IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Најубавите стихови во Библијата
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Најубавите стихови во Библијата

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 6970717273 98>
Автор
Порака
Blagoj_s Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 28.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 3057
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (1) Благодарам(1)   Цитирај Blagoj_s Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Мај.2013 во 11:02
Па сепак, ја говориме мудроста меѓу совршените; но не мудроста на овој свет ни на владетелите на овој свет, кои пропаѓаат, туку ја навестуваме Божјата премудрост, во тајна, сокриена, која Бог, пред сите векови ја предопределил за наша слава.

1 Коринтјани 2:6

Еремија 32

27 „Ете, Јас Сум Господ, Бог на секое тело! Мене ништо не Ми е невозможно!”
www.myspace.com/sblagoj
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (1) Благодарам(1)   Цитирај Blagoj_s Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Мај.2013 во 10:56
АПОСТОЛ ПАВЛЕ ДОБИВА ПОВИК ОД МАКЕДОНИЈА

Дела Апостолски 16

6 Тие поминаа низ Фригиската и Галатската земја, зашто Светиот Дух им забрани да го проповедаат словото во Азија.
7 А кога дојдоа спроти Мисија, се обидоа да отидат во Битинија, но Исусовиот Дух не им дозволи.
8 И така, поминаа низ Мисија и слегоа во Троја.
9 И на Павле му се јави во ноќта видение: еден Македонец застана пред него и го молеше, велејќи: “Дојди во Македонија и помогни ни!”
10 По тоа негово видение, веднаш побаравме да отидеме во Македонија, бидеки разбравме дека Господ не повикал таму да го проповедаме Евангелието.
www.myspace.com/sblagoj
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (1) Благодарам(1)   Цитирај Blagoj_s Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Мај.2013 во 11:26
Пословици 19

23 Стравот Господен води кон живот, и кој го има, секогаш ќе биде задоволен, и зло нема да го снајде.

Пословици 22

8 *Кој сее неправда, ќе пожнее зло, и прачката на гневот негов ќе го удри него самиот,

Пословици 19

17 Кој прави добро на сиромав, заем Му дава на Господа, и Он ќе му плати за неговата добрина.
www.myspace.com/sblagoj
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (1) Благодарам(1)   Цитирај Blagoj_s Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Мај.2013 во 13:28
ИСУС НАХРАНУВА ПЕТ ИЛЈАДИ ДУШИ

Евангелието според Лука 9

12 А кога денот почна да превалува, Дванаесетте Му пристапија и Му рекоа: „Отпушти го народот да оди во околните села и куќи, за да најде преноќиште и јадење, зашто сме тука во пусто место!”
13 Тој пак им рече: „Дајте им вие да јадат!” А тие рекоа: „Немаме повеќе од пет леба и две риби; освен ние да отидеме и да купиме храна за сиот овој народ!”
14 Зашто беа околу пет илјади мажи. И им рече на Своите ученици: „Седнете ги во купчиња по педесет!”
15 И така направија и ги седнаа сите.
16 Тој ги зеде петте лебови и двете риби, погледна кон небото; ги благослови и ги раскрши и им даваше на учениците, за да ги стават пред народот.
17 И сите јадеа и се наситија, и го кренаа тоа што остана од парчињата - дванаесет кошници.
www.myspace.com/sblagoj
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (1) Благодарам(1)   Цитирај Blagoj_s Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Мај.2013 во 11:22
ВИСТИНСКИ И ЛАЖНИ ВЕРНИЦИ

Матеја 7

21 ”Не секој, што Ми вели: ‘Господи, Господи!’ ќе влезе во царството небесно, а оној, кој ја врши волјата на Мојот Татко, Кој е во небесата.
22 Мнозина ќе Ми речат во оној ден: ‘Господи, Господи, не пророкувавме ли во Твое име; не изгонувавме ли бесови во Твое име; и не правевме ли многу чуда во Твое име?’
23 И тогаш Јас ќе им изјавам: ‘Никогаш Јас не сум ве познавал; одете си од Мене вие, кои правите беззаконие!’
24 ”И така, секој, кој ги слуша овие Мои зборови и ги исполнува, ќе го споредам Јас со благоразумен човек, кој ја изградил својата куќа на камен.
25 И заврна пороен дожд, и надојдоа реки, и дувнаа ветрови и навалија на таа куќа, но таа не се разурна, зашто беше заснована на камен.
26 И секој, кој ги слуша овие Мои зборови, а не ги исполнува, ќе биде спореден со безумен човек, кој ја изградил својата куќа на песок.
27 И заврна пороен дожд, и надојдоа реки, и дувнаа ветрови и навалија на таа куќа, и таа падна, и нејзиното паѓање беше големо.”
28 И кога Исус ги заврши овие зборови, народот се чудеше на Неговото учење;
29 зашто ги учеше како Оној, Кој има власт, а не како нивните книжници.
www.myspace.com/sblagoj
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (1) Благодарам(1)   Цитирај Blagoj_s Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Мај.2013 во 13:48
ПОСЛЕДНИОТ СУД

Матеја 25

31 ”Кога Човечкиот Син ќе дојде во Својата слава и сите ангели со Него, тогаш ќе седне на престолот на Својата слава;
32 и ќе се соберат пред Него сите народи, а Тој ќе ги оддели едни од други, како што пастирот ги одделува овците од јарците.
33 И ќе ги постави овците од својата десна страна, а јарците од левата.
34 Тогаш Царот ќе им рече на оние од десната страна: ‘Дојдете, благословени од Мојот Татко, и примете го во наследство Царството, кое ви е приготвено од создавањето на светот!
35 Зашто огладнев и Ми дадовте да јадам; ожеднев и Ме напоивте; бев странец и Ме примивте;
36 бев гол и Ме облековте; бев болен и Ме посетивте; бев во темница и дојдовте при Мене.’
37 Тогаш праведниците ќе Му одговорат и речат: ‘Господи, кога Те видовме гладен и Те нахранивме; или жеден и Те напоивме?
38 Кога Те видовме како странец и Те примивме? Или гол и Те облековме?
39 Кога те видовме болен или во темница и дојдовме при Тебе?
40 А Царот ќе им одговори: ‘Вистина ви велам, доколку му направивте на еден од овие Мои најмали браќа, Мене Ми направивте.’
41 Тогаш ќе им рече и на оние од левата страна: ‘Одете си од Мене, проклети, во вечниот оган, приготвен за ѓаволот и за неговите ангели!
42 Зашто огладнев и не ми дадовте да јадам; ожеднев и не Ми дадовте да пијам,
43 бев странец и не Ме примивте; бев гол и не Ме облековте; бев болен и во темница и не Ме посетивте.’
44 Тогаш тие ќе одговорат и речат: ‘Господи, кога Те видовме гладен, или жеден или како странец, или гол или болен или во темница, и не Те послуживме?’
45 Тогаш ќе им одговори: ‘Вистина ви велам, доколку не му направивте на еден од овие најмали, ни Мене не Ми направивте!’
46 И овие ќе отидат во вечна мака, а праведниците во вечен живот.”
www.myspace.com/sblagoj
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (1) Благодарам(1)   Цитирај Blagoj_s Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Мај.2013 во 10:21
Исаија: 40:25

„Со кого ќе Ме изедначите Мене, кој Ми е рамен?” вели Светецот.
Подигнете ги очите и гледајте: кој го создаде тоа? Оној Кој по број ја изведува нивната војска, и Кој ги вика сите по име.
Зошто велиш, Јакове, и ти, Израеле, зборуваш: „Мојот пат е скриен за Бога, мојата правда Му избегнува на мојот Бог?”
Зар не знаеш? Зар не си чул? Господ е вечен Бог, Творец на земните краишта. Тој не се заморува, не постанува, и Неговиот ум е неизмерлив.
На заморениот му ја враќа силата, го зајакнува немоќниот.
Младите се заморуваат и се истоштуваат, изнемоштените момчиња се тетерават.
Но на оние кои се надеваат во Господа, силата се обновува, им растат крилја како на орлите, трчаат и не постануваат, одат и не се уморуваат.
www.myspace.com/sblagoj
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (1) Благодарам(1)   Цитирај Blagoj_s Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Мај.2013 во 09:32
БЛАГОСЛОВУВАЈТЕ ГО ГОСПОДА

Псалм

28:6 Благословен да е Господ, зашто го послуша гласот на моите молитви!
31:21 Благословен да е Господ, зашто ми ја јави својата чудесна милост.
41:13 Благословен да е Господ, Израелевиот Бог, од века до век! Така нека биде! Амин!
66:20 Благословен да е Бог, Кој не ми ја одби молитвата, Кој не ја отстрани од мене Својата милост.
68:9 Боже, Ти испрати благословен дожд на Своето наследство, го зајакна кога беше уморно.
68:19 Благословен да е Бог од ден на ден, Бог нè носи, нашиот Спасител.
68:35 Страшен е Бог од Своето Светилиште. Израелевиот Бог му дава моќ и сила на Својот народ. Благословен да е Бог!
72:18 Благословен да е Господ, Израелевиот Бог, Кој единствен твори чудеса!
89:52 Благословен да е Господ довека! Нека биде така. Амин.
106:48 Благословен да е Господ, Израелевиот Бог, одвека довека! И сиот народ нека рече: „Амин! Алилуја!”
118:26 Благословен, кој доаѓа во Господово име, ве благословуваме од Господовиот дом.
119:12 Благословен си, о Господи, научи ме на Своите повелби.
www.myspace.com/sblagoj
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (1) Благодарам(1)   Цитирај Blagoj_s Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Мај.2013 во 10:20
Пословици 3

5 Надевај се на Господа од се срце и не се потпирај врз твојот разум.
6 По сите свои патишта размислувај за Него, и Он ќе ти ги покаже твоите патеки.
7 Не се сметај за мудрец; бој се од Господа и бегај од злото:
8 тоа ќе биде здравје за твоето тело и лек за твоите ко
www.myspace.com/sblagoj
Кон врв
redribbon Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Февруари.2013
Поени: 10
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (1) Благодарам(1)   Цитирај redribbon Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Мај.2013 во 22:02
„Вие сте светлината на светот. Не може да се сокрие град што се наоѓа на врв планина. Ниту пак светило се пали и клава под поклоп, туку на свеќник и им свети на сите в куќи. Така треба да свети пред луѓето и вашата светлина, за да ги видат вашите добри дела и да Го прослават вашиот Отец небесен...” (Мат. 5; 14 – 19)

„Кој ќе најде добродетелна жена? Таа вреди повеќе од бисери.
Мажовото срце се надева во неа, и не ќе му недостига печалба.
Таа му прави добро, а не зло, во сите дни на својот век.“ (Пословици, 31:10-12)
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (1) Благодарам(1)   Цитирај Blagoj_s Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Мај.2013 во 11:27
Псалм 144

1 Ќе Те превеознесувам, Боже мој, Цару мој, и ќе го благословувам името Твое сега, секогаш и во сите векови.
2 Секој ден ќе Те благословувам и ќе го фалам името Твое сега, секогаш и во сите векови.
3 Велик е Господ и достоен за голема похвала и величието Негово нема крај.
4 Од род во род ќе се фалат делата Твои и за силата Твоја ќе се прикажува.
5 За велелепната слава на Твојата светост ќе зборуваат и за Твоите чудеса ќе известуваат.
www.myspace.com/sblagoj
Кон врв
spiros Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Јули.2008
Локација: На пат
Поени: 4490
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Мај.2013 во 00:14

Не ве наречувам веќе слуги; зашто слугата не знае што прави неговиот господар;
а вас ве нареков пријатели, зашто ви соопштив сè што чув од Мојот Татко.

Ев. Јован 15:15

Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free,
in Time & Eternity!

БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!

Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (1) Благодарам(1)   Цитирај Blagoj_s Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Мај.2013 во 12:01
Стих на денот

Оној Сум, Кој од почетокот го открива свршетокот и јавува однапред за она што уште не се збиднало! Јас велам: ‘Мојата одлука ќе се исполни, ќе извршам сe што Ми е по волја.

’ Исаија 46:10
www.myspace.com/sblagoj
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (1) Благодарам(1)   Цитирај Blagoj_s Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Мај.2013 во 11:12
2ТИМОТЕЈ
Глава 4

1 Те заколнувам пред Бога и Христа Исуса, Кој е готов да им суди на живите и мртвите, со Неговото јавување и Неговото Царство:
2 проповедај го словото, настојувај во време и во невреме, изобличувај, прекорувај, охрабрувај со сета трпеливост и со поука.
3 Зашто ќе дојде време, кога луѓето не ќе ја трпат здравата наука, туку според своите страсти ќе си насоберат учители,за да им ги скокоткаат ушите,
4 и ќе ги одвратат ушите од вистината, а ќе се свртат кон бајки.
5 А ти биди трезвен во сè, трпи го страдањето, врши ја работата на евангелист, исполнувај ја својата служба до крај.
6 Зашто јас веќе сум излеан како жртва налевница, и времето на моето заминување настапи.
7 Извојував добра борба, го завршив трчањето, ја запазив верата.
8 Отсега натаму ми е подготвен венецот на правдата, што ќе ми го даде во оној Ден Господ, Праведниот Судија, и не само мене, туку и на сите, кои го возљубија Неговото јавување.
www.myspace.com/sblagoj
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 6970717273 98>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,250 секунди.