IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Политика и вести
  Активни теми Активни теми RSS - Нов државен грб–црвен лав наместо житното поле?!
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Нов државен грб–црвен лав наместо житното поле?!

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 456
Прашање: Дали ви се допаѓа новиот предложен грб? Дали ја поддржувате промената?
Одговор Гласови Статистика
5 [50,00%]
5 [50,00%]
0 [0,00%]
Не може да гласате на оваа анкета

Автор
Порака
д4 б3 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Јули.2014
Статус: Офлајн
Поени: 1206
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај д4  б3 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Декември.2014 во 19:18
Originally posted by svetosparki svetosparki напиша:

Kaj si bre,Makedonce so govorna maana...Ja stvarno mislev deka nema da se javis,deka ke si go gleas seirot,arno ama,ko so vikase dedo mi-koga mi te jade
gazeto...Nejse...Po sto poznavas Makedonski i Bugarski Lav...Po rikanjeto ili po sto?Mojov e svrten kon Albanija ,a tvojot kon meneli Rika?!Pa neli Sarko ne lae na domasni...I,mojov ima poise vlakna od tvojot,prebroj-ke vidis...Nejse...
I go nema mojot grb u Rilskiot manastir,tuku tvojot...Manastirot si e seuste na
Makedonska teritorija,taka da cesta e nasa da eden do drug opstojuvaat nekolku
grpcinja...Nejse...Nikola Zezov e eden od momentalno najeksponiranite naucnici u MKD,so se baftara so Istorijata na MKD i Sosedite,duri i komparativno...Drugput,slusaj go nego so zboruva,bez da ti cvetaat pred ocite
necii prevodi,citati i kolumni...MKD reformite u literaturniot jazik gi naprai u kasnite 50-ti,taka da odvojuvanjeto od Staroslovenskiot,Srpskiot i nekoj turcizam
ne go baraj u 19 i prvata polovina od 20 vek....Taka da,u poverenje,dobro go baratate Makedonskiot jazik,dobro,sekoja cest na dijalektite,ali zdravje,ima perspektiva u vas...

P.S.MGM prasuese dali da go vadi od spica ili da stava druga zivotinja...

Како бе рилскиот манастир на македоснка териториа?

не окупиравте ли бе?
old d4b3
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај д4  б3 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Декември.2014 во 19:23
Originally posted by zabegan zabegan напиша:

ајде бе? само бугарите имаат лав за грб? а да пребараш малце историски како е дојдено до бугарскиот грб кој се користи денес?
...значи пун е балканов со искомплексирани створења насекаде... да се замаравте малце сите со економија, наместо со вакви споредни глупости, супер ќе ни беше

и не е „Станете да ви ослобода“, туку „Станете да ви освобода“, и знамето на востанието не е слично ниту со бугарскииот, ниту со предложениот македонски грб

ма ништо не сум рекол бе

даже ве поддржувам да ставите лавот за герб

незнам оти се палите вака
ви каже човек нето и вие одма во офанзива

а ве боцна - а во офанзива
old d4b3
Кон врв
Орка Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 30.Август.2008
Поени: 44580
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Орка Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Декември.2014 во 19:29
Ти сега ова дефанзивно или пак боцкаш?
Кон врв
zabegan Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Другарот на Мона Лиза

Регистриран: 06.Април.2007
Поени: 9774
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zabegan Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Декември.2014 во 19:35
Originally posted by д4  б3 д4 б3 напиша:

ајде бе? само бугарите имаат лав за грб? а да пребараш малце историски како е дојдено до бугарскиот грб кој се користи денес?
...значи пун е балканов со искомплексирани створења насекаде... да се замаравте малце сите со економија, наместо со вакви споредни глупости, супер ќе ни беше

и не е „Станете да ви ослобода“, туку „Станете да ви освобода“, и знамето на востанието не е слично ниту со бугарскииот, ниту со предложениот македонски грб

ма ништо не сум рекол бе

даже ве поддржувам да ставите лавот за герб

незнам оти се палите вака
ви каже човек нето и вие одма во офанзива

никогаш не разбрав што живот треба да имаш, колку слободно време и недостаток на занимации, за да бидеш интернет трол, и да цапаш по живци на луѓе кои никогаш не си ги ни видел и најверојатно не би имал храброст да се соочиш со нив во живо
размисли пред да напишеш глупост
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај д4  б3 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Декември.2014 во 22:53

никогаш не разбрав што живот треба да имаш, колку слободно време и недостаток на занимации, за да бидеш интернет трол, и да цапаш по живци на луѓе кои никогаш не си ги ни видел и најверојатно не би имал храброст да се соочиш со нив во живо

знам дека ништо не си разбрал

има 2 вида луге - едните гледат паковката другите гледот содержината
old d4b3
Кон врв
evangeline Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 22.Август.2011
Локација: Naxos
Поени: 6759
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај evangeline Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Декември.2014 во 23:18
Boc boc, oftopik ste so bockanjeto
A i pripazete na zborovite shto gi izbirate koga se obrakjate eden kon drug.
Внимавај кому му веруваш.
И ѓаволот еднаш беше ангел.

Being RICH
is not about how much you have,
BUT about how much you GIVE

Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Декември.2014 во 05:15

ПРЕДЛОГОТ Е ДОБАР, НО МОРА ДА ПРЕТРПИ МАЛИ ИЗМЕНИ
Обележјето на територијата на Македонија отсекогаш бил лавот без разлика дали е на црвена или на жолта заднина, заклучија историчарите и хералдичарите што учествуваа на денешната јавна дебата на Филозофскиот факултет за предлогот на Владата за нов државен грб. 

Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
zagor Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Уникатен песимист

Регистриран: 27.Септември.2007
Локација: Congo
Поени: 12850
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zagor Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Декември.2014 во 20:58
...fala bogu i nie da imame...GRB.
...zagor e ziv,se drugo e laga.
Кон врв
Radijator Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 18.Ноември.2009
Поени: 153
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Radijator Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Декември.2014 во 12:41
Momentalniot grb e SIMBOL na borbata za sloboda i sozdavanjeto na denesnata drzava posle mnogu vekovi, i ne gledam sto e tuka problem.

Koe e znacenjeto na momentalniot drzaven grb:

1941 godina makedonskiot narod i ostanatite nacionalnosti vo Makedonija se opredelija da zastanat na stranata na antifasistickata koalicija i 4 godini podocna se sozdade DRZAVATA.

Kolku i da ne mu odgovara ova na nekoj i so petni zili se obiduva da go izbrise, vo istorijata e zapisano i ke ostane zapisano deka Makedonija kako drzava e formirana na prvoto zasedanie na ASNOM 2 avgust 1944 so odluka od vtoroto zasedanie na AVNOJ 29-30 Noemvri 1943 t.e. priznavanje na nacionalnite prava na site narodi vo Jugoslavija (Makedonci, Srbi, Hrvati, Slovenci, Bosanci, Crnogorci).

Sto dobivme nie od toa:

1.Formiranje na Makedonska drzava kako posebna vo ramkite na Jugoslavija (so ustav, drzaven grb, zname, himna)
2.Priznavanje na Makedonskiot narod kako poseben narod vo Jugoslavija
3.Pravo da sozdademe Pravopis na Makedonskiot literaturen jazik (spored mene NAJVAZNOTO) blagodarenie na golemiot poet, pisatel, filolog, lingvist Blaze Koneski so cija pomos sme dokazale deka sme poseben narod so poseben IDENTITET.
I malku pokasno Avtonomnost na MPC od SPC 1967 (VAZI ZA SITE STO TVRDAT DEKA RELIGIJATA BILA ZABRANETA) iako mene nisto ne mi znaci.

Za sekoj slucaj, da ne povredam necie nacinalno cuvstvo, site vostanija niz istorijata se isto znacajni kolku sto i borbata na nasiot narod za vreme na 2-ta svetska vojna, ama za zal , neuspesni obidi za da se realizirat pogore napisanite fakti. No za sreka nekoj ja odrzal taa ideja i go iskoristil momentot 3 ipol decenii posle Ilindesnoto vostanie i sozdal DRZAVA so ustav, drzavno zname, drzaven grb i himna.

Nekoj da objasni, so sto LAV kako iden drzaven grb bi ja otslikuval denesnata drzavnost? So toa sto drzavata sto ni ja ostavija nasite predci i borci dozvolivme teroristi da ja vodat i da ni zboruvat za demokratija ???

Izvinete ama mnogu poveke mi se dopagja simbolikata na segasniot drzaven grb.

Изменето од Radijator - 16.Декември.2014 во 15:38
Just because i see the world with my own eyes, that doesn't make me a sinner !!!
Кон врв
outlook123 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Maya

Регистриран: 16.Октомври.2014
Поени: 1633
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај outlook123 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Декември.2014 во 13:38
вива ла грб!
едно е - не се две
Кон врв
zabegan Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Другарот на Мона Лиза

Регистриран: 06.Април.2007
Поени: 9774
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zabegan Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Декември.2014 во 17:15
Radijator, грбот мораше да ги смени хералдичките симболи за државното уредување... на пример круната и формата на штит се во ред... е сега сликата може да биде различна

според мене грбот требаше да биде едноставен исто како знамето
размисли пред да напишеш глупост
Кон врв
Radijator Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 18.Ноември.2009
Поени: 153
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Radijator Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Декември.2014 во 22:41
Ne mora da se smeni.
Jas na drzavniot grb gledam kako nesto sto ni e ostaveno od nasite dedovci, konkretno, mojot pokoen dedo koj bil del od taa antifasisticka borba, se borel za nie da imame drzava i se gordeam so toa.
I ne samo jas, site treba da se gordeeme. Toa e nase zaednicko nasledstvo i del od nasata istorija koe sto otslikuva eden mnogu znacaen period za nasata drzavnost i postoenje.
Petokrata ja trgnaa, bidejki ne sme veke komunizam, vo red.
No, ne heraldicari ne ne znam uste shto i koj, ne moze da me razubedi deka ova sega sto go predlagaat od avion se gleda deka e za inaet........
Navistina nema smisla, kako sakas kazi.
Menuvanjeto na drzavniot grb spored mene e i brisenje na sopstvenata istorija, i iskreno toa mnogu me iritira.
Just because i see the world with my own eyes, that doesn't make me a sinner !!!
Кон врв
LiDivio Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор

Регистриран: 19.Мај.2010
Поени: 7265
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај LiDivio Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Декември.2014 во 23:22
како што мене ми се чини сегашниов грб ќе си остане уште лонг лонг тајм..
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 456
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,406 секунди.