IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Кој ја напишал Библијата?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Кој ја напишал Библијата?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 789
Автор
Порака
Klara-D Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Март.2011
Статус: Офлајн
Поени: 2671
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Klara-D Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Јуни.2011 во 14:50

Апостолите што биле околу Исус не напишале ништо. Други, а ниту еден од нив не го познавал Исус, ги напишале евангелиата.
Секое пишување од прераскажување е непрецизно и е обоено со лични ставови, било кој да го прави, се разбира освен Господ кој е непогрешлив.
А тој не е авторот на Библијата....!
Црквата и нејзините великодостојници се тие што ги одбрале евангелијата што ќе влезат во Новиот завет.
 Изборот бил во функција на црквата не на Господ.

Денес го читаме евангелието по Јуда кое ја менува сликата за се што се случувало со Исус. Но, став на црквите во светот е дека се задоволни со евангелијата што ги имаат и нема потреба од внесување нови.
 Дали е тоа вистината по која трага црквата и нејзиниот верник?
 Или верникот нема по што да трага, се му е дадено еднаш и за секогаш?
Кој му го дал?   Образуваните во црквата....?
Кон врв
Blagoj_s Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 28.Август.2009
Поени: 3057
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Blagoj_s Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Јуни.2011 во 10:42

ZA SVETOTO PISMO - BIBLIJATA

Nakratko za Svetoto pismo ili za Biblijata, koja e Bozja rec. Toa e pismo sto mu e dadeno na covestvoto od Boga preku odbrani luge, proroci i apostoli.
Vo Svetoto pismo se pomesteni Bozjite poraki sto gi dobivale ovie sveti Bozji luge direktno od Boga i gi zapisale so svoja raka vo svoite prorocki knigi od koi e formiran svetiot kanon na Biblijata.

Apostol Pavle: “Celoto Pismo e od Boga vdahnoveno i e polezno za poucuvanje, za prekoruvanje, za popravanje i za vospituvanje vo pravednost, za da bide Bozjiot covek sovr- sen i podgotven za sekoe dobro delo” (2. Timotej 3,16.17).
Apostol Jovan koj, zaedno so drugite apostoli, tri i pol godini postojano, denonokno bil so Isusa i so svoi oci gledal i videl i so svoi usi slusal i cul se sto storil Isus, kazuva: “Ona sto bese od pocetok, sto go cuvme, sto go vidovme so svoi oci, sto go gledavme i sto go opipaa nasite race, za Recta na zivotot (za Hrista) - da, toj zivot se javi, i nie go vidovme i svedocime i vi go objavuvame vecniot zivot, koj bese so Otecot i ni se javi nam; ona sto go vidovme i cuvme, toa vi go navestuvame i vam za i vie da imate zaednica so nas.
A nasata zaednica e so Otecot i so negoviot Sin Isus Hristos.” Bog go povikuva svojot sluga, apostolot Jovan, i mu zapoveda: Jovane, “napisi go na kniga ona sto go gledas” - ona sto ke ti go otkrijam, sto ke ti go pokazam jas - “i toa prati go vo crkvite.” Sto mu bilo otkrieno, sto videl i sto zapisal apostol Jovan? “Vidov novo nebo i nova zemja, zasto prvoto nebo i prvata zemja pominaa... Togas jas go vidov svetiot grad, noviot Erusalim, kako sleguva od neboto, od Boga, stokmen kako nevesta, ukrasena za svojot maz. I cuv silen glas od prestolot kako veli: ‘Bog ke izbrise sekoja solza od nivnite oci, i smrt nema da ima veke, ni taga, ni plac, nitu bolka, zasto prvoto pomina” (1. Jovanovo 1,1-3; Otkrovenie 1,11; 21,1-4).

- Toa mu bilo otkrieno na apostol Jovan, toj toa go videl, toa go cul i toa go zapisal. Bog go povikal svojot starozaveten prorok Avakum i mu naredil: Avakume, “zapisi go videnieto, vrezi go na plocki za lesno da se cita” (Avakum 2,2).
Mojsej, i site starozavetni Bozji proroci, imale bezbroj sredbi so Boga i od nego primile iljadnici poraki sto gi zapisale vo svoite prorocki knigi i istite mu gi prenesuvale na Bozjiot narod. Koga gi citame Bozjite poraki vo nivnite prorocki knigi, tie obicno pocnuvaat vaka: “Gospod mu rece na Mojseja (ili na koj i da e drug prorok): ‘Kazi im na Izraelovite sinovi i reci im...’”, ili: “Vaka kazuva Gospod!”, ili: “Mi dojde rec od Gospoda”, ili: “Kako sto naredi (zapoveda) Gospod” (3. Mojseeva 4,1.2; Isaija 56,1; 66,1; Eremija 2,1; 2. Mojseeva 40,21-23).

Bozjite poraki, pomesteni vo pisan oblik vo Bozjata kniga, Biblijata, Bog bil kadaren da gi socuva niz burnite vekovi sto pominale i nivnata sodrzina do nas stignala vo neizmeneta forma. Biblijata imala mnogu neprijateli i protivnici, moknici, koi se obiduvale da ja unistat; satanata so site sili nastojuval i se trudel spomenot da go izbrise, bidejki taa na pokaz ja iznesuva negovata zloba i go prikazuva vo vistinska svetlina pred celata vselena.
Iako bila potcenuvana i omalovazuvana, zabranuvana i ponizuvana, progonuvana i spaluvana, taa se do denesen den stoi kako Bozja rec, Bozja nakovalna na koja se istrosile mnogu covecki cekani. Ottamu nie hristijanite veruvame deka vo raka imame sveta Bozja kniga, Biblija, ili Sveto pismo, od Boga dadeno, so Bozji poraki sto ni gi prenele Bozjite slugi vo pi- san oblik. Biblijata e najkompletno, najcelosno Bozje otkrovenie sto ni go dal Bog nam na lugeto, otkrovenie za sebe kako semoken Bog Tvorec, Otkupitel i Spasitel od grevot, koj ni se otkriva kako pat sto treba da go sledime, kako vistina sto treba da ja prifatime i kako vecen zivot za koj treba da kopneeme. Vo nea Bog ni ja otkriva svojata ljubov, svojata milost i pravda, ni ja otkriva svojata volja, svojot karakter, ni se otkriva samiot sebesi, svojata licnost.

Megu koricite na svetata Bozja kniga, Biblijata, se pomesteni 66 prorocki knigi, 39 vo Stariot i 27 vo Noviot zavet, napisani od cetiriesetina pisateli, pisuvani vo tekot na 1.600 godini, 1.500 godini pred i 100 godini po Hrista. Knigite na Stariot zavet se pisuvani na evrejski, a na Noviot zavet na grcki jazik.
www.myspace.com/sblagoj
Кон врв
Blagoj_s Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 28.Август.2009
Поени: 3057
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Blagoj_s Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Јули.2012 во 12:39

Nakratko za Svetoto pismo ili za Biblijata, koja e Bozja
rec. Toa e pismo sto mu e dadeno na covestvoto od Boga preku
odbrani luge, proroci i apostoli. Vo Svetoto pismo se
pomesteni bjite poraki sto gi dobivale ovie sveti Bozji
luge direktno od Boga i gi zapisale so svoja raka vo svoite
prorocki knigi od koi e formiran svetiot kanon na Biblijata.

Apostol Pavle: “Celoto Pismo e od Boga vdahnoveno i
e polezno za poucuvanje, za prekoruvanje, za popravanje i za
vospituvanje vo pravednost, za da bide bozjiot covek sovr-
sen i podgotven za sekoe dobro delo” (2. Timotej 3,16.17).
www.myspace.com/sblagoj
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Јули.2012 во 15:01
Иако 2Тимотеј не е напишан од Апостол Павле и не е негово дело, сепак посочениот цитат ја кажува вистинckата суштината за авторството на Библијата.

Имeно, цитатот со право вели дека конгломератот од разните писанијата , кои подоцна биле собрани и канонизирани од подоцнежната иснтитуцијализирана религија како во една книга наречена Библија, биле напишани од како инспирација (вдахновеност) од Бога со практична цел за едукација и воспитување на  луѓето:

16 Целото Писмо е од Бога вдахновено и е полезно за поука, за изобличување, за поправање и за воспитување во правдата.
2Тимотеј, 3-16

Значи Библијата не е буквална Божја реч, не е Божји диктат за човештвото предадено преку одредени луѓе, пророци и апостоли, туку се човечки пишувања инспирирани од Бога и Боженственоста за практична поука на тогашните луѓе. Некои поуки, одредби и закони биле од корист и потреба на некогашните луѓе во времињата и условите во кои текстовите биле напишани, а некои се од општочовечка и безвременска вредност и се валидни до денешни времиња. Буквалното и слепото управување по сите некогашно напишани текстови не е мудра одлука, нешто што Исус им го има посочено  на фаризеите и луѓето уште во неговото време.

Изменето од Messenger - 06.Јули.2012 во 15:05
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
spiros Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Јули.2008
Локација: На пат
Поени: 4490
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Јули.2012 во 22:24
Originally posted by Klara-D Klara-D напиша:

Апостолите што биле околу Исус не напишале ништо. Други, а ниту еден од нив не го познавал Исус, ги напишале евангелиата.

Секое пишување од прераскажување е непрецизно и е обоено со лични ставови, било кој да го прави, се разбира освен Господ кој е непогрешлив.

А тој не е авторот на Библијата....!
Црквата и нејзините великодостојници се тие што ги одбрале евангелијата што ќе влезат во Новиот завет.

Изборот бил во функција на црквата не на Господ.

Денес го читаме евангелието по Јуда кое ја менува сликата за се што се случувало со Исус. Но, став на црквите во светот е дека се задоволни со евангелијата што ги имаат и нема потреба од внесување нови.
 Дали е тоа вистината по која трага црквата и нејзиниот верник?

Или верникот нема по што да трага, се му е дадено еднаш и за секогаш?

Кој му го дал?   Образуваните во црквата....?

.

Се’ повеќе и повеќе луѓе - од кои многу недоброволно (како деца) крстени, а некои од ними дури и членови на некои надувени “црковни“ институции - го делат вашето мислење, несфаќајќи дека нивната мудрост и ум пред Мудроста БОЖЈА (за Која што прекрасно сведочи Светото Писмо), не е ништо повеќе од човечка надувена глупост!

Денот доаѓа кога секој ќе Ја увиди Мудроста БОЖЈА и никогаш повеќе нема да го негира или девалвира Духот преку Кој е инаспирирано и пишано Светото Писмо, посебно Новиот Завет Кој што е врежан во срцата на сите Вистински чеда БОЖЈИ!

.

.

Изменето од spiros - 15.Јули.2012 во 22:26
Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free,
in Time & Eternity!

БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!

Кон врв
Alekxandar Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Јули.2012
Поени: 1029
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Alekxandar Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Јули.2012 во 20:25
Мудроста божја е дека слепо не треба да веруваш и дека треба многу да работиш а реално и логички да размислуваш пошто сигурно нема да му вервам на некојa ваква скапајнца како шо ке ти ja пратам сега во линкот :
http://www.youtube.com/watch?v=IgZptPUG08U
Попот ако сака да биди трговец или нека отвори некоја фирма или нека отвори некој бордел па да ја најавува следната точка на танчерката.
Треба да сум избушен во мозокот да слушам некој како овие кај шо ми кажува дека треба да се придржувам на христијанската догма...

Изменето од Alekxandar - 20.Јули.2012 во 20:30
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 789
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,078 секунди.