IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Интима > Љубов
  Активни теми Активни теми RSS - Дали сте љубоморни?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Дали сте љубоморни?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 3334353637 54>
Автор
Порака
 Оцена: Оцена на тема: 1 Гласови, Просечно 1,00  Тема Пребарувај Тема Пребарувај  Опции за темата Опции за темата
zabegan Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Другарот на Мона Лиза

Регистриран: 06.Април.2007
Статус: Офлајн
Поени: 9774
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zabegan Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Октомври.2012 во 18:39
Originally posted by gazela gazela напиша:

Originally posted by Pica pica Pica pica напиша:

Originally posted by ZeZnAtA ZeZnAtA напиша:

ljubovta i ljubomorata ne odat zaedno.

Odat zaedno,ednoto bez drugoto ne moze da postoi.
а зошто  не може да постои...јас никако да сфатам каква врска има љубовта со љубомората....демек од што некого толку љубиш....правиш некои работи со кои ја повредуваш баш онаа личност која ја љубиш...мене повеке ми изгледа дека љубомората е последица на премала самодоверба.....но еве ке почекам да објаснишсреќа
не ми е јасно зошто веднаш се префрлате на повредување, па не е животов шпанска теленовела мајке му...
инаку, со црвеново најмногу можам да се согласам, најреално е
размисли пред да напишеш глупост
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Октомври.2012 во 20:39
Originally posted by zabegan zabegan напиша:

Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Originally posted by zabegan zabegan напиша:

Originally posted by ZeZnAtA ZeZnAtA напиша:

ljubovta i ljubomorata ne odat zaedno.

Амин!

Едното го негира другото, иако луѓето веруваат дека е токму спротивното.

Љубомората е производ на Егото и суетата.

вака ќе се инаетиме до крај... ако никогаш во животот не си почувствувал љубомора, тоа значи дека воопшто не си почуствувал ни љубов...
не можеш да бидеш љубоморен, ако се работи за особа кон која не чувствуваш ништо и си тотално рамнодушен
репликиве ти се бетер од „филозофиите“ на фејсбук

Па и јас се чудам зошто се инаетиш? голема насмевка

Поточно не се работи за инаетење, туку за (не)разбирање... или уште поточно за разбирање колку што ни е достапно да разбереме. среќа

Велиш дека нема да чувствуваш ништо само кон личност кон која не чувствуваш ништо... очигледно никако не можеме да се разбереме дека кога љубиме чувствуваме љубов, а не ништо. Тоа чувство на искрена, вистинска и безусловна љубов не познава и не создава љубомора.

Ако си почувствувал љубомора и мислиш дека тоа е последица од љубовта, тогаш биди уверен оти не се работи за љубов туку за заљубување, атракција, интерес, оспхтествена позиција, фраерство, несигурност, чувство на губиток, егоизам, суета... с'е само не љубов.

значи ти никогаш не си љубоморен кон оние што ги сакаш???

Точно така.

Не разбирам како и зошто би бил љубоморен ?

Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
viktorija123 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Nishto Posebno, tuku EDNO

Регистриран: 04.Февруари.2010
Поени: 7300
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај viktorija123 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Октомври.2012 во 20:45
Ljubomorata sekogash manifestira nekakov oblik na povreduvanje... ne mora toa da bide povreduvanje kako shto e prikazhano vo shpanskite telenoveli - majke muнамигнување(prosti zabegan ama ne mozhev da odoleam...)
Bezuslovnata ljubov, nema nikakva vrska so ljubomora. Taa sekogash e povrzana so nesvesnoto vo nas. Ama site nie sme lugje neli? I site sme ja pochustvuvale ... A toa ne go menuva faktot deka taa ne e ljubov.
Ama ete, za mnogumina e dokaz za ljubov, za zhal. Obichno velat - pa ne e losho po malku i da ja ima.намигнување
Duri ima i takvi shto se gordeat koga kje ja pochustvuvaat kaj partnerot - demek eve toa e znak deka me saka i sigurno se plashi deka kje me izgubi....голема насмевка 
Ah, pusti toa attachment -ot...голема насмевка

There is no doer..... But if you have one, let him do self-inquiry.
Кон врв
ekszi88 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
In Love

Регистриран: 10.Јануари.2008
Поени: 7008
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ekszi88 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Октомври.2012 во 21:09
Сите овде совршени, а ја покрај сите овде баш вака се осеќам > кокошка
Never apologize for being sensitive or emotional. Let this be a sign that you've got a big heart aren't afraid to let others see it. Showing your emotions is a sign of strength!!
Кон врв
Pica pica Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 04.Октомври.2010
Поени: 1488
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pica pica Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Октомври.2012 во 23:24

голема насмевка ... не е баш така... голема насмевка

Зарем еднаш имате слушнато или доживеано дека една девојка (жена) е љубоморна на убавината на другарката, дека еден спортисте  е љубоморен на успехот на другиот, дека еден политичар е љубоморен на друг, комшијата љубоморен на поголемата куќа на соседот, ученикот на повисоките оценки на неговиот соученик и т.н. и т.н.
Љубомората не е врзана со заљубувањето (не со љубовта!) туку со Егото и суетата. намигнување

Примери типични за овој свет,но не и за оној од кој доаѓаш.

Да тргнеме од едно прашање, за да најдеме оговор за љубомората.
Кој е тој што љуби?

Има еден пример кој може да го најдете на јутуб.
Имено,еден човек користи два сада во кој има вода со ориз(немам доволно интернет да го пуштам видеото,но мислам дека беше ориз)
На едниот сад му пристапува со внимание,искажувајќи љубов,грижа,додека на другото не му обрнува никакво внимание.
Тој сад за кој се грижел,садот е чист,оризот убаво напредувал,додека другиот поцрнел.
Кој е причинителот, што од љубовта се појавиле различни резултати?

Да не заборавиме дека и едното и другото има иста содржина.

Што ми е поентата,
Усмерувањето на љубовта кон поединец само да се задоволи и исполни својата празнина индиректно создава и љубомора.
Љубовта освен што може да биде спрема човек,може и кон материјални добра истото толку да биде силна,све со цел да се надополни празнината.
Поентата е дека, имаш ли љубов нека биде сокриена,имаш ли богатство- не го покажувај,имаш храна-не јади пред оние што немаат....итн,бидејќи во спротивно ќе се појави љубомората и зависта со своите црнила.

Колку и да се стреми човек да го создаде рајот во кој ќе сака да ужива исто така се создава и пеколот.
Значи не само љубомората е врзана за егото,туку и љубовта која не може да го остави рамнодушен човек,а да не покаже дека е на небото(заљубен).
Зато и кажав дека едното без другото не може да постои.

п.с.Знам дека може да се каже дека зависта и љубомората не е иста работа,но исти е причинителот љубовта.

Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Октомври.2012 во 09:42

Значи не само љубомората е врзана за егото,туку и љубовта која не може да го остави рамнодушен човек,а да не покаже дека е на небото(заљубен).

Извини, ама воопшто не се сложувам со кажаново.

Љубовта не е врзана за ништо бидејќи таа не е условена од ништо.

Тоа што велиш дека таа не може, а да не покаже дека е на небото, е манифестација на Егото. Доколку тоа е забележано од другите, а не промовирано од оној кој љуби, тогаш тоа е нивна забелешка како сведоци на љубовта и нема никаква врска со самата љубов и оној кој љуби.

Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
којсумјас Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 22.Ноември.2007
Поени: 4543
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај којсумјас Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Октомври.2012 во 09:50

Ако љубовта ја ставиме во категорија...
филозофија...
тогаш таа е се'...
и ништо....

а пошто темава е љубомора...
а да дефинираше некој што е тоа љубомора...?збунетост

Изменето од којсумјас - 14.Октомври.2012 во 09:51
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Октомври.2012 во 09:55
Originally posted by viktorija123 viktorija123 напиша:

Bezuslovnata ljubov, nema nikakva vrska so ljubomora. Taa sekogash e povrzana so nesvesnoto vo nas. Ama site nie sme lugje neli? I site sme ja pochustvuvale ... A toa ne go menuva faktot deka taa ne e ljubov.
Ama ete, za mnogumina e dokaz za ljubov, za zhal. Obichno velat - pa ne e losho po malku i da ja ima.намигнување
Duri ima i takvi shto se gordeat koga kje ja pochustvuvaat kaj partnerot - demek eve toa e znak deka me saka i sigurno se plashi deka kje me izgubi....голема насмевка 
Ah, pusti toa attachment -ot...голема насмевка

Амин!

То што сите сме ја почувствувале или ја чувствуваме не е никаков доказ дека е исправна туку е доказ  дека е дел од човека на овој степен од неговата (не)совршеност.

А таа не е никаков доказ за нечија љубов, туку доказ за нечие Его, суета, посесивност, несигурност и повредливост. 

И гордеењето co неа е само потврда за манифестацијата на Егото, оти тоа е горделиво.

Љубовта не е горделива.

Изменето од Messenger - 14.Октомври.2012 во 10:04
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Октомври.2012 во 10:03
Originally posted by којсумјас којсумјас напиша:

Ако љубовта ја ставиме во категорија...
филозофија...
тогаш таа е се'...
и ништо....

а пошто темава е љубомора...
а да дефинираше некој што е тоа љубомора...?збунетост

Мислам дека доволно добро ја дефиниравме до сега, ама ако сакаш повеќе од различни аспекти, тогаш веројатно ова е задоволителен извор:

Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Октомври.2012 во 14:49

Енергијата наречена атракција и пасија е од умот и секогаш е усмерена кон нешто или некого, па затоа е посесивна. Посесивноста е грабежлива и затоа е грда. Љубовта не е посесивна оти не е од умот. Затоа љубовта не знае ниту за љубомора. Љубомората е чедо на умот, поточно од неговиот умислен газда - Егото.

Поради oдкоренувањето од себе си чувствуваме несигурност и страв. Толку се плашиме што не си веруваме ниту самите себе ... Ако не си веруваме себе си тогаш како можеме да веруваме на другиот ? И затоа се раѓа љубомората.

Љубомората не е доказ на љубов, туку на страв и несигурност од губење на некое поседување.

И тоа е грдоста на љубомората - сведување на луѓето на посед.

Изменето од Messenger - 14.Октомври.2012 во 14:54
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Другарот на Мона Лиза

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zabegan Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Октомври.2012 во 01:05
како прво, не може да си човек, а да не почуствуваш љубомора, било кој од вас да каже дека ја избегнал љубомората, сигурно лаже...
второ, зборите за егото, како да егото е нешто најцрно на светот, и заборавате дека без тоа проклето его што го ругате насекаде, немаше во моментов да ги искажувате овие ставови тука...

и трето, никој не ми одговори конкретно на прашањето „возможно ли е да чувствуваш љубомора кон некоја личност која не ти значи ама баш ништо???“... значи не сакам духовни филозофии, туку конкретен да/не одговор
затоа и се јавува посесивноста, сите ја разбираат посесивноста како сметање на некого како личен имот од најсебични пориви, ама кога се работи за емоции не е така, баш поради тоа што во таа ситуација, посесивноста се јавува како последица на чувството на страв и несигурност

и не заборавајте, љубомората е само емоција која секако возможно е да се поттиснува, акциите кои би произлегле од неа се нешто сосема друго
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Другарот на Мона Лиза

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zabegan Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Октомври.2012 во 01:06
Originally posted by ekszi88 ekszi88 напиша:

Сите овде совршени, а ја покрај сите овде баш вака се осеќам > кокошка
добредојде во клубот
Кон врв
Pica pica Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 04.Октомври.2010
Поени: 1488
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pica pica Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Октомври.2012 во 08:54

Извини, ама воопшто не се сложувам со кажаново.
Тоа што велиш дека таа не може, а да не покаже дека е на небото, е манифестација на Егото.

Извинето ти е.

Меси,
Не збориме дали е условена или не,поентата е дека сама по себе љубовта не би постоела доколку нема кој да ја пренесува.
Нешто како посредник.
Егото е идеален за нејзино промовирање и докажување дека таа е присутна,бидејќи е толку силна што не може да се контролира.

Токму поради не можноста да се контролира човек се препушта на условно кажано крилата што ќе ги добие заљубениот,е директен причинител за појавување на љубомората.

Водата ја изгаси жедта,само ако некој е жеден.

Доколку тоа е забележано од другите, а не промовирано од оној кој љуби, тогаш тоа е нивна забелешка како сведоци на љубовта и нема никаква врска со самата љубов и оној кој љуби.

Повторно кажуваш за овој свет.

На едниот сад му пристапува со внимание,искажувајќи љубов,грижа,додека на другото не му обрнува никакво внимание.
Тој сад за кој се грижел,садот е чист,оризот убаво напредувал,додека другиот поцрнел.
Кој е причинителот, што од љубовта се појавиле различни резултати?

Да не заборавиме дека и едното и другото има иста содржина.

Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Октомври.2012 во 09:12

Не збориме дали е условена или не,поентата е дека сама по себе љубовта не би постоела доколку нема кој да ја пренесува.
Нешто како посредник.
Егото е идеален за нејзино промовирање и докажување дека таа е присутна,бидејќи е толку силна што не може да се контролира.

Токму поради не можноста да се контролира човек се препушта на условно кажано крилата што ќе ги добие заљубениот,е директен причинител за појавување на љубомората.

Повторно, со сета почит, не се сложувам со кажаново.

Егото ниту е посредник ниту преносник на љубовта.

Тоа што прави Егото нема врска со љубов.

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 3334353637 54>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,172 секунди.