|
Што прави оваа влада?! |
Внеси реплика | страница <1 133134135136137 200> |
Автор | |||
Zeksi71
Сениор Регистриран: 18.Ноември.2009 Статус: Офлајн Поени: 2391 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
И јас би сакал дефинитвно такви услови.
|
|||
"Када је неко глуп не можеш му то ни доказати" Душко Радовиќ
|
|||
којсумјас
Сениор Регистриран: 22.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4543 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Меси... Како спасувањето на БДП-то од страна на градешништвото изгледа во пракса...? еве ти пример... во едно семејство од 4 члена, 3 работат, 1 не работи... значи секој месец во семејниот буџет се слева точно одредена сума на пари од 3 цата вработени... е сега, тој невработениот зема на заем пари од другите членови на семејството... па со тие пари гради куќа и потоа му ја продава на еден член... и со добиените пари им го враќа долгот на сите членови... а овој кој купил, ќе плати дел во кеш, дел на рати... а ратите ќе ги зема пак на заем од другите членови на семејството... јас вака ама ич не гледам како ќе се подобри стандардот на живеење на целото семејство...? за мене, ваквото купување се сведува на претурање на парите од лев во десен џеб... каде тука има ќар за семејството...??? тоа се вика од шупливо во празно... јас би се согласил дека градежништвото има водечка улога водечка улога во развој на економијата... ако нашите градежни компании работата надвор од државата... па нивната исплата носи свежи пари како за нив, така и за државата и за вработените во тој сектор... едноставно купчето на пари во државата се зголемува... да се вратам на примерот, тоа е исто како оној 1 невработен да почне да заработува и зема своја плата... веднаш буџетот на семејството се зголемува со свежи пари и му се покачува стандардот... ете видиш, јас така ја разбирам економијата... а несакам да споменувам за порастот на градежништвото со непродуктивно објекти... како трговски центри, продавници, катни гаражи со тенденција да станат деловен простор... и најчесто заради зголемување на ќарот на некоја странска компанија на наш грб... тоа е пак посебна приказна... Изменето од којсумјас - 24.Март.2012 во 10:52 |
|||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
којсумјас, ова не е пдф "Економија" и не би ширел натаму во таа насока, но можам да ти кажам дека неки работи не ти се потполно јасни штом мислиш оти економијата се состои само во земање и акумулирање на капиталот, а не и во давање и неговово циркулирање.
|
|||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|||
brza
Сениор Регистриран: 06.Февруари.2006 Локација: vidiFOTOupotpis Статус: Офлајн Поени: 34534 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
...e pa, shto ako ne e ekonomija?!
...i shto sega ...aj ke odime (usileno) na ekonomija,....da prichame, ,...koga eve ,..toj shto ''ne znae koj e''...ubavo objasni,..spontano ..... na ''prost' nachin'',... neshto okolu ''ogromniot'' pridones na gradeznishtvoto vo makedonija,...za najziniot, lansko godishen''napredok''. ...ama nee!!,..na ekonomija mu bilo mestoto za toa! ...aj , odgovori mu,....ako si tolku hrabar tuka ...ne na ekonomija! ....iako ne e ...po site propisi ! |
|||
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein |
|||
којсумјас
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Аааа... не си ме разбрал Меси... јас дискутирав за тоа што прави оваа Влада... и уз пат нешто пролупав за моите нејасни погледи кон економијата... во неколку збора, но нејсе... Убаво вика Брзиов... е ај де одговори, кај сакаш, таму... јас ќе читам... |
|||
zagor
Сениор Уникатен песимист Регистриран: 27.Септември.2007 Локација: Congo Статус: Офлајн Поени: 12850 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
...вие двајца изгледа стварно не зезате.Кои посебни поволности нуди овој проект?ниски камати,или пола-пола рата за цел период,квалитетни и здрави или еколопки градби?врска нема овој проект..па дури и за нивните ....пиони!.Се гледа по интересот на граѓаните.Важно штиклиран е уште еден чекор од оние 100.ефектот и не толку важен. |
|||
...zagor e ziv,se drugo e laga.
|
|||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Во ред, предложи што очекуваш ти од владата ? |
|||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|||
Messenger
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Имаш толку капитални превиди (за брза не говорам бидејќи тој е претплатен за опструкција и контрирање по секоја цена ) што навистина не знам од каде да почнам со економијава. Велиш:
Па, толку не гледаш дека со парите кои ги вложуваат вработените се ВРАБОТУВА и НЕВРАБОТЕНИОТ ! Hевработениот така станува вработен и ја гради куќата која потоа ја продава на еден од вработените. Bработените со тоа мртвиот капитал го оживеале и го ставил во циркулација со која се вработил невработениот и останатите вработени добиле интерес на своите вложени пари. Од ова поедноставно не можам да ти објаснам. Идеално би било никој да не акумулира пари и сиот капитал да циркулира. Во спротивно секој ќе работи, никој нема да троши и секој ќе очекува некој друг да ги внесе своите пари во нивниот бизнис. Тоа е СТАГНАЦИЈА и СМРТ за економијата. Економијата живее и се развива со постојано вложување на капиталот, а не со чување под перница. Затоа на запад постојат берзите врз кои се гради и одржува тамошната економија, развојот во науката и техниката и стандардот на живеење. Ако и понатаму не ти е јасно, тогаш навистина не знам како поедноставно да ти објаснам. Инаку, назад на темата, ова што го прави државата со субвенирање во плаќањето на каматите и издејствување на поповолни каматни стапки покриено од државниот буџет е нешто што никогаш не би се случило во западните држави! Затоа и во основа го критикував овој проект. Тој е неверојатен од економcки аспект бидејќи значи дека на оние кои ќе купат станови под овие услови целиот народ ќе им ги плаќа каматите !!! Таквиот стан за нив ќе биде поевтин отколку договорената цена. Тоа е исто како да ставиш пари во банка и за нив да добиваш повластена камата повисока откoлку што добива секој друг ! Иако тоа не можете да го видите тогаш навистина не знам што да прокоментирам... Jас велам, камо среќа мене државата да ми ги плаќа каматите... веднаш купувам стан ! Изменето од Messenger - 24.Март.2012 во 21:04 |
|||
|
|||
којсумјас
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Види сега... Имаш и ти еден превид... а овој кој купил, ќе плати дел во кеш, дел на рати... а ратите ќе ги зема пак на заем од другите членови на семејството...
Ние тоа не може да го видиме... А го гледаат оние кои, за жал, немаат намера да купат стан во државава... инаку би живееле тука, зарем не... апсурдно, нели... |
|||
Messenger
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Не разбирам што сакаш да кажеш со ова ? Очекуваш купувачот да купи стан во готово, да не зема кредит ? Земањето кредит не е ништо друго туку земање на заем од другите членови на семејството - банката располага со пари затоа што оние што ги имаат ги депонираат во неа. Нема разлика меѓу земање на заем од група луѓе или од банка. Тоа е ИСТО, само навидум изгледа различно.
И ова не ти го разбирам, но ако целиш на македонци кои живеат во странство тогаш треба да се потсетиш оти оваа акција не се однесува за нив. Колку за твоја информација, јас купив стан во Скопје минатата година без да добијам било какви повластици од владата. Инаку, кога реков дека веднаш купувам стан доколку државата ми ги плаќа каматите мислев на државата каде што живеам. За жал, таква акција нема да направи НИТУ ЕДНА западна држава - да им ги плаќа каматите на приватните купувачи на станови и куќи ! Ова што го прави македонската влада е на самата острица меѓу прифатливото и неприфатливото... но го прави само за да го одржува моментумот на градежната индустрија која за сега е главниот економски двигател во државата. Таа смета дека со инвестирањето на државни пари во плаќањето на банкарските камати индиректно ќе ги врати тие средства назад преку ваквото стимулирање на градежништвото и сите пропратни индустријски гранки и сервиси кои неодбегливо одат со него. Изменето од Messenger - 25.Март.2012 во 01:32 |
|||
|
|||
којсумјас
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Сакам да кажам... се додека станот не се продаде на некој од друго семејство... тоа е претурање од шупливо во празно... и кај нас викаат... Исто е... ама не е исто... |
|||
Messenger
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
ОК којсумјас... знаев уште од почетокот дека нема да мрднеме од мртва точка. Затоа и не сакав да почнувам со оваа дискусија.
Нека биде по твое. |
|||
|
|||
Santijago
Сениор PubLiCenEmY LatInoLoVerBoY YNWA-LF Регистриран: 17.Јануари.2008 Локација: Tuka be ... Статус: Офлајн Поени: 21002 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Јас...се извинувам
Ќе ви ја прекинам дискусијата за да пренесам еден текст што ме трогна! Сите ги гледаат убавите сочни плодови на владата, никој не го гледа пустошот... А другите пак од надвор велат.... ...Абе супер реформи имате, што ви фали.... ...Владата...Владата ви дава субвенции бе луѓе...кој дава на запад а? Коој? ...Ви ги дава владата....откога ќе умрете! Убаво е од надвор да гледаш што се прави, како се преживува ... Кога ќе дојдат и тие од надвор да преживуваат на истиов начин, ќе видам дали ќе фалат се што се прави.... А не дај Боже да умрат затоа што немаат пари....не може на сметка на владата ни да ги закопаат! ПИСМО ОД ЧИТАТЕЛ: Татко ми умре денеска затоа што немав пари да му купам лекДенес умре татко ми. Умре во болница, пред да го однесат на операција. Умре, затоа што не доби одреден лек, кој ќе му помогнеше да остане жив. Ми рекоа јас да го набавам. Не го набавив. Немав пари да го набавам. Земјоделец сум. И лани и оваа година не продадов ништо. Малку, колку за леб. Изменето од Santijago - 25.Март.2012 во 06:46 |
|||
I'm out bcz of pathetic around here
|
|||
Zeksi71
Сениор Регистриран: 18.Ноември.2009 Статус: Офлајн Поени: 2391 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
А бе Сантијаго, на моја добра пријателка умре татко и зашто немаше пари да му плати на докторот ( познат специјалист во МК ) 6 илјади марки за овој да му прави операција, комшијата во Скопје долги години си има мука зашто нема пари да си направи операција која фондот не ја покрива, вака можам да ти набројувам едно десетина случки што јас лично сум запознат.
По што е различна твојава пренесена приказна, и од што се трогна толку многу. Вакви случки ги имало и порано, ги има сега и ќе ги има и понатаму, во цел свет, некаде повеќе, некаде помалку. Лично ми е жал за секој поединечен ваков случај, но таа е реалноста. Вакви приказни, лични и семејни трагедии кои на најподол и евтин начин се филуваат за дневно политички интереси, а и самите тие филувачите и лиферувачите, се за секаква осуда. Да се користат вакви случувања, за да се оцрнува спротивниот табор, да се искористува човечката слабост кон ваквите трагедии, е само недостаток на никаква политичка идеја и култура како да се доближат кон избирачите поедини партии односно оние кои се обидуваат да ги користат ваквите трагедии. |
|||
"Када је неко глуп не можеш му то ни доказати" Душко Радовиќ
|
|||
Внеси реплика | страница <1 133134135136137 200> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |