секоја интерпретација и секое ЦД се достојни на големината на делата. За Рахмањинов, Rachmaninoff Plays Rachmaninoff, 1993 издание, со Лондонската симфонија. Исто, под ист назив,1989, RCA издание. Favourite Rachmaninoff, Vladimir Ashkenazy со London Symphony Orchestra, 1993 издание. Легендарната изведба на Horowitz вo Москва, издание на Deutsche Grammophon, 1990. И нормално, најдобрата изведба во последните 100 години според BBC, Emi classics изданието на Трпчески од 2005. Толку ми текнува вака од памет :) Изменето од UK25 - 09.Ноември.2006 во 19:51 |
|
nindza
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Регистриран: 10.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 2457 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Betowen rules
i Chopin rules ! |
|
OBAVESTUVANJE: gorenavedeniot tekst ne e za ogranicheni - od upravata
|
|
plamenko
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Регистриран: 07.Август.2006 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2159 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
fala sepak:)
lebedovo ezero:)spored mene :)stil spletka na emocii:)
|
|
ivana
Сениор Госпожа Грофица Регистриран: 14.Април.2005 Статус: Офлајн Поени: 3327 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Tchaikovsky - Piano Concerto No. 1 in B flat Monor, op. 23, Allegro non troppo
|
|
Motivation is game in my hands
|
|
UK25
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Simfonija 6 e deloto koe veli Metanii pred tebe Cajkovski
|
|
belichka
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Isto taka pokraj concertot br.3 rachmaninoff, tcaykovski osobeno me ostava bez zdiv so concertot za piano i orkestar br. 1, vnatresnite slucuvawa-dozivuvawata tokmu na ovoj koncert si gi zadrzuvam za sebe,
|
|
UK25
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Jas snoshti bev na koncert kade prv pat go slushnav concerto vo D major za violina i orkestar na Tchaikovsky... i ostanav bez zdiv, neznam dali bese tolku deloto ili Nadja Salerno, ali ....aaaaaaaaaaaaaaaaa
I La noche de los mayas od Silvestre REvueltas... e tek toa bese osvezuvanje... |
|
Внеси реплика | страница 12> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |