|
Дали сте љубоморни? |
Внеси реплика | страница <1 3334353637 54> |
Автор | |||||
zabegan
Модератор Другарот на Мона Лиза Регистриран: 06.Април.2007 Статус: Офлајн Поени: 9774 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
инаку, со црвеново најмногу можам да се согласам, најреално е |
|||||
размисли пред да напишеш глупост
|
|||||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
Точно така. Не разбирам како и зошто би бил љубоморен ? |
|||||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|||||
viktorija123
Сениор Nishto Posebno, tuku EDNO Регистриран: 04.Февруари.2010 Статус: Офлајн Поени: 7300 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
Ljubomorata sekogash manifestira nekakov oblik na povreduvanje... ne mora toa da bide povreduvanje kako shto e prikazhano vo shpanskite telenoveli - majke mu(prosti zabegan ama ne mozhev da odoleam...)
Bezuslovnata ljubov, nema nikakva vrska so ljubomora. Taa sekogash e povrzana so nesvesnoto vo nas. Ama site nie sme lugje neli? I site sme ja pochustvuvale ... A toa ne go menuva faktot deka taa ne e ljubov. Ama ete, za mnogumina e dokaz za ljubov, za zhal. Obichno velat - pa ne e losho po malku i da ja ima. Duri ima i takvi shto se gordeat koga kje ja pochustvuvaat kaj partnerot - demek eve toa e znak deka me saka i sigurno se plashi deka kje me izgubi.... Ah, pusti toa attachment -ot...
|
|||||
There is no doer..... But if you have one, let him do self-inquiry.
|
|||||
ekszi88
Сениор In Love Регистриран: 10.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 7008 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
Сите овде совршени, а ја покрај сите овде баш вака се осеќам >
|
|||||
Never apologize for being sensitive or emotional. Let this be a sign that you've got a big heart aren't afraid to let others see it. Showing your emotions is a sign of strength!!
|
|||||
Pica pica
Сениор Регистриран: 04.Октомври.2010 Статус: Офлајн Поени: 1488 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
Примери типични за овој свет,но не и за оној од кој доаѓаш. Да тргнеме од едно прашање, за да најдеме оговор за љубомората. Кој е тој што љуби? Има еден пример кој може да го најдете на јутуб. Имено,еден човек користи два сада во кој има вода со ориз(немам доволно интернет да го пуштам видеото,но мислам дека беше ориз) На едниот сад му пристапува со внимание,искажувајќи љубов,грижа,додека на другото не му обрнува никакво внимание. Тој сад за кој се грижел,садот е чист,оризот убаво напредувал,додека другиот поцрнел. Кој е причинителот, што од љубовта се појавиле различни резултати? Да не заборавиме дека и едното и другото има иста содржина. Што ми е поентата, Усмерувањето на љубовта кон поединец само да се задоволи и исполни својата празнина индиректно создава и љубомора. Љубовта освен што може да биде спрема човек,може и кон материјални добра истото толку да биде силна,све со цел да се надополни празнината. Поентата е дека, имаш ли љубов нека биде сокриена,имаш ли богатство- не го покажувај,имаш храна-не јади пред оние што немаат....итн,бидејќи во спротивно ќе се појави љубомората и зависта со своите црнила. Колку и да се стреми човек да го создаде рајот во кој ќе сака да ужива исто така се создава и пеколот. Значи не само љубомората е врзана за егото,туку и љубовта која не може да го остави рамнодушен човек,а да не покаже дека е на небото(заљубен). Зато и кажав дека едното без другото не може да постои. п.с.Знам дека може да се каже дека зависта и љубомората не е иста работа,но исти е причинителот љубовта. |
|||||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
Извини, ама воопшто не се сложувам со кажаново.
Љубовта не е врзана за ништо бидејќи таа не е условена од ништо.
Тоа што велиш дека таа не може, а да не покаже дека е на небото, е манифестација на Егото. Доколку тоа е забележано од другите, а не промовирано од оној кој љуби, тогаш тоа е нивна забелешка како сведоци на љубовта и нема никаква врска со самата љубов и оној кој љуби.
|
|||||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|||||
којсумјас
Сениор Регистриран: 22.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4543 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
Ако љубовта ја ставиме во категорија... филозофија... тогаш таа е се'... и ништо.... а пошто темава е љубомора... а да дефинираше некој што е тоа љубомора...? Изменето од којсумјас - 14.Октомври.2012 во 09:51 |
|||||
Messenger
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
Амин!
То што сите сме ја почувствувале или ја чувствуваме не е никаков доказ дека е исправна туку е доказ дека е дел од човека на овој степен од неговата (не)совршеност.
А таа не е никаков доказ за нечија љубов, туку доказ за нечие Его, суета, посесивност, несигурност и повредливост.
И гордеењето co неа е само потврда за манифестацијата на Егото, оти тоа е горделиво.
Љубовта не е горделива.
Изменето од Messenger - 14.Октомври.2012 во 10:04 |
|||||
|
|||||
Messenger
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
Мислам дека доволно добро ја дефиниравме до сега, ама ако сакаш повеќе од различни аспекти, тогаш веројатно ова е задоволителен извор:
|
|||||
|
|||||
Messenger
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
Енергијата наречена атракција и пасија е од умот и секогаш е усмерена кон нешто или некого, па затоа е посесивна. Посесивноста е грабежлива и затоа е грда. Љубовта не е посесивна оти не е од умот. Затоа љубовта не знае ниту за љубомора. Љубомората е чедо на умот, поточно од неговиот умислен газда - Егото. Поради oдкоренувањето од себе си чувствуваме несигурност и страв. Толку се плашиме што не си веруваме ниту самите себе ... Ако не си веруваме себе си тогаш како можеме да веруваме на другиот ? И затоа се раѓа љубомората.
Љубомората не е доказ на љубов, туку на страв и несигурност од губење на некое поседување.
И тоа е грдоста на љубомората - сведување на луѓето на посед.
Изменето од Messenger - 14.Октомври.2012 во 14:54 |
|||||
|
|||||
zabegan
Модератор Другарот на Мона Лиза Регистриран: 06.Април.2007 Статус: Офлајн Поени: 9774 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
како прво, не може да си човек, а да не почуствуваш љубомора, било кој од вас да каже дека ја избегнал љубомората, сигурно лаже...
второ, зборите за егото, како да егото е нешто најцрно на светот, и заборавате дека без тоа проклето его што го ругате насекаде, немаше во моментов да ги искажувате овие ставови тука... и трето, никој не ми одговори конкретно на прашањето „возможно ли е да чувствуваш љубомора кон некоја личност која не ти значи ама баш ништо???“... значи не сакам духовни филозофии, туку конкретен да/не одговор затоа и се јавува посесивноста, сите ја разбираат посесивноста како сметање на некого како личен имот од најсебични пориви, ама кога се работи за емоции не е така, баш поради тоа што во таа ситуација, посесивноста се јавува како последица на чувството на страв и несигурност и не заборавајте, љубомората е само емоција која секако возможно е да се поттиснува, акциите кои би произлегле од неа се нешто сосема друго |
|||||
|
|||||
zabegan
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
|
|||||
|
|||||
Pica pica
Сениор Регистриран: 04.Октомври.2010 Статус: Офлајн Поени: 1488 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
Извинето ти е. Меси, Не збориме дали е условена или не,поентата е дека сама по себе љубовта не би постоела доколку нема кој да ја пренесува. Нешто како посредник. Егото е идеален за нејзино промовирање и докажување дека таа е присутна,бидејќи е толку силна што не може да се контролира. Токму поради не можноста да се контролира човек се препушта на условно кажано крилата што ќе ги добие заљубениот,е директен причинител за појавување на љубомората. Водата ја изгаси жедта,само ако некој е жеден.
Повторно кажуваш за овој свет.
|
|||||
Messenger
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
Повторно, со сета почит, не се сложувам со кажаново.
Егото ниту е посредник ниту преносник на љубовта.
Тоа што прави Егото нема врска со љубов.
|
|||||
|
|||||
Внеси реплика | страница <1 3334353637 54> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |