IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Здравје > Исхрана и кулинарство
  Активни теми Активни теми RSS - Рецепти за торти и други благи работи
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Рецепти за торти и други благи работи

 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 3738394041 56>
Автор
Порака
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Март.2014 во 04:53

Чак Чак – Казахстански специјалитет

1. Јајцата, путерот, шеќерот, солта и млекото добро се матат со миксер. Во друг сад се става брашното и со смесава се замесува глатко и еластично тесто. Се прекрива со еластична фолија и се остава 1 час во фрижидер.
2. Се вади тестото, се дели на 4 дела и од секој дел се сука кора со дебелина од 2-3 мм. Секоја кора се сече на резанци со ширина од 1 см.
3. На средна температура, во повеке зејтин, се пржат резанците околу 1 минутка, до златно- жолта боја. Се вадат на салветка да се исцеди зејтинот.
4. Во помал сад се растопува шеќерот да се карамелизира. Се додава медот, сокот и кората од лимонот и портокалот(предходно добро и темелно измиени), се промешува убаво и се додава мушкатното оредвче. Пак се промешува.
5. Испрженото тесто се става во длабока чинија и се прелива со топлиот шербет. Внимателно се добро се промешува за да се обложи секое парченце со шербет.




Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Март.2014 во 17:16
За посебни моменти: Торта Фереро Рошер

Тортите кои што се имитација на дел од најпознатите чоколади во светот се секогаш одличен избор за подготовка во домот, за некои посебни прилики, а таков е случајот и со тортата Фереро Рошер.


Имено, станува збор за торта која што е совршениот избор за сите оние кои што сакаат богат чоколаден вкус со крцкави лешници. 


Така, тортата Фереро Рошер, инспирирана од планетарно познатите чоколадни бонбони, претставува десерт кој што ќе ги задоволи апетитите на сите страствени љубители на благото, но и ќе ги воодушеви оние што сепак можат да одолеат на парче вкусна торта. 


Она што е особено важно е тоа што станува збор за торта која што лесно се подготвува во домашни услови и истата е загарантирано одличен избор за посебните пригоди. Во продолжение прочитајте што се ви е потребно за тортата и самиот процес на нејзина подготовка. 


Состојки потребни за тестото:

● Пет големи јајца
● 200 грама кафеав шеќер
● 200 грама бело брашно
● Половина лажичка прашок за пециво
● Една и пол лажичка сода бикарбона
● Три големи лажици какао
● Еден ванилин шеќер
● Еден децилитар млеко
● Четири лажици масло
● Четири лажици врела вода


Состојки потребни за филот:

● 500 грама сирење маскарпоне
● 400 грама крем Нутела
● 200 грама печени лешници
● 7-8 парчиња наполитанки (бискивити)
● 1 чаша чоколадно млеко


Подготовка на тортата:

 Во еден сад измешајте ги шеќерот, брашното, пецивото, какаото и шеќерот за тестото. 


Во друг сад изматете ги јајцата и додадете го маслото и млекото. Потоа, смесата од двата садови спојте ја во една и на крајот додадете ја врелата вода.


 Тавата за печење обложете ја со хартија за печење или намачкајте ја со масло и во неа истурете ја смесата за тесто. 


Печете на 180 степени Целзиусови околу 40 минути, а откако ќе забележите дека тестото се одвојува од тавата, извадете го од рерната и оставете го да се излади. Потоа исечете го тестото на половина за да добиете две кори и секоја од нив натопете ја со чоколадно млеко.


 За подготовката на филот, потребно е со миксер да ги измешате сите состојки одеднаш, но имајте во предвид дека треба да издвоите околу 2-3 лажици лешници кои подоцна ќе ги употребите за украсување. 


Во филот додадете ги измелените наполитанки или бискивити. Една третина од филот нанесете на првата кора, а постапката повторете ја и со втората кора, и на крајот, преостанатиот дел од филот, нанесете го на целата торта, притоа внимателно покривајќи ја целата површина на корите и потоа можете да се посветите на украсувањето на тортата.


Сепак, она што е најважно е да ги поканите најблиските и заедно да уживате во неодоливиот вкус! Пријатно јадење!

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Март.2014 во 08:32

Брзи монте-коцки

СОСТОЈКИ:

1 пакување бисквити

1л млеко

12 лажици нишесте

8 лажици шеќер

200 г маргарин

300 г чоколадо за готвење

½ слатка павлака

ПРИГОТВУВАЊЕ:

1. Бел крем: 2 дл млеко добро се мешаат со 12 лажици нишесте, сè додека грутчињата ги снема од смесата. 

2. Во 8 дл млеко се ставаат 8 лажици шеќер, при што смесата се остава да зоврие.

3. Во врелото млеко се додава смесата со густин и постојано се меша, додека се згусне. Кога ќе се излади, се додава 200 г маргарин и повторно добро се меша.

4. Црн крем: потребно е да се истопат 300 г чоколадо за готвење во ½ слатка павлака (на тивок оган, постојано се меша и не смее да зоврие). 

5. Бисквитите се натопуваат во млекото и се редат во тепсија.

6. Потоа, врз нив се прелива белиот, па црниот крем. Кремот рамномерно се распоредува и се остава да се излади во фрижидер.



Изменето од Valerija - 05.Декември.2017 во 22:41
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Март.2014 во 08:32

Торта „карамела“


Karamel-torta

СОСТОЈКИ:

За пандишпан:

  • 8 јајца
  • 250 г шеќер
  • 3 лажици лебни ронки
  • 80 г мелени ореви

За фил:

  • 6 лажици густин
  • 250 г маргарин
  • 350 гр шеќер
  • 1 ванилин шеќер
  • 500 мл млеко

За украсување:

  • 1 пакетче шлаг
  • 100 мл млеко
  • чоколадни ронки

ПРИГОТВУВАЊЕ:

  1. Се прави пандишпан. Јајцата се матат со шеќерот. Се додаваат мелените ореви и лебните ронки и се меша. Тестото се распоредува во 2 тркалезни калапа. Се пече на 180 степени.
  2.  Се прави филот. Се зоврива 300 мл млеко со ванилата. Во друго тенџере на оган се става шеќерот да се пржи, со постојано мешање.
  3.  Преостанатото млеко (200 мл) се става во густинот и се меша. Откако шеќерот ќе се карамелизира, се додава зовриеното млеко, а потоа и густинот, и се меша додека се згусне.
  4. Се мати путерот, се додава изладениот крем и се мати со миксер.
  5. Се филува: пандишпан-фил, втор пандишпан-фил.
  6.  Се украсува со изматен шлаг и со чоколадни ронки.
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Март.2014 во 08:37

Колач „страчатела“


stracatela

СОСТОЈКИ:

 За кора: 

4 јајца

5 лажици шеќер

200 г маргарин

100 г чоколадо за готвење

2 полни лажици брашно
За прв фил:

1/2 литар слатка павлака

250 г чоколада за готвење
За втор фил:

1/2 литар слатка павлака

100 г рендано чоколадо  

100 г печени и мелени лешници (или ореви)

ПРИГОТВУВАЊЕ:

1. Јајцата се матат со шеќерот. Маргаринот се топи на тивок оган и се додава во садот за матење. Чоколадото, исто така, се топи и се додава во садот за матење. Накрај се додава и брашното. Смесата ја истураме во тепсија со димензии 20х30, обложена со хартија за печење. Печеме во загреана рерна.
2. Го приготвуваме првиот фил. Слатката павлака и чоколадото се загреваат додека се стопи чоколадото. Смесата се лади во фрижидер и потоа така изладена се мати со миксер за да се добие убав крем.
3. За вториот фил матиме 1/2 литар слатка павлака, се дели на два дела. Во првиот дел се ставаат ренданото чоколадо и лешниците и се соединува со лажица. Вториот дел останува бел.
4. Филување: кора – чоколаден фил – фил со чоколадо и ореви – слатка павлака (бел фил).

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Март.2014 во 08:38

Кремисимо со кекси


Clipboard024

Состојки:

  • 14 јајца
  • 200 гр шеќер во прав
  • 400 гр чоколадо
  • 500 гр маргарин
  • 300 гр мелени кекси
  • 6 лажици шеќер
  • 400 гр крем шлаг од чоколадо
  • 4 дл млеко

Приготвување:
1. Се мешаат жолчките и шеќерот во прав па се матат на пареа. Се додава скршеното чоколадо и се меша додека не се стопи.
2. Во изладениот крем се додава пенесто изматен маргарин и се меша. На крајот се додаваат мелените кекси и полека се промешува.
3. Посебно се матат белките во цврст снег, а потоа постепено се додава шеќер и се мати со миксер додека не се стопи.
4. Се меша кремата од чоколадо со шамот од белки и полека се промешува.
5. Добиената крема се дели на два дела. Од едниот дел се пече кора, а другиот дел се остава за крем.
6. Тркалезен калап за торта се обложува со хартија за печење па се става 1/3 од смесата за кората. Се пече во загреана рерна на 200 ºЦ околу 20 мин. На ист начин од преостанатиот материјал се печат уште две кори.
7. Првата кора се премачкува со половина од оставената смеса за крем и се преклопува со другата кора. Истата постапка се повторува уште еднаш.

8. Крем шлагот од чоколадо се мати со млекото и се премачкува тортата.

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Април.2014 во 18:10

Баунти рецепт од 4 состојки, готов за 10 минути


Баунти се познати мали чоколади во чиј вкус уживаат сите оние кои ја сакаат комбинацијата од кокос и чоколада. Сакате ли да си ги приготвите сами? Испробајте го овој супер едноставен рецепт за кој ви се потребни само четири состојки и 10-ина минути.

Состојки:

-200 мл. пастеризирано млеко
-150 г. трошки кокос
-400 г. шеќер
-400 г. чоколадо


Подготовки:

1.Во сад истурете млеко и додадете ги трошките кокос.

2. Додадете шеќер и се заедно добро промешајте додека не добиете густа, кремаста смеса.

3. Пренесете ја смесата во калапи или во правоаголен сад, и ставете ја во фрижидерот се додека потполно не се олади.

4. Откако ќе се зацврсти извадете ја од калапите и исечете ја во правоаголни форми.

5. Еден по еден ден потопувајте ги целосно во однапред стопената чоколада и вратете ја во фрижидерот повторно да се олади и стврдне.

Уживајте во овој фантастичен десерт!



Изменето од Valerija - 19.Октомври.2017 во 08:38
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Април.2014 во 09:14

КРЕМИСИМО СО КЕКСИ

17

Состојки:

Приготвување:
1. Се мешаат жолчките и шеќерот во прав па се матат на пареа. Се додава скршеното чоколадо и се меша додека не се стопи.
2. Во изладениот крем се додава пенесто изматен маргарин и се меша. На крајот се додаваат мелените кекси и полека се промешува.
3. Посебно се матат белките во цврст снег, а потоа постепено се додава шеќер и се мати со миксер додека не се стопи.
4. Се меша кремата од чоколадо со шамот од белки и полека се промешува.
5. Добиената крема се дели на два дела. Од едниот дел се пече кора, а другиот дел се остава за крем.
6. Тркалезен калап за торта се обложува со хартија за печење па се става 1/3 од смесата за кората. Се пече во загреана рерна на 200 ºЦ околу 20 мин. На ист начин од преостанатиот материјал се печат уште две кори.
7. Првата кора се премачкува со половина од оставената смеса за крем и се преклопува со другата кора. Истата постапка се повторува уште еднаш.

8. Крем шлагот од чоколадо се мати со млекото и се премачкува тортата.



Изменето од Valerija - 08.Април.2014 во 09:15
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Април.2014 во 09:16

ЧОКОЛАДНИ ЕКЛЕРИ

19

Потребни состојки:

Тесто:

- 80 грама брашно
- 40 грама путер
- 2 големи јајца
- 125 милилитри вода
- 10 грама шеќер
- 10 грама какао во прав
- сосема малку сол

Фил:

- 100 грама чоколадо
- 250 милилитри млеко
- 1 лажица брашно
- 30 грама шеќер во прав
- 2 жолчки
- шеќер за шлагот

Подготовка:

1. Вклучете ја рерната на температура од 180 степени Целзиусови. Во тенџере на оган ставете ја водата, додадете го путерот, шеќерот и солта и почекајте да зоврие.

2. Тргнете го тенџерето од оган и во истото додадете го брашното и какаото во прав. Вратете го тенџерето на потивок оган и мешајте го тестото со дрвена лажица се додека истото не се стврдне, околу пет минути. Знак дека сте при кај со подготовката е одвојувањето на тестото од дното на садот.

3. Оставете го тестото да се олади, па додадете ги јајцата, едно по едно, притоа постојано мешајќи. Тавата за печење обложете ја со хартија за печење. Со мала лажица земајте малечки парчиња од тестото и поставете ги на тавата, на соодветно растојание едно од друго. Печете го тестото околу 30 минути, без притоа да ја отворате рерната.

4. Стопете го чоколадото во млеко на тивок оган. Во сад измешајте ги и јајцата, шеќерот и брашното, а потоа, постојано мешајќи, полека додадете го и чоколадното млеко. Оставете го филот да се олади.

5. Откако тестото ќе се излади, секое од парчињата пресечете го на половина, така што да може во средината да се стави од филот, како што е прикажано на сликата. На крајот, секој од еклерите можете да ги украсите со чоколаден прелив, шеќер во прав или шлаг, според вашиот вкус.

На самиот крај, се што ви преостанува е да уживате во вкусниот десерт!


Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Април.2014 во 19:10
НЕОДОЛИВА МОКА ТОРТА

Оваа торта ќе ги исполни сите ваши сетила и ќе ги задоволи вашите потреби за благо, но и за омиленото кафе.

Состојки:
● 360гр брашно
● 200гр шеќер
● 110гр путер
● 3 јајца
● 0,5 дл сварено концентрирано незасладено црно кафе
● 1 кесичка прашок за пециво
● сол

Прелив:
● 220 гр чоколадо за готвење
● 220 гр слатка павлака

Подготовка:

Торта: растопете 100 гр путер на тивок оган. Скршете ги јајцата во еден сад и сматете ги со шеќерот така да добиете пенеста смеса. Додадете им го разладениот путер, малку сол, свереното кафе, 350 гр брашно и прашокот за пециво. Добиената смеса прелијте ја во однапред замастено со путер и наросено со брашно плехче со пречник од 18-20 цм и печете околу 1 час во рерна загреана на 180 Целзиусови степени. Исклучете ја рерната, а тортата оставете ја во рерна уште 5 минути а потоа извадете ја.

Прелив: исецкајте го чоколадото. Загрејте ја павлаката до вриење, па прелијте ја со чоколадото. Оставете ги да отстојат неколку минути, а потоа промешајте за да добиете хомогена смеса. Оставете го преливот да се олади, а потоа премачкајте го врз тортата.

Добар апетит!


Изменето од Valerija - 09.Април.2014 во 19:10
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Април.2014 во 15:55

ЧОКОЛАДНА БАКЛАВА

7

Состојки:

  • 500 гр. кори за баклава
  • 300 гр. ореви пола сецкани; пола мелени
  • 300 гр. чоколадо за готвење рендано
  • 250 гр. путер несолен
  • 1 лажичка цимет
  • морско оревче

Шербет

  • 800 гр. шеќер
  • 600 гр. вода
  • 0,5 лимон цеден

Подготовка:

 Во ренданата чоколада се додава циметот. Се зема една кора и се превиткува на пола. На неа се наросува една супена лажица рендани ореви, една супена лажица мелени ореви и две супени лажици рендана чоколада. Потоа кората се витка во тесен ролат. Се повторува постапката со сите кори кои се редат во подмачкано плехче. Баклавата се сече на димензија околу 6cm  и се прелива со растопениот путер. Се пече во загреана рерна на 200 степени околу 20-тина минути, додека добие златно жолта боја.  Испечената баклава се вади од рерната и над неа се попрскува малку морско оревче. Се остава да се олади и се прелива со топол шербет. Се покрива со фолија и се препорачува да преседи преку ноќ за доволно да се впие шербетот и да биде спремна за служење.

Припрема на шербетот:

Се ставаат шекерот и водата да вријат околу 10 – тина минути. Се додава сокот од лимон и рендана кора од лимон и се остава да вари уште 2 минути. Се остава да олади околу 5 минути пред да се прелие баклавата.

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Април.2014 во 16:07

КАПРИ ТОРТА

2

Потребни состојки:

10 јајца

450 гр шеќер

150 гр шеќер во прав
 
4 ќесички ванилин шеќер
 
60 гр густин
 
500 мл млеко
 
250 гр маргарин
 
600 гр јагоди (замрзнати)
 
3 ќесички пудинг од ванила
 
1 ќесичка пудинг од јагода
 
200 гр чоколадо за готвење
 
4 ќесички шлаг
 
хартија за печење

Во две чинии одделете ги белките од жолчките.

Подготовка на кора:

Со миксер изработете ги белките додека не добиете пенаста смеса, а потоа постепено додавајте 150 гр шеќер. Рерната загрејте ја на 150 степени. Тавчето обложете го со хартија за печење, можете малку да ја намачкате со зејтин.  Истурете ги белките и печете ги 1 час на 150 степени, така што повеќе да се сушат отколку да се испечат.

Подготовка на чоколаден прелив:

Растопете 200 гр чоколадо за готвење и истурет го врз испечената кора од белки. Оставете да се олади и ставете ја во фрижидер.

Фил1:

10те жолчки изработете ги со миксер со 100 гр шеќер, додадете ги  4те ванили, густинот и 1 пудинг од ванила. Згрејте пола литар млеко и постепено во него додавајте ги жолчките. Постојано мешајте за да не настанат грутки, треба да добиете густа смеса. Оставете го филот да се олади.Со миксер изработете го маргаринот, постепено додавајте го шеќерот во прав, а потоа и изладениот фил со жолчки.  Ставете ја смесата во фрижидер.Доколку се појават грутки уште еднаш изработете ја смесата со миксер, пред нанесување.

Фил  2:

Во сад за готвење ставете 1 чаша вода и 200 гр шеќер. Остевете ги да повријат и додадете ги јагодите.  Кога ќе зовријат додадете 2 ќесички пудинг од ванила и 1 ќесичка пудинг од јагода (пудинзите пред да ги додадете во смесата со јагоди, посебно измешајте ги со малку вода и внимавајте да не се создадат грутки). Оставете го филот да се олади.

Откако кората и филовите ќе се оладат, започнете со филување. На кората првин се нанесува жолтиот, па црвениот фил, а најгоре ставете го шлагот.Декорирајте со јагоди, вишни или чоколадни мрвици.

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Април.2014 во 16:55

ЧОКОЛАДНА ТОРТА СО БАНАНИ

10
Состојки за тестото:
200гр путер, растопен
100гр шеќер
2 јајца
1 лажица ванилин шеќер
100гр слатка павлака
околу 20гр брашно
1/2 лажиче сода бикарбона
1 чоколадо за готвење, изрендано
2-3 изгрмечени банани

Состојќи за филот:
1/2гр растопен путер
200гр шеќер во прав
1 чоколадо за готвење, растопено

Подготовка на тестото:

1. Рерната претходно се загрева на 150-200°C. Подмачкајте го тавчето со путер.
2. Со миксер добро изработете го путерот и шеќерот.
3. Додадете ги јајцата, едно по едно, во ванилата и слатката павлака.
4. Измешајте ги брашното, содата бикарбоната и чоколадото. Полека додадете ги во смесата со путер и банани. Мешајте додека смесата не се изедначи.
5. Истурете ја во тавчето и печете околу 30 минути. Проверете со чепкалка за заби дали тестото е печено, доколку не се лепи значи дека е готово.

Приготовка на филот:
1. Обработете го маргаринот до течна состојба.
2. Постепено додавајте го шеќерот во прав и растопеното чоколадо, мешајте додека не се изедначи.
3. Истурете го филот врз разладеното тесто и нежно размачкајте го. Украсете ја тортата со парчиња банана.

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Април.2014 во 19:09

ЧОКОЛАДНА УЖИВАНЦИЈА

26

Потребни состојки:
500 гр бисквити (за обложување на садот)
10 јајца
100 гр шеќер во прав
250 гр црна чоколада за готвење
250 гр бела чоколада за готвење
(јас ставив по 300гр и црна и бела чоколада, нели по 3 чоколада од секое)
500 мл млеко
1 маргарин
500 гр мелени бисквити
200 мл слатка павлака (за декорација – јас декорирав со шлаг, повкусно ми е така)
50 мл вода и 100 гр шеќер – за шербет.

Постапка:
Јајцата се кршат и се делат белките од жолчките. Во садот со жолчките се додава шеќерот во прав и се мати. Во тенџере на оган се става половина од млекото (250мл), се додаваат изматените жолчки и се меша со лажица – да се добие крем. Откако кремот ќе ја добие потребната густина, се трга од оган. Притоа, внимавајте да не го преварите!
Кремот треба убаво да се излади, а потоа во него се додаваат мелените бисквити и се мати со миксер за смесата убаво да се соедини. (Јас додадов и една ќесичка ванилин шеќер)
Во друг сад се мати маргаринот – убаво да се избие. Во маргаринот се додава кремот со бисквитите и повторно се мати со миксер.

Во две тенџериња на оган се растопуваат чоколадите, посебно белата, посебно црната. Во трето тенџере се става водата и шеќерот за да се направи шербетот.
Белките кои претходно ги одделивме, се матат и во многу тенок млаз, внимателно, се додава врелиот шербет и се мати. Во овој сад со белките и шербетот се додава смесата од садот со маргаринот, кремот и бисквитите. Се мати додека смесата не се соедини. Добиената смеса се дели на половина, во едната половина се става растопената бела чоколада, во другата, растопената црна чоколада и се мати.

Калапот (може да биде во различна форма, во рецептот беше во форма на срце, но може да се направи во било која форма. Јас ја направив тортата во калап во форма на квадар) се обложува со најлонска фолија за да може без проблем да ја префрлите во сад за торта.
Бисквитите се макаат во преостанатото млеко и се редат во калапот – и долниот дел од калапот и по страните. Во калапот се става прво темната смеса (препорачливо е неколку минути да постои во фрижидер за да се стегни), а потоа и белата смеса. Откако ќе ги ставите смесите, и горниот дел го редите со бисквити.

Тортата се става во замрзнувач за да се стегне убаво. Потоа може да ја декорирате по желба со слатка павлака или со шлаг.

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 3738394041 56>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,160 секунди.