![]() |
|
Дали го заслужуваме тоа што ни се случува? |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 1415161718> |
Автор | ||||
zbunet ![]() Сениор ![]() ![]() Претседник Зеленковски Регистриран: 24.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 15549 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|||
Кога ќе ми се деси нешто лошо велат “ Ако му е, беше ваков, онаков и дрн, дрн “ Ама ако ми се деси нешо арно е тогаш “ Абе кој знае шо мувал, со овој, со оној“ и одма им е сумњиво
![]() |
||||
![]() |
||||
zabegan ![]() Модератор ![]() ![]() Другарот на Мона Лиза Регистриран: 06.Април.2007 Статус: Офлајн Поени: 9774 |
|||
сепак, одењето по тротоарот, спокојното спиење и одењето на работа, се наши одлуки и акции кои сме можеле да ги избегнеме на било каков начин... затоа и спомнувам дека треба да се водиме според „што ако“ теорија... но сепак, судбината сеуште не можам да ја објаснам и да ја побијам од многу аспкети, па обично не се замарам со таа тематика мене чисто ме интересира, дали навистина постои таа филозофија, дека доколку нешто требало да се случи, ќе се случи, и дека ние не сме моќни да го смениме тоа, туку со нашите акции можеме да ја менуваме само неговата форма... на пример, да ги избегнеш горенаведениве ситуации, ама да умреш од нешто друго... но, тоа би било нешто што би можеле да го дознаеме само во некој друг живот |
||||
размисли пред да напишеш глупост
|
||||
![]() |
||||
Messenger ![]() Администратор ![]() Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
|||
Значи да расчистиме околу термините за да не се фатиме повторно во раскорак со нивното разбирање како со Егото... ![]() Ние говориме за ЗАСЛУГА, а не СЛУЧАЈНОСТ. ![]() Заслуга значи нешто конкретно си правел или сработувал, па затоа си го заслужил оноа што си го добил. Тоа е карма, тоа е законот на причината и последицата. Што си готвел, тоа ќе сркаш, што си сеел, тоа ќе жнееш. С'E според заслугата. Случајност значи дека нешто се случило потполно неочекувано поради неповрзаноста со нашите делувања. Прашањето на темава е: дали нештата што ни се случуваат ги заслужуваме ? ![]() Некои луѓе велат и веруваат дека С'Е што ни се случува сме го заслужиле. Ваквото верување, за жал, е коренот на филозофијата која вели дека секогаш "жртвата е крива" бидејќи таа го заслужила оноа што ја нашла. Зарем не си чул, на пример, кога луѓето ја обвинуваат силованата девојка дека самата била крива за тоа што ја силувале ? Зарем немаш прочитано и слушнато како арапите велат оти загинатите луѓе од зградите на Trade Centre во New Yоrк самите се криви за оноа што ги снајде таму ? Зарем немаш слушнато кога за прегазениот велат дека самиот бил крив што не одел од другата страна на улицата и не се враќал во друго време по тој пат... и т.н. Дури и во споменатата книга за Јов пријателите постојано му сугерираат дека сигурно тој е крив затоа што Бог го казнува со најстрашни маки. ![]() Оноа што се обидувам да кажам е дека причино-последичниот закон постои и тој е универзален, но оноа што ни се случува колку што зависи од нас, толку зависи и од другите, а некогаш не зависи воопшто од нас... некогаш работите ни се случуваат потполно неповрзани со било која наша осмислена конкретна акција , туку комплетно од нечија туѓа. Затоа ги дадов претходните примери, а можат да се наредат и многу други, вклучувајќи ги и оние со бебињата што ги спомна во претпоследната реплика. Дали го заслужуваме оноа што ни се случува? Според изнесеново можам да кажам дека некогаш ни се случуват нешта кои со ништо не сме ги заслужиле, но тоа е животот... една голема мистерија која едноставно е надвор од капацитетот на нашето потполно разбирање... но нашиот ум и нашето Его никогаш нема да потклекнат и да признаат дека не се дораснати да се справат со него... па секогаш ќе бараaт каузалности, решениja и одговори. ![]() Изменето од Messenger - 13.Декември.2012 во 03:16 |
||||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
||||
![]() |
||||
vivi1 ![]() Сениор ![]() ![]() Легенда Регистриран: 20.Јули.2005 Статус: Офлајн Поени: 18941 |
|||
znaci rascistete so sebe, prvo dali veruvate vo slucajnosti pa potoa ...
|
||||
vivi
|
||||
![]() |
||||
pajser ![]() Сениор ![]() ![]() kloshar Регистриран: 04.Март.2011 Локација: Lao People's Dem. Rep. Статус: Офлајн Поени: 13948 |
|||
,,,sekoja sluchajnost sluchajno se sluchuva ,,,,ama nekako ne ke da mi e verno,,,,,
,,,,potpisot kazhuva se,,,, |
||||
nesluchajno ne veruvam vo sluchajnosti<>sekoja sluchajnost e kontrolirana
|
||||
![]() |
||||
vivi1 ![]() Сениор ![]() ![]() Легенда Регистриран: 20.Јули.2005 Статус: Офлајн Поени: 18941 |
|||
taka de
![]() |
||||
vivi
|
||||
![]() |
||||
zbunet ![]() Сениор ![]() ![]() Претседник Зеленковски Регистриран: 24.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 15549 |
|||
Toj e dobar covek i ako nesto trgne naopaku spremni se da go obvinat nego
![]() |
||||
![]() |
||||
ZeZnAtA ![]() Сениор ![]() ![]() Power Регистриран: 26.Мај.2007 Статус: Офлајн Поени: 19172 |
|||
mozebi ke go obvinat no ako e dobar ne znaci deka e glup
![]() ![]() |
||||
Љубовта владее без меч и врзува без јаже!
|
||||
![]() |
||||
|||
Не се работи за глупост кај добриот, но не сака да се спушти на нивно ниво макар и по цена да страда
![]() |
||||
![]() |
||||
Joshua_Tree ![]() Сениор ![]() Регистриран: 27.Јуни.2007 Статус: Офлајн Поени: 6477 |
|||
Kako mozi da se vrati tamo kaj sto bil odamna?
Kako mozi da strada? |
||||
“Talk, talk, talk: the utter and heartbreaking stupidity of words.”
― William Faulkner, Mosquitoes |
||||
![]() |
||||
|||
Алат е во едни раце, но во други е оружје
![]() |
||||
![]() |
||||
ekszi88 ![]() Сениор ![]() ![]() In Love Регистриран: 10.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 7008 |
|||
Заслужила или не - се случува. Нема поента ако размислувам дали сум заслужила. Губење време.
|
||||
Never apologize for being sensitive or emotional. Let this be a sign that you've got a big heart aren't afraid to let others see it. Showing your emotions is a sign of strength!!
|
||||
![]() |
||||
zabegan ![]() Модератор ![]() ![]() Другарот на Мона Лиза Регистриран: 06.Април.2007 Статус: Офлајн Поени: 9774 |
|||
|
||||
размисли пред да напишеш глупост
|
||||
![]() |
||||
ZeZnAtA ![]() Сениор ![]() ![]() Power Регистриран: 26.Мај.2007 Статус: Офлајн Поени: 19172 |
|||
svesno ili ne svesno - se slucuva.
|
||||
Љубовта владее без меч и врзува без јаже!
|
||||
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 1415161718> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |