IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Интима > Љубов
  Активни теми Активни теми RSS - Дали сте љубоморни?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Дали сте љубоморни?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 4243444546 54>
Автор
Порака
 Оцена: Оцена на тема: 1 Гласови, Просечно 1,00  Тема Пребарувај Тема Пребарувај  Опции за темата Опции за темата
Анастеа Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор
Лик (аватар)
ПИПИ долгиот чорап

Регистриран: 07.Април.2008
Статус: Офлајн
Поени: 35441
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Анастеа Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Октомври.2012 во 11:08
Originally posted by pajser pajser напиша:

Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Токму така... и уште повеќе, тоа е доказ за недостаток на вистинска безусловна љубов и прекумерност на посесивност и суета.

Оти оној кој љуби му го сака најдоброто на љубениот. Ако најдоброто значи негово одење од нас и пронаоѓање некоја друга љубов зарем тоа треба да не направи љубоморни, па да почнеме да се однесуваме негативно кон љубениот ??? изненадување

,,,mes vaka kako shto chitam a i spored boldiranoto ,,,hipotetichka situacija ,,ako tvojata zhena najde  ljubovnik ,,,ti za nejzino dobro ke se potrudish da i najdesh ushte eden ,,,,taka neka mi stoi kako shto si napishal,,,,збунетост 

Тоа ти е просветленост, Пајси.намигнување
Ми се чини не е за обични смртници, како нас.
А плус и не знаеме да сакаме, нели де - вистински и безусловно.
Ќе одам да се утепам.
глупчо

Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Октомври.2012 во 11:11
Originally posted by gazela gazela напиша:

да не говорам во име на месси најверојатно сам ке си искаже....ке кажам јас како го сфатив болдираното.....ако оној што го љубиме од х причини сака да  започне нов живот во кој нема место за нас ...би требало да го пуштиме и да го оставиме да биде среќен....

Амин !

Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Октомври.2012 во 11:25
Originally posted by Анастеа Анастеа напиша:

Токму така... и уште повеќе, тоа е доказ за недостаток на вистинска безусловна љубов и прекумерност на посесивност и суета.

Оти оној кој љуби му го сака најдоброто на љубениот. Ако најдоброто значи негово одење од нас и пронаоѓање некоја друга љубов зарем тоа треба да не направи љубоморни, па да почнеме да се однесуваме негативно кон љубениот ??? изненадување

,,,mes vaka kako shto chitam a i spored boldiranoto ,,,hipotetichka situacija ,,ako tvojata zhena najde  ljubovnik ,,,ti za nejzino dobro ke se potrudish da i najdesh ushte eden ,,,,taka neka mi stoi kako shto si napishal,,,,збунетост 

Ќе одам да се утепам.
глупчо

Ах тоа пусто Его и суета... аман бре луѓе, не земајте с'е лично. тага

Еднаш реков дека Љубовта не познава "оваква" или"онаква" љубов, туку е само тоа што е - Љубов. Таа може да биде само "вистинска и безусловна" бидејќи во спротивно не е ТОА, туку е атракција, интерес, трговија...

Но кога ја користиме фразата "вистинска безусловна љубов" тоа го правиме за да ги потенцираме квалитетите на љубовта кои се конвенционално заборавени за да може да биде заменета со нешто друго, нешто што не е таа.

Според тоa, љубомората не е од Љубовта, туку од тоа нешто друго.

Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
pajser Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
kloshar

Регистриран: 04.Март.2011
Локација: Lao People's Dem. Rep.
Поени: 13948
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pajser Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Октомври.2012 во 11:25

Ќе одам да се утепам.
глупчо

,,,,,тага,,,chekaj me i mene pravime kolektivno so predumisla i od zaseda,,,тага,,,,,загриженост,,,
nesluchajno ne veruvam vo sluchajnosti<>sekoja sluchajnost e kontrolirana
Кон врв
ekszi88 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
In Love

Регистриран: 10.Јануари.2008
Поени: 7008
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ekszi88 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Октомври.2012 во 11:27
Љубомората не потекнува од љубовта туку од нешто друго, да, но љубомората не ја исклучува љубовта.
Never apologize for being sensitive or emotional. Let this be a sign that you've got a big heart aren't afraid to let others see it. Showing your emotions is a sign of strength!!
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Октомври.2012 во 11:38
Originally posted by ekszi88 ekszi88 напиша:

Љубомората не потекнува од љубовта туку од нешто друго, да, но љубомората не ја исклучува љубовта.

Мило, во моментот кога ќе се појави љубомората, љубовта (како што си ја замислуваме ние) се повлекува. И колку што има посилна љубомора, толку има послаба љубов. На крајот нема никаква љубов, а многу омраза и осветољубивост.

Ние мислиме дека љубомората е предизвикана од љубовта, но оваа нема ништо со тоа. Уште повеќе, најверојатно таа не постоела. Наместо неа имало нешто друго кое ние сме го интерпретирале како љубов.

А тоа е затоа што љубовта не може да креира грев, бол или непријатности на љубениот. Тоа е креирано од Егото, суетата и умот, како алат,  кои сe користaт по секоја цена за бранење и задржување на освоениот посед.

P.S. Да појаснам малу подобро, замисли дека љубиш некого, но од било која причина немаш намера да живееш со него. Доколку видиш дека тој нашол соодветна личност со која сака од љубов да го сподели својот живот, дали ќе бидеш среќна поради тоа или не?

Ако е тоа така, тогаш која е разликата со случајот кога би сакала да го споделиш од љубов твојот живот со него? Зошто тогаш би била љубоморна доколку го видиш оноа истото кажано во претходниот параграф ?

Размисли, која е разликата и каде лежи проблемот во сето тоа ?

Изменето од Messenger - 19.Октомври.2012 во 11:48
Кон врв
Феникс Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
http://www.youtube.com/watch?v=mTCmVSp46

Регистриран: 12.Март.2010
Поени: 8143
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Феникс Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Октомври.2012 во 11:39

Ќе одам да се утепам.
глупчо

,,,,,тага,,,chekaj me i mene pravime kolektivno so predumisla i od zaseda,,,тага,,,,,загриженост,,,
збунетост.....хммм ке ве пратам вас двајца  тука изненадување
...Ne gledaj nazad so gnev, nitu napred so strav, gledaj naokolu so razbiranje. ...
Кон врв
ekszi88 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
In Love

Регистриран: 10.Јануари.2008
Поени: 7008
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ekszi88 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Октомври.2012 во 11:51

Originally posted by ekszi88 ekszi88 напиша:

Мило, во моментот кога ќе се појави љубомората, љубовта се повлекува. И колку што има посилна љубомора, толку има послаба љубов. На крајот нема никаква љубов, а многу омраза и осветољубивост.

Ние мислиме дека љубомората е предизвикана од љубовта, но оваа нема ништо со тоа. Уште повеќе, најверојатно таа не постоела. Наместо неа имало нешто друго кое ние сме го интерпретирале како љубов.

А тоа е затоа што љубовта не може да креира грев, бол или непријатности на љубениот. Тоа е креирано од Егото, суетата и умот, како алат,  кој сe користи по секоја цена за бранење и задржување на освоениот посед.

Јасно, не е дека не се согласувам... сепак, не зборев за облик на љубомора во екстремни случаеви... Но и тој страв кога како ќе се протолкува. Некогаш е незаснован но  некогаш се случува нешто реално. Не сметам дека секогаш треба да се негира тој страв, некогаш е во ред да се провери ситуацијата не со драматизирање туку со муабет за ако може нешто да се поправи да се поправо со време. 

Да, јас се плашам да не ја изгубам саканата личност, но со генерализирање ништо... Што ако имам реални причини за јадот и не се на фантазматско ниво? Што ако постои реален проблем? Дали одговорот е let it go, не прави attachment? Тоа што го правиме е во наша контрола, да, се е до нас, но некогаш како единствен избор ни останува само да го прифатиме тоа што го доживуваме се додека не се освестиме можеби што правиме. Јас напати се обидов да се одвојам од стравот,  но силен е, навистина многу силен со тоа што и посесивноста расте. Не секаде и секогаш оќта е во наши раце на свесно ниво. Можеби моето не е вистинска љубов, но доживувањатаоднатре се многу силни.. приврзувањето... и признавам, знам дека не е во ред, фино, сите знаеме, но што понатаму?

Јас дискутирам прилично отворено на темава почнувајќи од јас затоа што  не сакам да генерализирам... повеќе сакам конкретни ситуации при што муабетот би ми бил поблизок до реалноста. Сето она поинакво постирање ми е сувопарно, споделување на дефиниции и кој колку знае... Мојата посесивност не ја исклучува мојата љубов, но може да ја убие... затоа и погоре пишав дека учам... но затоа што почнавме со генерализации, што ако не е се само до мене? Кога сме со некого сакале нејќеле сепак правиме атачмент.. секој на различно ниво и  начин, но поврзување постои.. и затоа што некои опстојат долго време заедно е заради взаемното надминување на препреките на патот, но зошто би ги надминувале заедно? Заради некаква си спојка, онаа нишка... Е сеа некаде таа нишка е здрава некаде не е баш саглам... но што ако си се погодат такви? Што ако тие две особи на пример уживаат во тие така наречени его игри на садизам и мазохизам? Едниот сака со љубомора да го тортурира мазохистот, а тој ужива во тоа? Дали во тој случај би им го одзел тоа и би им кажал дека не е вистинска љубов тоа? Они на пример може да почнат да се сакаат на еден така наречен (наметнат) здрав начин, но каде е тука задоволството?

Има ситуации и ситуации, сепак ми е неприфатливо генерализирањето дека за сите е исто.
Never apologize for being sensitive or emotional. Let this be a sign that you've got a big heart aren't afraid to let others see it. Showing your emotions is a sign of strength!!
Кон врв
viktorija123 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Nishto Posebno, tuku EDNO

Регистриран: 04.Февруари.2010
Поени: 7300
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај viktorija123 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Октомври.2012 во 13:28
kje bidam kratka i jasna плазење
ljubovta e sloboda.......... a egoto e toa koe vrzuva........ zatoa samoubi go!голема насмевка ama kuj znae pak kako kje bide bez nego,ha?dal kje prezhiveam(mi takna na shegata na mooji - ima li nekoj drug osven bog?)смеење
i da, koga ljubish a ne ti se vozvraka..... pushtash i si "odish".....голема насмевка
i kade e smislata na se.....aj ovde kje kazham i pak nema da bidam kratka....намигнување
- da se menuvash... evolucija na nashata svest - da se izgubish, pa pronajdesh sebe...a so toa i "drugite".... taka se menuvash i sprema drugite - avtomatski голема насмевка
ama nekoj kje si kazhe - takov sum si kakov sum si - pameten roden i takov kje si umram. ama ima edno no... плазење

shto treba da izgubish???плазење vrskata???голема насмевка 

Изменето од viktorija123 - 19.Октомври.2012 во 13:31
There is no doer..... But if you have one, let him do self-inquiry.
Кон врв
Анастеа Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор
Лик (аватар)
ПИПИ долгиот чорап

Регистриран: 07.Април.2008
Поени: 35441
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Анастеа Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Октомври.2012 во 13:50

Originally posted by gazela gazela напиша:

збунетост.....хммм ке ве пратам вас двајца  тука изненадување

Е не сме до толку сериозни дегазење од смеење, поарно да не пратиш во Вицотекаплазење

Инаку Меси, зошто одиш во толкави крајности со дефинирање на љубомората, па и на љубовта? Гледам дека претежно зборувате за онаа патолошка, опсесивна дури и агресивна љубомора, што секако е негативна и деструктивна, за било која врска. “Грев, бол и непријатности“ на љубениот... ајде разграничете - за пациенти ли тука станува збор, за тепачки, за инциденти, за кубење коса... за што? И од кога тоа егото и суетата станале универзално алиби  за сите негативности, демек Баба Рога?збунетост Па сите имаме его, и ти го имаш. Тоа е дел од нас. Но не сите сме егоисти е егоцентрици.

Банален пример: ако јас излегувам со пријателки, фино дотерана, со фустанче, штикли ова-она и тој ме гледа онака шеретски и ми рече: Хммм... ти со пријателки ќе излегуваш или ќе има и некој пријател во друштвото?размислување (Притоа без сцени, тепачки, пресоблекувања или не дај боже забрана за излегување...) Да го сфатам ли тоа дека човекот не ме сака вистински и доволно, дека е можеби егоист, егоцентричен и суетен, дека тоа не е љубов туку трговија, интерес некој...?

Да разграничиме - кој за што зборува на темава?
Или ќе генерализираме со дефиниции?

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај viktorija123 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Октомври.2012 во 14:02
izlegov sinokja so drushtvo - ubavo doterana...голема насмевка i telefonot nikogash tolku ne mi svoneshe...смеење - dali e toa znak na ljubov???голема насмевка

ps. duri sega gledam koj e moderator... ako denes ne dobijam metla...hahahahголемо гушкање

Изменето од viktorija123 - 19.Октомври.2012 во 14:23
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај viktorija123 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Октомври.2012 во 14:10
zaboraviv da prasham... malku ljubomoren,a kolku za lek?голема насмевка... primer? 
da izvagame i da bideme na chisto...голема насмевка
(gotova sum, mi nema spas hahaha)

ljubovta postoi a chovechki e da se pojavi i ljubomora, bolka, taga... ama taa mozhe i da se nadminuva... pozhelno e ... za da ljubovta zrachi....среќа

Изменето од viktorija123 - 19.Октомври.2012 во 14:17
Кон врв
pajser Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
kloshar

Регистриран: 04.Март.2011
Локација: Lao People's Dem. Rep.
Поени: 13948
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pajser Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Октомври.2012 во 14:17
,,,,,,a jas od nikogo nemam telefon,,,,,тага,,,,,,

,,,,samo so senkata /pisatelkata  de/,,,znaeme onaka sochno da se pozdravime i ,,se oterame u pichku mater,,,,смеење

Изменето од pajser - 19.Октомври.2012 во 14:45
nesluchajno ne veruvam vo sluchajnosti<>sekoja sluchajnost e kontrolirana
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај viktorija123 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Октомври.2012 во 14:19
da ne si ljubomoren?плазење malku deголема насмевка
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 4243444546 54>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,258 секунди.