IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Здравје > Исхрана и кулинарство
  Активни теми Активни теми RSS - Рецепти за торти и други благи работи
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Рецепти за торти и други благи работи

 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 3435363738 56>
Автор
Порака
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Февруари.2014 во 08:29

Црно-бели топчиња

Преубави, фантастични, лесни, брзи, вкусни и декоративни.

Најпрво се топи чоколадата со маргаринот. Потоа се додаваат изматените јајца со шеќерот и ванилата и се додава после брашното, солта и пецивото.
Се се меша заедно и се остава во ладилник да се стегне смесата едно 3 часа (јас ги оставам цела ноќ)
Потоа се зема со едно мало лајче се вади од смесата и се обликуваат во топче колку бомбица и се увалкува обилно во шеќер во прав. Се ставаат во плех со хартија и се печат во загреана рерна 12мин на 180С.
Наздравје!




Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Февруари.2014 во 08:31

ПРЕВКУСЕН КОЛАЧ СО ПАЛАЧИНКИ

9

Состојки:

Околу 35-40 палачинки

2 л млеко

2 пудинг од чоколадо

2 пудинг од ванила

20 лажици шеќер

200 гр шлаг крем

Подготовка:

Направете палачинки. Се филуваат со мармалад или еурокрем. Се подредуваат палачинките во подлабок плех. Во 1 литар млеко сварете 2 пудинга од ванила и 10 лажици шеќер. Добиениот крем се додава врз палачинките додека е сеуште врел. Потоа ставете уште еден ред палачинки. Другиот пудинг се вари на истиот начин, само што е од чоколадо и се додава врз редот палачинки. Оставете да се олади. Изматете 200 гр шлаг крем и украсете ја тортата.

Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Февруари.2014 во 08:34

Шпански ветер

Тортава си ја правам почесто, лесна, а особено вкусна. По некој пат кога немам лешници, знам да ја направам и само со ореви....Исто така вкусна...

Прво го правам филот за да има време убаво да се излади.
1. Млекото го ставаме да почне да врие. Во еден сад убаво ги мешаме жолчките, пудинзите, шеќерот и густинот, со околу 100 мл од литарот млеко (додека е ладно). Смесата ја ставаме во млекото со постојано мешање со рачна маталка, за да се направи убав густ крем кој го ставаме убаво да се излади. Кога ќе се излади ги додаваме чоколадото, оревите и лешниците.
2. Белките со шеќерот ги матиме со миксер додека не станат цврсти како шлаг. Го додаваме брашното и мешаме со миксерот кој ни е вклучен на најмала брзина. 
3. На хартија за печење во четвртаст плех ја истураме смесата и печеме на температура од 170 степени. Печено е кога ќе го втиснеме со прст, да се враќа на место како сунѓер.
4. Ја вадиме хартијата и го ставаме испечениот пандишпан од белки, па ја мачкаме со половина од филот, па редиме еден ред бисквити, па повторно фил. Врвот од тортата го украсуваме со шлаг.




Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Февруари.2014 во 16:40

Штрудла со јаболка и рогач

За една штрудла е потребно 4 кори, јас имав 16 кори и направив 4 штрудли.
Најпрвин спремете ја смесата за премачкување
- со миксер пенесто изработете ги јајцата со шеќерот и ванилата, додадете го јогуртот, измешајте, додадете зејтинот, измешајте, а потоа измешајте ги измешаните брашно, густин, пецивото, измешајте целото тоа да добиете хомогена смеса. Оставете настрана додека изрендате јаболката.
Фил
- Во изренданите јаболка додадете го рогачот и сувото грозје, измешајте.

Филување
- Земајте една кора, премачкајте со смесата со јајца, врз неа ставете втората кора, повторно премачкајте - третата кора - премачкајте и на четвртата ставете од филот по целата кора - замотајте во ролат.
- Така постапете со сите кори.
Ставете во подмачкана со зејтин тавка, со млака вода лесно премачкајте ги веќе смотаните штрудли, ставете да се печат во предходно загреана рерна на 180 степени околу 45 минути.
Оладени поросете ги со прав шеќер и ви останува само да уживате. Навистина вкусно.

Напомена
- Бидејки е реткост да се најде рогачево брашно, истото можете да го замените со мелен афион.
- Сувото грозје слободно можете да го изоствите.
- Јас ставав по 4 големи лажици од смесата за премачкување, од љубопитност како ќе биде ставав и на четвртата кора, па врз неа од филот. Супер.
Со ваква смеса за премачкување на корите можете да ги филувате и со друг фил, а еве овде ќе напишам уште еден предлог кој ние исто така го многу сакаме, но бидејки немав крем сирење ниту урда, не можев да направам како вообичаено.
Гги делам корите на еднакви делови, па две штрудли правам од филот со јаболката, а две со филот од крем сирењето кој се спрема вака - 500 гр. крем сирење се меша со рендана кора од лимон, се става 80 гр. суво грозје и 1 бурбон ванила и со вака измешаниот фил постапувам исто како погоре опишаното.



Кон врв
Kastro Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Јули.2008
Статус: Офлајн
Поени: 11937
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Kastro Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Февруари.2014 во 22:01

ЛЕСЕН И МНОГУ ВКУСЕН ДЕСЕРТ ОД КРОАСАНИ

Состојки:

7 кроасани полнети со чоколаден крем

1 литар млеко

6 јајца

2 филџани шеќер

287-660x300Исечете ги кроасаните на покрупни парчиња и внимателно подредете ги во тава, чие дно претходно сте го карамелизирале со дел од шеќерот.

Изматете ги добро јајцата, па во тоа додадете го млакото млеко и преостанатиот шеќер. Кремот се загрева на водена пареа се додека не се згусне.

сипете ја смесата врз кроасаните и печете во претходно загреана рерна на 180 степени додека се стегне кремот. Откако ќе се олади десертот, се превртува и се сече.

Се сервира со топка сладолед или карамел топинг.

Vistinskiot maz ima edna Lavica …a ne, stado od ovci…(ovcite na ovcharite)
Кон врв
Kastro Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Јули.2008
Статус: Офлајн
Поени: 11937
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Kastro Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Февруари.2014 во 22:02

РЕЦЕПТ ЗА БАЈАДЕРА: БЕЗ МИКСЕР И РЕРНА, ГОТОВА ЗА 20 МИНУТИ

Ова е рецепт за највкусната Бајадера. За неа, дури не треба печка , ниту миксер, да ја направите ќе треба да издвоите околу 20 минути.

состојки:

За Бајадера

bajadera   ● 9 лажица вода
● 200 грама шеќер
● 150 грама ореви, бадеми или лешници
● 250 грама мелени Petit Beurre бисквити
● 170 грама путер
● 100 грама темно чоколадо
● рум

За глазура :

● 100 грама темно чоколадо
● малку масло

подготовка:

1 Во тенџере , додадете вода и шеќер и гответе на тивок оган додека шеќерот целосно не се раствори.

2 Додадете путер , отстранете од шпоретот и мешајте додека не се раствори.

3 Кога путерот е безмалку истопен , додадете ореви и бисквити –  се меша додека не се добие еднаква густа маса .

4 Добиената смеса се дели на два еднакви делови.

5 Се топи чоколадо на пара и помешајте го во првиот дел од смесата, а во втората додадете малку рум.

6 На послужавник или тацна ставете мрсна хартија за печење и и ставете го првиот дел од смесата (таа со чоколадо) и со рацете оформете коцка – а за да биде правилна потоа оформете ги рабовите со  нож.

7 Над неа, на ист начин додадете ја и друга смеса и сторете го истото со ножот.

8 Остатокот од чоколадото се топи на пара во него  додадете малку масло и се прелива врз Бајадерата

Толку – оставете малку да се стврдне и може да се ужива во неа.

9 Bajadera се остава во фрижидер да се стегнат и следниот ден се сече на коцки ако сакате.

Vistinskiot maz ima edna Lavica …a ne, stado od ovci…(ovcite na ovcharite)
Кон врв
Kastro Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Јули.2008
Статус: Офлајн
Поени: 11937
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Kastro Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Февруари.2014 во 22:10

НАПРАВЕТЕ СИ САМИ КАРАМЕЛ ПРЕЛИВ – РЕЦЕПТ


Состојки

  • karamela1 шолја шеќер
  • ¼ шолја вода
  • ¾ хопла
  • 3 ½ лажици путер
  • 1 лажица морска сол

Начин на подготовка

Во длабока тава ставете ги шеќерот и водата, и гответе на среден оган се додека шеќерот не се растопи. Зголемете ја температурата додека растопениот шеќер не зоврие. Кога сирупот ќе добие златна боја тргнете го од оган и внимателно додавајте ја хоплата со постојано мешање. На крај додадете ги солта и путерот. Ставете ја карамелата во тегла и оставете ја теглата отворена додека сосот не се олади. Вака подготвената карамела можете да ја чувате во фрижидер до 2 седмици. Пред сервирање повторно загрејте го сосот.

Доколку сакате, можете да ја изоставите солта, бидејќи таа не е една од виталните состојки за правење на овој сос. По желба можете да додадете малку екстракт од ванила.

Vistinskiot maz ima edna Lavica …a ne, stado od ovci…(ovcite na ovcharite)
Кон врв
Kastro Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Јули.2008
Статус: Офлајн
Поени: 11937
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Kastro Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Февруари.2014 во 22:15

РЕЦЕПТ ЗА CRONUT: 

КОЛАЧИТЕ ШТО ГО ПОЛУДЕА СВЕТОТ


Пекарот Доминик Ансел кој го измисли овој десерт, неодамна мораше да го заштити името бидејќи се прошири низ интернетот и многумина почнаа да го копираат низ Америка. Се започна кога се обидувал да направи новина и експериментирал со она што најдобро го знае – француски кроасан и американска крофна – резултатот е cronut.
143-660x300Откако прв пат ги послужил веста мослкавично се ширела низ Њујорт а пред пекарницата имало редови за да купат од овој десерт – се чекало и по 2 часа.

bop0vcdccaaz8v_Со оглед на фактот дека пекарница правела само 300 парчиња дневно, дури мораше да воведат ограничувања на две тортички по лице. Торта чини $ 5, а имало и случаи кога купувачи се обиделе да ги купат давајќи и по 30 долари

Што е cronut?Тортичката што предизвика хистерија е ниту крофна ниту кроасан, но комбинацијата на двата познати деликатеси, француско лиснато тесто  и крофна тесто, крем полнење и слатка глазура.

Еве како да ја направите дома оваа интересна тортичка по која полуде светот.

Состојки:

За тесто:

250 мл топло млеко

1 лажица сув квасец

1/3 чаша шеќер

2 јајца

1 лажица ванилин шеќер

Cronut

2 ½ чаша брашно

1 кафена лажичка сол

1 чаша путер на собна температура

За прелив:

½  чаша шеќер во прав

3 лажици јаворов сируп или мед

1-2 лажици млеко, павлака или вода

kro-krofne-7Во поголем сад се меша млекото и квасецот и се чека да втаса. Додадете шеќер, јајца и ванила, па добро измешајте. Додадете една чаша брашно и сол, па постепено додавајте  брашно мешајќи и месејќи го тестото неколку минути, додека не стане меко и еластично.

Преместете го тестото во сад и покријте го со пластична фолија, па ставете го во фрижидер 30 минути. во меѓувреме изматете го путерот и преостанатото ¼ брашно со миксер неколку минути додека се изедначи.

Кога тестото ќе се олади префрлете го на маса поросена со брашно и растегнете правоаголник со димензии 33х46 см и дебелина 1 см. Премачкајте го тестото со путер и превиткајте го на 3 дела, еден врз друг. Покријте со пластична фолија и повторно ставете го во фрижидер уште 30 мин.

kro-krofne-6

kro-krofne-2

Кога ќе го извадите повторно развлечете го во правоаголник со истите димензии и превиткајте го на три дела како и првиот пат. Повторно вратете го во фрижидер. Повторете го ова уште два пати за да добиете повеќе слоеви. Значи, вкупно треба да ја повторите постапката 4 пати и тестото да отстои во фрижидер 4 пати. Кога ќе завршите со слоевите ставете го тестото повторно во фрижидер, но еден час или во текот на ноќта.

kro-krofne-5

kro-krofne-4

Тестото е веќе подготвено за печење. Разлечете го во слој со дебелина 3-5 см, па со чаша вадете крофни.

kro-krofne-3kro-krofne-1

Во длабок сад добро загрејте го маслото како за обични крофни. Додадете ги крофничките во врелото масло и пржете од двете страни се додека не добијат златно-кафена боја.

Се служат топли со прелив.

Vistinskiot maz ima edna Lavica …a ne, stado od ovci…(ovcite na ovcharite)
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Февруари.2014 во 08:43

Црната чоколада всушност може да биде одлична за регулацијата на шеќер во крв, па само едно парче може да направи чуда. Тогаш, зошто да не ја искористите за неколку слатки делиции?

3-zdravi-cokoladni-deserti-01

Колач со двојно чоколадо

Потребно ви е:

  • ½ шолја путер
  • 1 и 1/3 шолја темна чоколада
  • 2 јајца
  • 1 шолја шеќер
  • Лажица екстракт од ванила
  • ½ шолја брашно
  • 2 лажици незасладено какао
  • 1 шолја сечкани ореви

Од дадената мерка ќе добиете 24 колачи, за кои потребни ќе ви бидат 25 минути за подготовка и половина час за печење.

Подготовка:

Ставете хартија за печете во тава, а рерната загрејте ја на 180 степени.

Истопете го путерот и ¾ шолја чоколадо, па оставете го да се олади.

Изматете 2 јајца, додајте им го шеќерот, а кога ќе добиете пенеста смеса додајте го екстрактот од ванила и оладената мешавина на чоколадо и путер.

Преку смесата истурете го какаото, брашното, оревите и парчињата преостанато чоколадо, па мешајте со лажица.

Намачкајте ја тавата со малку путер и смесата истурете ја во неа. Печете 30 минути.

Изладете го колачот, па исечете го на 24 вкусни чоколадни коцки кои може да ги прелиете со бел крем и сезонско овошје. Преклопете ги како мини слатки сендвичиња.

3-zdravi-cokoladni-deserti-02


Чоколадно фонду

Потребно ви е:

  • 1 шолја млеко со намалена масленост
  • ¼ шолја шеќер
  • ¼ шолја какао прав
  • Лажица екстракт од ванила
  • 170g чоколада со над 60% какао
  • Овошје по желба

Подготовка:

Во длабок сад измешајте го млекото со шеќерот, додајте го какаото и ванилата додека состојките не се соединат.

Додајте го чоколадото и загревајте на пареа додека чоколадата не се растопи, за што потребни се 10тина минути.

Послужете ситно сечкано овошје и во мал сад претурете ја чоколадната смеса.

3-zdravi-cokoladni-deserti-03


Горчлив чоколаден колач

Потребно ви е:

  • 180g темно чоколадо
  • 1/3 путер
  • 4 јајца
  • ½ кафеав шеќер
  • 3 ½ шолја брашно

Подготовка:

Загрејте ја рерната на 180 степени. Подмачкајте ја тавата и покријте ја со хартија за колачи.

Исечкајте ја чоколадата, измешајте ја со путерот и топете ја на пареа.

Во меѓувреме во друг сад изматете ги јајцата со шеќерот додека не добиете густа смеса. Растопеното чоколадо додадете го во јајцата и на крајот измешајте го и брашното.

Смесата истурете ја во тавата и израмнете ја површината. Печете 15 до 20 минути, а потоа оладете го колачот.

Исечкајте го на ситни парченца и прелијте го со растопено црно чоколадо или овошен сируп.

3-zdravi-cokoladni-deserti-04

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Февруари.2014 во 22:17

Чоколадни лава колачи: Едноставен рецепт од само три состојки

Состојки:

- 3 јајца
- 1/4 чаша брашно
- 250 грама млечно чоколадо или чоколадо за готвење.

Подготовка:

1. Скршете ги јајцата во сад за мешање и додадете брашно. Измешајте со миксер сè заедно.

2. Се топи чоколадото и се меша со состојките во садот додека не се формира еднаква кремаста смеса.

3. Истурете 1/3 од смесата во калапите за мафини.

4. Се пече во рерна на 180 степени околу 20 минути, или додека колачињата не се запечат однадвор, а средината да остане мека.

Совет:

Украсете ги колачињата со шеќер во прав и послужете ги во комбинација со сладолед од ванила или шлаг.




Изменето од Valerija - 05.Декември.2017 во 22:34
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Февруари.2014 во 22:19

Одличен рецепт за еклери


Одличен предлог за домашен десерт

Ставете ги маслото и водата да зовријат и нека врие уште некои 2 минути. Во зовриената течност додавајте го брашното и енергично мешајте додека не се собери. Тргнете го садот од оган, додадете го пецивото и оставете смесата потполно да се излади.

Во изладената смеса миксирајте ги јајцата, така што ќе ги додавате едно по едно.

Има два начини на одлагање на смесата во плехот
1. Со помош на лажица ставате по 2 купчиња едно до друго и одозгора ги израмнувате многу малку да добијат облик и
2. Со помош на шприц за тулумби.

Печете во загреана рерна на 250С првите 10 минути, потоа смалете ја температурата на 150С и печете уште 20 мин. Додека се печат еклерите рерната не смее да се отвора, особено барем најмалку првите 20 мин.

Млекото и 4те лажици шеќер се оставаат да зовријат, па му се додава со жица избиената смеса од брашно јајца, ванилата и останатите 3 лажици шеќер. Се вари крем и се осатва да излади.

Во изладениот крем се миксира предходно изматен маргаринот со шеќерот во прав.

Еклерите се засекуваат и се филоваат со кремот. Одозгора можи да ги прелиете со чоколаден прелив, подготвен од маргарин, малку шеќер, какао и млеко, а по желба можи да додадете и некое ребро чоколадо за готвење.



Изменето од Valerija - 16.Март.2018 во 09:40
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Февруари.2014 во 22:20

Сникерс штангли

Во време на подготовки за празниците што следуваат еве еден фантастичен колач кој вашите најблиски ќе го сакаат.Потребни состојќи:

300 g шеќер
2,5 dcl вода
250 g маргарин
100 g чоколадо
400 g бисквити
300 g сечени, несолени, печени кикирики
две лажички мед

За глазура:

150 g чоколадо
четири лажички зејтин
20 g маргарин

Подготовка

Ставете на шпорет шеќер и вода, толку што шеќерот ќе се истопи. Додадете маргарин и чоколадо да се стопат. Тргнете ги од оган и додадете 400 г. раздробени бисквити и 300 грама кикиритки. Топлата смеса ставете ја во тепсија.  Израмнете ја и премачкајте со две лажички мед, па ставете глазура: на тивок оган стопете 150 г. чоколадо, 4 лажички зејтин и 20 грама маргарин, па глазурата нанесете ја врз колачот. Додека не е зацврстено чоколадото, додадете ги кикириките.



Изменето од Valerija - 16.Март.2018 во 09:40
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Kastro Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Јули.2008
Статус: Офлајн
Поени: 11937
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Kastro Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Февруари.2014 во 22:19

ДЕТСКА РАДОСТ – ДОМАШНИ КРЕМ БАНАНЧИЊА

Состојки:

  • 700гр – шеќер
  • 3дл-вода
  • 3 кесички желатин
  • 2- екстракти со арома на банана
  • 200гр – чоколадо за готвење

hitkujna-krem-bananiПодготовка:

1. Шеќерот измешајте го со 2дл.вода и варете околу 5 минути, додека не се растопи.
2. Желатинот прелијте го со 1дл.вода и загрејте се додека не се растопи.
3. Стопениот шеќер отстранете го од огнот и со матење со миксер постепено додадете го желатинот. Внимавајте желатинот добро да е изматен, односно матете минумум 15 минути.
4. Додадете го екстрактот од банана.
5. Целата смеса ставете ја во подмачкан плех и оставете ја добро да се стврдне.
6. Кога ќе се стегне добро смесата можете целата да ја прелиете со растопено чоколадо, а можете и да ја исечете на штанглици и да ја глазирате секоја посебно со течното чоколадо.
Добар апетит!

Vistinskiot maz ima edna Lavica …a ne, stado od ovci…(ovcite na ovcharite)
Кон врв
Kastro Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Јули.2008
Статус: Офлајн
Поени: 11937
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Kastro Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Февруари.2014 во 22:20

ИТАЛИЈАНСКА ТОРТА СО БИСКВИТИ – ЛЕСНА И БРЗА ТОРТА ОД НАШЕТО ДЕТСТВО

Состојки:

torta biskviti3 јајца

130 гр шеќер

130 гр лешници

130 гр путер

40 парчина бисквити

1 чаша кафе со млеко

1 ванилин шеќер

1 мала чашка рум

Жолчките се матат со шеќерот, додека не се добие пена.

Лешниците се печат во рерна на умерена температура, околу 15 минути. Откако ќе се испечат се мелат или се сецкаат ситно.

Путерот се мати, па се додава смесата со жолчките. Се додаваат и лешниците. Целата смеса се мати повторно со миксер.

Додека сеуште матите со миксер, додадете рум, а на крај додадете ги матените белки, но многу бавно и внимателно, за да не спласнат.

Бисквитите се потопуваат во кафето со млеко во кое претходно сте го додале ванилиниот шеќер. На дното од тавате ставете еден ред бисквити. Потоа додадете дебел слој од кремот. Се ставаат ред бисквити, ред крем, се додека не се потрошат состојките.

На крај треба да завршите со бисквити.

Тортата се покрива со алуминиумска фолија и треба да отстои 5 часа во фрижидер.

Vistinskiot maz ima edna Lavica …a ne, stado od ovci…(ovcite na ovcharite)
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 3435363738 56>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,235 секунди.