IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Филозофија и психологиjа
  Активни теми Активни теми RSS - Разум или емоции?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Разум или емоции?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 33343536>
Автор
Порака
Pica pica Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 04.Октомври.2010
Статус: Офлајн
Поени: 1488
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pica pica Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Октомври.2012 во 18:53
Originally posted by gazela gazela напиша:

Originally posted by Pica pica Pica pica напиша:

soedini gi srceto i razumot,
i poveke nema ili-ili.

збунетостkaj mene stalno ima .....ili iliтага

Добро е така и да остане,многу подобро.

Кон врв
viktorija123 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Nishto Posebno, tuku EDNO

Регистриран: 04.Февруари.2010
Поени: 7300
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај viktorija123 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Октомври.2012 во 10:19

Srceto ili razumot?

Koga e potrebno da doneseme nekoja odluka,  ponekogash srceto ni veli  –  da! a razumot veli  –  ne! i obratno... I ete ti vojna! голема насмевка

Ima I treta opcija – koja za zhal najchesto ja zanemaruvame i chestopati  ne i veruvame…

Intuicija! Ja narekuvaat - nasheto  “shesto setilo” , nashiot vnatreshen “glas”,  predchustvo ,  instikt,  inspiracija…… Ja povrzuvaat so nashata podsvest.

“Intuicijata e zlaten kompas koj ni ja pokazhuva vistinata” – Aine Belton

Sekoj od nas ja poseduva sposobnosta za intuitivno dozhivuvanje na svetot.  No,  chestopati se poistovetuva so glasot na razumot ili so nekoja emocija., pa znaeme da kazheme – ne I veruvam na mojata intuicija, se “ispekov”. No sme kazhale i – Znaev!… zoshto ne si go poslushav mojot vnatreshen glas! Taa e mnogu suptilna i teshko kje ja prepoznaeme ako ja vkluchime mislata I emocijata.

Ne I e potrebno vreme na intuicijata, nitu razmisluvanje……. Samo eden moment na” feeling”, uvid  I kje go znaeme odgovorot!намигнување….

Ama, dali e toa razumno? – sigurno kje se pojavi od nekade nashiot razum I kje prasha! голема насмевка I nikako ne go sabotiram razumotплазење... samo sakav da kazham deka ima i neshto "treto"... neshto shto ni e tolku i prirodno a si "raboti" spontano.... A kolku chesto i dali kje go koristime? Toa sekoj sam kje si reshi...среќа

There is no doer..... But if you have one, let him do self-inquiry.
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Октомври.2012 во 13:37
Интуицијата е свест во акција.
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
ekszi88 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
In Love

Регистриран: 10.Јануари.2008
Поени: 7008
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ekszi88 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Октомври.2012 во 14:09
Баланс и коректно употребување на овие две алатки.
Never apologize for being sensitive or emotional. Let this be a sign that you've got a big heart aren't afraid to let others see it. Showing your emotions is a sign of strength!!
Кон врв
viktorija123 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Nishto Posebno, tuku EDNO

Регистриран: 04.Февруари.2010
Поени: 7300
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај viktorija123 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Октомври.2012 во 16:35
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

да Veruvam deka misleshe na duhovnata svest...(popravi me ako gresham)
Znachi ljubovta vo akcija.

svest, ljubov, bog.......edno isto.

Zatoa i se veli - " Ne veli, Jas(egoto) rabotam, tuku "bog" raboti preku mene"- ili ljubovta ili svesta.... ( nema takov zbor koj mozhe tochno da objasni neshto shto e nevidlivo, neshto shto nema oblik, pol.......ne mu odgovara nikakov koncept zoshto e iznad SE!) Nema nitu mentalnata svest - pa chestopati doagja do zabuna... Vo sushtina se e edno. Svest koja se izrazuva preku nejzinite oblici.....

Zatoa kje kazham - samite sme odgovorni za nashiot zhivot!

I sekako deka  razumot i srceto si imaat svoe mesto i namena vo svetot...среќа

Nash e izborot! Ne mozheme samo vinata da ja prefrlame na okolnostite ili ako sakate karmata... Evolucija ili ne?намигнување - mozhe da dobieme blaga vrtoglavica...ama ne e strashno...смеење

Изменето од viktorija123 - 31.Октомври.2012 во 16:55
There is no doer..... But if you have one, let him do self-inquiry.
Кон врв
ZeZnAtA Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Power

Регистриран: 26.Мај.2007
Поени: 19172
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ZeZnAtA Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Ноември.2012 во 08:00
Originally posted by viktorija123 viktorija123 напиша:

Originally posted by Messenger Messenger напиша:

да Veruvam deka misleshe na duhovnata svest...(popravi me ako gresham)
Znachi ljubovta vo akcija.

svest, ljubov, bog.......edno isto.

Zatoa i se veli - " Ne veli, Jas(egoto) rabotam, tuku "bog" raboti preku mene"- ili ljubovta ili svesta.... ( nema takov zbor koj mozhe tochno da objasni neshto shto e nevidlivo, neshto shto nema oblik, pol.......ne mu odgovara nikakov koncept zoshto e iznad SE!) Nema nitu mentalnata svest - pa chestopati doagja do zabuna... Vo sushtina se e edno. Svest koja se izrazuva preku nejzinite oblici.....

Zatoa kje kazham - samite sme odgovorni za nashiot zhivot!

I sekako deka  razumot i srceto si imaat svoe mesto i namena vo svetot...среќа

Nash e izborot! Ne mozheme samo vinata da ja prefrlame na okolnostite ili ako sakate karmata... Evolucija ili ne?намигнување - mozhe da dobieme blaga vrtoglavica...ama ne e strashno...смеење

taka e mila,se vo svoe vreme големо гушкање
Љубовта владее без меч и врзува без јаже!
Кон врв
zbunet Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Претседник Зеленковски

Регистриран: 24.Февруари.2007
Поени: 15549
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zbunet Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Ноември.2012 во 23:48
Porano ili podocna site se razgoluvaat na ovoj ili onoj nacin среќа
Кон врв
Calipso Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Primarius

Регистриран: 26.Мај.2009
Локација: Македонија
Поени: 44671
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Calipso Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Јануари.2013 во 18:00
Колку и да бидеме разумни ако срцето одлучило поинаку
тогаш разумот е немоќен.
Очите само го впиваат она што срцето го 
посакува..
На овој свет има само тројца мажи кои се спремни да те поддржат во тежок момент:
Jack Daniels, John Jameson и Johnnie Walker!
Кон врв
zbunet Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Претседник Зеленковски

Регистриран: 24.Февруари.2007
Поени: 15549
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zbunet Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Јануари.2013 во 18:07
Љубов без разум е мазохизам голема насмевка
Кон врв
Gabriela_S Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 22.Февруари.2008
Локација: On the stone
Поени: 21943
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Gabriela_S Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Јули.2013 во 00:15
Cesto, koga pravime greska, odnapred znaeme deka ke zgresime, no ne sakame da zapreme среќа
Кон врв
vivi1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Легенда

Регистриран: 20.Јули.2005
Поени: 18941
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај vivi1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Јули.2013 во 00:16
Originally posted by Gabriela_S Gabriela_S напиша:

Cesto, koga pravime greska, odnapred znaeme deka ke zgresime, no ne sakame da zapreme среќа

lele sto napraviцрвенеење
vivi
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Gabriela_S Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Август.2013 во 23:33
Originally posted by vivi1 vivi1 напиша:

Originally posted by Gabriela_S Gabriela_S напиша:

lele sto napraviцрвенеење

samo taka pisav de....informativno плазење
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Gabriela_S Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Август.2013 во 13:58
razum да....emociive mozat da ne zeznat намигнување
Кон врв
Joshua_Tree Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Јуни.2007
Поени: 6477
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Joshua_Tree Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Август.2013 во 14:02
bidi BUDNA koga davas takva definicija...sekogas ke se najde nekoj da ti go "izdzvaka" razumot kako orbit mastice dodeka ima sok...намигнување
“Talk, talk, talk: the utter and heartbreaking stupidity of words.”
― William Faulkner, Mosquitoes
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 33343536>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,297 секунди.