IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Здравје > Исхрана и кулинарство
  Активни теми Активни теми RSS - Рецепти за торти и други благи работи
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Рецепти за торти и други благи работи

 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 2122232425 56>
Автор
Порака Обратен редослед
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Јануари.2014 во 16:56
Со мало задоцнувањесреќа

Божиќни елки

Божиќни елки

Состојки

  • Тесто
  • 1 1/2 чаша за млеко интегрално пченично брашно
  • 1 чаша за млеко бело брашно
  • 1 лажиче сода бикарбона
  • 1 лажиче цимет
  • 1 лажиче сол
  • 250 гр. путер
  • 3/4 чаша за млеко прав шеќер
  • 1 јајце
  • Глазура
  • 2 лажици сок од лимон
  • 1 чаша прав шеќер

Подготовка

Во еден сад измешајте ги брашната, содата, циметот и солта.
Во друг сад измешајте го путерот, кој предходно треба да се стопи и шеќерот, додека не се добие кремава хомогена смеса.
Сматете го јајцето и додадете го на путерот.
Потоа двете смеси се соединуваат и се замесува тесто.
Откако убвао ќе се измеси се става во најлонска фолија и се остава најмалку еден час во фрижидер.
Потоа се расукува кора со дебелина од 3мм, се сечат триаголници-елки.
Се редат во тепсија и се печат во загреана рерна, 12 минути, на 200°.

Во меѓувреме се припрема глазурата ( се мешаат шеќерот со сокот од лимон, додека не се соеднинат) и се нанесува на оладени колачиња.

Колачињава ги правевме со ќерка ми, додадовме и рендано чоколадо по нејзина желба, ви препорачувам да ги припремите и вие за празнициве што доаѓаат, одлично време поминато со најмалите........ ( чистењето потоа...не се споменува)

Дополнителни фотографии



Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Јануари.2014 во 11:49

За сечиј вкус: Касато торта

Откако за претстојната божиќна трпеза ви понудиме вкусна „Боемска торта“, за денеска се одлучивме да ви претставиме уште нешто благо и привлечно. Станува збор за популарната „Касато торта“.

Потребни состојки

  • 250 гр путер
  • 250 гр шеќер во прав
  • три жолчки
  • 150 гр чоколадо
  • 50 гр суво грозје
  • 100 гр желе
  • 100 гр слатко
  • 250 гр бисквити
  • еден лимон и еден портокал
  • три белки
  • 3 лажици шеќер
  • 150 гр шеќер

Подготовка:

Изматете 250 грама путер со 250 грама шеќер во прав. Додадете три жолчки, 150 грама растопена чоколада, 50 грама суво сечкано грозје, 100 грама сечкано желе, 100 грама слатко, сок од еден портокал и еден лимон и 250 грама мелени бисквити. Тортата можете да ја обликувате во вид на ролат и да ја оставите во фрижидер за да се стегне. Потоа можете да ја филувате.

ФИЛ: Изматете три белки со 3 лажици шеќер, сварете сируп од 150 грама шеќер и малку вода и турете врз белките со постојано мешање. Филувајте го ролатот одозгора.

Пријатен апетит!


Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Јануари.2014 во 15:03

Колач - мраморни коцки

Колач - мраморни коцки

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

  • 250 грама Шеќер
  • 15 милилитри Рум
  • 200 грама Путер
  • 1 кесичка/ки Прашак за печиво
  • 125 милилитри Млеко
  • 30 грама Какао
  • малку   Ванила екстракт
  • 300 грама Брашно
  • 3   Јајца/це


  • Време за подготовка: 20 мин.
  • Време за готвење: 40 мин.

КРАТОК ТЕКСТ:

Јајцата се честа состојка во многу рецепти. Полни се со многу хранливи материи (витамини, протеини, масти) и даваат големи количества енергија. Големата нутритивна вредност на јајцето е логична со оглед на тоа што оплоденото јајце треба да овозможи се што му е потребно за развој на малото пиле. Јајцето содржи околу шест грама протеини и други важни хранливи состојки, но и 212 милиграми холестерол.

ПОДГОТОВКА:

 Во подлабок сад ставете го омекнатиот путер, шеќерот и жолчките.

Матете ги со миксер додека не добиете густа и пенлива смеса.

Потоа додајте ги ванилата, румот и млекото, сè измешајте да добиете хомогена смеса.

Постепено, намалувајќи ја брзината на миксерот вмешајте ги брашното и пецивото, а на крај и снегот ов белки, најдобро со лажица.

Подготвената смеса поделете ја на два дела.

Еден оставете жолт, а во другиот додајте ги какаото, кое сте го раствориле во 1 лажица млеко.

Во правоаголна тава намачкана со маргарин, од сите страни, и покриена со хартија, со лажица ставајте наизменично од жолтото и кафеавото тесто, сè додека не ги потрошите смесите.

Така подготвениот колач ставете го во рерна загреана на 180 степени и печете 35-40 минути.

Ако температурата е премногу јака намалете ја за да колачот се испече постепено.
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Јануари.2014 во 15:02

Мињони со карамел

Мињони со карамел

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

  • 100 грама Чоколадо за готвење
  • 250 грама Ореви
  • 40 милилитри Вода
  • 100 грама Вишни
  • 1   Белка/ки
  • 20 грама Џем
  • 200 грама Шеќер


  • Време за подготовка: 5 мин.
  • Време за готвење: 10 мин.

КРАТОК ТЕКСТ:

Мињони со карамел

ПОДГОТОВКА:



Оревите се сецкаат ситно или се блендираат. Истото го правите и со чоколадото. 
Една белка добро изматете ја и со оревите, чоколадото и џемот ги ставате во сад и сето заедно убаво го промешувате го месите и формирате топчиња (колку пинг понг топче) и во средината додадете вишња без семки, или некое друго овошје по ваша желба.
Во средно големо тенџерче ставате 200 грама шеќер и 2 лажици вода. Го загревата на среден оган а по потреба и го намалувате да не загори карамелот. 
Топчињата ги тркалате во карамелот и ги ставате на влажна даска или било каква влажна подлога (за да не се залепи карамелата).
Оставате да се оладат некои 3-5 минути и уживајте во вкусот.
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Јануари.2014 во 12:21

Корпи колачи полнети со мармалад


Состојки

  • 250 гр зејтин
  • 500 гр брашно
  • 1 лажица шеќер
  • 1 прашок за пециво
  • 125 гр бело вино
  • по потреба/желба мармалад

Подготовка

Посни, едноставни, вкусни колачиња.

Го замесуваме тестото, го расукуваме и вадиме со кругови или пак ако имате модла на цвет користете ја таа. Јас имав модли на срце, вадев од него, па ги спојував, ама правев и со кругови. Тестото ставајте го во модла за мафини. Печеме на 230 степени да поцрвенат.
Откако ќе се изладат се полнат со мармалад и врз нив ставаме шеќер во прав.
Убави се да отстојат околу 2 часа пред да се јадат.

Дополнителни фотографии




Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Јануари.2014 во 16:43

Божиќна трпеза: Боемска торта

Откако помина новогодишната прослава, полека се подготвуваме за бадниковата и божиќната трпеза. Ако првата е посна и претежно вниманието ни е насочено кон бадниковото лепче со паричка, тогаш втората трпеза е онаа на која има од се по нешто.

Овој пат се решивме да ви претставиме нешто вкусно и благо.

Потребни состјки:

За кората

  • 5 белки
  • 120 гр шеќер
  • 150 гр печени мелени лешници или ореви
  • 15 гр (1 лажица) какао

За прв фил:

  • 1/2 л млеко
  • 150 гр шеќер + 3 кесички ванилин шеќер
  • 10 жолчки
  • 3 лажици брашно

За втор фил

  • 5 жолчки
  • 3 јајца
  • 250 гр шеќер во прав
  • 100 гр чоколадо
  • 250 гр путер на собна температура

Подготовка:

Испечете пандишпани од по 5 белки, 120 грама шеќер, една лажица какао и 150 грама ореви. Оладете и филувајте ги сите три кори.

ПРВ ФИЛ: Изматете 10 жолчки со 150 грама шеќер, 3 лажици брашно, две кесички ванилин шеќер, сварете во 1/2 литар млеко и оладете.

ВТОР ФИЛ: Изматете 3 цели јајца со пет жолчки и тоа варете го на пареа . Додадете 3 ребра растопена чоколада и варете додека не згусне.Посебно изматете 250 грама путер со 250 грама шеќер во прав и соединете со вториот фил. Филувајте наизменично, прво со жолт, потоа со темен. И горниот слој, прво со жолт, а потоа со темен.

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Декември.2013 во 15:39

Новогодишна трпеза: Елена торта

На празничната трпеза мора да има од се по нешто. Откако деновиве ви понудивме неколку рецепти за печено месо, за денеска се одлучивме да ви дадеме идеја за нешто благо и вкусно.

Потребни состојќи:

За тестото:

  • 5 јајца
  • 5 лажици шеќер
  • лажица брашно
  • 6 лажици мелени ореви

За филот:

  • 16 лажици млеко
  • 10 лажици шеќер
  • 400 гр. мелени ореви
  • 6 јајца
  • 8 лажици шеќер
  • 6 реда чоколадо
  • 300 гр. путер

Подготовка:

Тесто: Изматете 5 белки и постепено додавајте 5 лажици шеќер. Кога ќе се добие цврста маса додавајте една по една од 5 жолчки со постојано мешање. Кога ќе се добие пенесто изматена смеса додадете една лажица брашно и 6 лажици мелени ореви, внимателно измешајте додека не се изедначи смесата. Сипете во подмачкан плех и печете 15-тина минути, направете уште ваква кора и филувајте.

Фил: Во 16 лажици млеко ставете 10 лажици шеќер и оставете да зоврие. Додадете 400 грама мелени ореви, измешајте и тргнете од оган. Посебно изматете шест жолчки со 8 лажици шеќер, додадете 6 реда растопена чоколада и 300 грама изматен путер. Соединете ја масата и филувајте.

Пријатен апетит!

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Декември.2013 во 21:52

Чоколадна пита со ореви и бурбон

Приготвување:

За кората:

Измешајте ги брашното, солта и путерот. Со прсти гмечете го путерот во брашното додека смесата да почне да личи на крупно брашно, околу 5 минути.

Мешајте ги жолчките со 2 лажици ледена вода додека смесата да се изедначи. Додавајте ја смесата со брашно малку по малку, мешајќи со лажица сè додека тестото не стане доволно цврсто за од него да може да се формира топка (додајте уште вода ако треба, но немојте премногу да го месите тестото зашто ќе стане тврдо). Обликувајте го тестото во рамна плоча, покријте го со проѕирна фолија и оставете го во фрижидер најмалку 30 минути.

Малку набрашнете ја работната површина и со сукало обликувајте го тестото во круг, приближно 30 см во дијаметар и со дебелина од половина сантиметар. Пренесете го тестото во тркалезно тавче за печење.

За филот:

Загрејте ја рерната на 180 степени.

Врз кората во тавчето расфрлајте ги оревите и чоколадата, искршена на мали парчиња.

Убаво изматете ги јајцата, кафеавиот шеќер, водата, белиот шеќер, путерот, бурбонот и екстрактот од ванила, а потоа прелејте ги врз кората.

Печете додека ножот прободен во средината на филот да излезе чист, околу 50-55 минути. Извадете ја питата од рерна и оставете ја да се подолади.

Послужете ја топла или на собна температура, а одозгора може да додадете шлаг.

Состојки:
За кората:

360 г брашно

прстофат сол

100 г несолен путер

2 големи жолчки од јајце

околу 4 лажици студена вода

За филот:

100 г половинки од ореви, малку потпечени

150 г чоколада за готвење, искршена ситно

3 цели јајца плус 2 жолчки од јајце, матени

200 г темнокафеав шеќер

4 лажици вода

200 г бел шеќер

2 лажици несолен путер, стопен

2 лажици бурбон, виски или коњак

1 лажичка екстракт од ванила

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Декември.2013 во 17:50

Кога веќе ќе се изморите од празничните специјалитети, “одморете” и почестете се со еден брз, а неверојатно чоколаден рецепт.

podgotvete-lesna-torta-od-cokoladni-palacinki-05

Чоколадните палачинки се сечија слабост, па во комбинација со ванила крем и кокос, не веруваме дека некој ќе ги одбие.

Потребни состојки:

За палачинки

  • 175g брашно
  • 4 лажички какао
  • 100g шеќер
  • 4 лажички масло
  • 2 лажички екстракт од ванила
  • 350ml млеко

За крем

  • 1 пудинг од ванила
  • 2 лажици шеќер
  • 300ml млеко
  • 100g брашно од кокос

За декорација

  • Сезонско овошје
  • Топено чоколадо

Подготовка:

Измешајте ги сите состојки за тестото, по ред, додека не добиете нешто погуста смеса од онаа за обични палачинки.

podgotvete-lesna-torta-od-cokoladni-palacinki-01

На тавче полиено со малку масло, пржете палачинки со големина по ваша желба. Ако имате потреба од метален калап, можете да го искористите за да добиете еднакви кругови.

podgotvete-lesna-torta-od-cokoladni-palacinki-02

Кога сите палачинки ќе бидат готови, сварете го пудингот со 2те лажици шеќер. Откако ќе се олади, додадете го брашното од кокос и мешајте додека добро не се соедини.

На голема чинија редете една палачинка, па премачкајте 1-2 големи лажици од кремот. Повторувајте ја постапката додека имате материјал.

podgotvete-lesna-torta-od-cokoladni-palacinki-03

На крај прелијте ја тортата со топено чоколадо или чоколаден прелив и додадете ситно сечкано овошје.

podgotvete-lesna-torta-od-cokoladni-palacinki-04

Проросете цимет или ванила и тортата е готова за послужување!

podgotvete-lesna-torta-od-cokoladni-palacinki-06

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Декември.2013 во 20:33

За сите љубители на кокосот имаме едноставен рецепт како секојдневно може да си приготват слатко задоволство.

podgotvete-baunti-topcinja-so-kokos-1

Во домашни услови, со едноставни состојки и брз рецепт подгответе Баунти топчиња чиј вкус не е далеку од оној оригиналниот.

Сè што ви е потребно е:

- 3 шолји (за млеко) брашно од кокос

- 200ml кондензирано млеко

- 5-6 лажици шеќер во прав

- 1 лажичка екстракт од ванила

- 350gr темно чоколадо

Комбинирајте го кокосовото брашно со кондензираното млеко во голем сад. Додадете го шеќерот во прав, така што треба да добиете тврда смеса. Додадете го екстрактот од ванила и добро промешајте ја смесата.

Оставете ја да потстои во фрижидер или замрзнувач додека не се зацврсти. Потоа обликувајте мали бомбици кои ќе ги прелиете со топено чоколадо. По желба може да ги прелиете со бело чоколадо, да додадете чоколадни мрвици или пак некоја арома.

podgotvete-baunti-topcinja-so-kokos-2

podgotvete-baunti-topcinja-so-kokos-3

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Декември.2013 во 16:02

Штрудлата е еден од омилените десерти во светот, па затоа може да се пронајдат многу различни начини за подготовка. Овој рецепт што ви го нудиме е штрудла со јаболка и сладолед од ванила и е идеално летно освежување.

leten-desert-strudla-so-sladoled-od-vanila-01

Состојки потребни за подготовка

  • Кора за штрудла (можете да ја купите од продавница или можете да ја направите од тенко сукано тесто)
  • 1 kg кисели јаболка
  • Шеќер
  • Путер
  • Цимет
  • Суво грозје

Сладолед од ванила

Исецкајте ги јаболките на коцки во големина од 1,5 cm. Посипете ја кората со растопен путер и во средина поставете ги сецканите јаболки.

Испрскајте со шеќер, цимет и суво грозје. По желба можете да ги ставите во рум да потстојат пред да ги искористите за штрудлата. Свиткајте го тестото и поставете го во тепсија. Избоцкајте го за да не попука горниот дел.

Печете во загреана рерна на 180 степени 30 до 40 минути се додека тестото не добие златна кора.

Оставете ја штрудлата да се олади и послужете со топка сладолед од ванила. Декорирајте со нане, цимет или топено чоколадо.

leten-desert-strudla-so-sladoled-od-vanila-02

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Декември.2013 во 22:00

Освен тоа што овој рецепт е неверојатно брз, нема шанси да ја погрешите подготовката. Ако не сте вешти со подготовката на десерти, а сакате да изненадите со неколку чоколадни мафини, ви предлагаме да го испробате овој рецепт уште денес.

podgotvete-kolacinja-od-nutela-i-keksi-za-15-minuti-01

Потребни состојки:

  • 1 шолја Нутела
  • 2 јајца
  • 10 лажици брашно
  • 12 Орео кекси или било какви бисквити со кремасто полнење

Подготовка:

Загрејте ја рерната на 180 степени додека на тава ги поставувате украсните корпи за мафини.

Во стаклен сад измешајте ја Нутелата, јајцата и брашното и миксирајте додека не добиете мазна, кашеста смеса.

Со лажица истурете малку од смесата во калапите за печење, ставете еден кекс, а потоа прелијте го со уште малку смеса од Нутела.

podgotvete-kolacinja-od-nutela-i-keksi-za-15-minuti-02

Печете ги мафините во рерна околу 12 минути, а потоа почекајте уште 5 минути да се оладат пред да ги извадите од калапите.

Послужете ги со шлаг пена и овошје или пак со прелив од карамела и рендано бело чоколадо.

podgotvete-kolacinja-od-nutela-i-keksi-za-15-minuti-03

podgotvete-kolacinja-od-nutela-i-keksi-za-15-minuti-04

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Декември.2013 во 15:50

Од ризницата на стари и добро рецепти кои вреди да се пробаат ја издвоивме раванијата . Подготовката е едноставна и брза, слободно пробајте и споделете го искуството.

podgotvete-ravanija

Сосотојки:

  • 6 јајца
  • 6 лажици шеќер
  • 1 ванила
  • 8 лажици гриз
  • 4 лажици брашно
  • 1 прашок за печиво
  • Корка од еден лимон


Шербет:

  • 600 грама шеќер
  • 600 ml вода
  • сок од еден лимон


Подготовка:

Изматете ги жолчките со шеќерот и ванилата, додајте го измешаното брашно со гризот, прашокот за печиво и изренданата корка од лимон. Изматете ги белките па додајте ги на претходната смеса. Тавчето за печење намачкајте го со путер, посипете го со брашно и во него ставете ја смесата за раванија. Печете на 200 степени 20 минути. Раванијата полејте ја со сварениот шербет. Изладена раванија - топол шербет.

На здравје!

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Декември.2013 во 21:41

Чоколаден колач со банани

Чоколаден колач со банани

Состојки

  • 3 банани
  • Карамел
  • 100 гр путер
  • 100 гр темен мусковадо шеќер
  • За тестото
  • 100 гр брашно
  • 6 лажички какао
  • 3/4 лажиче сода бикарбона
  • 1/4 лажиче сол
  • 100 гр путер
  • 100 гр шеќер
  • 150 мл` млеко
  • 2 пакетчиња ванилин шеќер
  • 2 јајца

Подготовка

Приклучете ја релната на 180 степени.
Во тенџерче, на не многу јака температура, ставете го шеќерот и путерот за карамелот и мешајќи, варете го неколку минути.
Подлабока тава или тенџере, од 24 цм. намачкајте ја со масло и набрашнете ја.
Турете го карамелот и ставете ги бананите исечени на парчиња од приближно 3 цм.

За тестото, избијте го путерот се шеќерот, додајте ги јајцата едно по едно, избијте го убаво, па додавајте малку по малку де млеко, па од измешаното брашно со какаото, содата и солта.
Смесата прелијте ја преку бананите и ставете го да се пече отприлика 40 мин. Проверете со чепкалка дали е печено. Кога ќе биде готово, оставете го да се подолади 5 мин. па превртете го на некоја убава чинија.
Колачот е многу декоративен, сочен и миризлив. Карамелот му дава посебно интересен вкус. Можете да го послужите и со шлаг, ама не одозгора или пак со топка сладолед до него.

Дополнителни фотографии



Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 2122232425 56>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,203 секунди.