|
Изборно гласање од дијаспората |
Внеси реплика | страница <1 4041424344 54> |
Автор | |
zabegan
Модератор Другарот на Мона Лиза Регистриран: 06.Април.2007 Статус: Офлајн Поени: 9774 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
да живееш во друга држава, во тамошни услови и обврски, на неколку илјади километри, и да викаш колку голем граѓанин и обожувач на државава, не е ништо повеќе од продавање на м*да за патриотизам, зачинето со филозофии и вртења за човекови права...
и јас го повторувам ова истово како што ти го повторуваш една те иста дискусија за тоа како твојата љубов и посветеност кон земјава треба да се оствари, загарантирана од некакви права... ама без никакви обврски и директна поврзаност кон случувањата во истата земја... |
|
размисли пред да напишеш глупост
|
|
zabegan
Модератор Другарот на Мона Лиза Регистриран: 06.Април.2007 Статус: Офлајн Поени: 9774 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
размисли пред да напишеш глупост
|
|
NRGMKD
Сениор THE EXTERMINATOR Регистриран: 18.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 7512 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Во никаков уставен или правен контекст нема да ставам туку ќе го ставам во фер и коректен однос и морален контекст.. Бидејќи рече ДА, ти благодарам на одговорот иако го изнудив, сега те очекувам во наредните шест месеци целосно да се преселиш заедно со семејството тука, да си најдеш работа и да си живееме како комшии.. дури можам и малку да ти помогнам околу селидбата ако сакаш... Значи ова е фер и коректен однос.. Е откако сето тоа ќе го завршиш, ќе одиме јас и ти заедно на гласање на мој трошок а потоа ќе одиме на пивце исто така на мој трошок... Мој мал придонес кон твоето враќање во Македонија. Може ли така? Даваш ли збор дека ќе се вратиш во наредните шест месеци.. |
|
The purpose of war is not to die for your country but to make the other bastard die for his !!! - General George S. Patton - Commander of the III US Army Corps.
|
|
Santijago
Сениор PubLiCenEmY LatInoLoVerBoY YNWA-LF Регистриран: 17.Јануари.2008 Локација: Tuka be ... Статус: Офлајн Поени: 21002 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Јас се прашувам...
Што би било ако сите македонци што имаат бугарски пасош гласаат на изборите во Бугарија?Ајде да формираме македонска влада и онака не има илјадници А богами се прашувам и уште нешто, како ќе гласаа иселенициве кои што (за жал или за среќа) најчесто се веќе натурализирани и си го имаат прифатено и државјанството на таа земја, ако земјата дозволуваше да се има само едно државјанство како Германија до пред некое време и многу други држави во моментов? Ќе се откажеа од македонското, хмм. Или ќе си останеа цел живот на зелена карта, работна виза и што уште не? Нели викаат дека искрена поддршка и лојалност се искажува само кон една држава?
|
|
I'm out bcz of pathetic around here
|
|
Zeksi71
Сениор Регистриран: 18.Ноември.2009 Статус: Офлајн Поени: 2391 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
долго време немаше активност на темава, и сега а се спомнат малку избори и ете ти ги пак, ко накострешени петли, едни што продаваат муда за бубрези а другите па божем не продаваат.
а јас пак викам ќе ви мине, за десетина години вакви теми нема ни да се спомнуваат.
|
|
"Када је неко глуп не можеш му то ни доказати" Душко Радовиќ
|
|
NRGMKD
Сениор THE EXTERMINATOR Регистриран: 18.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 7512 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Едно информативно прашање ако може? Каде си сега ти и зошто си таму? |
|
The purpose of war is not to die for your country but to make the other bastard die for his !!! - General George S. Patton - Commander of the III US Army Corps.
|
|
zagor
Сениор Уникатен песимист Регистриран: 27.Септември.2007 Локација: Congo Статус: Офлајн Поени: 12850 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
...правото за гласање е дебело платен од страна на македонската политика и дипломатија, а со тоа непосредно и врз плеќите на граѓаните..македонци во РМ. Тоа е наследство кое не треба да се прокоцка.Ако не се дозволи попис и гласање на дијаспората тогаш каде ќе ни биде крајот?.Нашите се малку поскржави "од браќата" и немаат така добро развиен бизнис на "глобално ниво" за да се финасираат контингенти од чартер летови преку атлантикот или од кај кенгурите.Тоа е факт. Тоа што со лагоден живот оддалеку се фали Македонија,и се воли на тако добар начин немаш појма колку тоа ги боли овдешните,кој се жртви на безброј влади и транзиции и на крај се најмали македонци во очите на "странците". Шаховските грешки најдобро се гледаат од страна,ама партијата ја губи еден од играчите,иако публиката ќе заклучи или каже.....добар потег. |
|
...zagor e ziv,se drugo e laga.
|
|
Zeksi71
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
државата е должна да ми обезбеди право на глас, исто како што тоа на своите граѓани им го обезбедуваат грците, германците, американците, французите, србите, бугарите, словенците, хрватите, албанците и др.( треба ли да ги набројувам сите ??? ). дали и колку е тоа платено и врз чиј грб ама ич онаквото не ме боли ( не е ваљда да очекувате Алжир тоа да го финансира ). државата во иднина мора да обезбеди и ќе обезбеди непречено гласање на секој нејзин граѓанин макар тој да се наоѓа и на марс. ако треба со автобуси ќе шетаат изборните комисии по белиот свет секаде каде што живеат наши луѓе!!! дали некој македонец, некаде надвор, има лагоден живот, ( јас би ви предложил да се позанимавате со македонците кои многу полагодно живеат во МК од "поштено заработеното", него ли 95 % од македонците надвор ) тоа не е тема на муабетов, а и не сум чул некој до сега да ја фали Македонија а живее надвор, за мене лично кога доаѓам во МК ми е прекрасно, а дали и како ги боли ондешните за незнам што, мене па ич не ме боли дали нив ги боли. ниеден македонец од МК не е претставуван од нашите надвор како најмал, тоа само на ситните души така им се причинува. и оние поединци што џавкаат затоа што дијаспората конечно може да гласа, тоа се обични непрошетани луѓе, кои појма немаат како е по светот и другите држави. на еден обичен германец или грк на памет не му паѓа да постави прашање зошто неговиот сонародник кој живее во Бурунди или Намибија има право на глас. неколку пати кажав претходно, еве пак ќе речам, ќе ви помине, за неколку години никој веќе нема да ги спомнува овие работи. |
|
|
|
NRGMKD
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ете и јас сум во тие што според тебе "џавкаат"... И ете ко за беља сум многу нашетан (да не редам сега каде се сум бил приватно или службено. И сеа шо праиме со муабетот? Туку тоа што си излегол од државава таму некаде, не ти дава за право да кажуваш како е надвор од државата бидејќи од тие како тебе кои се драјвуваат со карот по стритот ми е преку таквото. Сум бил, сум прошетал сум видел, а можам да се кладам и многу повеќе од тебе, и ете сум се вратил назад.. Но јас за разлика од тебе, тие што воопшто не излегле од државава не ги сметам за класа подоле, бидејќи за разлика од тебе до некаде можам и да ги разберам. Проблемот кај таквите како тебе е кога ќе излезат од државава почнуваат да се однесуваат како тие од големото добро утро и ги гледаат тие тука небаре се децениски заостанати. Само уште треба да почнеш да ни кажуваш дека по светот има телевизори у боја со даљинско.. Него не ми одговори, Каде живееш сега и зошто си таму? |
|
|
|
zagor
Сениор Уникатен песимист Регистриран: 27.Септември.2007 Локација: Congo Статус: Офлајн Поени: 12850 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
а дали и како ги боли ондешните за незнам што, мене па ич не ме боли дали нив ги боли. ...ti ne me razbiras izgleda sto sakam da kazam. Mene ne me boli albanecot za kogo glasal,ama bas me interesira i me zasega TI za kogo glasas i kako se popisuvas ..barem na tie efektivnite popisi.Za ovaa situacija ja naglasiv potrebata za glasanje na dijasporata..ne deka tie osetile ili iziveele nekoja pouka ovde,ama za odrzuvanje na ramnoteza...mislam ni se naogjate. |
|
|
|
NRGMKD
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
И само да се надополнам иако сум сигурен дека таму некаде позади сум пишал..
Гласање на дијаспората според мене треба да се дозволи за референдумски работи, како на пр. име, јазик, итн итн.. Ама ти таму живееш, а да гласаш мене некој тука да ме пупи ко млада невеста, според мене а можам да кажам и според многумина е крајно недозволиво.. Значи да гласај ама за референдуми, ама немој со својот глас да ми ја калемиш иднината. Твоето крукче таму, може ќе донесе 1 пратеник повеќе, кој може потоа да ја наруши рамнотежата на собранието и јас како Македонец КОЈ ЖИВЕЕ ВО МАКЕДОНИЈА ДА ТРГАМ МАКИ ВО НАРЕДНИТЕ 4 ГОДИНИ, А ТИ ПАК ЌЕ СИ ОСТАНЕШ ТАМУ КАЈ ШТО СИ, ГЛЕДАЈЌИ ЈА НАШАТА МИЗЕРИЈА И ЧУДЕЈЌИ СЕ КАКО КОГА ТИ СИ ГЛАСАЛ ЗА ДОБРОТО... Се создава одбивност и омраза додуше веќе е створена... |
|
|
|
Zeksi71
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Да беше толку нашетан не ќе лупаше глупости овде за дијаспората, и дали и кој има право да гласа или не. И дали ти си ме видел мене дека се драјвувам со карот некаде, да не си баба ванѓа случајно па знаеш што правам??? А и не знам што ти значи тоа големото добро утро, нити ме интересира, вероватно уште еден мангупски термин од селско-стопанско потекло. |
|
|
|
Santijago
Сениор PubLiCenEmY LatInoLoVerBoY YNWA-LF Регистриран: 17.Јануари.2008 Локација: Tuka be ... Статус: Офлајн Поени: 21002 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ај апел до сите, смирете се малку и назад на тема.
Без меѓусебни расправии. |
|
I'm out bcz of pathetic around here
|
|
zagor
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
...еве уште јас да пишам па после навистина треба ...смир..смир. а тој мора да го има добиено статусот на надворешно раселено лице....со право на глас,затоа и рипа толку. |
|
|
|
Внеси реплика | страница <1 4041424344 54> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |