IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Филозофија и психологиjа
  Активни теми Активни теми RSS - Мерак
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Мерак

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 89101112 48>
Автор
Порака
Delfin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Јуни.2005
Статус: Офлајн
Поени: 15178
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Delfin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Октомври.2006 во 15:54
сега ни заврши целодневниот маратонски состанок Confused........мерак ми е оти истото го чувствувам и јас за вас..
Кон врв
ivana Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Госпожа Грофица

Регистриран: 14.Април.2005
Поени: 3327
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ivana Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Октомври.2006 во 15:58
МЕРАЧКО чао...отидов на викенд уживање
Motivation is game in my hands
Кон врв
plamenko Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Август.2006
Локација: Macedonia
Поени: 2159
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај plamenko Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Октомври.2006 во 16:30
od merak :) ova moram da go pastam:)

Марихуаната можеби содржи состојки кои го забавуваат губењето на меморија кај заболени од Алцхајмер, се тврди во новата студија, која ги поздравува сите останати истражувања што покажале дека канабисот има благотворни дејства врз мозокот.

Стари глувци, кои биле третирани со синтетичка состојка слична на Тетрахридроканабинол или ТХЦ (состојката што се „тражи у добар грас“), станале попаметни.

„Состојката значително ја подобрила меморијата кај старите глувци. Тие биле во состојба да ги запаметат клучните детали на зададениот проблем. Глувците што не биле третирани, ја немале таа способност.“, се вели во извештајот на ко-авторот на студијата, Гери Венк.

Изгледа дека лековитоста лежи во анти-воспалителните својства што ги поседува марихуаната.

„Воспаленијата во мозокот се дел од стареењето“, вели Венк. „Ни се случува скоро на сите кога старееме. Во некои случаи, овие воспаленија излегуваат од контрола и предизвикуваат сериозни оштетувања.“

Венк потсетува дека други студии покажале дека лицата што редовно пушеле трева во 1960-ите и 70-ите, многу поретко заболувале од Алцхајмерова болест. Се разбира, медалот има и друга страна. Истражувањата исто така покажале дека години на хронична употреба на канабис, што би се дефинирало како 4 или повеќе џоинти неделно, можат да ја оштетат меморијата, донесувањето одлуки и способноста за обрнување внимание на повеќе од една работа истовремено.

„Не користиме марихуана во експериментите затоа што се обидуваме да пронајдеме состојка што не е психоактивна“, објаснува Венк.

Користената квази-марихуана што се користела во студијата им помогнала и на младите и на старите глувци полесно да се извлечат од зададен лавиринт.

Друга независна студија, објавена претходно овој месец, открила дека психоактивната компонента на марихуаната е одлично средство против згрутчување на лоши протеини во мозокот, кое всушност претставува фундамент на Алцхајмеровата болест.

Кон врв
kandid Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 26.Август.2006
Поени: 664
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај kandid Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Октомври.2006 во 01:01
Merak mi e koga ke vidam covecnost na delo!
I posle mene-POTOP!!!
Кон врв
KaLiNa Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Јули.2006
Поени: 8416
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KaLiNa Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Октомври.2006 во 15:37
merak mi e da plivam u jadransko
Кон врв
napoleon Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 11.Октомври.2006
Поени: 169
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај napoleon Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Октомври.2006 во 16:08
Wink

Изменето од NAPOLEON - 22.Октомври.2006 во 17:27
NEMA POTPIS
Кон врв
KaLiNa Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Јули.2006
Поени: 8416
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KaLiNa Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Октомври.2006 во 16:13
auuuuu............Shocked
pa ne mislev bas na ova..........Confused
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај napoleon Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Октомври.2006 во 16:24
Originally posted by KaLiNa KaLiNa напиша:

auuuuu............Shocked
pa ne mislev bas na ova..........Confused
STO IMA VEZE MORE E MORE. WinkLOLLOL
NEMA POTPIS
Кон врв
nindza Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Април.2006
Поени: 2457
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај nindza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Октомври.2006 во 17:10
e taka de...razmisli drug pat ..ne e ubavo neli ajd pozdrav

Изменето од nindza - 22.Октомври.2006 во 17:42
OBAVESTUVANJE: gorenavedeniot tekst ne e za ogranicheni - od upravata
Кон врв
nindza Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Април.2006
Поени: 2457
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај nindza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Октомври.2006 во 17:11
izbrishi go postot ...bad carma e toa 
OBAVESTUVANJE: gorenavedeniot tekst ne e za ogranicheni - od upravata
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај napoleon Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Октомври.2006 во 17:26
Originally posted by nindza nindza напиша:

izbrishi go postot ...bad carma e toa 
brisi ti brisam ja
NEMA POTPIS
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај napoleon Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Октомври.2006 во 17:44
Wink

Изменето од NAPOLEON - 22.Октомври.2006 во 17:45
NEMA POTPIS
Кон врв
Dana Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 21.Март.2006
Поени: 3018
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Dana Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Октомври.2006 во 00:15
Merak mi e da se kacam na belite karpi na Lokrum, tamu na nudistickata plaza, i da se frlam u voda, toa jadransko plavetnilo da me doceka.. ete toa..
Love like an angel, make love like a devil. [IMG]http://i73.photobucket.com/albums/i215/enatara/eyer.gif" />
Кон врв
Delfin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Јуни.2005
Поени: 15178
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Delfin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Октомври.2006 во 10:40
merak mi e da ve pozdravam Smile
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 89101112 48>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,250 секунди.