IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - КАКОВ РАЈ ВЕТУВА АЛЛАХ
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

КАКОВ РАЈ ВЕТУВА АЛЛАХ

Внеси реплика Внеси реплика страница  123 9>
Автор
Порака
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Статус: Офлајн
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Тема: КАКОВ РАЈ ВЕТУВА АЛЛАХ
    Испратена: 28.Октомври.2006 во 00:01
Ubavo opishano.

Ne veruvam deka bilo kade vo Biblijata moze da se najde takvo nesto. Vo Biblijata se spomnuva Rajskata Gradina, no toa e mesto na duhovna i prirodna blagosostojba, vo duhot na Bozjata mudrost koja veli deka zemnoto materijalno bogatsvo e lazno i kako takvo mu nema mesto na nebesata kade sto Toj neprikosnoveno caruva. Ako gresam, neka bidam popraven od ostanatite chlenovi.

Ne sakam moite sledni zborovi da gi razberete pogreshno bidejki navistina me interesira kakov e Rajot sto ne ochekuva po nasiot zemjen zivot.

Sega, kako obichen smrtnik, koj se obiduva da nauchi nesto od svetskite religii, kako i od prosvetlenite lugje koi zhiveele na najrazlichni delovi vo svetov, se naogjam vo malo nedoumenie, da ne recham paradoksalna situacija, koja gi doveduva site mudri i prosvetleni uchenja pod seriozen znak prashalnik.

Prashanjeto koe pochnuva seriozno da me kopka kako potencijalen destruktiven element od bibliski proporcii e: ako site prosvetiteli me ubeduvaa deka materijalnite nesta na zemjava (zlato, srebro, dijamanti, rubini, safiri, palati, jadnje, pienje, sex, se sto ke posaka dushata, teloto i okoto i uste deset pati po tolku, znachi bez merka …) se decepcija koja ni e nametnata kako gjavolska rabota za da ne svrti od praviot duhoven pat i da ne napravi robovi na Satanata, zosto togas tokmu takvite raboti i takviot zivot ne ochekuva kako ultimativna nagrada vo Rajot? Me chudi, isto taka, zosto koga takviot kvalitet na zhiveenje, denes dostapen na zemjava, sega e osuduvan od religiite, a falen e vo Rajot?

Bidejki daleku sum od sovrshenosta, prostete mi na nemoznosta da gi razberam ovie paradoksi.

Gi molam chlenovite na site veri, dokolku znaat afirmativno i so sigurnost (ve molam apstinirajte od pretpostavki, sopstveni mislenja i interpretacii bidejki nemam nedostatok od niv) da me udostojat so odgovor na moite prashanja.

Dokolku nemate argumenti za vasite repliki, posebno ke go cenam vasheto molchenje.
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
аџија Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Октомври.2006
Поени: 5474
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Октомври.2006 во 00:36
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Sega, kako obichen smrtnik, koj se obiduva da nauchi nesto od svetskite religii, kako i od prosvetlenite lugje koi zhiveele na najrazlichni delovi vo svetov, se naogjam vo malo nedoumenie, da ne recham paradoksalna situacija, koja gi doveduva site mudri i prosvetleni uchenja pod seriozen znak prashalnik.

Prashanjeto koe pochnuva seriozno da me kopka kako potencijalen destruktiven element od bibliski proporcii e: ako site prosvetiteli me ubeduvaa deka materijalnite nesta na zemjava (zlato, srebro, dijamanti, rubini, safiri, palati, jadnje, pienje, sex, se sto ke posaka dushata, teloto i okoto i uste deset pati po tolku, znachi bez merka …) se decepcija koja ni e nametnata kako gjavolska rabota za da ne svrti od praviot duhoven pat i da ne napravi robovi na Satanata, zosto togas tokmu takvite raboti i takviot zivot ne ochekuva kako ultimativna nagrada vo Rajot? Me chudi, isto taka, zosto koga takviot kvalitet na zhiveenje, denes dostapen na zemjava, sega e osuduvan od religiite, a falen e vo Rajot?

Материјалниот свет, во христијанството не е отфрлен. Тоа е се од Бога создадено. И храната, и златото, и сексот итн. Проблемот е што сите тие ние ги злоупотребуваме. Се тепаме меѓусебе за злато, правиме богати и сиромашни па некои немаат храна, се прават секакви сексуални перверзии (хомо итн.)... Што значи, тие си имаат убава улога, но ние ја користиме за зло. Библијата го осудува нашиот грев, нашето користење на материјалниот свет за зло, а не самиот материјалниот свет кој е од БОга создаден. Кој може да каже дека Господ создал нешто што е лошо? КОј е тој јунак што Бога може да го обвини?

Да дадам друг пример. Атомската енергија може да се користи за струја (за добро) и за атомска бомба (за зло). Господ ни ја дал, но и ни дал разум за да ја користиме за добро.

Во рајот, човекот ќе биде подготвен од Бога да управува добро и праведно со материјалниот свет. Ќе нема војни, убиства, таги, солзи итн. Тоа е многу поважно според мене од тоа како ќе ти мириса потта. Човекот не пати од смрдеа, туку од мака, од солзи, од жалости, од срушени пријателства, од смрт, од рани, од изневера, од измами, од лаги.... Христијанскиот рај, кој е вистински, ги отргнува овие работи.

Ценам messenger, што искрено прашуваш. Со такви луѓе како тебе, може и вреди да се разговара. Затоа сум се уште на форумов.
Кон врв
orto Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 13.Октомври.2006
Поени: 916
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај orto Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Октомври.2006 во 02:05
Што е убаво опишано бре МИРАЛЕМЕ
Не ни постојат  ВАКВИ ГЛУПОСТИ во Библијата! Ееееееее луѓе слушате ли што ке има во рајот....
СЕКС по 100 пати на ден,реки со вино (кое всушност им е забрането на Муслиманите),реки со мед,реки со млеко Жени девици сите до една  и тоа без менструација................ЕПА луѓе тоа е совршенство!!!!!!!!!
Слушнавте ли нема да мирисале на пот туку ќе мирисале на убав ПАРФЕМ  кој сака на"HUGO BOSS,CALVIN,YOOP.HERERA 212 for MEN"
А каде е духовноста

Изменето од ACELERA - 07.Ноември.2007 во 15:02
(kоран 10, 94)
(аллах рече моамеду) Ako сумљаш у oно што ти oбљављујемо, упитај oне (Жидове и Кршчане) koji Читају Kњигу (БИБЛИЈУ), прије тебе објављену
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај orto Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Октомври.2006 во 02:27
Опис на "РАЈОТ" на еден муслиман со целосна подршка од к*ран
khaleefah
Група
Група 

Регистриран: 25.Септември.2006
Локација:
Saudi Arabia
Онлајн статус: Офлајн
Пораки: 41
Цитирај khaleefah Одговорbullet Испратена: од вчера во 22:40

Sto se odnesuva do zemjata vo dzennetot ,za toa pejgamberot rekol:"Navistina dzennetot ke bide rasposlan so zlato i srebro,nasekade Misk,

nejzinata prav od Shafran ,patot od biseri i rubini ,koj ke vleze samo blagodati ke vidi i nikakva maka,ke zivee vecno i nema da umre,nema da im se rasipuva oblekata nitu da im pomine mladosta"

Pa ke bidat vo dzennetot stepeni ,od najvisoki do najniski kako sto vika Muhammed s.a.v.s "Ke dojde posledniot covek vo dzennet a site luge ke bidat vlezeni vo nivnite dzennetski domovi pa ke mu rece negoviot gospodar:Vlezi vo mojot dzennet , a toj ke rece:O gospodaru moj kaj da vlezam koga site veke vlegoa i zedoa toa sto trebase da zemat? Pa Allah ke mu rece :Dali se zadovoluvas da ti dadam kolku najgolemoto bogatstvo sto go imal nekoj kral na zemjata?Pa ke rece: Da gospodaru moj se zadovoluvam.Togas Allah ke mu rece : Ke imas tolku i sute tolku i tolku ...pa na pettoto ke rece robot :Se zadovoluvam moj gospodaru;Pa ke mu rece : KE IMAS USTE 10 PATI PO TOLKU i tvoe ke bide se sto ke posakat tvojata dusa i ke videt tvoeto oko"

A za tie najgore vo dzennet vika ALLAH dz sh:" Ovie se tie sto gi izbrav,ja krenav nivnata cest so mote race,i im spremav ona sto OKO NE GO VIDELO i UVO NE GO SLUSNALO"

Rekite vo dzennet ke gi ima 4 vrsti kako sto Allah vo quranot vika:Vo nego(dznnetot )ima reki koi se od vodi koi nema da bidat zastojni,i vodi od mleko koi nema da im se promeni vkusta,i reki od Vino mnogu slatko za pienje i reki od proceden med i ke imaat ovosje od sekakvi vrsti i oprost od nivniot stvoritel" (samo za napomena vinoto vo dzennet nema da ima los miris,nitu ke opijanuva nitu ke bide stetno za organizmot,

tuku ke bide slatko so ubava boja i ubav vkus i mnogu korisno za teloto)

a najubavata reka vo dzennet e KEUSER pa go zaprasale drugarite na Muhammeda a sto e Keuser?toj odgovoril"Toa e reka koja ke ni ja dade nasiot gospodar,okolu poslana so zlato i srebro,patot do nea so Biseri i rubini ,sadovite od koi ke se pie ke bidat kolku brojot na zvezdite vo neboto,bojata ke mu bide pobela od mleko a poslatka od med.Koj ke se napie od Keuser nema poveke nikogas da bide zeden.

A za huriite i zenite vo dzennet vika Allahoviot pratenik (Allah gi stvorel huriite od Shafran) pa ako ima tolku ubavi zeni koi inace se stvoreni od prav ,od kal, togas kakva ke bide ubavinata na tie sto se stvoreni od Shafran.

Za nivnata cednost zboruva ALLAH dz sh" pokraj niv (dobrite vernici) ke bidat onie koe so perde ke gledaat" t.e ke bidat kreposni cedni,nema da gledaat vo nikogo drug osven vo nivnite mazi ,zaljubeni samo vo nivnite mazi.

Za nivnata cistota ALlah vika( "I procisteni zeni") nema da imaat ni Menstruacija ni nisto slicno

A za nivnata ubavina vika pratenikot :Ke se pojavi svetlost(Nur) vo dzennetot pa site luge vnatre ke gi krenat glavite da vidat sto e,pa ke ja vidat Hurijata se nasmevnuva

Vo nivnoto sexualno uzivanje vika pejgamberot (navistina vernikot ke dostigne i do 100 odnosi vo den)

no nema Sperma i nema nesto drugo od sto bi moralo posle toa kapenje

I na kraj najgolemiot podarok za lugeto vo dzennet (GLEDANJETO VO ALLAHOVOTO LICE) kako sto vika pejamberot "Koga ke vlezat lugeto na dzennet vo dzennetot i lugeto na pekolot vo pekolot togas ke bide povikano :O luge na dzennetot vie imate sostanok vo koj Allah saka da ve nagradi pa ke recat lugeto na Dzennetot :ZAREM ne ni se prosvetlea licata i zarem ne ne spasi od oginot?i zarem ne ja napolne nasata vaga na dobri dela? Pa ke bide trgnato perdeto i ke poglednat vo Allahovoto lice pa nema da bidat nikogas poradosni od toj moment

-------------------------------------------------------

temata e zavrsena ,se trudev sto pokratko da napisam

Изменето од orto - 28.Октомври.2006 во 02:33
(kоран 10, 94)
(аллах рече моамеду) Ako сумљаш у oно што ти oбљављујемо, упитај oне (Жидове и Кршчане) koji Читају Kњигу (БИБЛИЈУ), прије тебе објављену
Кон врв
khaleefah Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
"The Khilafah is Coming..."

Поени: 1115
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај khaleefah Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Октомври.2006 во 11:57
Ova bese  zasto jas celo vreme barav da  go ispolnes mojot  uslov.
Vo uslovot jasno ti stoese ke ti raskazam za  dzennetot samo ako ne se ismevas  posle toa.No ne si ti hristijan prav be ,se poveke mi lices na Ateist i veruvam deka si toa,zasto prav hristijan ne odgovara na vakov nacin.I sto ti smeta? Sto Allah ni vetel deka ke go videme, deka ke imame ubavi zeni vo dzennet, deka ke sedeme na zlato i srebro?
Deka ke jademe i pieme se sto ke posakame ? Sega barem gledas  zasto se boreme tolku za dzennetot vredi neli?
Za razlika od tebe nema za sto da se  boris Big%20smile
Кон врв
Boogie Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Слобода или Смрт

Регистриран: 26.Октомври.2005
Поени: 10652
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Boogie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Октомври.2006 во 12:06
Има ли некои сведоци дека е рајот муслимански вистинит или само е ..... да некажам фатаморгана
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај khaleefah Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Октомври.2006 во 12:17
Da ALLAH e  dovolen svedok i zborovite na Muhammeda s.a.v.s
se dovolna vistina za nas.Dokolku ne veruvas deka postoi Allah i deka Muhammed e negov pratenik normalno deka nema da veruvas ni vo Rajot koj Allah go dal. Temava ja pisav na insistiranje na eden hristijanin inaku za  da veruvas vo rajot moras prvo da go zapoznaes ALLAH da zaveruvas cvrsto vo nego posle se sto ke go kaze on vo  Quranot zatebe ke bide nepobitliva vistina.
Znam deka ti se svidoa rabotite vo rajot zatoa i prasuvas pa aj Buyrum
vo Islam Tongue da  dobies i ti ona sto muslimanite ke go dobijat.
Nie sekomu posakuvame da e del od toj Raj koj Allah ni go vetil
Кон врв
vd Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 13.Јануари.2006
Поени: 1539
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај vd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Октомври.2006 во 12:23
Originally posted by Boogie Boogie напиша:

Има ли некои сведоци дека е рајот муслимански вистинит или само е ..... да некажам фатаморгана

Boogie стар пријателе, запрашај се истото и за "рајот христијански"!
Дали воопшто веруваш дека постои рај/пекол?

Кон врв
Boogie Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Слобода или Смрт

Регистриран: 26.Октомври.2005
Поени: 10652
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Boogie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Октомври.2006 во 14:28
Originally posted by sayHI sayHI напиша:

Boogie стар пријателе, запрашај се истото и за "рајот христијански"!
Дали воопшто веруваш дека постои рај/пекол?

Па добро ние имаме илјадагодишни цртежи по црквите кои покажуваат некаква слика за христијанскиот рај него прашањето ми беше дали вие имате илјадагодишно нешто,сведоштво некакво за исламскиот рај или како и се во исламот го покривате со тврдење на еден човек што имал сон.Па ај да го славиме и Мартин Лутер Кинг и он имал сон за човештвотоWink

Изменето од Boogie - 28.Октомври.2006 во 14:29
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај orto Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Октомври.2006 во 14:40
Originally posted by khaleefah khaleefah напиша:

Ova bese  zasto jas celo vreme barav da  go ispolnes mojot  uslov.
Vo uslovot jasno ti stoese ke ti raskazam za  dzennetot samo ako ne se ismevas  posle toa.No ne si ti hristijan prav be ,se poveke mi lices na Ateist i veruvam deka si toa,zasto prav hristijan ne odgovara na vakov nacin.I sto ti smeta? Sto Allah ni vetel deka ke go videme, deka ke imame ubavi zeni vo dzennet, deka ke sedeme na zlato i srebro?
Deka ke jademe i pieme se sto ke posakame ? Sega barem gledas  zasto se boreme tolku za dzennetot vredi neli?
Za razlika od tebe nema za sto da se  boris Big%20smile
Ama bato jas ne te ismevam bre,site ti se smeat vo glupostite koi veruvas,znaci ti ke odis vo gjenemot da karis nekoja devica,da se iznapijas vino koe ovde na zemjava ti e zabraneto,da se iznajadis ubavi jadenja i potta da ti mirisa na ubav parfem,uste po ke si lezel na zlato i srebro,a kade ke go trosis zlatoto BRE , ke imas li tamu i prodavnici,banki za da go potrosis zlatoto i srebroto ili samo ke mu se gledate i raduvate
KOLKU I DA SAKAM DA OSTANAM RAMNODUSEN NEMOZAM PA OVA SE GLUPOSTI BRE
(kоран 10, 94)
Кон врв
Miralem Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 08.Ноември.2005
Поени: 1056
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Miralem Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Октомври.2006 во 14:55

Цитирај Што е убаво опишано бре МИРАЛЕМЕ глупостите!!!!!!!!!!!

Sto sega Miraleme... vo ovaa tema barem nikade ne se pojaviv :) Nokna mora ti postanav :)

Цитирај Ubavo opishano.

Ne veruvam deka bilo kade vo Biblijata moze da se najde takvo nesto.
Messenger... si bil od sekogas iskren.Nema,navistina nema nisto vo Biblijata za Rajot,zaradi toa sto Biblijata ja pisuvale luge i nisto poveke nikakva Bozja inspiracija... od kade bi znael Marko Jovan Matej ili drugiot Luka kako e vo rajot ? Pred da bidat izbrani ovie 4 evangelija razgledani se nad 50 evangelija od koi se izbrani ovie 4.
Кон врв
nindza Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Април.2006
Поени: 2457
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај nindza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Октомври.2006 во 21:25
Dobro be dobro sto se vozbuduvate ...koj sto saka neka si veruva...loso e da se nametnuva samo mislenjeto...a drugo...ako tece vino , med i melko sto ima veze ... koa ke se vrati nekoj neka kaze kako biloWink
OBAVESTUVANJE: gorenavedeniot tekst ne e za ogranicheni - od upravata
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај khaleefah Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Октомври.2006 во 23:33

odi pregledaj gi site temi da vides kako Orto go slavi Islamot

ne zasluzuva poveke covek ubavo da razgovara so nego
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Октомври.2006 во 04:55
Blagodarnost do site onie sto me udostoija so odgovori iako ne nastapija so vistinski argumenti. Blagodaren sum na vremeto, vnimanieto i trudot sto go odvoija za mene.

Sega, dokolku ne im e tesko da me sledat vo moive razmisli, bi gi zamolil da gi prochitaat zborovite sto sledat.

аџија veli:

"Материјалниот свет, во христијанството не е отфрлен. Тоа е се од Бога создадено. И храната, и златото, и сексот итн. Проблемот е што сите тие ние ги злоупотребуваме. Се тепаме меѓусебе за злато, правиме богати и сиромашни па некои немаат храна, се прават секакви сексуални перверзии (хомо итн.)... Што значи, тие си имаат убава улога, но ние ја користиме за зло. Библијата го осудува нашиот грев, нашето користење на материјалниот свет за зло, а не самиот материјалниот свет кој е од БОга создаден. Кој може да каже дека Господ создал нешто што е лошо? КОј е тој јунак што Бога може да го обвини?"

Od druga strana khaleefah veli:

“Allahoviot pratenik vo eden hadis veli:"Ne oblekuvajte obleka od svila i nemojte da nosete zlato i srebro , toa ke bide nivno(na nevernicite) na ovoj svet a nase (na vernicite) na drugiot svet.
Od ova zaklucuvame deka lugeto gi sakale tie raboti i den denes gi sakaat no tie predizvukuvaat Luksuz a Allah ne uci na skromnost”

Mene ovie dve interpretacii, staveni edna do druga, mi zvuchu kontradiktorno.

Od edna strana Gospod sozdal se za dobro i ako nie toa go koristime sovesno Toj ke ne nagradi za toa, a od druga strana veli nemojte da go koristite onoa sto jas go sozdadov oti toa e nameneto za nevernicite. Neli e malu konfuzno i kontradiktorno, barem spored toa kako vie gi tolkuvate rabotite?

Drugo, adzhija veli:

“Во рајот, човекот ќе биде подготвен од Бога да управува добро и праведно со материјалниот свет.”

Na nekoj nachin khaleefah se slozuva so toa citirajki delovi od Koranot kade sto se veli deka zhivotot na vernicite tamu ke se vrti okolu materijalni dobra: ke teche med i mleko, patot ke bide postelen so biseri i rubini, ke ima beskrajno jadenje i pienje, so zeni spienje do sto pati na den, lezhenje na zlato i srebro i t.n.

Problemot sto sega go gledam i nikako ne mozam da go resam se sostoi vo ova: fakt e deka stom ke ispustime dusa tuka na zemjava, nie ke go napustime nasiot materijalen svet i nasite dushi, kako chista energija, ke zaminat vo vetenata Rajska Gradina. Ne mi e jasno kakva relevancija so natamosnoto egzistiranje na nasite dusi (chista energija) bi imale nekakvi materijalni nesta na Nebesata i kako voopsto tie mozat tamu da egzistiraat? Pa neli svetite pisanija ne uchat deka materijalniot svet vladee tuka dolu na zemjata, a duhovniot tamu gore kaj Boga? Mene ovie raboti mi zvuchat poveke od kontradiktorno…

I uste nesto. Ako seto onoa sto e sozdadeno od Boga na zemjava e dobro i ako nie, ne pravejki nikomu nikakvo zlo, sosem posteno i iskreno si napravime palata, sobereme zlato, srebro, rubini i slichni drugi materijalni nesta, si pravime gozbi i pijanki sekoj den, si imame zheni koi se so nas bidejki go sakaat toa, a ne deka se primorani od nas… neli toa bi bilo vo red? Kako sto ve sledam vo vasite razmisluvanja, ako NIKOMU ne mu pravite nisto loso i ako site raboti sozdadeni od Boga gi steknete so dobro, toa sekako deka bi bilo vo red.

Ako e toa taka, togas tie sto ke go postignat toa ke imaat rajski zivot na zemjava kako sto ke imaat i vo Rajot, neli? Dali vo toj sluchaj vie bi gi osuduvale poradi toa? Dali i pokraj takviot zivot (bez da povreduvaat nikogo) na zemjava tie isto taka ke odat vo Rajot? Dali tie lugje treba da chustvuvaat nekakva krivica poradi toa sto uspeale da sozdadat svoj raj na zemjava i da ziveat takov zhivot?

Ubeden sum deka moive zabeleski zvuchat racionalno i deka sigurno ima i drugi lugje koi bi gi postavile istite dokolku bi ja imale mozhnosta da go sledat nashiov razgovor.

Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  123 9>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,156 секунди.