|
Рецепти за торти и други благи работи |
Внеси реплика | страница <1 3738394041 56> |
Автор | ||||
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Чак Чак – Казахстански специјалитет1. Јајцата, путерот, шеќерот, солта и млекото добро се матат со миксер. Во друг сад се става брашното и со смесава се замесува глатко и еластично тесто. Се прекрива со еластична фолија и се остава 1 час во фрижидер. |
||||
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
|
||||
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
||||
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Брзи монте-коцкиСОСТОЈКИ: 1 пакување бисквити 1л млеко 12 лажици нишесте 8 лажици шеќер 200 г маргарин 300 г чоколадо за готвење ½ слатка павлака ПРИГОТВУВАЊЕ: 1. Бел крем: 2 дл млеко добро се мешаат со 12 лажици нишесте, сè додека грутчињата ги снема од смесата. 2. Во 8 дл млеко се ставаат 8 лажици шеќер, при што смесата се остава да зоврие. 3. Во врелото млеко се додава смесата со густин и постојано се меша, додека се згусне. Кога ќе се излади, се додава 200 г маргарин и повторно добро се меша. 4. Црн крем: потребно е да се истопат 300 г чоколадо за готвење во ½ слатка павлака (на тивок оган, постојано се меша и не смее да зоврие). 5. Бисквитите се натопуваат во млекото и се редат во тепсија. 6. Потоа, врз нив се прелива белиот, па црниот крем. Кремот рамномерно се распоредува и се остава да се излади во фрижидер. Изменето од Valerija - 05.Декември.2017 во 22:41 |
||||
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
||||
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Торта „карамела“
За фил:
За украсување:
|
||||
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
||||
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Колач „страчатела“СОСТОЈКИ: 4 јајца 5 лажици шеќер 200 г маргарин 100 г чоколадо за готвење 2 полни лажици брашно 1/2 литар слатка павлака 250 г чоколада за готвење 1/2 литар слатка павлака 100 г рендано чоколадо 100 г печени и мелени лешници (или ореви) ПРИГОТВУВАЊЕ: 1. Јајцата се матат со шеќерот. Маргаринот се топи на тивок оган и се додава во садот за матење. Чоколадото, исто така, се топи и се додава во садот за матење. Накрај се додава и брашното. Смесата ја истураме во тепсија со димензии 20х30, обложена со хартија за печење. Печеме во загреана рерна. |
||||
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
||||
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Кремисимо со кекси
8. Крем шлагот од чоколадо се мати со млекото и се премачкува тортата. |
||||
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
||||
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Баунти рецепт од 4 состојки, готов за 10 минутиБаунти се познати мали чоколади во чиј вкус уживаат сите оние кои ја сакаат комбинацијата од кокос и чоколада. Сакате ли да си ги приготвите сами? Испробајте го овој супер едноставен рецепт за кој ви се потребни само четири состојки и 10-ина минути. -200 мл. пастеризирано млеко 1.Во сад истурете млеко и додадете ги трошките кокос. 2. Додадете шеќер и се заедно добро промешајте додека не добиете густа, кремаста смеса. 3. Пренесете ја смесата во калапи или во правоаголен сад, и ставете ја во фрижидерот се додека потполно не се олади. 4. Откако ќе се зацврсти извадете ја од калапите и исечете ја во правоаголни форми. 5. Еден по еден ден потопувајте ги целосно во однапред стопената чоколада и вратете ја во фрижидерот повторно да се олади и стврдне. Изменето од Valerija - 19.Октомври.2017 во 08:38 |
||||
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
||||
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
КРЕМИСИМО СО КЕКСИИзменето од Valerija - 08.Април.2014 во 09:15 |
||||
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
||||
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
ЧОКОЛАДНИ ЕКЛЕРИПотребни состојки: Тесто: - 80 грама брашно Фил: - 100 грама чоколадо Подготовка: 1. Вклучете ја рерната на температура од 180 степени Целзиусови. Во тенџере на оган ставете ја водата, додадете го путерот, шеќерот и солта и почекајте да зоврие. 2. Тргнете го тенџерето од оган и во истото додадете го брашното и какаото во прав. Вратете го тенџерето на потивок оган и мешајте го тестото со дрвена лажица се додека истото не се стврдне, околу пет минути. Знак дека сте при кај со подготовката е одвојувањето на тестото од дното на садот. 3. Оставете го тестото да се олади, па додадете ги јајцата, едно по едно, притоа постојано мешајќи. Тавата за печење обложете ја со хартија за печење. Со мала лажица земајте малечки парчиња од тестото и поставете ги на тавата, на соодветно растојание едно од друго. Печете го тестото околу 30 минути, без притоа да ја отворате рерната. 4. Стопете го чоколадото во млеко на тивок оган. Во сад измешајте ги и јајцата, шеќерот и брашното, а потоа, постојано мешајќи, полека додадете го и чоколадното млеко. Оставете го филот да се олади. 5. Откако тестото ќе се излади, секое од парчињата пресечете го на половина, така што да може во средината да се стави од филот, како што е прикажано на сликата. На крајот, секој од еклерите можете да ги украсите со чоколаден прелив, шеќер во прав или шлаг, според вашиот вкус. На самиот крај, се што ви преостанува е да уживате во вкусниот десерт! |
||||
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
||||
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Изменето од Valerija - 09.Април.2014 во 19:10 |
||||
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
||||
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
ЧОКОЛАДНА БАКЛАВАСостојки:
Шербет
Подготовка: Во ренданата чоколада се додава циметот. Се зема една кора и се превиткува на пола. На неа се наросува една супена лажица рендани ореви, една супена лажица мелени ореви и две супени лажици рендана чоколада. Потоа кората се витка во тесен ролат. Се повторува постапката со сите кори кои се редат во подмачкано плехче. Баклавата се сече на димензија околу 6cm и се прелива со растопениот путер. Се пече во загреана рерна на 200 степени околу 20-тина минути, додека добие златно жолта боја. Испечената баклава се вади од рерната и над неа се попрскува малку морско оревче. Се остава да се олади и се прелива со топол шербет. Се покрива со фолија и се препорачува да преседи преку ноќ за доволно да се впие шербетот и да биде спремна за служење. Припрема на шербетот: Се ставаат шекерот и водата да вријат околу 10 – тина минути. Се додава сокот од лимон и рендана кора од лимон и се остава да вари уште 2 минути. Се остава да олади околу 5 минути пред да се прелие баклавата. |
||||
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
||||
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
КАПРИ ТОРТА10 јајца 450 гр шеќер 150 гр шеќер во прав 4 ќесички ванилин шеќер 60 гр густин 500 мл млеко 250 гр маргарин 600 гр јагоди (замрзнати) 3 ќесички пудинг од ванила 1 ќесичка пудинг од јагода 200 гр чоколадо за готвење 4 ќесички шлаг хартија за печењеВо две чинии одделете ги белките од жолчките. Со миксер изработете ги белките додека не добиете пенаста смеса, а потоа постепено додавајте 150 гр шеќер. Рерната загрејте ја на 150 степени. Тавчето обложете го со хартија за печење, можете малку да ја намачкате со зејтин. Истурете ги белките и печете ги 1 час на 150 степени, така што повеќе да се сушат отколку да се испечат. Растопете 200 гр чоколадо за готвење и истурет го врз испечената кора од белки. Оставете да се олади и ставете ја во фрижидер. 10те жолчки изработете ги со миксер со 100 гр шеќер, додадете ги 4те ванили, густинот и 1 пудинг од ванила. Згрејте пола литар млеко и постепено во него додавајте ги жолчките. Постојано мешајте за да не настанат грутки, треба да добиете густа смеса. Оставете го филот да се олади.Со миксер изработете го маргаринот, постепено додавајте го шеќерот во прав, а потоа и изладениот фил со жолчки. Ставете ја смесата во фрижидер.Доколку се појават грутки уште еднаш изработете ја смесата со миксер, пред нанесување. Во сад за готвење ставете 1 чаша вода и 200 гр шеќер. Остевете ги да повријат и додадете ги јагодите. Кога ќе зовријат додадете 2 ќесички пудинг од ванила и 1 ќесичка пудинг од јагода (пудинзите пред да ги додадете во смесата со јагоди, посебно измешајте ги со малку вода и внимавајте да не се создадат грутки). Оставете го филот да се олади. Откако кората и филовите ќе се оладат, започнете со филување. На кората првин се нанесува жолтиот, па црвениот фил, а најгоре ставете го шлагот.Декорирајте со јагоди, вишни или чоколадни мрвици. |
||||
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
||||
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
ЧОКОЛАДНА ТОРТА СО БАНАНИСостојки за тестото: 200гр путер, растопен 100гр шеќер 2 јајца 1 лажица ванилин шеќер 100гр слатка павлака околу 20гр брашно 1/2 лажиче сода бикарбона 1 чоколадо за готвење, изрендано 2-3 изгрмечени банани Состојќи за филот: Подготовка на тестото: 1. Рерната претходно се загрева на 150-200°C. Подмачкајте го тавчето со путер. Приготовка на филот: |
||||
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
||||
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
ЧОКОЛАДНА УЖИВАНЦИЈАПотребни состојки: Постапка: Во две тенџериња на оган се растопуваат чоколадите, посебно белата, посебно црната. Во трето тенџере се става водата и шеќерот за да се направи шербетот. Калапот (може да биде во различна форма, во рецептот беше во форма на срце, но може да се направи во било која форма. Јас ја направив тортата во калап во форма на квадар) се обложува со најлонска фолија за да може без проблем да ја префрлите во сад за торта. Тортата се става во замрзнувач за да се стегне убаво. Потоа може да ја декорирате по желба со слатка павлака или со шлаг. |
||||
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
||||
Внеси реплика | страница <1 3738394041 56> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |