IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Политика и вести
  Активни теми Активни теми RSS - Преговори за името
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Преговори за името

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 168169170171172 184>
Автор
Порака
 Оцена: Оцена на тема: 1 Гласови, Просечно 5,00  Тема Пребарувај Тема Пребарувај  Опции за темата Опции за темата
Gorazd777 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 22.Октомври.2008
Локација: Евразија
Статус: Офлајн
Поени: 1584
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Gorazd777 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Јуни.2013 во 20:00

Во недостиг на сопствена мисла или што ќе рече РЕЧ,се позајмуваат и работи од другаго.

< style="height: 80px; width: 444px; border-top-color: rgba7, 0, 0, 0; border-left-color: rgba7, 0, 0, 0; border-right-color: rgba7, 0, 0, 0; border-bottom-color: rgba7, 0, 0, 0; border-top-width: 1px; border-left-width: 1px; border-right-width: 1px; border-bottom-width: 1px; border-top-style: solid; border-left-style: solid; border-right-style: solid; border-bottom-style: solid; padding-top: 2px; padding-right: 2px; padding-bottom: 2px; padding-left: 2px;">

Но сетне,тоа би било ако се цитира некој познат,автор со  тежок стил и значаен за Битисувањето,некој кој салам си ја познава сопствената Историја, но Чинам овој потпичаниот од Нова Македонија, јали е електричар-екологист,јали е Селанец,со Мотика или нешто трето,многу убаво кога во сопствен стил ја споредува Македонија со Оџакот на Тетекс.

И можеби тоа не е се толку грешно,но во опстојноста на проблемот,пак би му препорачал нему,а и на други ,ПРОНАЈДЕТЕ си ја ЛОЗАТА,па со АРГУМЕНТИ видете ги работите,не со Лаење ,демек простиот народ,бил мнозина,и тој знаел,е што знаел де дека до некни сите СЕ КРСТЕА ВО комунизмот И ОД ТОА БОРАНИЈАТА СЕЛСКА МАФТОСУВАА ПО ЦЕЛА југославија И НА Велико ГИ КОРИСТЕА југо-црвените ПАСОШИ,СО ГОРДОСТ ИСКАЖУВАЈ ЌИ СЕ ЗА југословени,НА ЧЕЛО СО нашиот лидер и неговото потесно,НО И ПОШИРОКО СЕМЕЈСТВБО,НО

Одеднаш сите станавте мАКЕДОНЦИ И СЕГА СЕ ЈАДИТЕ МЕЃУ СЕБЕ за да докажете кој е поголем заштитник,а само пред 20 години кога формирафме и Македонска држава во вистинска смисла со ВМРО-идеологија,ве немаше никаде под Јорган се криевте,море уште колку за ВАс и вашата ПРАВДИНА има да се кажува...

< value="af">Afrikaans< value="sq">Albanian< value="ar">Arabic< value="hy">Armenian< value="az">Azerbaijani< value="eu">Basque< value="be">Belarusian< value="bg">Bulgarian< value="ca">Catalan< value="zh-CN">Chinese (Simplified)< value="zh-TW">Chinese (Traditional)< value="hr">Croatian< value="cs">Czech< value="da">Danish< value="auto" ed="ed">Detect language< value="nl">Dutch< value="en">English< value="et">Estonian< value="tl">Filipino< value="fi">Finnish< value="fr">French< value="gl">Galician< value="ka">Georgian< value="de">German< value="el">Greek< value="ht">Haitian Creole< value="iw">Hebrew< value="hi">Hindi< value="hu">Hungarian< value="is">Icelandic< value="id">Indonesian< value="ga">Irish< value="it">Italian< value="ja">Japanese< value="ko">Korean< value="la">Latin< value="lv">Latvian< value="lt">Lithuanian< value="mk">Macedonian< value="ms">Malay< value="mt">Maltese< value="no">Norwegian< value="fa">Persian< value="pl">Polish< value="pt">Portuguese< value="ro">Romanian< value="ru">Russian< value="sr">Serbian< value="sk">Slovak< value="sl">Slovenian< value="es">Spanish< value="sw">Swahili< value="sv">Swedish< value="th">Thai< value="tr">Turkish< value="uk">Ukrainian< value="ur">Urdu< value="vi">Vietnamese< value="cy">Welsh< value="yi">Yiddish< value="af">Afrikaans< value="sq">Albanian< value="ar">Arabic< value="hy">Armenian< value="az">Azerbaijani< value="eu">Basque< value="be">Belarusian< value="bg">Bulgarian< value="ca">Catalan< value="zh-CN">Chinese (Simplified)< value="zh-TW">Chinese (Traditional)< value="hr">Croatian< value="cs">Czech< value="da">Danish< value="nl">Dutch< value="en" ed="ed">English< value="et">Estonian< value="tl">Filipino< value="fi">Finnish< value="fr">French< value="gl">Galician< value="ka">Georgian< value="de">German< value="el">Greek< value="ht">Haitian Creole< value="iw">Hebrew< value="hi">Hindi< value="hu">Hungarian< value="is">Icelandic< value="id">Indonesian< value="ga">Irish< value="it">Italian< value="ja">Japanese< value="ko">Korean< value="la">Latin< value="lv">Latvian< value="lt">Lithuanian< value="mk">Macedonian< value="ms">Malay< value="mt">Maltese< value="no">Norwegian< value="fa">Persian< value="pl">Polish< value="pt">Portuguese< value="ro">Romanian< value="ru">Russian< value="sr">Serbian< value="sk">Slovak< value="sl">Slovenian< value="es">Spanish< value="sw">Swahili< value="sv">Swedish< value="th">Thai< value="tr">Turkish< value="uk">Ukrainian< value="ur">Urdu< value="vi">Vietnamese< value="cy">Welsh< value="yi">Yiddish
English (auto-detected) » English

ВОЈНАТА Е МИР
СЛОБОДАТА Е РОПСТВО
НЕЗНАЕЊЕТО Е СИЛА
ОД ЗЕЛКА ТОРТА И ОД СЕЉАК ГРАЃАНИН НЕ БИДУВА
Кон врв
Zlatnik Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 23.Август.2005
Локација: Macedonia
Поени: 2605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zlatnik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Јуни.2013 во 08:36
Originally posted by Gorazd777 Gorazd777 напиша:

... а само пред 20 години кога формирафме и Македонска држава ... море уште колку за ВАс и вашата ПРАВДИНА има да се кажува...
< value="af">Afrikaans< value="sq">Albanian< value="ar">Arabic< value="hy">Armenian< value="az">Azerbaijani< value="eu">Basque< value="be">Belarusian< value="bg">Bulgarian< value="ca">Catalan< value="zh-CN">Chinese (Simplified)< value="zh-TW">Chinese (Traditional)< value="hr">Croatian< value="cs">Czech< value="da">Danish< value="auto" ed="ed">Detect language< value="nl">Dutch< value="en">English< value="et">Estonian< value="tl">Filipino< value="fi">Finnish< value="fr">French< value="gl">Galician< value="ka">Georgian< value="de">German< value="el">Greek< value="ht">Haitian Creole< value="iw">Hebrew< value="hi">Hindi< value="hu">Hungarian< value="is">Icelandic< value="id">Indonesian< value="ga">Irish< value="it">Italian< value="ja">Japanese< value="ko">Korean< value="la">Latin< value="lv">Latvian< value="lt">Lithuanian< value="mk">Macedonian< value="ms">Malay< value="mt">Maltese< value="no">Norwegian< value="fa">Persian< value="pl">Polish< value="pt">Portuguese< value="ro">Romanian< value="ru">Russian< value="sr">Serbian< value="sk">Slovak< value="sl">Slovenian< value="es">Spanish< value="sw">Swahili< value="sv">Swedish< value="th">Thai< value="tr">Turkish< value="uk">Ukrainian< value="ur">Urdu< value="vi">Vietnamese< value="cy">Welsh< value="yi">Yiddish< value="af">Afrikaans< value="sq">Albanian< value="ar">Arabic< value="hy">Armenian< value="az">Azerbaijani< value="eu">Basque< value="be">Belarusian< value="bg">Bulgarian< value="ca">Catalan< value="zh-CN">Chinese (Simplified)< value="zh-TW">Chinese (Traditional)< value="hr">Croatian< value="cs">Czech< value="da">Danish< value="nl">Dutch< value="en" ed="ed">English< value="et">Estonian< value="tl">Filipino< value="fi">Finnish< value="fr">French< value="gl">Galician< value="ka">Georgian< value="de">German< value="el">Greek< value="ht">Haitian Creole< value="iw">Hebrew< value="hi">Hindi< value="hu">Hungarian< value="is">Icelandic< value="id">Indonesian< value="ga">Irish< value="it">Italian< value="ja">Japanese< value="ko">Korean< value="la">Latin< value="lv">Latvian< value="lt">Lithuanian< value="mk">Macedonian< value="ms">Malay< value="mt">Maltese< value="no">Norwegian< value="fa">Persian< value="pl">Polish< value="pt">Portuguese< value="ro">Romanian< value="ru">Russian< value="sr">Serbian< value="sk">Slovak< value="sl">Slovenian< value="es">Spanish< value="sw">Swahili< value="sv">Swedish< value="th">Thai< value="tr">Turkish< value="uk">Ukrainian< value="ur">Urdu< value="vi">Vietnamese< value="cy">Welsh< value="yi">Yiddish

Добро, добро ... те молам немој. Нема потреба да кажуваш повеќе.
Се е јасно, штом вие ја формирафте државава!
Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!
Кон врв
pajser Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
kloshar

Регистриран: 04.Март.2011
Локација: Lao People's Dem. Rep.
Поени: 13921
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pajser Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Јуни.2013 во 13:50
,,,a za koe ime diskutirate,,,prvo toa raschistete,,,
nesluchajno ne veruvam vo sluchajnosti<>sekoja sluchajnost e kontrolirana
Кон врв
brza Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Февруари.2006
Локација: vidiFOTOupotpis
Поени: 34534
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Јуни.2013 во 15:04
Originally posted by Zlatnik Zlatnik напиша:

АБЕ почнуваат да не’ третираат како да сме дебили, како имбецили, дегенерици ... или кратко речено - американци!
Како божем ние мастило пиеме (а не ракија) па не знаеме што е абортус (со сите негови негативни и позитивни страни), па сега ќе ни’ објаснуваат.
Сакавме запад ... еве ни’ го. 
Сега следно на ред ќе биде да монтираат светлечки табли и да не’ истренираат да стануваме и да аплаудираме на некоја претстава кога ќе се запали светлото на кое пишува „Стани“ и „Аплауз“, па сите во ист момент да стануваме и да аплаудираме.
Како американците де!
..zlaten , a be ''star'' zlatnikнамигнување....a , nakajkade najmnogu,...ma  ne najmnogu  tuku edinstveno ti trchaat lugjeto od site  meridijani na planetava ,..za podobar zivot?збунетост
...t.e...nakaj kade...site patishta vodat?збунетост...(osven nakaj Rim, jasnoнамигнување )

..pa duri i ovie  od tvoive gori list,...zarem se tolku glupavi ,...pa shto im idat na onie koishto se i poglupavi od niv,..barem spored toa shto moze da go zakluchi chovek od tvoeto  pishuvanje tuka?

...zarem be, zlaten,...pametnite im odat na glupavite za  ''korka leb'',...(ama , i toa kakov leb?!),...pa duri i ovie tvoive?изненадување

...veruvam deka i  pokraj  tebe ima nekoj shto otishol megju ''glupavite narodi'',..za da zaraboti za  chovecki zivot,...a koj shto ne mozele da  go ziveat vo svojata ''slobodoumna'' i ''naj''demokratska  sredina....megju ''pameten'' narod.

...narod koj shto spagja vo onie ''pametnite'' narodi ,...koishto so deceni  gi trpat svoite od..''bogom dani'' neprikosnoveni  vodachi...koishto ziveat kako kralevi ,..a na smetka na ''epten pametniot '' narod....das ne nabrojuvam,...sigurno gi znaesh...pameten si ti , be...i toa ushte od mnogu odamna! )

..eve ti i eden primer za demokratijata  tamu:

..kazi mi,...shto bi napravil ti,...ako nekoj zabar ti izvadil pogreshen zab doma kaj tebe vo ovoj neprikosnoveno najpametniot  narod,
..a shto bi napravil nekoj od onie glupavite ...tamu nekade,

...za koishto , kako shto gledam ,...mislenjeto tvoe e epten nisko ...barem vo odnos na tvoeto znaernje,..koeshto veruvam deka e natprosechno ,
...barem od lugjeto na ovie prostori.намигнување

..i ..

Originally posted by Gorazd777 Gorazd777 напиша:

... а само пред 20 години кога формирафме и Македонска држава ... море уште колку за ВАс и вашата ПРАВДИНА има да се кажува...
Добро, добро ... те молам немој. Нема потреба да кажуваш повеќе. 
Се е јасно, штом вие ја формирафте државава!
....
.p.s...zarem ne ti teknalo deka nekoj namerno prqvi pravopisni greshki,...za da go istakne na specifichen nachin toa shto saka da go kaze?

...se chudam samo,...ti kako od popametnite tuka,намигнување...kako ne si go primetil , seushte...toa.

Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
Кон врв
Gorazd777 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 22.Октомври.2008
Локација: Евразија
Поени: 1584
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Gorazd777 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Јуни.2013 во 15:20

Ха,ха,ха, Златниче за смешка е ова,

Респект кон возраста,се надевам имаш по СЕРИОЗНИ забелешки,а и си велам има дискусија на одредено ниво,затоа и не замерувам,пошто можиш и на  - потПИЧаниот да најдеш забелешка,но

Добро ,па од друга страна те разбирам сигурно си помислил и за Правописот,односно Азбуката,Писмото,пошто со промената на името се зафаќаат и овие работи,

Така,така има место за дискусија,но Јас мислам дека обрнав внимание на оние кои ги поставуваат правилата,а за моето е само во Итаница.

И,на крај за создавањето,мислев на тие кои ПОСТРАДАА за Македонија и нивните семејства,КОИ и тогаш не се плашеа да излезат,ПОГЛЕДНИ го КОНГРЕСОТ на ВМРО,првиот во ПРИЛЕП(го даваат на МРТВ за пропаганда),кој се беше,ТОГАШ ПАТОРЕСТИОТ лидер,Гујо ,беше СТУДЕНТ во Прилеп,прашај го КАЈ БЕШЕ ТОЈ и тие од НЕГОВИОТ СОЈ.

П.С.Верувам следиш, Вчера на МРТВ беа ГОСТИ М.П.О. говорникот говореше на АНГЛИСКА РЕЧ,се надевам си го видел си го РАЗБРАЛ,а богами и ги знаеш кои се МПО,според ВОЗРАСТА,ништо ЛИЧНО

А ,за возраста кон тебе пак ќе речам,ПОЧИТ,можеби има разумен разговор,но тоа е друга прикаска.  Поздрав

< style="height: 80px; width: 444px; border-top-color: rgba7, 0, 0, 0; border-left-color: rgba7, 0, 0, 0; border-right-color: rgba7, 0, 0, 0; border-bottom-color: rgba7, 0, 0, 0; border-top-width: 1px; border-left-width: 1px; border-right-width: 1px; border-bottom-width: 1px; border-top-style: solid; border-left-style: solid; border-right-style: solid; border-bottom-style: solid; padding-top: 2px; padding-right: 2px; padding-bottom: 2px; padding-left: 2px;">< value="af">Afrikaans< value="sq">Albanian< value="ar">Arabic< value="hy">Armenian< value="az">Azerbaijani< value="eu">Basque< value="be">Belarusian< value="bg">Bulgarian< value="ca">Catalan< value="zh-CN">Chinese (Simplified)< value="zh-TW">Chinese (Traditional)< value="hr">Croatian< value="cs">Czech< value="da">Danish< value="auto" ed="ed">Detect language< value="nl">Dutch< value="en">English< value="et">Estonian< value="tl">Filipino< value="fi">Finnish< value="fr">French< value="gl">Galician< value="ka">Georgian< value="de">German< value="el">Greek< value="ht">Haitian Creole< value="iw">Hebrew< value="hi">Hindi< value="hu">Hungarian< value="is">Icelandic< value="id">Indonesian< value="ga">Irish< value="it">Italian< value="ja">Japanese< value="ko">Korean< value="la">Latin< value="lv">Latvian< value="lt">Lithuanian< value="mk">Macedonian< value="ms">Malay< value="mt">Maltese< value="no">Norwegian< value="fa">Persian< value="pl">Polish< value="pt">Portuguese< value="ro">Romanian< value="ru">Russian< value="sr">Serbian< value="sk">Slovak< value="sl">Slovenian< value="es">Spanish< value="sw">Swahili< value="sv">Swedish< value="th">Thai< value="tr">Turkish< value="uk">Ukrainian< value="ur">Urdu< value="vi">Vietnamese< value="cy">Welsh< value="yi">Yiddish< value="af">Afrikaans< value="sq">Albanian< value="ar">Arabic< value="hy">Armenian< value="az">Azerbaijani< value="eu">Basque< value="be">Belarusian< value="bg">Bulgarian< value="ca">Catalan< value="zh-CN">Chinese (Simplified)< value="zh-TW">Chinese (Traditional)< value="hr">Croatian< value="cs">Czech< value="da">Danish< value="nl">Dutch< value="en" ed="ed">English< value="et">Estonian< value="tl">Filipino< value="fi">Finnish< value="fr">French< value="gl">Galician< value="ka">Georgian< value="de">German< value="el">Greek< value="ht">Haitian Creole< value="iw">Hebrew< value="hi">Hindi< value="hu">Hungarian< value="is">Icelandic< value="id">Indonesian< value="ga">Irish< value="it">Italian< value="ja">Japanese< value="ko">Korean< value="la">Latin< value="lv">Latvian< value="lt">Lithuanian< value="mk">Macedonian< value="ms">Malay< value="mt">Maltese< value="no">Norwegian< value="fa">Persian< value="pl">Polish< value="pt">Portuguese< value="ro">Romanian< value="ru">Russian< value="sr">Serbian< value="sk">Slovak< value="sl">Slovenian< value="es">Spanish< value="sw">Swahili< value="sv">Swedish< value="th">Thai< value="tr">Turkish< value="uk">Ukrainian< value="ur">Urdu< value="vi">Vietnamese< value="cy">Welsh< value="yi">Yiddish

Изменето од Gorazd777 - 11.Јуни.2013 во 15:22
ВОЈНАТА Е МИР
СЛОБОДАТА Е РОПСТВО
НЕЗНАЕЊЕТО Е СИЛА
ОД ЗЕЛКА ТОРТА И ОД СЕЉАК ГРАЃАНИН НЕ БИДУВА
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zlatnik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Јуни.2013 во 18:02
Ах бре Брза. Некогаш знаеш да ме изнервираш, некогаш да ме насмееш*. А, еве, со овој пост ме ставаш во мисла. мечтаење
Навистина или јас врска немам кај сум и „кој сум јас“голема насмевка или ти се покажа и се потврди дека ептен многу знаеш за се. Многу повеќе знаеш за мене отколку што јас самиот си знам за себе!
Originally posted by brza brza напиша:

...pa duri i ovie  od tvoive gori list ... pametnite im odat na glupavite za  ''korka leb'',...(ama , i toa kakov leb?!),...pa duri i ovie tvoive?изненадување... barem spored toa shto moze da go zakluchi chovek od tvoeto  pishuvanje tuka

Барем според тоа што секој може да прочита и да заклучи од моето пишување, ме чуди зошто ти (врз основа на прочитаното), секогаш донесуваш погрешни заклучоци?
Верувам дека секој од членовите на форумов (посебно постарите) кои ги читале моите постови во форумот Веронаука, без многу мака можеле да ги разберат кои се моите гледишта, моите ставови по однос на религијата. Но, не само постарите членови, туку и било кој друг читател кој ќе прочита макар и само еден пост, веднаш ќе сфати дека сум атеист. Ама ете ти, незнам од кои причини (можеби си се збунил) иако постојано ги следиш моите пишувања, во еден од неодамнешните постови ме нарече верник, а ете јас не сум го знаел тоа.
Еве сега, ме вбројуваш во некаква група луѓе кои се мои!
Затоа те молам кажи ми, за да не живеам во заблуда, на која група припаѓам?молитва
Ако судиш според мојот став во однос на непромена на името, верувам дека помислуваш „вмро-овците“ се мои, па затоа така морам да пишувам. Но, ако судиш според мојот став кон верата, која е својствена за нив (барем за поголемиот број од нив, вклучувајќи им го претседателот), тогаш некако како да не се тие „моите“! Дали сега другите „-овци“ се моите?
Ај мајката! И сега што правиме?! Кои се моите?!тага

*- Како инаку ќе биде интересно на форумов ако ги нема овие контрирања, овие нервози, смеи, случајни или наерни забуни, заблуди ... ?намигнување
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Јуни.2013 во 23:53
  aii , a be zlaten, ako znam za shto  zborish ..изненадување.ubij me!...samo mislam deka i ti nemash pojma shto kazuvash sega.

...ama , mislam deka ti neshto ne si sfatil bash shto  sum ti kazuval pogore,...t.e...si me zamenil so nekoj drug kojshto mi te strpal u ...vernici.намигнување

..kojznae zoshto e taka?збунетост

... ali poradi tochkive ... ali ,mozebi konechno,...ti ''padnala''nekoja 35 godishna moma.намигнување...pa ti go ispila pametot  ...nakratko.голема насмевка

..za toa ne mozam da ti pomognam, ama ,ako e poradi  tochkite, mozam da ti pomognam za polesno da razberesh.

- znachi Zlaten, vaka:

Pogore  ti odgovarav na ona tvoeno (postojano)  ''komplimentiranje'' na zapadnite narodi, pokonkretno na nivniot um i intelekt, vo odnos na   , na primer,  tvojov krajno ''bistar'' narod . I koga  vikav  tvoi ,mislev na toa- opshto, a ne ti kako shto (krivo) si sfatil .  (mozebi poradi 35-kata i ne si mozel drukchie).голема насмевка

- Znachi zlaten , zborot mi beshe, nakratko, za ova:

-Zoshto pametnite narodi( kako tvojov) im odat  na onie glupavite doma kaj niv ( po tvoe), za da ziveat chovechki, t.e da  rabotat za da ziveat?  Za razlika od toa  shto doma rabotat za da  -preziveat.

. se nadevam deka sega ti e pojasno i deka nema da mi najdesh nekoja jazichna greshka i na mene, iako priznavam ,...za toa epten te biva,
...zatoa shto imam vpechatok deka i  edno vlakno  si ''u stanje'' da go presechesh na pola-  po dolzina , mislam.намигнување
0000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000
a,..za  imeto beshe tuka?изненадување

...pa imeto...eve neshto i za imeto :
Во Њујорк одбележана 20 - годишнината од приемот на Македонија во ОН

- a eve i nekoj tamu...shto  tropnal:изненадување

Изменето од brza - 11.Јуни.2013 во 23:55
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zlatnik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Јуни.2013 во 08:41
Ante scriptum. Кога бев модератор на „Политика“ имав обичај да дозволам „излет“ со по неколку off topic пораки (со цел да се доразјаснат некои работи кои произлегле од дискусијата на темата). Се надевам дека и овој модератор ќе има слично разбирање и толеранција. За сметка на тоа, еве, ова нека биде мoj последен оф топик (засегаголема насмевка), без оглед на повратниот одговор.

- znachi Zlaten, vaka:...

Е ај да видиме како!плазење

... Pogore  ti odgovarav na ona tvoeno (postojano)  ''komplimentiranje'' na zapadnite narodi, pokonkretno na nivniot um i intelekt, vo odnos na   , na primer,  tvojov krajno ''bistar'' narod .
- Znachi zlaten , zborot mi beshe, nakratko, za ova:
-Zoshto pametnite narodi( kako tvojov) im odat  na onie glupavite doma kaj niv ( po tvoe), za da ziveat chovechki, t.e da  rabotat za da ziveat?  Za razlika od toa  shto doma rabotat za da  -preziveat. ...

1. Во кој народ ти припаѓаш? Имаш ли ти твој народ? Кој е?
По сеизгледа не си сфатил (добро, можеби и не си прочитал) тоа што го пишав пред неколку дена во однос на нашата (моја и твоја) припадност на народов.
А таму реков дека ти, поради револтот и несогласувањето со начинот на работење (= крадење) кој го имаш кон власта и поради неможноста самиот ти да промениш нешто во таа насока, своите фрустрации, својот гнев го истураш врз народов. Значи во твоите очи овој народ е глуп, прост, незнае што сака, незнае што е убаво ... Притоа
, секако се изземаш себе си, бидејќи нели, ти не си како нив! Ти си многу попаметен! Ти знаеш што и како треба да се прави.
Е, гледано од твоја перспектива, во тој (глуп, прост, несаалам ...) народ спаѓам и јас, така?
Ајде сега да ги замениме страните.
И јас го делам ставот дека овој народ е, како што велиш ти: прост, глуп ... Нормално, сега јас (како многу попаметен) се изземам од тој и таков народ, бидејќи не сум таков. Гледано од моја перспектива сите други (значи вклучувајќи те и тебе) за мене се ... знаеш веќе што!
Но, ајде да ја разгледаме и третата опција.
Како ние (јас и ти) изгледаме во очите на некој трет?
Нормално, и тој како и ние, мисли дека е најпаметен (их бре, што народ ќе бевмеголема насмевка)! Па гледано од негова перспектива, а незнаејќи за нашата памет, за нас ќе помисли или ќе рече дека сме ... да не почнувам да редам!
Се надевам дека сега ќе прочиташ и ќе сфати што сакам да ти кажам!

2. Зошто нашите одат таму?
Којзнае колку пати досега сме гледале анкети на американци во кои доаѓа до израз  нивната наобразуваност, познавања од разни области ... и, да не редам понатаму, за да не бидам погрешно сфатенсреќа.

Отсекогаш сум се прашувал на кого му е поубаво? Дали на тие кои ама буквално абер немаат за светот околу нив (а не пак за пошироко) но имаат пари и живеат безгрижен живот или на тие кои имаат сестрани познавања, но поради сплет на субјективни и објективни околности, немаат пари и живеат мизерен живот?

Нашиот народ измислил убава поговорка: „Прост народ–силна држава“.

Иако звучи парадоксално, во горенаведениов пример за американците, тоа ептен доаѓа до израз. Токму поради тој факт тие се најразвиена земја во светот.

Зошто го велам ова?

Едноставно, за разлика од огромната маса „обични“ американски смртници, постои и една многу, ама навистина ептен многу паметна и образувана група луѓе кои се на власт и управуваат со државата (а богами и со светот). И тие паметни, образувани но и бескорпулозни и немилосрдни луѓе во намерата да стекнат енормни богатства и моќ, се стремат да ги задоволат основните животни потреби на „остатокот“, овозможувајќи им доволно пари за убав и лагоден живот, се со цел да „седат“ мирно,  да не се занимаваат со други работи, да не се интересираат што се случува околу нив.

А тој, народот, со сите негови претходно наведени карактеристики, без притоа подлабоко да размисли, ја прифаќа соодветната индоктринација и ќе се нафрли на секого кој во очи ќе им го каже ова, притоа сметајќи дека со тоа ќе се одбранат себеси (сопственото, индивидуалното его).
А не се свесни кого навистина бранат!
Како што се шири влијанието од материјално развиениот запад (Америка) на овие простори, се почесто се јавуваат луѓе кои во своето незнаење не ја согледуваат гл ... смешноста на своите изјави.

Значи да резимирам.
Системот кој го развиваат паметните владеачки структури на запад (Америка) е тоа по што некои од нас чезнеат. Не е до народот. Да се паметни нашиве властодршци колку што се алчни, и кај нас ќе нема сиромашни, а тие пак (вечно) ќе си бидат на власт.
Само, незнам, веројатно тогаш и нам ќе ни’ треба семафор на кој ќе пишува „Аплауз“.
За сите да знаеме кога треба да се аплаудира.
Кон врв
LiDivio Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор

Регистриран: 19.Мај.2010
Поени: 7265
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај LiDivio Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Јуни.2013 во 08:51
Мене ме интересира зошто Златник негациите со глагол ги пишува споено: неможам, несакам... кога правилно е не можам, не сакам итн...

пс: Ова е добронамерно , инаку во се` друго се сложувам со Златник , да не правам копи пејст.

Изменето од LiDivio - 12.Јуни.2013 во 08:52
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zlatnik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Јуни.2013 во 10:30
Originally posted by LiDivio LiDivio напиша:

Мене ме интересира зошто Златник негациите со глагол ги пишува споено: неможам, несакам... кога правилно е не можам, не сакам итн...

Не знам!среќа
Не сакајќи!намигнување
Нормално е човек да згреши. Колку лингвисти грешат, а не пак јас - обичен земјоделец!
Само, разликата меѓу мене и некои други е во тоа што јас признавам кога ќе згрешам.
1. Тоа докажува дека не сум безгрешен! (како некои)
2. Добро е што некој приметува! Тоа значи дека и тој знае.
3. Каму сите (или барем повеќето) како мене да го почитуваат и применуваат македонскиот јазик и неговото писмо - кирилицата! Впрочем тоа е едно од идентитетските обележја на еден народ. Нешто за кое овие години ни’ ја тријат главата!
Во секој случај, благодарам за сугестијата. Во иднина секако дека ќе внимавам на тоа.да
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Јуни.2013 во 11:56
...shto da ti kazam be Zlaten , osven shto  si se se iznatreskal  specifichni gluposti ovojpat.изненадување
..kako na primer:
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
''Отсекогаш сум се прашувал на кого му е поубаво? Дали на тие кои ама буквално абер немаат за светот околу нив (а не пак за пошироко) но имаат пари и живеат безгрижен живот или на тие кои имаат сестрани познавања, но поради сплет на субјективни и објективни околности, немаат пари и живеат мизерен живот? ''
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
-i shto si odgovori, bash me interesira ?намигнување
-a i za ubavata  ti pogovorka,''prost narod silna drzava'',.. koja shto ti pogreshno ja interpretirash, ...a koja shto  makedonskiot narod kako  za sebe da si ja skroil ...i  svojata   drzava,...koja shto e navistina silna , ama samo sprema nego,...drzava koja shto  nadvor od nejzinite granici bash nikoj ne ja ebe,...ustvari bi rekol...ja dupi koj shto saka , kade saka ..koga saka...
- a i amerikancite vikash ...glupi bile ( vo globala samo ,de!)!
...e pa  vidi...
..a znaesh li zoshto e toa taka,..mislam  vpechatokot e takov?...zatoa shto amerikancite se uvek na tapet vo svetot, vo posledno vreme samo  ona shto e negativno im se  zabelezuva,
... a be, pa tie vekje  ne mozar na raat  ni da se isprdat , a nekoj vo svetot da ne  zeme da im go analizira isprdenoto.

...ete zatoa ,i zvuchi tolku   glupo ,..koga nekoj ke prasha nekoj amerkanec koj  im e glavniot grad  ili koj im e pretsedatel ,.kade se naogjaat na  globusot  i sl....a ovoj pojma nema,...ili dava nekoj ...za ''pametnite'' narodi kako makedonskiot,...smeshni odgovori. !

..a kade be toa?збунетост...pa, vo zemja od 300 i kusur milioni ziteli ,..zemja so desetina  milioni m2 povrsjina...zemja  so 50 oddelni drzavi...i ne e  nishto chudno nekoj da ne znae da odgovori  na trivijalni ( za makedoncite) prashanja.

...p.s...idi u shutka i prashaj gi neshto slichno  ciganite tamu,...pa , ke se iznenadish od  nivnoto znaenje!

...  znachi , Zlaten  ova  potpisot ti e navistina pogoden...samo  izgleda najmnogu  odgovara  za tebe i tvoite  (apsolutni)   razmisluvanja.

...?!збунетост
...ma neee,...makedoncite znaat samo spontano da se smeat.намигнување..kako shto i samo '' spontano'' umeat da se sobiraat!

...na nechij znak , dodushe! 
-----------------------------------------------------------------------------------

..a za imeto vekje stopati sum kazal...da ne (se) poftoruvam .голема насмевка
Кон врв
Alekxandar Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Јули.2012
Поени: 1029
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Alekxandar Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Јуни.2013 во 13:05
Секој различно ги перцепира работите и различно реагира.
Претставата за државата кај секој поединец е различна бидејки зависи од искуството и менталната слика која ја создава.
Поголем дел од народот во Македонија нема излезено од државата за да ги почуствува добрите и лошите страни на западот или истокот па носи заклучоци од говорот на лидерите а посебно од медиумите кои се средства за наведување но не и за објективно информирање на масите.
Ние додека се развиваме сестрано и знаеме се од сите области лугето се специјализираат во одредена област на делување и постигнуваат резултати.
Дизајнер од Шведска или Германија целосно е посветен на полето кое го избрал за своја професија и перманентно работи и учи на усовршувањето и создавање на нови техники.
Истото важи и во политичката супрематија па затоа ние повеке од 20 години тапкаме во место и губиме на секое поле.
Кон врв
LiDivio Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор

Регистриран: 19.Мај.2010
Поени: 7265
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај LiDivio Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Јуни.2013 во 13:32

3. Каму сите (или барем повеќето) како мене да го почитуваат и применуваат македонскиот јазик и неговото писмо - кирилицата! Впрочем тоа е едно од идентитетските обележја на еден народ. Нешто за кое овие години ни’ ја тријат главата!

Оваа власт ни` го направи каша-попара идентитетот. Демек сме биле антички Македонци, а којзнае како зборувале и пишувале тие Македонци (според мене поблиску биле со јазикот до античките Грци). Од друга страна нели сме за Цар Самуил, а тој се борел против византискиот цар Василиј Втори од македонската династија. Нешто тука не ми штима. Трето, сите паѓаат во несвест кога ќе се спомне славомакедонски јазик, а се залагаат за пишување на кирилица и славење на сесловенските просветители Св. Кирил и Методиј.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zlatnik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Јуни.2013 во 10:32
Еееххх ... Брза, Брза!
Што убаво ќе беше со оваков жар да ги бранеше македонците, како што ги браниш американциве!мечтаење
Толку многу ги сакаш, толку се идентификуваш со нив ... тоа е чудо едно. Абе не даваш прав да падне на нив! Ама џабе ти е што ти си ги сакаш, кога тие ...
А и споредбава со Шутка ти е добра!да

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 168169170171172 184>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,482 секунди.