IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Интима > Љубов
  Активни теми Активни теми RSS - Дали сте љубоморни?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Дали сте љубоморни?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 3435363738 54>
Автор
Порака
 Оцена: Оцена на тема: 1 Гласови, Просечно 1,00  Тема Пребарувај Тема Пребарувај  Опции за темата Опции за темата
Pica pica Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 04.Октомври.2010
Статус: Офлајн
Поени: 1488
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pica pica Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Октомври.2012 во 09:27
Зборуваме за причинител на љубомората.

Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Октомври.2012 во 09:28
Originally posted by zabegan zabegan напиша:

како прво, не може да си човек, а да не почуствуваш љубомора, било кој од вас да каже дека ја избегнал љубомората, сигурно лаже...

Како прво, никој не рече дека љубомората не е човекова категорија. Истовремено тоа не значи дека таа е доблест која треба да се негува или така треба да биде. За последното не коментирам бидејќи повторно одиш лично без да имаш апсолутно било какво сознание или потврда за кажувањето.

второ, зборите за егото, како да егото е нешто најцрно на светот, и заборавате дека без тоа проклето его што го ругате насекаде, немаше во моментов да ги искажувате овие ставови тука...

Потполно е нормално сите да имаме различни искуства и сознанија за животов и Светов, но повторно, немој лично да се обраќаш со било какви тврдења без да имаш сознание за личноста за која коментираш.

и трето, никој не ми одговори конкретно на прашањето „возможно ли е да чувствуваш љубомора кон некоја личност која не ти значи ама баш ништо???“... значи не сакам духовни филозофии, туку конкретен да/не одговор

Не сум го забележал твоето прашање, па затоа сега ќе ти одговорам - да. Нели поназад спомнавме некои примери?

Но тоа не значи оправдување на љубомората.  голема насмевка

затоа и се јавува посесивноста, сите ја разбираат посесивноста како сметање на некого како личен имот од најсебични пориви, ама кога се работи за емоции не е така, баш поради тоа што во таа ситуација, посесивноста се јавува како последица на чувството на страв и несигурност

и не заборавајте, љубомората е само емоција која секако возможно е да се поттиснува, акциите кои би произлегле од неа се нешто сосема друго

Ти можеш и посесивноста да ја сметаш како позитивна карактеристика доколку тоа е твоето сознание, разбирање и животна филозофија. Како што реков поназад, тоа е нормално.

Инаку љубомората или ја имаш или ја немаш, а не ја потиснуваш. С'е што се потиснува потоа се враќа или избива многу посилно на друга страна .

Не се потиснува туку автоматски се осознава и се надминува со сопственото просветлување. Кога се пали свеќа во темна соба не се осветлува само еден агол во собата, туку тоа се случува автоматски со сите четири.

Изменето од Messenger - 15.Октомври.2012 во 14:44
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pica pica Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Октомври.2012 во 09:37

и трето, никој не ми одговори конкретно на прашањето „возможно ли е да чувствуваш љубомора кон некоја личност која не ти значи ама баш ништо???“... значи не сакам духовни филозофии, туку конкретен да/не одговор

Да,може доколку има нешто кај таа особа што ти го посакуваш/сакаш.
Кон врв
Феникс Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
http://www.youtube.com/watch?v=mTCmVSp46

Регистриран: 12.Март.2010
Поени: 8143
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Феникс Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Октомври.2012 во 12:02
Originally posted by Pica pica Pica pica напиша:

е тек сега не ми е јасно.....ама ај вака ...бидејки јас сакам конкретни примери....еве амди бајрам не ми значи апсолутно ништо....ама и јас посакувам да бидам кока кола....тоа ме прави љубоморна или глупава........ ....или комшиката има нови штикли и јас сакам исти такви  и  тоа повторно ме прави љубоморна или повторно глупава или пак се работи за завист........дај да разграничиме што е што.....збориме за љубомора..некои ја оправдуваат, а не даваат ни едно разумно објаснување зошто  е тоа така....љубомората била демек показател дека некој ти значи.....абе ајде....кога љубиш некого ..му веруваш.....ако почнеш да се сомневаш влага љубомората....ама ај доста е
...Ne gledaj nazad so gnev, nitu napred so strav, gledaj naokolu so razbiranje. ...
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pica pica Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Октомври.2012 во 12:58
Originally posted by gazela gazela напиша:

е тек сега не ми е јасно.....ама ај вака ...бидејки јас сакам конкретни примери....еве амди бајрам не ми значи апсолутно ништо....ама и јас посакувам да бидам кока кола....тоа ме прави љубоморна или глупава........ ....или комшиката има нови штикли и јас сакам исти такви  и  тоа повторно ме прави љубоморна или повторно глупава или пак се работи за завист.......дај да разграничиме што е што......збориме за љубомора..некои ја оправдуваат, а не даваат ни едно разумно објаснување зошто  е тоа така....љубомората била демек показател дека некој ти значи.....абе ајде.........кога љубиш некого ..му веруваш ако почнеш да се сомневаш влага љубомората....ама ај доста е

Што ќе потече ако човек го погоди љубовната стрела, крв или вода?

Кон врв
KING35 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
shadow...

Регистриран: 25.Ноември.2008
Локација: Macedonia
Поени: 7624
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KING35 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Октомври.2012 во 12:59
postoi takva strela
zivotot pisuva romani...a lugeto citaat stripovi
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pica pica Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Октомври.2012 во 13:00
Originally posted by KING35 KING35 напиша:

postoi takva strela

Кон врв
zabegan Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Другарот на Мона Лиза

Регистриран: 06.Април.2007
Поени: 9774
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zabegan Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Октомври.2012 во 15:05
Originally posted by gazela gazela напиша:

е тек сега не ми е јасно.....ама ај вака ...бидејки јас сакам конкретни примери....еве амди бајрам не ми значи апсолутно ништо....ама и јас посакувам да бидам кока кола....тоа ме прави љубоморна или глупава........ ....или комшиката има нови штикли и јас сакам исти такви  и  тоа повторно ме прави љубоморна или повторно глупава или пак се работи за завист........дај да разграничиме што е што.....збориме за љубомора..некои ја оправдуваат, а не даваат ни едно разумно објаснување зошто  е тоа така....љубомората била демек показател дека некој ти значи.....абе ајде....кога љубиш некого ..му веруваш.....ако почнеш да се сомневаш влага љубомората....ама ај доста е
тоа не е љубомора, туку завист
размисли пред да напишеш глупост
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Другарот на Мона Лиза

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zabegan Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Октомври.2012 во 15:20
меси, последен пат ти кажувам, никој не тврди тука дека љубомората треба да се негува и дека е нешто најдобро на светот, туку дека е сосема нормална, потекнува од нормално нешто, и дека не мора да ја ја бркаме како ѓаволот да ја предизвикал...
покрај тоа, никој тука не тврди ништо за никого, само неразбирливо ми е... сите тука сме прилично зрели луѓе и во разни моменти во животот сме ги почуствувале сите човечки емоции, и навистина е глупаво сега тука да изигруваме будисти и совршени и да тврдиме нешто што се коси со реалноста

и како што кажав и претходно, не е возможно да не постои љубомора, ама возможно е да се поттиснува... ќе речете дека тоа е добро, ама не е, исто како што нее добро да се поттиснуваат било какви емоции затоа што теретот е преголем

и што се однесува до егото, никој тука не ти ја анализира душата, нити те обвини дека си егоист, туку дека едноставно забораваш дека егото е нашето „јас“ и дека немаше да постои дискусијава без него... затоа и не мора во секоја тема да го оцрнуваме така, како да е нешто непотребно и штетно за човекот

Изменето од zabegan - 15.Октомври.2012 во 15:24
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Октомври.2012 во 16:10

Навистина чудно е како е не можеме да се рабереме околу наједноставни нешта и како самите не се читаме што пишуваме?

меси, последен пат ти кажувам, никој не тврди тука дека љубомората треба да се негува и дека е нешто најдобро на светот, туку дека е сосема нормална, потекнува од нормално нешто, и дека не мора да ја ја бркаме како ѓаволот да ја предизвикал...

Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Како прво, никој не рече дека љубомората не е човекова категорија. Истовремено тоа не значи дека таа е доблест која треба да се негува или така треба да биде.

А ако веќе користиш религијска терминологија тогаш можам да ти кажам дека ако нешто не е доблесно тогаш не е од Бога, туку е од ѓаволот. Не постои малу бремена жена... или е бремена или не е бремена. Или е доблесно или не е доблесно.

... сите тука сме прилично зрели луѓе и во разни моменти во животот сме ги почуствувале сите човечки емоции, и навистина е глупаво сега тука да изигруваме будисти и совршени и да тврдиме нешто што се коси со реалноста.

Дали сме почувствувале или не сме почуствувале некакви емоции нема врска со дискусијава, како што нема врска ниту тоа кој колку е зрел.

Никој не изигрува совршенство и никој не тврди ништо што се коси со реалноста.

Но како што веќе рековме, можеби тоа се коси со твојата реалност, искуство и емоции... и тоа е во ред.

Не мора работите да ги примаш толку лично.   среќа

и како што кажав и претходно, не е возможно да не постои љубомора, ама возможно е да се поттиснува... ќе речете дека тоа е добро, ама не е, исто како што нее добро да се поттиснуваат било какви емоции затоа што теретот е преголем.

Ако навистина не се читаме тогаш како ќе дискутираме?

Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Инаку љубомората или ја имаш или ја немаш, а не ја потиснуваш. С'е што се потиснува потоа се враќа или избива многу посилно на друга странa.

За другото, можеш да тврдиш за себе дека ти е невозможно да не чувствуваш љубомора, но не го тврди ова за други луѓе кога немаш никакво туѓо сознане за тоа.

едноставно забораваш дека егото е нашето „јас“ и дека немаше да постои дискусијава без него... затоа и не мора во секоја тема да го оцрнуваме така, како да е нешто непотребно и штетно за човекот

Потполно ми е јасен твојот сентимент кон Егото и те прифаќам како таков. Нема потреба од  натамошно наше дискутирање за него.

Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Другарот на Мона Лиза

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zabegan Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Октомври.2012 во 17:00
меси, види вака, не може да не постои одреден вид на емоција кај човекот или да не ја почуствувал во сето негово постоење, едноставно не е возможно... може само да се крие и да се поттиснува
не зборувам за мојата реалност, всушност, во целава ситуација воопшто не ја ни земам во предвид, затоа што, колку и да сме разалични како индивидуи, секогаш ќе функционираме исто, на истиот принцип
затоа и ми е неразбирливо некој да каже дека никогаш во животот не осетил љубомора... како што сум кажал и претходно, не осудувам нити избрзувам со заклучоци, само едноставно не ми е реално и разбирливо тоа што тука се збори

Изменето од zabegan - 15.Октомври.2012 во 17:01
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Октомври.2012 во 17:07
Е ако де...  среќа
Кон врв
ZeZnAtA Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Power

Регистриран: 26.Мај.2007
Поени: 19172
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ZeZnAtA Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Октомври.2012 во 23:04

Originally posted by ZeZnAtA ZeZnAtA напиша:

ljubovta i ljubomorata ne odat zaedno.

Odat zaedno,ednoto bez drugoto ne moze da postoi.
objasni трепкање
Љубовта владее без меч и врзува без јаже!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pica pica Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Октомври.2012 во 00:13

ljubovta i ljubomorata ne odat zaedno.

Odat zaedno,ednoto bez drugoto ne moze da postoi.

objasni трепкање

Praktichno ili teoretski

Изменето од Pica pica - 16.Октомври.2012 во 00:14
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 3435363738 54>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,172 секунди.