|
Рецепти за солени јадења |
Внеси реплика | страница <1 2122232425 30> |
Автор | ||
ariana35
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Нов член Регистриран: 08.Април.2012 Статус: Офлајн Поени: 3 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Мусака од модар патлиџан
Состојки 3 модри патлиџани 3 лажици маслиново масло 250 гр. мелено месо 1 кромид ситно исечен 2 лукчиња 2 пиперки исечени во кругови 3 бамји сол и бибер по вкус 1 лажичка црвен пипер магдонос сирење рендано Упатство Исечете го модриот патлиџан хоризонтално или вертикално во кругови со дебелина од 4-7 милиметри. Премачкајте ги модрите патлиџани со маслиново масло од двете страни и наредете ги во тавче обложено со хартија за печење или алумниумска фолија без да се преклопуваат межу себе. Печете ги 10 – 15 мин. на температура од 200°C додека да омекнат. Додека се печат модрите патлиџани подгответе го филот. Додадете го кромидот во загреана тава со масло. Пржете го додека не омекне. Потоа додадете го меленото месо и пржете ги десетина минути со постојано мешање. Додадете ги исечените пиперки, околу 1/2 лажичка сол (или по вкус), црн бибер и црвен пипер. Ставете ги доматите во зовриена вода 1 минута. Потоа излупете ги, исецкајте ги на ситни парчиња и промешајте ги со месото. На крај додадете ги магдоносот и лукот. Пропржете ја смесата упте некоја минута. Пригответе подлабоко тавче за печење и намачкајте го дното со масло за готвење. Наредете еден слој од модрите патлиџани. Рамномерно распределете ја половина од смесата со месото врз патлиџаните. Потоа додадете уште еден слој модри патлиџани. Одозгора распределете го остатокот од смесата. Завршете со трет слој од модри патлиџани. Изрендајте сирење врз модрите патлиџани. Печете ја мусаката 15- 20 мин. во загреана рерна на 200°C. Мусаката се сервира топла. Линк до рецептата |
||
http://www.mojatakujna.mk
Највкусни рецепти и готварски совети |
||
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Шампињони полнети со спанаќ и сирење
Изменето од емил - 10.Април.2012 во 14:17 |
||
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Уштипци од тиквици- 3 тиквици - 4 јајца - малку сол - 1 кесичка пециво - 10 лажици брашно - 300 гр сирење Изрендајте ги тиквиците и посолете ги. Оставете ги малку да отстојат за да ја испуштат водата од нив. Изматете ги јајцата, па во нив додадете ги пецивото, брашното, па додадете ги изренданите исцедени тиквици. На крајот додадете го ситно иситнетото сирење и убаво измешајте. Со помош на лажица ставајте од смесата да се пржи на загреано масло. Изменето од емил - 05.Јули.2012 во 18:31 |
||
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Сварете го морковот во солена вода, исецкајте и помешајте го месотот со ситно исецкан кромиди изматени јајца. Посолете, зачинете со риган и згуснете со презла. Од смесата направете ролат, ставете го во плех премачкан со масло и печете половина час на 200 степени. |
||
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Полнети домати
Секој домат издлабнете го и оставете ги малку свртени наопаку да се исцедат. Туната исцедете ја од маслото, изгмечете и помешајте ја со ситно сецкан кромид, пченка, капри, маслинки, јогурт и сок од лимон. Додадете сол и бибер, па со смесата полнете ги доматите и оставете да отстојат три часа во фрижидер. |
||
pajser
Сениор kloshar Регистриран: 04.Март.2011 Локација: Lao People's Dem. Rep. Статус: Офлајн Поени: 13922 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
,,, vo burekdzhilnica ,,kupuvash burek so urda za sirenje,,,,gotov recept,,,
|
||
nesluchajno ne veruvam vo sluchajnosti<>sekoja sluchajnost e kontrolirana
|
||
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Слатко-кисел зеленчук со оризСОСТОЈКИ (за 4 лица) ПРИГОТВУВАЊЕ Налејте го слатко-киселиот сос и оставете да врие околу 5 минути. Вака приготвениот зеленчук ставете го врз сварениот ориз. Сервирајте топло. Совети: слатко-киселиот сос може да го замените со сос од сливи. Доколку немате свеж зеленчук, можете да употребите замрзнат. Ако сте во можност наместо конзервиран, користете свеж ананас. |
||
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Шпагети со зеленчук и ракчиња
250 гр.шпагети, зеленчук кој го имате дома (домат, пиперки, борании, кромид, лук, тиквички), 100 гр.печурки, 200 гр.кисела павлака, по желба мала конзерва ракчиња, маслиново масло, сол, црн бибер, свежи листови од босилек. Зеленчукот и печурките се чистат и се сечкаат, па кратко се динстаат додека малку да омекнат. Се става сол и бибер по вкус. Шпагетите се вараат според упатството (10-15 минути). Во омекнатиот зеленчук се додава кисела павлака, по желба и ракчињата. Сето тоа се посипува со листовите од босилек, па се меша со шпагетите. |
||
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
250гр.печено или варено пилешко месо, 1 главица кромид, 1 лажица сенф, 100 гр.мајонез, 2 лажици доматно пире, малку сечкан магдонос, сол. Месото се одвојува од коските и заедно со исечканата главица кромид, 2 пати се меле на машина за месо. Се додава сенф, мајонез, доматно пире, сечкан магдонос и бибер по вкус – сето тоа добро се мати и со тоа се премачкува лебот. По желба се украсува со ливчиња свеж босилек. |
||
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
300-500гр.смрзнат компир за помфрит кечап, меко сирење, мајонез, кисела павлака, кромид и лук, авокадо, свежа краставица, магдонос, сок од лимон, маслиново масло. Компирите за помфрит се пржат според упатството на пакувањето, па се служат со сосовите сместени во 3 различни чинии. |
||
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Фритата со компири и сланина
|
||
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
ПОЛНЕТИ ЈАЈЦАИзменето од емил - 01.Октомври.2012 во 12:00 |
||
Calipso
Модератор Primarius Регистриран: 26.Мај.2009 Локација: Македонија Статус: Офлајн Поени: 44671 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Пилешко со шампињони
Состојки: 1 лажица ѓумбир во прав 200гр свежи шампињони 1 бел лук сол по желба 1 лажица пченкарно брашно 50мл сончогледово масло 1 лажица вегета 400гр пилешко филе
Подготовка: Исечете го месото на тенки листови и измешајте ги со брашното. Исчистете ги шампињоните и исечете ги и нив на листови. На врело масло испржете го месото. По завршеното печење, месото процедете го од вишокот масло, па преместете го на топло место. Во истото масло додадете ги шампињоните па и нив испржете ги. Пилешкото и шампињоните ставете ги во поголем сад. Додадете вегета, ѓумбир и бел лук. Додадете сол и добро промешајте. Изменето од Calipso - 04.Октомври.2012 во 02:01 |
||
На овој свет има само тројца мажи кои се спремни да те поддржат во тежок момент:
Jack Daniels, John Jameson и Johnnie Walker! |
||
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
||
Внеси реплика | страница <1 2122232425 30> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |