IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Политика и вести
  Активни теми Активни теми RSS - Акција “ПУЧ“ и бомбите на Заев
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Акција “ПУЧ“ и бомбите на Заев

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 2223242526 69>
Автор
Порака
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Статус: Офлајн
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Март.2015 во 18:59
Не ги следам бомбите на Заев, но решив да видам какви реакции предизвикуваат меѓу народот, па гуглав под термините бомби, реакции, последици и еве што излезе…

Кој знае, можеби е Божје провидение ?

Наскоро ќе видиме.

Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Орка Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 30.Август.2008
Поени: 44580
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Орка Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Март.2015 во 20:19
Дигнал Бог поодамна раце од овде.
Или да не бидам толку груб,народот му го има свртено грбот.
За да тој очи ни отвара...
Но потписот твој Messenger многу кажува за минатото,сегашноста
и жално ќе констатирам иднината што не очекува.
А не верувам дека ова ми е Божјо привидение,си го имам осетено на
кожа изминативе години.
Кон врв
Kali Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Storyteller

Регистриран: 30.Ноември.2007
Поени: 4947
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Kali Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Март.2015 во 21:01
Читам по портали коментари од македонски иселеници: Сите криминали ќе ги толерираме, само името да не го продадат. 

Аман бе.

До толку ли мава јако таа носталгија, па се губи осет за нормалност? 

Ова го разбирам вака: ''Убијте ја државата, и онака не живеам таму и не ми значи ништо од таму, ама корењата ми се македонски, името мора да остане, никој и ништо сум без тоа име. Има да остане името, макар само тоа останало, макар пепел се стори од државата, раселена по цел свет, со два тројца приватни сопственици на цела држава, и грст луѓе кои немаат основно право на живот, на работа, на нормално образование, здравство и правда ако не се со членска книшка. Вмро, тоа е Македонија. Македонија на вмровците. Сите други, цркнете. Името не го даваме. '' 
Кон врв
Орка Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 30.Август.2008
Поени: 44580
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Орка Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Март.2015 во 21:16
Премногу филозофски си го растумачила.
А србите велат просто е ко пасуљ.
Мислам не верувај во се што ќе прочиташ,
уште помалце во тоа дека сите така мислат...
Туку оти јас такви работи не читам,
намерно или ненамерно е испуштен делот со парите за знамето.
Жално е што после ова и самата дијаспора уште повеќе ќе се разнебити,
иако за воља на вистината никогаш не ни била компактна.

Изменето од Орка - 16.Март.2015 во 21:26
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Март.2015 во 22:55
Originally posted by Kali Kali напиша:

Читам по портали коментари од македонски иселеници: Сите криминали ќе ги толерираме, само името да не го продадат. 

Аман бе.

До толку ли мава јако таа носталгија, па се губи осет за нормалност? 

Ова го разбирам вака: ''Убијте ја државата, и онака не живеам таму и не ми значи ништо од таму, ама корењата ми се македонски, името мора да остане, никој и ништо сум без тоа име. Има да остане името, макар само тоа останало, макар пепел се стори од државата, раселена по цел свет, со два тројца приватни сопственици на цела држава, и грст луѓе кои немаат основно право на живот, на работа, на нормално образование, здравство и правда ако не се со членска книшка. Вмро, тоа е Македонија. Македонија на вмровците. Сите други, цркнете. Името не го даваме. '' 

Како македонец од дијаспората и во постојан контакт со сонародниците од неа, си дозволувам да одговорам на твојот коментар:

- Ова можеби е твое разбирање, но не е ставот на дијаспората.

За дијаспората недвосмислено е Република Македонија да опстане како самостојна држава со најдобра можна економска и политичка перспектива. За економијата постои концензус дека во споредба со минатото сега стои најдобро, особено што на сите им е јасно дека Европа и светот се наоѓа во незвидна економска ситуација, додека има разлика во поглед на политичкиот приод исто онака како што постои и меѓу луѓето во Македонија. 

Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
evangeline Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 22.Август.2011
Локација: Naxos
Поени: 6759
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај evangeline Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Март.2015 во 23:09
Менсинџер, а дали знаеш каков е ставот во врска со "бомбиве" на македонците таму, преку барата?
Значи не оној муабет за мачкање очи што е, каде што сите го поддржуваат ВМРО итн итн итн, туку баш онаа сурова реалност, искреност...
Онака од муабети, ако контактираш со нашите, а верувам дека контактирате...
Внимавај кому му веруваш.
И ѓаволот еднаш беше ангел.

Being RICH
is not about how much you have,
BUT about how much you GIVE

Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Март.2015 во 23:51
Originally posted by evangeline evangeline напиша:

Менсинџер, а дали знаеш каков е ставот во врска со "бомбиве" на македонците таму, преку барата?
Значи не оној муабет за мачкање очи што е, каде што сите го поддржуваат ВМРО итн итн итн, туку баш онаа сурова реалност, искреност...
Онака од муабети, ако контактираш со нашите, а верувам дека контактирате...

Суровата реалност е сурова за обете страни, како за оние кои ја подржуваат опозицијата, така и за оние кои ја подржуваат позицијата.

И едните и другите веруваат дека тие се во право, а оние другите грешат, дека тие се вистинските патриоти, а оние другите се испрани мозоци и т.н. Од тој аспект нема никаква разлика со луѓето во Македонија. Можеби тоа ви изгледа чудно бидејќи постојано добивате информации (не знам од каде) дека луѓето од дијаспората се нешто подруго, небаре одејќи преку граница одеднаш се исперуваат со Варикина, но тоа воопшто не е така.

Во врска со бомбиве, има поделени мислења кои најмногу се забележуваат по коментарите на ФБ страните каде што најгласни се оние кои ја подржуваат опозицијата. Другата страна е неспоредливо потивка, понекогаш реплицира на таквите постирања и далеку поретко самата генерира коментари на своите астрани. Јавните гласила си ги подржуваат своите страни (нека не ве зачуди дека имаме гласила кои се провладини и проопозицијски). Но генерално земено, се чини дека, иако аферава се следи со најголем интерес, реакциите се малу посмирени и порезервирани во споредба со јавноста во земјата и дефинитвно се очекува судска разрешница која евентуално би резултирала  со промени во владата или во опозицијата.

Јасно е дека никој не сака да биде сведок на било какви насилија кои би ја втурнале државата во безредие и би ја загрозило нејзината сувереност , а со тоа и би довеле до замешување на странски сили и интереси.

Кон врв
evangeline Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 22.Август.2011
Локација: Naxos
Поени: 6759
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај evangeline Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Март.2015 во 00:01
Ох не си ме разбралголема насмевка

Сакав да кажам, оние што не се некои големи поддржувачи на било која политичка партија.
Затоа што знам дека има таму, како и тука онакви луѓе кои што јас ги викам слепи.
Луѓе од типот ВМРО се богови или СДСМ се богови, тие и само тие постојат за мене. 
Ако е црно а ми речат бело е, ќе прифатам дека е бело. Итн...
Луѓето се луѓе, без разлика каде се. Само мислата ми беше, како реагираат тие што биле ете да речеме за ВМРО, а сега излегуваат валкани работи на површина..
Ама те разбрав што сакаш да кажеш.
Внимавај кому му веруваш.
И ѓаволот еднаш беше ангел.

Being RICH
is not about how much you have,
BUT about how much you GIVE

Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Март.2015 во 01:12

Ох не си ме разбралголема насмевка

Само мислата ми беше, како реагираат тие што биле ете да речеме за ВМРО, а сега излегуваат валкани работи на површина..

Не сум сигурен дали те разбирам, ама според последново прашање…

… без обзир што излага од прислушкуваните разговори, никој не си го менува своето оригинално мислење, а оние кои никогаш не биле посебно заинтересирани за политиката шетаат од едните до другите и се обидуваат да разберат за што се работи и …  така стануваат уште позбунети. голема насмевка

Вo суштина ништо не е сменето. Повеќето си прават сеир имајќи теми за муабети со пиењето кафе и постепено губејќи интерес и трпение чекаат еднаш да се заврши со судски процес.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Storyteller

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Kali Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Март.2015 во 11:30
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Како македонец од дијаспората и во постојан контакт со сонародниците од неа, си дозволувам да одговорам на твојот коментар:

- Ова можеби е твое разбирање, но не е ставот на дијаспората.

За дијаспората недвосмислено е Република Македонија да опстане како самостојна држава со најдобра можна економска и политичка перспектива. За економијата постои концензус дека во споредба со минатото сега стои најдобро, особено што на сите им е јасно дека Европа и светот се наоѓа во незвидна економска ситуација, додека има разлика во поглед на политичкиот приод исто онака како што постои и меѓу луѓето во Македонија. 

Го коментирам она што го прочитав на неколку места. Познавам и многу луѓе кои воопшто не размислуваат вака, но овие првите за мене се голем прашалник. 

Не знам од каде податокот дека економијата стои најдобро сега во споредба со минатото, тоа е огромна илузија. Мој впечаток е дека незавидната економска ситуација во Европа и незавидна економска ситуација во Македонија се два различни поими. Повеќето небулози кои и се случуваат на македонската економија, Европа не може ни да ги замисли: 
- Големите странски инвестиции ( ослободени од сите давачки) донесоа едвај 3-4000 работни места, кои вработени живеат во супстандардни услови работејќи во три смени со 6000,00 месечна плата. 
- Приватниот сектор не може глава да крене од тешки инспекции и давачки, и секако: кој не е со вмро, дебело ќе го наплати и минималниот пропуст 
- Државата воопшто ништо не создава ниту дозволува услови за создавање ( пример, струјата ја преплаќаме оти мора да се увезува, нормално главен и одговорен уредник на истото е Мијалков), а дебело се задолжува за да ги држи своите позиции на моќ во една гротескна шизофрена реалност : овие силни давачки одат за пропагадни цели, за корупција, за споменици, за да им држи лекции владата на своите ''малоумни'' граѓани како да се однесуваат, што да јадат, колку секс и колку деца да имаат.
- Сиромаштијата е посебна и горлива тема. 

Што од ова е дел од европската економска реалност ? 

Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Вo суштина ништо не е сменето. Повеќето си прават сеир имајќи теми за муабети со пиењето кафе и постепено губејќи интерес и трпение чекаат еднаш да се заврши со судски процес.

Фино што си правите сеир таму преку бара, нас не ни е воопшто забавно. 
Судски процес, но со вклучување на странски фактори. Поинаку нема шанси, овојпат народот нема да го дозволи тоа. Сменета е енергијата на народот, нема волја веќе да голта тоа што не може да се проголта.... за среќа ! Нема пожари, ама има оган што тлее и не се гасне. 

Изменето од Kali - 17.Март.2015 во 11:35
Кон врв
outlook123 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Maya

Регистриран: 16.Октомври.2014
Поени: 1633
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај outlook123 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Март.2015 во 12:30
кај нас! - двајца работат, четворица следат ..

акција ли е

Изменето од outlook123 - 17.Март.2015 во 12:31
едно е - не се две
Кон врв
Alekxandar Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Јули.2012
Поени: 1029
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Alekxandar Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Март.2015 во 12:54
Нема потреба некој да ве убедува дека имаме подобар стандард или пак дека наредната година ке имаме подобар стандард кога имаме масовна пауперизација која е толку очигледна,особено кога одите да купувате храна,а семејната прехрамбена кошничка ви е празна.
Мистификација од типот дека наредната година ке дојди оваа компанија ,онаа компанија па дека нашиот БДП е во пораст...веке нема ефект.
Најдоброто од бомбите е во тоа што добивме вистинска слика за тоа како се краде државата,уништува и присвојува се што му припаѓа на народот од криминогена група која ја узурпира довербата на граганите за своја лична корист.
Кон врв
Zeksi71 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 18.Ноември.2009
Поени: 2391
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zeksi71 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Март.2015 во 13:20

Не велам дека СДСМ немале добри потези, сигурно ако почнам да копам во минатото имале.

ја прашав и Кали да ми даде одговор на ова мислење но не добив одговор, ајде сега и тебе ќе те прашам...

Евенгелине, кој потез на комуњарите им бил добар во минатото??? ископај само еден те молам!!!
"Када је неко глуп не можеш му то ни доказати" Душко Радовиќ
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Storyteller

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Kali Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Март.2015 во 13:48
Зекси, поставуваш бесмислени прашања, како да ти објаснам да ме сфатиш. 

Сред оваа лакрдија, ти ме прашуваш сдсм што направиле. Како не разбираш дека тоа е целата агенда на вмро на која ти се ловиш и не сфаќаш дека се ловиш: додека тие си играат со Мк како со своја сопственост, наследство од баба и дедо; ние сите да се прашуваме, ''А, сдсм што направија? Подобри да не беа? ''

И Месинџер го гледам, се обидува да релативизира. 
По природа сум човек што сака баланс. 

Само нема простор за барање баланс, за релативизација, за еднаква критика или за глумење неутралност во оваа наша ситуација. Нема простор за неутралност, неутралноста е погубна. 

Нема простор сега да ги критикуваме сдсм, а има многу за критика кон нив, јас се согласувам и прва ќе ги критикувам. Нема логика сега да ги критикуваме сдсм кога цела држава сме заложници на шака луѓе ! Се смешка Месинџер на оваа моја констатација, јас сум сигурна, можеби и јас би се смешкала на негово место да сум сега. Пример, и јас се смешкам на констатацијата дека странските сили ни мислат зло. Вистински ми е смешно тоа, бидејќи не постојат поголеми демони од тие внатре во тебе :) Што побрзо ги освестиш, тоа подобро. 
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 2223242526 69>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,328 секунди.