|
Вистина или фарса - Реформите во здравството |
Внеси реплика | страница <1 4243444546 55> |
Автор | ||
brza
Сениор Регистриран: 06.Февруари.2006 Локација: vidiFOTOupotpis Статус: Офлајн Поени: 34534 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
ne e voopshto farsa tuku.....lakrdija! ( koj ke najde makedonski pandan na ovoj zbor,...svaka mu chast!)
|
||
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein |
||
MyWay
Сениор Антиталенат на годината Регистриран: 05.Септември.2008 Локација: Aruba Статус: Офлајн Поени: 23914 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Многу добро од страна на министерот...
како ги улови овие од трета смена во Штип..за греови луѓето..кој знае колку се стресиле.. Е сега да видиме кој ќе спие мирно навечер..и кој знае дека нема да има посета во било кое време.. |
||
Како изгледа совршен маж..Он не изгледа..Он се понаша ...... |
||
zagor
Сениор Уникатен песимист Регистриран: 27.Септември.2007 Локација: Congo Статус: Офлајн Поени: 12850 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Вистина,бубашвабите ...абеее...атлетски митинг во атлетика!..110 со пречки.
|
||
...zagor e ziv,se drugo e laga.
|
||
mamamd
Сениор Почесна конзулка Регистриран: 02.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 25679 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Е кај беше-па во образование Ама ги запердаши бреее, цела Источна Македонија се лечи во Штип, а болницата катастрофа Експресно решен проблемот за невролошкото одделение во Штип |
||
Majkl
Сениор Регистриран: 20.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 3019 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Изменето од Majkl - 18.Ноември.2011 во 01:48 |
||
Бог повторно му говори денес на човештвото преку Неговата пророчица, Габриеле од Вирцбург. Тој не ја говори речта на Библијата!
|
||
MyWay
Сениор Антиталенат на годината Регистриран: 05.Септември.2008 Локација: Aruba Статус: Офлајн Поени: 23914 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Да...да се биде ДОСТАПЕН...што за жал не е така во сите случаи... |
||
Како изгледа совршен маж..Он не изгледа..Он се понаша ...... |
||
којсумјас
Сениор Регистриран: 22.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4543 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
А бе ова матичниве се јаки...
страва се еј, што би рекле на к-15... немале пари, па морале да наплаќаат од пациентите... ај викам, пак јас да прогуглам малку, па така најдов адреса од Фондот за здравство... и најдов образец по кој се пресметува капитацијата... тука можете секој што го интересира да го види образецот... и еве јас направив една според мене, пресметка на некој просечен матичен лекар... тука... значи вкупно бодови 2055... ма да не коментирам, се гледа се'... ај сега да одбиеме трошоци... за сестра max 20 000 плата и давачки... струја, вода, телефон, тонер, кирија и сл. max 10 000... значи остануваат 92 000 - 30 000 = 60 000 ако тие 60 000 се исплатат за плата на матичниот... и со платени давачки, ќе остане најмалку 40 000 плата чиста... и они пази немале пари... ама ова е само просек, кај се оние кои имат повеќе пациенти... па бројот на бодовите е многу поголем... забележете во графата дека максимален број на бодови е над 4500... ај да удриме рачуница со 4500 бодови колку пари земаат месечно... ееее... а бе на клиника хирурзите не земаат толку пари... а на овие малку им било... ама не се они криви... им ги нарасија очите, во државно здравство специјалистите земаат по 20 - 25 000 плата... еве имам предлог... нека ги вратат во државно здравство... на фиксна плата... ќе се нафатат ли...? Изменето од којсумјас - 22.Јануари.2012 во 11:21 |
||
Santijago
Сениор PubLiCenEmY LatInoLoVerBoY YNWA-LF Регистриран: 17.Јануари.2008 Локација: Tuka be ... Статус: Офлајн Поени: 21002 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Морав да искоментирам нешто...не е директно поврзано со реформите, но поврзано е со здравството...
Многу е брза брзата помош...многу се изненадив кога видов дека ако си пред умирање во Маврово, ќе си умреш и ќе те закопаат во снег. Поработете и на брзината, не само на помошта. Не изгледа како да е многу брза |
||
I'm out bcz of pathetic around here
|
||
brza
Сениор Регистриран: 06.Февруари.2006 Локација: vidiFOTOupotpis Статус: Офлајн Поени: 34534 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
e,...koga ja vikam deka vistinska tragi-komedija e drzavava,... so se nejziniot narod,....retko koj mi veruva!
......dodushe ,...za nekoi e i ''samo'' tragedija ,...poradi vakvite i slichni na nea, raboti ! |
||
||
Renatax
Сениор Регистриран: 27.Декември.2008 Статус: Офлајн Поени: 11613 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Можеби и овој наслов не спаѓа во реформи,но миленикот на Мамамд добро си ја врши работата.
СО ОДЛУКА НА ВЛАДАТА
|
||
Мирно движи се низ галамата и хаосот, секогаш имајќи на ум каков мир постои во тишината.
|
||
mamamd
Сениор Почесна конзулка Регистриран: 02.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 25679 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Мамамд тешко некому дава подршка , ама кога тоа го прави не го гради на воздух туку на аргументи. Моево љубимче засега добро се држи, ама од мене ќе добие 5 * ако и само ако по кратка постапка реши еден горлив проблем за кој ретко кој сака да зборува а е убитачно важно. Мозочните удари да ги освестат надлежните Љубица Балабан убаво објасни ама јас да си додадам мое согледување. Јас капа ќе му симнам кога ќе се зафати ова ургентно да го реши оти само оние кои поминале голгота со некој свој близок со мозочен удар знаат за што зборувам. Нема ништо поболно и понечовечно кога дома ќе ти пуштат лице кое бара 24 часовна стручна нега, а ја нема. Нема ништо понедостоинствено и под секоја човечка логика на старт на семејството (со постапката на пуштање дома) како да му се соопштува дека медицината крева раце и дека само господ може да помогне. Знам и познавам многумина кои се прашуваат дали нивните блиски починати од последици од мозочен удар ќе оздравеле ако имале соодветна нега на некоја клиника. Дали е нормално по 3 дена по удар, без вратени функции на говор, со одземеност на дел од телото или целосна парализа ( а некои и во полукома) да се пуштаат дома. Во преку 500 илјадното Скопје, во кој се носат болни со мозочен удар од цела Македонија да има само 2 државни клиники каде се прифаќаат (и пуштаат веднаш) и само еден центар-Сјурајдер каде секој и не може да се смести заради немањето место, а и немањето пари. И како шлагфорт-туѓата нега за овие лица е смешно мала и доаѓа со закаснение а им е неопходна хитно и неодложно-во момент. Така да моето љубимче има една важна-неодложна задача. Ќе мора да најде место низ скопските клиники кое зјае празно или е полупразно и да го реши проблемот-а ќе мора и процедурата околу неопходниот 21 ден престој за кој се смета дека чим се пројде веќе пациентот има надеж и да оздрави и да се дигне на нозе. Изменето од mamamd - 15.Февруари.2012 во 16:30 |
||
brza
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
...ma kakva farsa?!
ova e ...totalna vistina: Пациентот низ здравствените лавиринти ...bi se skinal od smeenje, ama , se plasham i mene da ne me snajde istoto nekoj den ! |
||
||
annaja
Сениор Регистриран: 21.Април.2010 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 531 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Го слушам вчера министерот за здраство и не ми се верува....ортопедија цвета,листата на чекање за операција е мала....мала спрема странските клиники...и се чудам сите климаат со глава и го одобруваат тоа,а народот ќути....а знаете зашто? затоа што имаат мака,имаат потреба од истите....материјали не смеат да купуваат,затоа што така наредил министерот...знам луѓе кој чекаат болницата да набави протези за вестачки колк,тие ги нема од 2006 год. и се уште ги нема.
|
||
Santijago
Сениор PubLiCenEmY LatInoLoVerBoY YNWA-LF Регистриран: 17.Јануари.2008 Локација: Tuka be ... Статус: Офлајн Поени: 21002 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Моја комшивка правеше баш таква операција пред година дена.
Не знам како може да ги нема, да не можат да набават а операции да се прават
|
||
I'm out bcz of pathetic around here
|
||
Внеси реплика | страница <1 4243444546 55> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |