IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Политика и вести > Избори
  Активни теми Активни теми RSS - Изборно гласање од дијаспората
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Изборно гласање од дијаспората

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 4142434445 54>
Прашање: Дали дијаспората треба да гласа на македонски избори?
Одговор Гласови Статистика
28 [30,11%]
8 [8,60%]
56 [60,22%]
1 [1,08%]
Не може да гласате на оваа анкета

Автор
Порака
NRGMKD Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
THE EXTERMINATOR

Регистриран: 18.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 7512
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај NRGMKD Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Септември.2012 во 01:32
Originally posted by Zeksi71 Zeksi71 напиша:

Originally posted by NRGMKD NRGMKD напиша:

И ете ко за беља сум многу нашетан (да не редам сега каде се сум бил приватно или службено.  Туку тоа што си излегол од државава таму некаде, не ти дава за право да кажуваш како е надвор од државата бидејќи од тие како тебе кои се драјвуваат со карот по стритот ми е преку таквото. 
Проблемот кај таквите како тебе е кога ќе излезат од државава почнуваат да се однесуваат како тие од големото добро утро и ги гледаат тие тука небаре се децениски заостанати. Само уште треба да почнеш да ни кажуваш дека по светот има телевизори у боја со даљинско.. 

Него не ми одговори, Каде живееш сега и зошто си таму? 

Да беше толку нашетан не ќе лупаше глупости овде за дијаспората, и дали и кој има право да гласа или не. 

И дали ти си ме видел мене дека се драјвувам со карот некаде, да не си баба ванѓа случајно па знаеш што правам???

А и не знам што ти значи тоа големото добро утро, нити ме интересира, вероватно уште еден мангупски термин од селско-стопанско потекло.

Јас се извинувам што ја навредив вашата маленкост...
Што знам јас дете од село што се дружело со овци и кози у планина цел живот... Знам дека таму видов едни нешта имаше убави шишиња наредено внатре и кога ќе отвориш ладно излегуваше... После еден ми кажа дека тоа се вика рефр.. рефриг.. рефриџ...  фрижидер де и дека таму се ладело јадење и пиење... Зачуден останав да ти кажам... До каде отишол светов.. а ние водичка од ладното поточе уште си пиеме.. ахам..
Има ли уште нешто ново интересно таму далеку преку морето или каде и да си.. дај просветли ме малку јас ништо незнам подалеку од шумичкава и бачилово тука...
Него знаеш многу интересно ми стана кога еден ден еден човек дојде и ми кажа дека бил таму некаде далеку и дека видел многу народ од Македонија... ама повеќе од нив уште биле со црвени обравчиња ама многу биле променети.. Отишле и почнале памет да делат, ама кога одат главата уште назад им се подзавлекува, најверојатно заради тоа што уште ги влече кон она нивното селското.
А има и една народна која ако добро ја подразмислиш ќе видиш дека држи многу вода... Иде вака... Поарно прв во село, него последен у град. Хммм и јас се чудам што ли значи тоа... Ај еве просветли ме уште еднаш бидејќи јас вака дете од село па не се разбирам многу многу во двојно значење на речениците... Можеби ти како градски голем човек од големиот град таму некаде го знаеш значењето ?

The purpose of war is not to die for your country but to make the other bastard die for his !!! - General George S. Patton - Commander of the III US Army Corps.
Кон врв
Santijago Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
PubLiCenEmY LatInoLoVerBoY YNWA-LF

Регистриран: 17.Јануари.2008
Локација: Tuka be ...
Поени: 21002
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Santijago Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Септември.2012 во 01:36
Доста веќе!

Следното нема да го сокријам .. ама...
I'm out bcz of pathetic around here
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Септември.2012 во 02:05

Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Да ти направам задоволство, иако прашањето апсолутно нема врска со граѓанството и граѓанските права и должности, ќе ти дадам одговор:

Да.

Да видам сега во кој контекст на Уставот и Законот ќе го ставиш овој одговор. замисленост

Во никаков уставен или правен контекст нема да ставам туку ќе го ставам во фер и коректен однос и морален контекст..
Бидејќи рече ДА, ти благодарам на одговорот иако го изнудив, сега те очекувам во наредните шест месеци целосно да се преселиш заедно со семејството тука, да си најдеш работа и да си живееме како комшии.. дури можам и малку да ти помогнам околу селидбата ако сакаш...
Значи ова е фер и коректен однос.. Е откако сето тоа ќе го завршиш, ќе одиме јас и ти заедно на гласање на мој трошок а потоа ќе одиме на пивце исто така на мој трошок... Мој мал придонес кон твоето враќање во Македонија.
Може ли така? Даваш ли збор дека ќе се вратиш во наредните шест месеци..

Јас убаво реков дека прашањво нема никаква врска со темава и ти сега го докажа тоа.

И добро што го рече, бидејќи само вака може да се посочи поентата која постојано сакам да ти ја укажам - овие нешта се одредуваат со Уставот и Законот, а не со чаршијски муабети пред самопослуга со пиво во рака.

Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
THE EXTERMINATOR

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај NRGMKD Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Септември.2012 во 02:12

Да ти направам задоволство, иако прашањето апсолутно нема врска со граѓанството и граѓанските права и должности, ќе ти дадам одговор:

Да.

Да видам сега во кој контекст на Уставот и Законот ќе го ставиш овој одговор. замисленост

Во никаков уставен или правен контекст нема да ставам туку ќе го ставам во фер и коректен однос и морален контекст..
Бидејќи рече ДА, ти благодарам на одговорот иако го изнудив, сега те очекувам во наредните шест месеци целосно да се преселиш заедно со семејството тука, да си најдеш работа и да си живееме како комшии.. дури можам и малку да ти помогнам околу селидбата ако сакаш...
Значи ова е фер и коректен однос.. Е откако сето тоа ќе го завршиш, ќе одиме јас и ти заедно на гласање на мој трошок а потоа ќе одиме на пивце исто така на мој трошок... Мој мал придонес кон твоето враќање во Македонија.
Може ли така? Даваш ли збор дека ќе се вратиш во наредните шест месеци..

Јас убаво реков дека прашањво нема никаква врска со темава и ти сега го докажа тоа.

И добро што го рече, бидејќи само вака може да се посочи поентата која постојано сакам да ти ја укажам - овие нешта се одредуваат со Уставот и Законот, а не со чаршијски муабети пред самопослуга со пиво во рака.

А тебе дали ти е побитно да се дружиш со уставот или со народот? Што ти е побитно ?
Еве да речеме јас сум човек од пред кооперација со пиво у рука, посебно саламче на хартија и вегетичка... Да признавам сум го направил некогаш и тоа, чисто да видам како е.. Таму ако ништо друго се изнаслушав од најпаметни до најпрости работи.. Ама во ниеден момент не добив желба во тие разговори со комшиите да се повикувам на уставот и законот.. напротив битно ми беше во тој момент нивното мислење, битно ми беше да ги сослушам маките, и нивните фалења... И да сочуствувам ако било потребно.. Тоа е човечноста, и тука се повикуваме на моралните норми а не на законските. Дали ми ја сваќаш поентата на муабетот.. Кога јас и ти ќе делиме иста мака, тогаш многу поинаку ќе ги согледаме нештата. И заеднички ќе се бориме да излеземе од маката. Убаво важи онаа народната.. Ситиот, гладниот не го верува кога овој му кажува дека е гладен...

The purpose of war is not to die for your country but to make the other bastard die for his !!! - General George S. Patton - Commander of the III US Army Corps.
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Септември.2012 во 02:30
И ако дојдам јас таму и седнам со тебе, тогаш кој ќе прави пари да праќа во Македонија и кој ќе лобира надвор за татковината?

Важно и двајцата ќе си седиме пред самопослуга и ќе си пиеме пиво... ќе се тупкаме по рамињата и ќе ги оговараме големите сили, владите и македонците во дијаспората, нели ?

Ама тогаш ќе ми речеш дека можам да гласам со тебе, така ? молитва

Е убаво... да

И кој ги делка Уставот и Законот ! Ма 'бати закони, одредби, прописи и норми... и така никој не ги почитува.

Мора ајде да мавнеме уште по едно пиво ! големо гушкање

Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
THE EXTERMINATOR

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај NRGMKD Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Септември.2012 во 02:33
Еве уште еден пример ќе ти посочам...
Чисто од тоа што сум поминал и сум осетил на кожа...Го кажувам чисто заради компарација за и околу тоа кој како ги согледува работите и ги чувствува на сопствена кожа..

Значи кога добивме список кој треба да замине таму во пустината, видов дека сум и јас.. Прво ми стана интересно.. од една страна финансискиот дел од друга страна авантуристичкото во мене.. И нормално.. почнав да си истражувам да барам, да се интересирам што каде, како... и ред други работи.. Од тоа што го видов на интернет, па се до лични искуства со луѓе што се и биле таму, јас си создадов една јасна слика.. Но се додека не отидов таму и додека не видов сам, неможев да имам кристална слика.. Е сега ми кажуваа за Камел пајаците што скокаат т.е те бркаат, за шкорпиите у соби што се пикаат, за змиите.. Па за тоа какви се песочните бури, па поплавите и невремињата што знаат да се задесат... А да не го коментирам професионалниот дел.. Бум.. рокет атак.. инкоминг секој пола саат, па патроли надвор, па секој ти е сомнителен, па незнаеш дали детето држи пиштол играчка и слично... Значи додека сето тоа не го осетив на кожа јас всушност и незнаев колку сето тоа било зезнато.. Пред тоа се ми беше гледање видеа, слики, читање на нет, информации од прва рака и сл...
Тоа ми е поентата друже Меси... Кога ќе те почеша тебе, ќе знаеш колку всушност тоа чешало.... Дали сега ме сваќаш конечно што сакам да ти кажам и зошто овие примери и прашања од моја страна?

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
THE EXTERMINATOR

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај NRGMKD Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Септември.2012 во 02:36

И ако дојдам јас таму и седнам со тебе, тогаш кој ќе прави пари да праќа во Македонија и кој ќе лобира надвор за татковината?

Важно и двајцата ќе си седиме пред самопослуга и ќе си пиеме пиво... ќе се тупкаме по рамињата и ќе ги оговараме големите сили, владите и македонците во дијаспората, нели ?

Ама тогаш ќе ми речеш дека можам да гласам со тебе, така ? молитва

Е убаво... да

И кој ги делка Уставот и Законот ! Ма 'бати закони, одредби, прописи и норми... и така никој не ги почитува.

Мора ајде да мавнеме уште по едно пиво ! големо гушкање

не бе друже... јас ти кажав елај си ваму. ќе најдеме некое работиче.. дал господ... Битно е да си тука, тука лепчето да го вадиш... За пред самопослуга тоа беше чисто онака... Сепак не сме до толку без пари да неможеме едно пивце во месецот на кеј да испиеме.. Немора да е пивце нека е кафенце... Што и да одлучиш... Битно е да си ми ти тука до мене, тука лепчето да го вадиш и кога ќе дојдат тие лошите чичковци со сметките у рука од 1 до 15 у месецот па се фино лепо да се подмири до крајот на месецот, а уз тоа фрижидерот да има кркензи у него... Устав, закон искрено не ми треба колку што ми треба пријателот.. Мене пријателот ми се наоѓа во мака ако ми затреба нешто, а не уставот...

Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Септември.2012 во 03:14
Е така де, така... мечтаење

Ајде сега да мавнеме уште по едно... забава

Изменето од Messenger - 18.Септември.2012 во 03:16
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
THE EXTERMINATOR

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај NRGMKD Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Септември.2012 во 04:22
Ти мавни и за мене, јас отидов на спиење.. арбајтен ме чека, треба да плаќам сметка за кабловска... 
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Септември.2012 во 04:30
да лека ноќ и убаво спиење пријателе, а утре пред арбајтен прво едно добро кафе
Кон врв
mamamd Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Почесна конзулка

Регистриран: 02.Ноември.2007
Поени: 25679
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamamd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Септември.2012 во 13:25
Спешл ту мај френд  Месичкоголемо гушкање
Еве според уставот вака како што е сега гласањето од дијаспората не е соосема ОК. И немој да ми кажеш дека каракамишева не е компетентна, оти типката е „еурокрем пар екселанс„голема насмевка
Прво да се пребројат иселениците, па да се бара решение

Изменето од mamamd - 19.Септември.2012 во 13:26
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Септември.2012 во 13:40
Ако ги следиш моите коментари ќе збележиш дека секогаш велам да се следи Уставот и Законот.
Кон врв
Zeksi71 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 18.Ноември.2009
Поени: 2391
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zeksi71 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Септември.2012 во 13:50
Originally posted by mamamd mamamd напиша:

Спешл ту мај френд  Месичкоголемо гушкање
Еве според уставот вака како што е сега гласањето од дијаспората не е соосема ОК. И немој да ми кажеш дека каракамишева не е компетентна, оти типката е „еурокрем пар екселанс„голема насмевка
Прво да се пребројат иселениците, па да се бара решение

Добро е кога се размислува во правец како да се доведе во ред гласањето на дијаспората.
Но погрешно е она што го предлага професорката за диспропорција на тежината на гласовите фактички не е во ред и е рамно на тежок цинизам и уште поголемо онеправдување на гласачите од надвор и нивната шанса да бидат претставувани на праведен начин во парламентот.

Не се слагам дека пратеник од надвор треба да се бира со исти или приближно исти број на гласови како во матицата. 

Затоа што се само 3 пратеника, наспроти 120 кои се бираат во државата. Каква практична моќ имааат само 3 пратеника. Никаква. 

Но нејзе како на стара и позната комуњарка со комуњарски идеи не и е задача да го доведе во ред гласањето на дијаспората туку уште толку да и го загорча животот, како што тоа нејзините со-идејници со децении наназад го правеле.

"Када је неко глуп не можеш му то ни доказати" Душко Радовиќ
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
THE EXTERMINATOR

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај NRGMKD Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Септември.2012 во 17:04
Гласај кога ќе има референдум.. изјасни се по таквите прашања, кој ти брани...
Кажуваш 3 пратеника, а што ако биде пата пата па ете да речеме тој 1-2-3 пратеника ја натежнат вагата на една страна.. По кого тогаш ќе треба да се лутиме? По вас затоа што сте таму, а ние тука и ние го јадеме калапот тука? Не си размислувал по тоа прашање? Или не сакаш да си во наша кожа па ќе си раскажуваме сега приказни..
А професорката е професорка со стаж, така да барем мислам дека треба да се респектира нејзината титула...
Убаво се вика.. нека се пребројат сите иселеници, па дури тогаш да се прави пропорционалност. Е сега кој сака да гласа нека гласа...
А според мене ако нема веќе бегање од гласањето на дијаспората тогаш да се ограничи бројот на потребни гласови за да се стане пратеник од дијаспората... неможе со 1000 гласа пратеник да се стане ако во дијаспората има 400-500 или 1 000 000 Македонци. Каде е тука пропорционалноста?
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 4142434445 54>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,172 секунди.