|
Макробиотика |
Внеси реплика | страница <1 2122232425> |
Автор | |
stevesatriani
Сениор Регистриран: 08.Мај.2014 Статус: Офлајн Поени: 264 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Na zrnoto psenica mu se otklonuva luspata kade se naogaat site vitamini i minerali.brasnoto dobieno od zrnata psenica ima samo kalorii i nisto drugo
|
|
fiks
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Администратор ПРАВДОЉУБЕЦ Регистриран: 18.Април.2005 Локација: Македонија Статус: Офлајн Поени: 24000 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Во ред, знаеме што има во интегралното брашно, но муабетот ми беше следниов. -Зошто тврдиш дека белото брашно е штетно и дека се добивале не знам кои болести, кога тоа е чист скроб, кој го имаш и во компир на пример и секако во сите житарки. Вчера најискрено прв пат во животот купив ѓеврек од интегрално брашно само за да го пробам и да вида што како е. Заклучокот ми е следен. - Без вкусен беше, да не речем одвратен, барем малку сол да му ставеле, го јадев со сила оти не сакам храна да фрлам. - Беше од црно брашно направен нормално, и згора беше поросен со дробена пченица, парчиња поголеми и помали, естетика никаква немаше. Од ова искуство мое и за тоа што знам за брашно, сигурен сум дека ѓеврекот беше направен од брашно тип 1100 и во текот на печењето е поросен со мелена пченица, што значи не беше од Интегрално брашно кое е посебен вид на брашно. Цената нормално е 15 денари и за 5 денари поскап од обичниот ѓеврек од 10 денари, е во цената се крие најголемата измама на пекарите во однос на пецивата од според нив таканаречените " Интегрални производи ". Зошто велам измама????? При подготовка на интегрално брашно не постојат операциите на отстранување на лушпата на зрното, туку тоа целосно се меле и не се прочистува и затоа брашното е црно, поради лушпата, додека кај белото брашно се отстранува све и останува само внатрешноста на зрното или само скробот, а за да се отстрани све тоа популарно наречени трици потребни се плус технолошки постапки, или на кратко, кај интегрлано брашно само мелење, а кај бело брашно барем уште две постапки плус па да се дојде до мелење. Е сега, секоја постапка плус си носи и цена плус, нормално се трошат средства и конечната цена на бело брашно е пример 20 денари за кг со плус две технолошки постапки на добивање на истото. Интегрално брашно со помалку средства потрошени за добивање треба да е поефтино и секако производите од него треба да се барем 1 денар поефтини или ако е ѓеврек од бело брашно 10 денари, од интегрално брашно ѓеврек треба да е 9 денари, но дали е така?? Кај нас,а вероватно и секаде во светот е обратно, производите од интегрално брашно се поскапи за 50 % и покрај тоа што цената на добивање на истото е пониска од цената на добивање на бело брашно. Ете ова е еден од апсурдите за таканаречените " Интегрални производи ", или да ми простите, клецкање во здрав памет.
|
|
Само шлаг пена ќе бидеме.
Ни воздух,ни оган,ни вода,туку шлаг пена, само шлаг пена ќе бидеме и можеби неколку жолти ракии. |
|
stevesatriani
Сениор Регистриран: 08.Мај.2014 Статус: Офлајн Поени: 264 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Na zrnoto psenica mu se otklonuva luspata kade se naogaat site vitamini i minerali...beloto brasno nema vitamini i minerali i e stetno za zdravjeto |
|
Gabriela_S
Модератор Регистриран: 22.Февруари.2008 Локација: On the stone Статус: Офлајн Поени: 21943 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
би сакал ли Стеве да ми напишеш рецепт од твоето омилено јадење ?
Изменето од Gabriela_S - 10.Јули.2014 во 23:09 |
|
Никогаш немој да се каеш за нештото што си го направил, ако во тој момент си бил среќен
|
|
stevesatriani
Сениор Регистриран: 08.Мај.2014 Статус: Офлајн Поени: 264 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
PITA OD ŠLJIVA
šljive kafa od žitarica pšenični griz pšenično brašno malteks kokosovo brašno kanten Šljive očistiti, iseckati, malo posoliti, staviti u lonac bez vode, poklopiti i staviti na vatru. Povremeno promešati. Kuvati dok šljive ne omekšaju. Rastvoriti kanten u malo vode, dodati u šljive i kuvati još 5 min. Skuvati kafu od žitarica i ostaviti je da se ohladi. Napraviti testo od griza, brašna, ulja, malteksa i kafe. Ostaviti ga da se odmori 15 min. Testo staviti u nauljen pleh i peći 20 min. u rerni zagrejanoj na 180 °C. Preko ispečene kore staviti šljive, posuti kokosovim brašnom i ostaviti da se ohladi. |
|
Gabriela_S
Модератор Регистриран: 22.Февруари.2008 Локација: On the stone Статус: Офлајн Поени: 21943 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
ти благодарам Стеве
може да се направи, само уште да знаев што е тоа кантен |
|
Никогаш немој да се каеш за нештото што си го направил, ако во тој момент си бил среќен
|
|
stevesatriani
Сениор Регистриран: 08.Мај.2014 Статус: Офлајн Поени: 264 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Moze i bez kanten
|
|
evangeline
Модератор Регистриран: 22.Август.2011 Локација: Naxos Статус: Офлајн Поени: 6758 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Некоја глупост за да стане желе-асто, затоа што нели желатинот им е забранет. |
|
Внимавај кому му веруваш.
И ѓаволот еднаш беше ангел. Being RICH is not about how much you have, BUT about how much you GIVE |
|
mrzla
Сениор натурална девојка Регистриран: 14.Мај.2008 Статус: Офлајн Поени: 13330 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
И Стеве....според се што сакаш да ни кажеш околу ова...
Хранење здраво,без вештачки хормони и никакви штетни оброци според тебе Колку долго живеат ,која е нивна старосна граница? |
|
И бричот падна на колена пред зборот:
Те преколкувам кажи како да се наострам како тебе,сакам да колам без да пуштам крв |
|
stevesatriani
Сениор Регистриран: 08.Мај.2014 Статус: Офлајн Поени: 264 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Човекот не е дизајниран да јаде месo
Нашите тела се дизајнирани да јадат жита и растенија. Тоа е факт, но зошто ние и покрај се јадеме месо? Зошто сме започнале да го правиме воопшто тоа? Дали би било поздраво да станеме строги вегетаријанци или некој подвид? На вистинските месојади "им течат лиги", односно лачат плунка од идеата да го изедат штом ќе видат некое животно кое може да им биде потенцијален плен. Луѓето не. Ние сме заинтересиран за месото дури откако посебни делови од животното ќе бидат одвоени, обработени и сервирани. Ние јадеме животни само бидејќи така не израснале и воспитале, што тоа на нас ни изгледа совршено нормално. Доколку тврдите дека луѓето се месојади, направете мал експеримент. На мало дете пуштете му зајаче и оставете му јаболка. Набљудувајте ги постапките на детето. Тоа ќе си игра со зајакот и по некое време ќе ја изеде јаболката, доколку до стори спротивното човекот е месојад. |
|
mrzla
Сениор натурална девојка Регистриран: 14.Мај.2008 Статус: Офлајн Поени: 13330 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Стеве не си ми одговорил што те прашав??? и друго
Колку луѓе околу тебе блиски живеат вака? Изменето од mrzla - 14.Јули.2014 во 01:22 |
|
И бричот падна на колена пред зборот:
Те преколкувам кажи како да се наострам како тебе,сакам да колам без да пуштам крв |
|
Орка
Сениор Регистриран: 30.Август.2008 Статус: Офлајн Поени: 44580 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ај да ја легнеме топката stevesatriani,не е се во исхраната,
Мичио Куши многу добро пишал за начинот на дишењето. Како би доминирало јасното тумачење,објективното размислување и хармонијата со околината потребно е да се дише побавно. Односно со бавното дишење се постигнува Jin ефект. Тоа е според Куши немој да се расправаме,ја најдов и книгата. А тоа што сакаш да се извадиш дека е на база на генетиката и го интерпретираш Jang ефектот е само поради брзото дишење. Кое допринесува за зголемување на срцевото отчукување,циркулацијата на крвта и останатите течности во телото.Како и зголемување на телесната температура. Ментално предизвикува нестабилност,возбуденост и чести емоционални промени. Само ако ме навлечеш на салати...Има да те обврзам на нотар да ме снабдуваш со анестезија. |
|
Орка
Сениор Регистриран: 30.Август.2008 Статус: Офлајн Поени: 44580 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Еве ти го и четивото може ќе ти се најде...
http://www.baytallaah.com/bookspdf/187.pdf А ова за дишењето почнува од 27-ма страница. |
|
Gabriela_S
Модератор Регистриран: 22.Февруари.2008 Локација: On the stone Статус: Офлајн Поени: 21943 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Од каде знаете дека човекот не е дизајниран да јаде месо. Се држите до тоа дека нема секачи и остри канџи, но го занемарувате основниот факт дека човекот има разум по кој се разликува од останатите живи суштества. А експериментот може да го направите и со мало лавче. Пуштете му зајаче и тоа нема да го изеде. Ќе си игра со него. И ако неговата мајка не му донесе плен ќе умре од глад. |
|
Никогаш немој да се каеш за нештото што си го направил, ако во тој момент си бил среќен
|
|
Внеси реплика | страница <1 2122232425> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |