IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Здравје > Исхрана и кулинарство
  Активни теми Активни теми RSS - Посни јадења
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Посни јадења

 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 678910 14>
Автор
Порака
Omar Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Too young to die...

Регистриран: 22.Февруари.2009
Статус: Офлајн
Поени: 12633
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Omar Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Јули.2010 во 03:45
Originally posted by *moon* *moon* напиша:

lubenica


hahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaha
Кон врв
Kali Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Storyteller

Регистриран: 30.Ноември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 4947
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Kali Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Март.2011 во 21:32
Ајде домаќинки....дајте нешто посно, а убаво...и не многу мачно плазење
Пости почнуваат....
големо%20гушкање
Кон врв
vivi1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Легенда

Регистриран: 20.Јули.2005
Статус: Офлајн
Поени: 18941
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај vivi1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Март.2011 во 21:35
leb i sol

Изменето од vivi1 - 07.Март.2011 во 21:35
vivi
Кон врв
Kali Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Storyteller

Регистриран: 30.Ноември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 4947
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Kali Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Март.2011 во 21:42
цццц ти ич не си била домаќинка, значи голема%20насмевка
Кон врв
KUKOC7 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Барон Минхаузен

Регистриран: 26.Октомври.2007
Статус: Офлајн
Поени: 1852
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KUKOC7 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Март.2011 во 21:44
и без зејтин ке ве молам....јас оваа недела сум без зејтин голема%20насмевка
Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Март.2011 во 04:23

Чист по­не­дел­ник

Да­ту­мот за по­че­то­кот на пос­тот за­ви­си од оној на прос­ла­ву­ва­ње­то на нај­го­ле­ми­от хрис­ти­јан­ски праз­ник Ве­лиг­ден, кој го ме­ну­ва да­ту­мот, но се­ко­гаш мо­ра да се пад­не во не­де­ла, на пол­на ме­се­чи­на, по про­лет­на­та рам­но­де­ни­ца.
Зна­че­ње­то на пос­тот е те­лес­но и ду­хов­но про­чис­ту­ва­ње

По­не­дел­ни­кот по Проч­ка е Чист по­не­дел­ник. На овој ден поч­ну­ва­ат се­дум­не­дел­ни­те ве­лиг­ден­ски пос­ти.
Да­ту­мот за по­че­то­кот на пос­тот за­ви­си од оној на прос­ла­ву­ва­ње­то на нај­го­ле­ми­от хрис­ти­јан­ски праз­ник Ве­лиг­ден, кој го ме­ну­ва да­ту­мот, но се­ко­гаш мо­ра да се пад­не во не­де­ла, на пол­на ме­се­чи­на, по про­лет­на­та рам­но­де­ни­ца.
Зна­че­ње­то на пос­тот е те­лес­но и ду­хов­но про­чис­ту­ва­ње.
Оние што ве­ќе се под­гот­ви­ле за пр­ва­та не­де­ла од пос­тот, до­кол­ку са­ка­ат да се при­чес­тат, ќе мо­ра да се при­др­жу­ва­ат кон строг пост. Тоа зна­чи да не ја­дат хра­на со мас­ло. Се при­чес­ту­ва­ат дру­га­та не­де­ла, на То­до­ро­ва са­бо­та.
Оние што ќе се при­чес­тат, мо­ра да про­дол­жат со пос­тот, но не со строг, ту­ку мо­же да ја­дат пос­на хра­на при­гот­ве­на со мас­ло.
Од пр­ви­от ден по хрис­ти­јан­ски­от праз­ник Проч­ка до Ве­лиг­ден Црк­ва­та не вен­ча­ва мла­ден­ци заш­то, спо­ред вер­ски­те ка­но­ни, тоа е вре­ме на пос­ти, ко­га чо­ве­кот се под­ло­жу­ва на ду­хов­но и на те­лес­но чис­те­ње за да се доб­ли­жи до Гос­под.


***

Бе­ло грав­че

Пот­реб­но:

* 200 г грав
* 1 гла­ви­ца кро­мид
* 3 чеш­ни­ња лук
* сол
* би­бер
* за­чи­нал
* 2 пи­пер­ки
* маг­до­нос

При­гот­ву­ва­ње: ос­та­ве­те го гра­вот да от­стои два ча­са во сту­де­на во­да. По­тоа ис­ту­ре­те ја во­да­та, па пре­лиј­те го гра­вот со но­ва, сту­де­на во­да. Ста­ве­те го на рин­гла да зов­рие, па на­ма­ле­те ја тем­пе­ра­ту­ра­та и ва­ре­те го 15 ми­ну­ти. Ис­ту­ре­те ја и таа во­да и пре­лиј­те го гра­вот со но­ва, топ­ла во­да. Сит­но исеч­кај­те го кро­ми­дот и до­дај­те го во гра­вот. Ис­чис­те­те ги чеш­ни­ња­та лук од над­во­реш­ни­те лис­то­ви, па до­дај­те ги во гра­вот. Ва­ре­те го се­то тоа до­де­ка гра­вот не омек­не, па за­чи­не­те со сол­та, би­бе­рот, за­чи­на­лот и со пи­пер­ки­те исе­че­ни на чет­вр­тин­ки. Пред крај, по­си­пе­те го грав­че­то со сит­но сеч­ка­ни­от маг­до­нос.



Изменето од емил - 08.Март.2011 во 04:24
Кон врв
Little Daisy Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член
Лик (аватар)
Мала.

Регистриран: 29.Мај.2010
Статус: Офлајн
Поени: 18
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Little Daisy Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Март.2011 во 11:47
Сенфот не е посен, се прави со јајца. Читајте што купувате!
Dream and love are just words - until you decide to experience them!
Кон врв
misticia Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член


Регистриран: 19.Март.2011
Статус: Офлајн
Поени: 4
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај misticia Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Март.2011 во 18:43
Originally posted by Little Daisy Little Daisy напиша:

Сенфот не е посен, се прави со јајца. Читајте што купувате!


еднаш мојот другар муслиман и кажа на мојата другарка муслиманка дека кашкавалот што сме го јаделе бил СВИНСКИ
замисли
кутрото ова ми го кажа по неколку години со тешка грижа на совест

така и и сенфот бил со јајца - глупости
мајонез со јајца
сенф со синап!
Кон врв
Calipso Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Primarius

Регистриран: 26.Мај.2009
Локација: Македонија
Статус: Офлајн
Поени: 44671
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Calipso Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Мај.2011 во 20:06
ПОСЕН СУТЛИЈАШ

Време за подготовка: 10 мин.
Време за готвење: 15 мин.

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
100 грама Шеќер
200 грама Ориз
малку мала лажица Цимет
2   Јаболка
ОДГОТОВКА:
Се вари оризот додека да омекне, потоа се цеди водата, се додава шеќерот и одделно се рендаат јаболките.

Потоа се заедно се соединува и на крај се додава цимет.
На овој свет има само тројца мажи кои се спремни да те поддржат во тежок момент:
Jack Daniels, John Jameson и Johnnie Walker!
Кон врв
*moon* Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Јануари.2008
Статус: Офлајн
Поени: 7657
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај *moon* Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Февруари.2012 во 00:37
pa i ne e nitu grev nitu sram....normalna rabota na sekoj sovremen narod- svet

Изменето од *moon* - 16.Февруари.2012 во 00:38
Ако го победиш моментот ти си најсилниот човек на светот
Кон врв
evangeline Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 22.Август.2011
Локација: Naxos
Статус: Офлајн
Поени: 6758
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај evangeline Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Декември.2013 во 13:07


ПОСНА КАРАМЕЛ ТОРТА

Посни бисквити „Златни пек“  500-600 грама 
3-4 супени лажици слатко или мармалад од портокал
2-3 супени лажици мармалад од кајсија

Посно чоколадо „Краш“ 100 грама (за глазура)

Крем: 
400 грама шеќер
5-6 супени лажици посно млеко во прав
1 л. вода
3 пудинга од ванила „Подравка“ 
200 грама маргарин „Кристал“
1 ванила шеќер
200 грама халта (блага, посна)

2-3 супени лажици нес-кафе во 1 чаша млака вода

Прво се прави кремот: на страна се подготвува 1 л. врела вода со разматено посно млеко. На тивок оган се пржи 400 грама шеќер, со мешање, додека да стане карамел. Потоа веднаш се тргнува на страна и во тоа се додава, мешајќи, подготвеното жешко млеко. При додавањето може да се направи пења, но тоа е нормално. Само за кратко тогаш треба да се прекине со мешањето, па да се продолжи. За да се стопат сите грутки од шеќерот треба млекото со карамелот да се вари на тивок оган 5-10 мин. Кога шеќерот сосема ќе се стопи, тенџерето се тргнува од огнот и во него се додаваат подготвени пудинзи (разматени само со малку вода). Потоа пак се враќа на огнот, се вари неколку минути додека не стане густо. Треба да биде толку густо за кремот да не тече. Во изладен крем се додава маргарин, претходно добро изматен со ванила шеќер. Потоа се додава претходно изматена халта (ако кремот излезе помек, не треба да се додава целата количина халта, туку само лажица-две за вкус, а останатото може да се искористи за украс).

Потоа се прави премаз: мармаладот треба малку да се подгрее на тивок оган, со мешање. Треба да се добие полутечна уедначена смеса. Потоа се меша со слаткото од портокал и заедно се пасира.

Бисквитите, пред да се наредат, се потопуваат еден по еден во нес-кафето разматено во вода. Се редат во три слоја, така што врз секој слој бисквити најпрво се става тенок слој од премазот, па врз премазот кремот. Значи, на крај доаѓа кремот со кој се премачкува тортата и странично. Врз тоа се става глазура.
Тортата треба да отстои една ноќ во фрижидер.

Внимавај кому му веруваш.
И ѓаволот еднаш беше ангел.


Being RICH
is not about how much you have,
BUT about how much you GIVE

Кон врв
evangeline Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 22.Август.2011
Локација: Naxos
Статус: Офлајн
Поени: 6758
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај evangeline Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Декември.2013 во 13:08

ЖАРБО КОЦКИ

350 гр. брашно
2 супени лажици шеќер
сок од 1,5-2 лимона + рендана кора
1 супена лажица јаболков оцет
200 гр. маргарин „Кристал“
1 мала коцка квасец
малку сол
1 прашок за пециво + 1 ванилин шеќер

За фил: 
200 гр. мелени ореви
200 гр. шеќер
3-4 супени лажици загреан мармалад од кајсија
150 гр. посно чоколадо за глазура одозгора

Од горенаведените состојки се замесува еластично тесто, се завиткува во проѕирна фолија и се става во фрижидер да отстои половина час. Потоа се дели на три дела се сукаат три тенки кори, една по една. Кога ќе се расука првата кора, се става во подмачкан плех, се премачкува со 1-2 лажици загреан мармалад (целосно да биде премачкано), се посипува со половина смеса мелени ореви и шеќер. Врз тоа се става втората кора и постапката се повторува. Врз третата кора не се става ништо, туку таа се прободува на неколку места со вилушка. Се става во згреана рерна и се пече околу 30 минути на околу 200 °С. Додека е уште топло се прелива со глазура, се остава да се излади и се сече на ромбови.

Внимавај кому му веруваш.
И ѓаволот еднаш беше ангел.


Being RICH
is not about how much you have,
BUT about how much you GIVE

Кон врв
evangeline Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 22.Август.2011
Локација: Naxos
Статус: Офлајн
Поени: 6758
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај evangeline Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Декември.2013 во 13:08

 

ПИТА СО ЈАБОЛКИ

300 гр. брашно
200 гр. маргарин
100 гр. шеќер
Сок и кора рендана од 1 лимон
Ванилин шеќер

За фил:
Околу 1 кг. јаболка (не повеќе)
4-5 лажици шеќер 
½ пакетче цимет или 1 лажичка

Се прави дупка во брашното во која се става шеќерот, сите состојки и на крајот на тенки плочки исечен маргарин (не топен). Се замесува тесто и пожелно е да отстои ½ час до 1 час во фрижидер. Се прават 2 топки од кои се прават 2 кори. Тавчето се мачка со маргарин, се става првата кора, па филот (по желба врз филот се става пченични никулци или малку гриз; јаболките пред да се стават, се цедат). Потоа се става втората кора; се набодува со вилушка на повеќе места и се пече на 200 °С околу 30-35 мин.

Внимавај кому му веруваш.
И ѓаволот еднаш беше ангел.


Being RICH
is not about how much you have,
BUT about how much you GIVE

Кон врв
evangeline Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 22.Август.2011
Локација: Naxos
Статус: Офлајн
Поени: 6758
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај evangeline Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Декември.2013 во 13:09

СВЕТОГОРСКИ КОЛАЧ

6 супени лажици џем
10 супени лажици шеќер
1 кесичка цимет
кора од 1 лимон и 1 портокал + сок од 1 портокал
1 супена лажица сода бикарбона + малку прашок за пециво
500 гр. брашно
¼ л. млака вода
1 рака сецкани ореви (може да се додаде суво грозје, урми)

мармалад од кајсија
150 гр. посно чоколадо за готвење

Џемот и шеќерот се матат со миксер за да се добие уедначена маса, се разредува со вода, се додава цимет, рендана кора од лимон и портокал, сок од портокал, ореви, суво грозје и полека, со мешање, се додава брашното помешано со сода бокарбона и со прашок за пециво. Смесата добро се изедначува со мешање и се става во тефлонска тава. Сместа не смее да биде премногу тврда (треба лесно, со мокра рака да се изедначи површината да биде мазна). Се става во умерено загреана рерна. Се пече околу 25-30 минути. Се проверува дали е печено со чачкалица. Откако рерната ќе се исклучи, колачот се остава внатре уште неколку минути. Уште топол, колачот се премачкува со 3 супени лажици отопен мармалад од кајсија, а врз него се става чоколадна глазура.

Внимавај кому му веруваш.
И ѓаволот еднаш беше ангел.


Being RICH
is not about how much you have,
BUT about how much you GIVE

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 678910 14>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,125 секунди.