IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Филозофија и психологиjа
  Активни теми Активни теми RSS - Што е реалност?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Што е реалност?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <123
Автор
Порака
zabegan Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Другарот на Мона Лиза

Регистриран: 06.Април.2007
Статус: Офлајн
Поени: 9774
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zabegan Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Јануари.2013 во 01:19
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Realnoto e onoa shto nie veruvame ili sme ubedeni deka e realno.

Realnoto, nadvor od nas, ne postoi za nas kako takvo.

ме интересира ова... ти веруваш дека може да леташ така? застануваш на некоја висока зграда, и после неколку секунди пад, дознаваш дека не си бил во право...

со други зборови:
факт е дека постои простор и материја, и сите нивни физички закони, и факт е дека идентично исто влијаат на сите нас... тука воопшто не е битен фактот дека сите различно ја чувствуваме, перцепираме и искористуваме реалноста, тоа не значи дека таа реалност не постои, туку дека само имаме различно видување за нејзе... само фактот дека може да се согласиме за нејзиното постоење, говори доволно

еве, добро позната ми е филозофијата, дека е можно, сите да гледаме различни бои, а да ги нарекуваме со исти имиња, и искрено, тоа е најсовршен пример за тоа што ти го велам, затоа што јас кога ќе ти кажам „подај ми го синото пенкало“, ти веднаш знаеш кое пенкало да ми го подадеш, без разлика на тоа како ти лично, ја гледаш сината боја... и ова само поврзи го со горенапишаното
плус, иако јас ја сметам таа конкретна теорија за многу можна, сепак постојано одбивам да се задлабочувам во неа, поради фактот дека спектарот познава илјадници бои,  за кои, за да профункционира теоријава, треба да имаме совршено синхронизирани сетила... а тоа тешко веројатно, поради тоа што, ако реалноста е формирана според човечката психа, а познато дека на светов има 6 милијарди луѓе, тоа значи дека тие 6 милијарди луѓе, треба секој посебно, да имаат своја перцепција за илјадници бои... помножи ги боите со луѓето, ќе добиеш некоја бројка, која ќе има претерано многу цифри
а според човековите сознанија за овој свет, многу е тешко да се верува дека толкава бројка, може толку совршено да биде синхронизирана

но, не би се нафаќал на тоа дали теоријата е точна, битно е тоа што го спомнав најгоре
размисли пред да напишеш глупост
Кон врв
zbunet Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Претседник Зеленковски

Регистриран: 24.Февруари.2007
Поени: 15549
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zbunet Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Јануари.2013 во 14:30
Тапшање по раме допуштај само од масер голема насмевка
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Јануари.2013 во 17:12
Originally posted by zabegan zabegan напиша:

Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Realnoto e onoa shto nie veruvame ili sme ubedeni deka e realno.

Realnoto, nadvor od nas, ne postoi za nas kako takvo.

но, не би се нафаќал на тоа дали теоријата е точна, битно е тоа што го спомнав најгоре

Иако не мораше, сепак ти благодарам што ме потврди. да

Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
zbunet Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Претседник Зеленковски

Регистриран: 24.Февруари.2007
Поени: 15549
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zbunet Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Февруари.2013 во 16:16
Dobro il loso, toa sto ednas bidnalo, moze da bide samo vtor pat голема насмевка
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Септември.2013 во 07:28
Кога ќе престане да ја кажува неговата реалност, ќе ја кажам мојата.
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <123
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,094 секунди.