|
Наоѓање работа без врски? |
Внеси реплика | страница <1 1314151617 21> |
Автор | |||
д4б3
Сениор Lord OFF the topic Регистриран: 31.Јули.2013 Статус: Офлајн Поени: 2580 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
10 000 колку евра са
|
|||
Zdravko81
Сениор Регистриран: 24.Февруари.2008 Статус: Офлајн Поени: 1690 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Pa sekoja banka ke ti dade kredit od 10 000 EUR, pocni si sam biznis ako si magister po nekoja nauka i nema da ti trebaat vrski da se vrabotish.
pa posle ke se javi tuka nekoj drug deka e zapostaven i bez vrska... i taka si odi toa...
|
|||
Луѓето имаат избор, но важно е да се држат до тој избор
|
|||
д4б3
Сениор Lord OFF the topic Регистриран: 31.Јули.2013 Статус: Офлајн Поени: 2580 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
карамба
сега и магистер треба да сум Изменето од д4б3 - 07.Ноември.2013 во 15:50 |
|||
evangeline
Модератор Регистриран: 22.Август.2011 Локација: Naxos Статус: Офлајн Поени: 6758 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Секој што има барем малку појма од бизнис, знае како се групирани претпријатијата. Микро претпријатие до 10 вработени, мало од 10 до 49, средно од 50 до 199 итн. Всушност, кој не го знае ова не ни треба да се зафати да коментира на било какви теми поврзани со бизнис затоа што ова е нешто основно. Микро и малите претпријатија ретко можат да си дозволат вработување на нестручен кадар, освен нели ако не станува збор за кафич па потребни се шанкерки, хигиеничарки и слично, за кои и онака не се потребни посебни квалификации. Но кога станува збор за избор на менаџери, никој нема да си дозволи неквалификуван кадар затоа што е осуден на пропаст благодарение на нашите "поволни" климатски услови за одржување на еден бизнис. Затоа ретко ќе најдеш неспособен проект менаџер, маркетинг менаџер, неспособен графички дизајнер или неспособен преведувач а да е вработен и да зема добра плата во приватна фирма во која што газдата има желба и потреба рентабилно да работи. Шалтерски работник, хигиеничар/ка, шанкерка, благајник, агент за осигурување и слично се работни позиции во кои нема голема филозофија и работата е по некоја шема. Затоа и велам дека треба да се разграничат работните позиции, па така ќе дојдеме и до суштината и начинот на вработување на истите.
|
|||
Kastro
Сениор Регистриран: 17.Јули.2008 Статус: Офлајн Поени: 11937 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Sosema se slozuvam so Evangeline...sekoj sopstevink koj saka firmata da mu e profitalbilna zaposluva kvaliteten I iskusen kadar ...Trgnuvajki od toa deka sekoja stranska investicija vo drzavava menadzmenotot go regurutira tokmu preku javni oglasi ili onie pojakite preku kompanii za regrutiranje na kvaliteten menadzment (Head Hunter) posle koi sledi cel niz na intervjua... toa govori mnogu, sto se odnesuva do poniskite hirearhiski sloevi vo tie kompanii e togas e mozno da vlezat I so vrski vrabotenite...ne velam deka ne moze da se najde rabota so vrski ,toa e I te kako cesta pojava kaj nas no za koja pozicija stanuva zbor I vo kakva kompanija? Lesno e vo drzavnive institucii da se vleze so vrski ,ako ne I samo taka I se vleguva vo niv partiski I so vrski ,no koga zborime za privatniot sector mislam deka poveke se preferira iskustvo I kvalitet ..Realno sekoj zapocnuva biznis so cel da uspee ,za toa e vistina potrebno znaenje I iskustvo ...Ne veruvam deka postoi spostvenik koj bi vrabotuval rodnini I priajteli I bi gi plakal sekako a da nema feed back od toa,mozebi da na rabotni pozicii koi ne se klucni za kompanijata ...Znaci edno rezime za moeto viduvanje ,moze da se najde rabota i so vrski I bez niv ...vazno e u koja firma aplicirame I za koe rabotno mesto ... |
|||
Vistinskiot maz ima edna Lavica …a ne, stado od ovci…(ovcite na ovcharite)
|
|||
Alekxandar
Сениор Регистриран: 10.Јули.2012 Статус: Офлајн Поени: 1029 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Секој кој сака да отвори приватен бизнис треба да поседува знаење,искуство,информации и ред други работи кои се многу битни за да се позиционира фирмата на пазарот ...и нормално да го прати среќа бидејки и те како е потребна.
Во секоја дејност има конкуренција но кај нас е преголема,нелојалната конкуренција го кочи развојот,а згора на тоа сме мал пазар со презадолжено население и презадолжени фирми па затоа треба да се има свест за ова како полесно би се прифатил ризикот на можниот неуспех. Кога веке падна муабет за странските инвестиции, ние испаднавме многу смешни,всушност идиоти бидејки за да привлечиме странски инвестиции ја паднавме цената на работната рака за 150 % пониско од цената за работната рака од онаа која се плаќа во Словачка или во Романија за истата работа како и тука. Изменето од Alekxandar - 07.Ноември.2013 во 21:33 |
|||
Kastro
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Ehhh da ...koga sme kaj platite vsusnost najakiot adut na nasite ekonomski promotori mislam deka e tokmu toj....polevete kaj nas ima evtina rabotna sila ....
|
|||
|
|||
Alekxandar
Сениор Регистриран: 10.Јули.2012 Статус: Офлајн Поени: 1029 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Ние треба да сме пониски со цената на трудот но и други фактори влијаат на привлекувањето на странски инвеститори а тоа се развиена патна инфраструктура,зголемен број на добавувачи и превозници во индустриските зони,даноци,ефективност во производството,да се искористи положбата шо ја имаме кон западна и кон источна Европа.
Бидејки која развојна компонента ке ја имаат градовите и државата ако работниците се платени 200 евра и можат да си дозволат само да си ги платат сметките и да обезбедат нешто храна. |
|||
Kastro
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Otidovme off topic , ama aj ke se nadovrzam ...znaci rekov najjak adut ne rekov edinstven.... I da , treba da sme poniski so platite no kolku ? I imam cuvstvo deka zboruvame edno te isto no sekoj si go pretocuva svojot stav vo svoj stil na izrazuvanje .... ....NO kako I da se privleceni za da investiraat vo nasava drzavicka istite ke si baraat kadar koj e sposoben I ima iskustvo ...
|
|||
|
|||
д4б3
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
оти треба без врски кога можеш со врски
|
|||
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Кај мене тоа е могуча мисија . До сега никогаш не сум барал врски , а и мора да признам дека ретко менувам работното место .
Изменето од емил - 07.Ноември.2013 во 23:21 |
|||
Zdravko81
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
kolkav e toj mal biznis? Секој што има барем малку појма од бизнис, знае како се групирани претпријатијата. Микро претпријатие до 10 вработени, мало од 10 до 49, средно од 50 до 199 итн. Всушност, кој не го знае ова не ни треба да се зафати да коментира на било какви теми поврзани со бизнис затоа што ова е нешто основно. Микро и малите претпријатија ретко можат да си дозволат вработување на нестручен кадар, освен нели ако не станува збор за кафич па потребни се шанкерки, хигиеничарки и слично, за кои и онака не се потребни посебни квалификации. Но кога станува збор за избор на менаџери, никој нема да си дозволи неквалификуван кадар затоа што е осуден на пропаст благодарение на нашите "поволни" климатски услови за одржување на еден бизнис. Затоа ретко ќе најдеш неспособен проект менаџер, маркетинг менаџер, неспособен графички дизајнер или неспособен преведувач а да е вработен и да зема добра плата во приватна фирма во која што газдата има желба и потреба рентабилно да работи. Шалтерски работник, хигиеничар/ка, шанкерка, благајник, агент за осигурување и слично се работни позиции во кои нема голема филозофија и работата е по некоја шема. Затоа и велам дека треба да се разграничат работните позиции, па така ќе дојдеме и до суштината и начинот на вработување на истите. [/QUOTE]
Pak ne se slozuvam so tebe, i toa ke ti go dokazam na prakticen nacin. 1. Vo eden grad vo R. MAkedonija poznavam najmalku pet menagjeri i direktori koi se na mesta na jaki a mozam da recam i internacionalni firmi koi pojma nemaat od menagjiranje i rabota. samo sedat na tie fotelji i se pravat gazdi. Nema da imenuvam koi se zaradi zakonot za lichni podatoci. I samo ke ti kazam za edniot od niv mnogu smeshen primer. Prvo sincheto ushte pred desetina godini beshe menagjer vo edna firma ( mega firma mozam da recam) i ja utna pratkata za Edna sosedna drzava sto na sto pr. ako trebalo grav da se prati ispratil cigli... i go trgnaa od tamu i sega tatkomu go stavi na drugo menagjersko mesto vo isto taka vo jaka firma... Znaci sushtinata na vrabotuvanjeto kaj nas e " koj kako ke se snajde i so sreka - i sekoj si go vrvi patot svoj" a pak kako shto rekov onamu kade shto treba rmbachi se peglaat, se intervjuiraat, se klasificiraat, se izzivuva nekoj so niv, ali toa e pomalku ili poveke surova realnost...
|
|||
|
|||
evangeline
Модератор Регистриран: 22.Август.2011 Локација: Naxos Статус: Офлајн Поени: 6758 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Па добро, не мора воопшто да се сложуваш со мене затоа што секој има право на свое мислење без разлика дали е правилно или погрешно. Ајде прво кажи ми каква е таа мега фирма, што подразбираш под мега фирма? Во економијата никаде ја немам сретнато оваа категоризација. Друго, примерот ти е лош према тоа што мислам дека знам за каква МЕГА фирма зборуваш. Види, тоа што го зборевме погоре со Кастро е само наше мислење. Ќе ти дадам пример за тоа што јас го пишав. Познавав едно менаџерче од Лукоил (кое патем не работи веќе) и нема да навлегувам во детали, но работата ја утна во многу наврати. НО, под него имаше тим од 10-15 души кои го извадија од калта. Секако кога дознаа повисоките менаџери си ги собра парталите и уште одма беше отпуштен. Лукоил важи за голема фирма, тие имаат милионски обрт на средства. Една грешка не ги чини пропаст. Друг пример во една од нашиве банки, менаџер од средно ниво изврши притисок врз една вработена да одобрат кредит на фирма која што немаше доволно недвижнини за хипотекарен кредит со толкава висина (колку што бараа). Фирмата пропадна, ама банката не. Лошото беше што на сите вработени им скратија неколку проценти од платите во следните месеци за да ја покријат загубата. А колегата нивни летна од работа. Јас утнав порачка на 2000 парфеми од странство поради тоа што во шифрата наместо 8 напишав 5, порачка правев кај 3-4 по полноќ и тоа се случи. Среќа што не беше толку лош мојот погрешен избор. Грешки се случуваат во работењето затоа што сме луѓе а не компјутери и ден за ден учиме да живееме со истите и доколку не сме ја оштетиле фирмата на крај ете ти и мајтап на своја сметка. Друг пример ти е менаџерскиот тим што беше (е) на чело на Охис. Иако не е во тек со светските трендови за машини и алати, сеуште може да работи далеку порентабилно од моменталнава состојба во која ја доведоа фирмата. Има голем потенцијал, но штета што има неспособни кадри па згора на се и крадци. Јорго Ќука е само еден лош и црн пример за тоа. Човекот го познавав лично и посамобендисано и самоуверено човече од него немав видено. Тој имаше менаџери за да го кркаат стапот, а тој беше секогаш доброто црвче што полека ја јадеше фирмата. А богами и твојов пример не држи вода. Таткото го местел синот а тој сиротиот не можел да задржи место, мора да било прилично глупаво човече па да не го сакаат во ниедна фирма. Сакам да кажам, дека тој не е менаџер каков што секој газда би посакал, попрво би рекла дека е менаџер каков што никој не би посакал, па од тука произлегува и вработувањето со помош на татичко во големи фирми, каде и да уплескаш ќе преживееш пред се поради срамот што си го нанел на фирмата, а после тоа и поради тоа што тие се фирми со голем обрт на средства годишно и со големи добивки па нема многу да го почувствуваат тоа. Секако газдата останува незадоволен во овој случај, освен ако "газдата" не е директор на некое јавно претпријатие или нешто државно останато во нашава мала земјичка. Добриот менаџер ќе си замине од фирма само кога ќе добие подобра понуда од сегашната, под услов да нема потпишано дека ја прифаќа забраната за менување компании во следните 5-10-15 години или договорот за неработење во фирма од слична дејност одреден број на години после давањето отказ во својата фирма. А луѓе кои одат во крајности од една во сосема друга индустрија да менаџираат се многу ретки, пред се поради навиката. |
|||
Zdravko81
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Секој си има свој пат во животот без разлика дали се изборил сам или со нечија помош.
Зборот ми е дека ќе имаме добра бизнис клима само со добра конкуренција. И тогаш ќе се сведе на минимум вработувања од тате и маме, чичо и вујче... а ќе се даде акцент на квалитетот. кога бројот на таквите фирми ќе се зголеми е тогаш дури ќе го имаме посакуваниот аутпут на пазарот поткрепен со квалитет. Можеби е процес кој трае, но важно е што е почнат. е сега ќе треба време, ама сепак е почнат...
|
|||
|
|||
Внеси реплика | страница <1 1314151617 21> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |