IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Филозофија и психологиjа
  Активни теми Активни теми RSS - Минато, сегашност, иднина
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Минато, сегашност, иднина

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 3456>
Автор
Порака
lotus flower Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 08.Септември.2008
Статус: Офлајн
Поени: 6937
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај lotus flower Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Јануари.2015 во 01:37
vrz osnova na segasnosta si ja planiras idninata i ne gi pravis greskite od minatoto
Кон врв
Joshua_Tree Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Јуни.2007
Поени: 6477
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Joshua_Tree Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Јануари.2015 во 08:59
Originally posted by lotus flower lotus flower напиша:

vrz osnova na segasnosta si ja planiras idninata i ne gi pravis greskite od minatoto

...калкулативно во главчето да,практично не...ни фали магично стапче
“Talk, talk, talk: the utter and heartbreaking stupidity of words.”
― William Faulkner, Mosquitoes
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Јануари.2015 во 18:22
Токму така. Можеме само да правиме претпоставки на база на минатите искуства, но факт е дека секој момент (иднината) секогаш е нов и неповторлив.

Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај lotus flower Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Јануари.2015 во 19:51
Originally posted by Joshua_Tree Joshua_Tree напиша:

...калкулативно во главчето да,практично не...ни фали магично стапче

vidi protiv sudbina ne se odi
nase e da napravime kako sto mislime deka treba
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај lotus flower Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Јануари.2015 во 20:22
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Токму така. Можеме само да правиме претпоставки на база на минатите искуства, но факт е дека секој момент (иднината) секогаш е нов и неповторлив.

Od minatoto treba da go zadrzime dobroto
Nekogas podobruvajki/promenuvajki ja idninata poradi nadvoresi vlijanija ili poradi nasa sopstvena zelba
podobruvame nekoj raboti,no starite kvaliteti gi gubime.
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Јануари.2015 во 20:39
Паметно и мудро е од минатото да се извлече поука, но таа не ја менува иднината. Ништо не може да ја смени иднината. Таа доаѓа онак како што ќе дојде, а ние можеме само да се прилагодиме на неа користејќи ги минатите искуства.
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Joshua_Tree Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Јуни.2007
Поени: 6477
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Joshua_Tree Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Јануари.2015 во 20:51
...ништо не се менува во нашата “есенција“(оно што навистина сме)...се менува само “диоптријата“ преку која нашето мозоче ги процесира промените што се случуваат во и околу нас...

...е таму почнува играта наречена живот
“Talk, talk, talk: the utter and heartbreaking stupidity of words.”
― William Faulkner, Mosquitoes
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Јануари.2015 во 22:00

...ништо не се менува во нашата “есенција“(оно што навистина сме) 

Потполно точно.

Срцевината (есенцијата) е тоа што СМЕ и оваа наша материјална експресија, како нејзин контраст, треба да ни помогне да ја пронајдеме или да се сетиме на неа.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај lotus flower Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Јануари.2015 во 23:24

Паметно и мудро е од минатото да се извлече поука, но таа не ја менува иднината. Ништо не може да ја смени иднината. Таа доаѓа онак како што ќе дојде, а ние можеме само да се прилагодиме на неа користејќи ги минатите искуства.

Minatoto,segashnosta i idninata treba da se integriraat
Idninata mozes da si ja smenis sam,se prilagoduvame samo dokolku nadvoresnite vlijanija toa go nalagaat

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај lotus flower Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Јануари.2015 во 23:29

...ништо не се менува во нашата “есенција“(оно што навистина сме) 

Потполно точно.

Срцевината (есенцијата) е тоа што СМЕ и оваа наша материјална експресија, како нејзин контраст, треба да ни помогне да ја пронајдеме или да се сетиме на неа.

Vie gospodine ne si ja znaete vasata esencija?
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Јануари.2015 во 23:54
Доволно сум доблесен да признаам дека с'е уште одам по патот на себеосознавањето. За сега срцевината ја допирам, некогаш повеќе, некогаш помалу, но кога во потполност ќе ja осознаам најверојатно повеќе нема да се дружиме на ова место. среќа

Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Јануари.2015 во 23:58

Minatoto,segashnosta i idninata treba da se integriraat
Idninata mozes da si ja smenis sam,se prilagoduvame samo dokolku nadvoresnite vlijanija toa go nalagaat

Како ќе смениш и ќе интегрираш нешто што не постои?

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај lotus flower Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Јануари.2015 во 07:49
Si davas cel i odis kon toa
gledas da bides realen za da ti bide ubava segasnosta,da ne gi izgubis ubavite raboti od minatoto i za da ja ostvaris celta.Ako ima precki gi eliminiras,ako se smeni celta ja koregiras i prodolzuvas kon novata cel.
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Јануари.2015 во 08:05
Интеграција значи поврзување разни елементи во една целина. Можеш да поврзеш само оноа што постои. Минато и иднина не постојат, постои само сегашност. Според тоа тие не можат да се интегрираат. 

С'е што постои и што може да се поседува и да се сработува е само и единствено во сегашностa.

Сето друго е само игра на умот - меморија (искуство) и фантазија (претпоставка).

Изменето од Messenger - 30.Јануари.2015 во 08:08
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 3456>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,141 секунди.