IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - КАКОВ РАЈ ВЕТУВА АЛЛАХ
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

КАКОВ РАЈ ВЕТУВА АЛЛАХ

Внеси реплика Внеси реплика страница  <12345 9>
Автор
Порака
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Статус: Офлајн
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Октомври.2006 во 22:33
khaleefah,

Ni dade koncizen pregled na denesnoto muslimansko dvizhenje vo svetot. Jas sum zapoznaen so Islamot preku Koranot i so islamskiot misticizam preku Sufizmot. Vo svoite originalni koreni muslimanstvoto ne e taka agresivno kako sto ni se pretstavuva denes. Iako znaev deka ima podelbi vo ovaa vera, ne znaev deka eden musliman gi gleda kako tolku drastichni i destruktivni. Znaes, edna rabota e kako jas gi gledam rabotite, a druga e ti, kako vernik, kako gi sogleduvas i prezentiras od svoe iskustvo, od prva raka. Interesno. Onoa so Amerikancite dobro go znam, vprochem ziveam na severnoamerikanskiot koninent i mnogu mi e jasna politikata i mentalietot na lugjeto tuka.

Imam zboreno so evrei koi komentiraat slichno kako ti za nivnata vera i Izrael. Toa pokazhuva deka site lugje vo sushtina se isti, Bozhji deca, no politikite i interesite na mala grupa oligarhi vo svetot ja matat vodata da ne bide bistra. Za zhal, ne im nedostasuvaat naivni lugje za regrutiranje i vodenje na nivnite prljavi vojni.
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Boogie Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Слобода или Смрт

Регистриран: 26.Октомври.2005
Поени: 10652
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Boogie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Октомври.2006 во 22:33
Ја мислам КатарWink
Кон врв
aladin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 30.Октомври.2006
Поени: 2043
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај aladin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Октомври.2006 во 23:09
Dali otomanskata imperija bila muslimanska zemja ,,po site sartoj,, kako sto treba spored islamskoto ucenje?

ocekuvam kalefah ili miralem da mi odgovorat.

Blagodaram!
Кон врв
nindza Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Април.2006
Поени: 2457
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај nindza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Октомври.2006 во 23:19
i mene koi se tie suniti shiiti i sto e razlikata 
OBAVESTUVANJE: gorenavedeniot tekst ne e za ogranicheni - od upravata
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Октомври.2006 во 00:10
Originally posted by khaleefah khaleefah напиша:

------------------------------------------

Messenger ako islamot si go zapoznal glavno od Quran i od  Sufiite togas veruvam deka go gledas kako miroljubiva vera sto i vsusnost e[IMG]http://forum.idividi.com.mk/smileys/smiley1.gif" height="17" width="17" align="absmiddle" alt="Smile" />. No nema sega mnogu da komentiram za  niv osven ako te nesto posebno interesira.I bas sakam da znam dali se  slozuvas so mojot prethoden komentar na 4to prasanje.

Ako razvrzam muabet po taa tochka ke navlezam vo politika, a ova e religiozen forum. Mnogu ne mi se zboruva za politika, smacheno mi e veke od site tie gnasotii. Da ne te ostavam bez nikakov odgovor, sto bi bilo mnogu neprilichno, samo bi rekol deka Al Kajda i cela taa filozofija na izvitoperuvanje na dzhihadot vo politichko/voinstveno organiziranje na muslimanite potekna i se razvi od CIA koga trebashe da najdat nachin kako da gi mobiliziraat Afganistancite za vojna protiv Rusija. Od togas takviot dzhihad zazhivea megju muslimanite vo pozadinata rakovoden i upravuvan od amerikancite. Tie uspeeja ne samo da go izmamat svetot so svojata zadkulisna igra, tuku i samite muslimani. Sega, ponekogas igrava im izbeguva od race, ama se uste znaat kako da ja vratat kontrolata i da ja koristat za svoi interesi.

Tolku od mene.
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
аџија Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Октомври.2006
Поени: 5474
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Октомври.2006 во 10:30

Prvo  da  odgovoram na prasanjeto za zemja so muslimanska vlast .
Ne postoi takva  zemja nazalost... no najblisku e iako znam deka site ke se iznenadite i muslimani i nemuslimani od mojov odgovor ,no epten dolgo gi sledam slucuvanjata kaj muslimanite i so 100000% sigurnost kazuvam deka TURCIJA ima najislamska vlast momentalno.

Turcija? E ova ne go ocekuvav... A sto pravime so toa sto tie se sekularna drzava, sto se zabranuva na zenite da se pokrivaat vo drzavnata administracija i vo skolite? Sto pravime so toa sto se prvi sojuznici na Amerika za sekoe bombardiranje sto treba?

Miraleme, i ti li se slozuvas so ova?
Кон врв
vd Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 13.Јануари.2006
Поени: 1539
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај vd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Октомври.2006 во 13:31

Clap Messenger .Stvarno me iznenaduvas.Ova se  trudam jas  da im go dokazam na mnogu muslimani.Neznam od kaj ti se ovie bitni informacii
ama se  gleda  deka si dobro informiran za slucuvanjata  vo svetot, i bas mi e milo.Bi sakal i da  se cueme preku nekoj Chat program .
Pisi mi na private  ako si zainteresiran

Брате, има некои муслимани кои не сваќаат НО ги има и такви кои ги знаат работите Smile

Кон врв
oblachinja Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 12.Март.2006
Локација: United Kingdom
Поени: 4990
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај oblachinja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Ноември.2006 во 21:27
jas mislam deka toj raj e ist kako i rajot vo hristijanstvoto..
Кон врв
khaleefah Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
"The Khilafah is Coming..."

Регистриран: 25.Септември.2006
Поени: 1115
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај khaleefah Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Ноември.2006 во 14:36
Ako e ist  daj potvrda od biblijata te molam
Кон врв
aaaaaaaaaaaaaa Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 31.Март.2006
Поени: 97
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај aaaaaaaaaaaaaa Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Ноември.2006 во 19:29
Изјавата на Messinger не е ништо ново и сензацијонално,можеби е точна а можеби и не.Не го примајте секое ново Ваше ново за веке сопствен пат кон вистината, бидеки кој ке ве заштити од нечестивиот ако не самите преку верата во Бог.

Изменето од aaaaaaaaaaaaaa - 07.Ноември.2006 во 19:30
Кон врв
orto Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 13.Октомври.2006
Поени: 916
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај orto Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Ноември.2006 во 01:11
Ова со РАЈОТ муслимански многу е интересн.Од досега приложеново се е ЧИСТА логика,толку многу лесно сватливо со не мора да се замараш да тумачиш некои работи.....
Мене не мачи следново (Ако се најде некој добар муслиманин , а би ми било голема чест на ова да ми одговори мојот БРАТ Кхалеехан , доколку се уште ме чита)

КАКО ТОА СИТЕ ЖЕНИ ВО РАЈОТ КЕ БИДАТ ДЕВИЦИ И ТОА НА ИСТА ВОЗРАСТ

-Еве на пример каде ке ви се мајките кои веќе родиле и сега не се девици?
-Каде сестрите доколку и тие не се девици?
-Во што ќе се преобразат вашите Жени?
(kоран 10, 94)
(аллах рече моамеду) Ako сумљаш у oно што ти oбљављујемо, упитај oне (Жидове и Кршчане) koji Читају Kњигу (БИБЛИЈУ), прије тебе објављену
Кон врв
aladin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 30.Октомври.2006
Поени: 2043
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај aladin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Март.2007 во 13:33
slikovit prikaz na muslimanski raj:
http://www.investigateislam.com/Muslim%20paradise.jpg
(i nemoj da ja trgas slikata bidejki nema navredliva sodrzina i e vo sklop na temata----        efendi beg)

Изменето од aladin - 01.Март.2007 во 13:35
Кон врв
mirirazumlugje Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Мај.2007
Локација: Macedonia
Поени: 1
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mirirazumlugje Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Мај.2007 во 21:23
Zdravo na site vo ovoj forum,
(za zal ne ste mnogu na broj, i samata tema zabegala vo prepukuvanja i dokazuvanja koj e koj i koj e podobar,..)

Bi sakal da napomenam deka svetite knigi od bilo koja religija, ne se samata Vistina tuku samo pomagala koi ucat za Vistinata, Bog e samata Vistina.
Ako se zadlabocite vo minato, ce moze da vidite deka Bozjoto providenie e vsusnost covekovata istorija, ili potocno neprekinata konfrotacija na dobroto i zloto. ... (nesto sto vsusnost Bog go vodi po nekoj k*rs-model, vo koj covekovata uloga i ispolnuvanjeto na negovata odgovornost e klucen faktor).
Samiot toj fakt ni ukazuva deka Bog ocajno se obiduva da go vrati covestvoto vo negovata originalna pozicija (pozicija koja ja imal covekot pred da ja napravi greskata koja covekot ja napravil vo nekoe vreme, vo koe seuste ne bil zrel i sovrsen...opisuvana vo religite i razni mitovi i poznata kako covekoviot pad).

Vo razliciti vremenski periodi i oblasti se pojavile odredeni ucenja so odredena tezina a so edinstvena cel da  poducuva za vistinata, se so edna cel da moze covestvoto da mu se vrati vo izvorna pozicija na Boga, izgraduvajci se i temelejci gi svoite moralni i kulturni vrednosti. Bog e centarot i izvorot na sekoe ucenje, ucenje na vistinska ljubov, vistinska sloboda...
Taka da mnogu e zalno ako nekoj zastanuva pozadi svojata religija i go napaga drugiot, koj vsusnost e negoviot brat koj se rodil na drugo mesto i vo drugo vreme....

Izvornata pozicija na Boga i covestvoto e pozicija na Roditel i dete, site vie koi ste roditeli ova mozete lesno da go pocustvuaate. Veruvajte mi deka vo ocite i srceto na Boga so ovakov stav samo mu pravite bolka, i go razgoruvata pekolot vo koj se obiduvame da ziveeme.

Kako vo najgolemiot del od  iskazite vo svetite knigi, se iskazani vo paraboli i metafori, taka da ne se vrzuvajte bukvalno na ona sto e napisano, ...
i kako sto Isus kazal deka ce se vrati povtorno, da go izgradi nebesnoto carstvo,... e dovolno da razmisluvate deka e potrebno da se pojavi nekoja nova vistina koja ce ima sila, i da dade logicko objasnuvanje na ona sto dosega svetite knigi go kazuvaa a  na denesniov intelekt mu izgledase nevistinito,...

Zivejte primeren zivot, ne se sramete da go prasate Boga za site vasi prasanja. Odgovorot lesno ce vi dojde, ova e navistina vreme na posledni denovi.

Mir za site, sreca i harmonija vo sekja edinka e preduslov za harmonicno semejstvo, harmonicen rod, harmonicno opstestvo, harmonicen svet so centar na Boga kako vistinski vertikalen Roditel....

Boga navistina zivee i postoi, samo treba da vistinski go posakame toa, i toj ce se pojavi vo nasite srca, no ne zaboravajte deka vo ovie momenti ima nesto sto go sprecuva toj slobodno da doagja i prestojuva vo sekogo od nas,...

Mir, sreca i Bozji Blagoslov,
za site vas i vasite semejstva,Thumbs%20Up
Кон врв
anakin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Unidentified Flying Object

Регистриран: 08.Август.2005
Локација: Machku Pichku
Поени: 18535
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Мај.2007 во 21:29
jas se sekjavam porano sto citav tuka
za rajot  dzenna
a bilo ubavo
so mnogu devojki i sex
no neznam dali tie postovi stojat
no bese superb
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <12345 9>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,188 секунди.