IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Интима > Секс
  Активни теми Активни теми RSS - Мој став за хомосексуалноста
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Мој став за хомосексуалноста

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 8889909192 103>
Автор
Порака
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Статус: Офлајн
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Јули.2012 во 05:46
Originally posted by zabegan zabegan напиша:

но еве едно прашање, ако хомосексуалците намераваат да го берат плодот на хетеросексуалците, тогаш која е поентата на нивното постоење? фактот што некој сака да ги поседува благодетите на хетеросексуалниот социјален статус (како што е потомството) а истовремено да биде хомосексуалец, не ми е јасен...
технички теоретски гледано, со самото тоа што некој одбрал да биде хомосексуалец, односно се противел на природната предиспозиција за размножување, а истовремено сака потомство, воопшто не ми е јасен и само ми поставува повеќе прашања

Проблемот е што луѓето не гледаат дека:

1. Љубовта не подразбира и не е условена од размножување. Луѓето не љубат за да се рамножуваат. голема насмевка Љубените луѓе ќе останат и понатаму љубени и заедно  иако поради било која причина не можат да се размножуваат . Јас лично знам луѓе кои се заедно цел живот и пoкрај тоа што немаат деца. Едниот пар нема бидејќи не се плодни, а другот бидејќи самите одлучија така. Ако земеме за основа дека некои хомосексуалци се заљубени и затоа се заедно, тоа значи дека нивната биолошка непродуктивност не е сопка за нивната љубов. И не треба да биде !

2. Сексуалното задоволување не подразбира и не е условено со размножување. Да не шириме сега дискусија околу тоа каков сексуален живот луѓето уживале и уживаат без раѓање деца. Значи ако земеме за основа дека некои имаат хомосексуални преференци за задоволување на своите емотивно-биолошки потреби, тогаш значи дека и тука паѓаат во вода тезите за противење против природата (како се противат против природата кога токму од неа и од хетеросексуалците се создаени онакви какви што се ?), уништување на човечкиот род поради нивната неплодност, искористување на хетеросексуалото општество со земање на нивното потомство...

Аргументот за неплодноста на хомосексуалците, како некаков крунски доказ за нивното осудување и отфрлање од општеството,  е јалова работа која не може да издржи ниту една посериозна анализа. Тоа е изгубена пропозиција која звучи многу едноставно и разбирливо за десеминирање низ широките народни маси и затоа, иако е лансирана уште многу одамна, таа по инерција с'е уште живее небаре е самоевидентна вистина.

На крајот би повторил уште еднаш дека според некои основи модерното, така наречено "хумано" општество ,  не се променило многу во однос на оние некогашни "нехумани" општества од темните векови на човековата цивилизација и потврдува дека максимата "човекот на човека е волк" с'е уште е жива и здрава. За мене, како човек и хуманист, несватливо е дека с'е уште сме во состојба крајно витално да ги санкционираме луѓето поради нивната раса, националност, физички и ментални недостатоци или религијска и сексуална определба. Хуманоста, доколку постои, ќе ја познаеме според нејзината инклузивност, а не ексклузивност.

Изменето од Messenger - 18.Јули.2012 во 20:20
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Santijago Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
PubLiCenEmY LatInoLoVerBoY YNWA-LF

Регистриран: 17.Јануари.2008
Локација: Tuka be ...
Поени: 21002
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Santijago Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Јули.2012 во 10:11
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Аргументот за неплодноста на хомосексуалците, како некаков крунски доказ за нивното осудување и отфрлање од општеството,  е јалова работа која не може да издржи ниту една посериозна анализа. Тоа е изгубена пропозиција која звучи многу едноставно и разбирливо за десеминирање низ широките народни маси и затоа, иако е лансирана уште многу одамна, таа по инерција с'е уште живее небаре е самоевидентна вистина.
Ама тука е и проблемот. Ниту јас ниту забеган не рековме дека ги отфрламе и осудуваме. размислување

Тоа што некој сака да се мази, гали, бакнува и што уште не во јавност, со лице од исти пол лично мене не ми е многу убаво за гледање. Двајца мажи како се бакнуваат е повеќе од болен. Јас (а и девојка ми) дури не обожавам бакнување со девојка ми во јавност од причина што околината не е должна да не трпи како ние разменуваме нежности и се лигавиме сред плоштад итн итн. Кога мало дете ќе види како заљубено си се лигават двајца мажи, може да праша...Тато и ти ли вака правеше? Мамо, мамо, види ги оние .. што прават? И слично...а тоа да му го објаснам на детето нема шанси. Сите тие нежности чувајте си ги за зад затворени врати како што и секоја нормална двојка (на хетеро мислам) прави. Надвор од тоа секој е човек пред се. И како таков ќе ја добие (или нема да ја добие) почитта од моја страна.

Ако било толку нормално, толку убаво .. нели сите ќе не створеле во најмала рака како бисексуалци? Или можеби хомосексуалци?

Не, јас не сметам дека хомосексуалците се на маргините на општеството. Напротив, ги имаат истите права што и јас. А тоа што самите се повлекуваат на некој начин се дискриминираат.
Што права им требале? Можат да завршат студии, да се вработат да се издржуваат. Можат да шетаат без никакви забрани, можат да влезат во секој кафич, ресторан, базен, кино, театар, можат да шетаат во парк, да шетаат надвор од земјава, да се сместат во хотел. Дури има и геј френдли хотели по светов. Можат да возат кола, можат да тужат, да бидат тужени. Можат да одат во банка да си платат сметки за станот, можат да излезат и јавно да зборуваат на ТВ. Не знам кои права хомосексуалците си ги бараат?
Патем, не сметам дека бебето се раѓа како хомосексуалец. И во тоа никој нема да ме убеди затоа што нема логика.

А да, темава е во секс. Се знае зошто постои (како изгледа и каква намена има) вагината и пенисот. Не знам што не е јасно во моето и чудењето на забеганзбунетост 

I'm out bcz of pathetic around here
Кон врв
anakin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Unidentified Flying Object

Регистриран: 08.Август.2005
Локација: Machku Pichku
Поени: 18535
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Јули.2012 во 11:29
mesi napisa

1. Љубовта не подразбира и не е условена од размножување. Луѓето не се заљубуваат за да се рамножуваат. голема насмевка

i zgresi.
LJUGJETO SE ZALJUBUVAAT SAMO RADI RAZMNOZUVANJETO

ZATOA SLUZI LJUBOVTA MESI, za sto drugo bi sluzela?????? da si praat ljugjeto kjefoi vo zivotot???

SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Santijago Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Јули.2012 во 11:36
Originally posted by anakin anakin напиша:

mesi napisa

1. Љубовта не подразбира и не е условена од размножување. Луѓето не се заљубуваат за да се рамножуваат. голема насмевка

i zgresi.

ZATOA SLUZI LJUBOVTA MESI, za sto drugo bi sluzela?????? da si praat ljugjeto kjefoi vo zivotot???

А што ако некоја жена не може да роди децазбунетост Поради тоа нема никој да ја саказбунетост
Кон врв
viktorija123 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Nishto Posebno, tuku EDNO

Регистриран: 04.Февруари.2010
Поени: 7300
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај viktorija123 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Јули.2012 во 12:33
LJubovta sluzhi za razmnozhuvanje?збунетост
Toa... ne e, barem moja vistina!....намигнување

Изменето од viktorija123 - 18.Јули.2012 во 12:33
There is no doer..... But if you have one, let him do self-inquiry.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Santijago Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Јули.2012 во 14:49
Нормално дека не е !

Сексот служи за размножување на природен начин.
А секс може да имаш и со некој што не го сакаш, само за да ја исполниш таа желба за потомство.
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Јули.2012 во 15:47

mesi napisa

i zgresi.

На подфорумот за љубов реков дека напишаното беше во поширок контекс на љубење, а не само на заљубувње во смисла како што подразбираш, па затоа зборот "заљубување" е сменет со "љубење".

Инаку, мојот став останува ист - луѓето не се љубат за размножувачки цели.

Но дозволувам ти да имаш поразлично  убедување.

Изменето од Messenger - 18.Јули.2012 во 20:24
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
zabegan Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Другарот на Мона Лиза

Регистриран: 06.Април.2007
Поени: 9774
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zabegan Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Јули.2012 во 16:51
Originally posted by Santijago Santijago напиша:

mesi napisa

i zgresi.

А што ако некоја жена не може да роди децазбунетост Поради тоа нема никој да ја саказбунетост
многу добар пример, ама еве ќе дадам контра пример кога веќе не можам да го објаснам твојот
зошто толку многу луѓе се сексаат од задоволство, а не за да создадат потомство? бидејќи примарната функција на сексуалниот однос е таа... не збориме за тоа дека љубовта стриктно постои поради размножувањето, туку дека тоа е нејзиниот корен... а тоа како луѓето ја употребуваат, тоа е друга тема...
затоа и човек може да се заљуби, а никогаш да не помисли на размножување
размисли пред да напишеш глупост
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Santijago Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Јули.2012 во 17:26
Глупаво е да се споредува љубов и секс. 
Сексот е еден вид на потреба, а љубовта и не е. Познавам човек (комшија мој) кој што се ожени и викаше, јас не сум заљубен, никогаш не сум ни бил. Се оженив поради тоа што сакам да имам дете и животен сопатник и точка. За неа не чувствува ништо повеќе од она што би го чувствувал за било која жена. Само пријателство. Задоволството од сексуалниот однос е една работа а сакањето на некоја личност е друга работа, нели?
Зошто да се има секс само за да се размножува човекот? Па нема да си играме, секое летенце по едно детенце...
Нема потреба да се поврзува сексот со размножување, барем според мене. Да, сексот е неопходен за зачнување по природен пат, но забременувањето само по себе не е потреба.
Крај краева, човек не живее за да мора по секоја цена да се размножи. Па има луѓе кои поради X здравствени причини не можат да имаат деца, не значи тоа дека не треба ни да имаат секс или да се заљубат. Секое си има свое значење, своја примена и своја функција..според мене. Но здрави прави лица, кои одбираат да си бидат со истиот пол а притоа сакаат и деца, е тие не ги разбирам баш. Ако Бог не ве створил такви, значи тоа не е баш природно. Помири се со тоа, никој не добил се што сакал во животот. Ок на жениве им е полесно, ќе начека некој, ќе и направи бебенце и ќе си го чува со партнерКАТА. Кај маживе не иде баш така. Затоа и реков, ако не можеш да го имаш можеби и не треба да го имаш.
Кон врв
zabegan Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Другарот на Мона Лиза

Регистриран: 06.Април.2007
Поени: 9774
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zabegan Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Јули.2012 во 17:52
не ми ја разбираш поентата, сакам да кажам дека се што постои како процес, дали љубов или секс, не е битно, постои со основна природна причина и цел...
проблемот е што човекот поседува неверојатни психички способности за разум, размислување, ставови, перцепции и се стреми кон тоа да се води според истите... секојдвневен настан е тоа некој човек да искористи предмет во одреденба цел, кој никогаш не бил наменет за таква цел

меѓудругото, возможно е човек никогаш да не се заљуби и цел живот да си остане невин нели? но тоа не значи дека љубовта и сексот не треба да постојат...
размисли пред да напишеш глупост
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Јули.2012 во 18:44
Originally posted by zabegan zabegan напиша:

меѓудругото, возможно е човек никогаш да не се заљуби и цел живот да си остане невин нели? но тоа не значи дека љубовта и сексот не треба да постојат...

Како што може луѓе цел живот да не љубат и да не се заљубат, а сепак да не останат невини и да имаат деца, нели ?

И точно велиш, тоа не значи дека љубовта и сексот не треба да постојат, како што тоа не значи дека љубовта и сексот мора да бидат зависни едни од други и дека љубовта не е пререквизит за да се има потомство.

Пркрасно би било СИТЕ да чувствуваат безусловна и безерервна  љубов, СИТЕ да бидат заљубени и СИТЕ да имаат потомство како последица од сето ова но, како што ни покажува животот на ова ниво на нашата егзистенција, сето тоа не мора да биде така.

Сигуно дека сето ова е јасно од секојдневниот живот, а јас само би дал илустрација од моето искуство. Имено, имам 7-8 пара пријатели од Индија со кои често се среќавам на заеднички веселби и од кои имам дознаено дека СИТЕ живеат во брачни врски со потомство не поради тоа што се заљубиле или што тоа го сториле од љубов, туку затоа што нивните бракови биле аранжирани од родителите и пријателите (една жена ми рече дека се омажила само за да дојде во америкиве). Верувам дека со време се засакале, но не сум сигурен дали се заедно од љубов или од посакувана конвенционалност, од вреднување на другата личност или од пронаоѓање себе си во една  средина која исполнува извесни eкономски и социјални потреби.

Изменето од Messenger - 18.Јули.2012 во 18:49
Кон врв
anakin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Unidentified Flying Object

Регистриран: 08.Август.2005
Локација: Machku Pichku
Поени: 18535
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Јули.2012 во 18:49
homosexualcite imaat eden stav
se vika pupenje
среќа

inaku SEKOJ IMA PRAVO VO SVOJOT KREVET DA PRAVI SO SAKA
zatoa i e toa negov krevet

SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Јули.2012 во 17:24

Маргинализираните заедници бараат пратениците, медиумите и интернет заедницата да внимаваат како ги квалификуваат донесувајќи декларација за осуда на говорот на омраза.
-Спречувањето говор на омраза да тргне од собранието, орган на државата кој е составен од претставници на народот. Да излеземе во пресрет на барањата на граѓаните и да ја вратиме политиката во рамките на нејзината констуктивност и во рамките на создавањето на подобри услови за живот - вели предлагачот на декларацијата, Ивон Величковски.
Декларацијата доби поддршка и од дел од експертската јавност и од пратеници.
- Сите меѓународни документи имаат една одредба која обично е при крајот на документот во која што се вели дека ниту едно право дадено во таа Конвенција или Декларација не може и не смее да биде употребено на начин кој што значи повреда на другите права, односно повреда на човековите права и достоинство - вели професорката Мирјана Најчевска.
Поради стереотипите кон ЛГБТ популацијата (лезбејки, геј, бисексуалци и трансексуалци), земјава лани се најде меѓу последните на листата на толеранција во Европа, заедно во групата со Ерменија, Азербејџан и Украина.

Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Јули.2012 во 17:33
Нивото на свеста на еден народ се гледа според неговиот однос према малцинските групи кои не припаѓаатт по усвоените стандарди на вреднувања и живеење кон мнозинството, како и според односот кон животните и природата.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 8889909192 103>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,168 секунди.