IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Филозофија и психологиjа
  Активни теми Активни теми RSS - Идивиди Психолог
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Идивиди Психолог

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234>
Автор
Порака
DragancoLeskoec Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 01.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 984
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DragancoLeskoec Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Ноември.2010 во 17:30
Имам некое компулсивно пореметување, морам да распоредвам предметите во моето опкружување да бидат паралелни или нормални еден спрема друг, да не газам на лините меѓу плочки, да не седам меѓу два душеци.
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Ноември.2010 во 19:07
Toa e poznato vo pshilogijata i psihijatrijata... isto kako postojanoto mienje race opsednati so chistina i higiena.

Ova se reshava polesno od drugite raboti... mozhesh da pochesh samiot so krshenje na tie "pravila" po koi se rakovodish... sogleduvajkji deka toa nema da ima aposlutno nikakvi posledici po tebe ili po bilo koj drug.

Znam deka ne e lesno na pochetokot, no prvin pochni da gazish namerno po liniite na plochnikot, sedi megju dva dusheci i razreduvaj gi chash*te i predmetite. No, za da ne sozdadesh nova opsesija, sega obratna od drugata (postojano vnimavanje da gazish na linii i da razmestuvash predmeti), prestani da vnimavash na toa kako odish i kako gi mestish rabotite. Sekoj moment koga kje imash poriv da proverish shto pravish neka ti stane jasno deka so toa samo se sledish sebe si da ne go napravish tokmu toa. Znachi pochetnoto vnimanie, specijalno da gi krshish tvoite "pravila", sluzhi za da ti dokazhi deka nivnoto nepochituvanje ne rezultira apsolutno so nikakvi negativni ili pozitivni posledici, a vtoroto e da zaboravish na niv bidejki kje ti stane jasno oti se bezvredni i shtetni za tvoeto sevkupno bituvanje.

Na pochetokot e teshko, no so vreme rabotata stanuva polesno i na krajot kje zaboravish ne s'e... pozitivnoto od seto toa e deka kje stanesh svesen za edna vazhna rabota vo svojot zhivot (vazhna za sekogo) - svesno zhiveenje vo SEGAshniot moment so pomosh na sledenje na sopstvenite reakcii.

Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Џо Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Каубоец

Регистриран: 17.Ноември.2009
Поени: 2121
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Џо Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Ноември.2010 во 20:25
ко драг идивиди ми е темава...
Ovo nebo nad nama
sjena je od zastora
kula na nebesima
u našim je prsima

Кон врв
DragancoLeskoec Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 01.Август.2009
Поени: 984
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DragancoLeskoec Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Ноември.2010 во 02:33
Значи не сум многу улав добро е.Фала за советот Месинџер и баш пред некоја недела имав од инает почнато да си ги прекршвам „правилата“ ама некако пак се заборајв...
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Ноември.2010 во 04:13
Ne pravi od inat (toa e negativna energija), tuku od sakanje (pozitivno) da istrazhish, proverish i samiot da se ubedish dali neshto kje se promeni vo tvojot zhivot.

Sekogash poagjaj od pozitivna nota... toa prvin go pravish za svoe dobro, a potoa i za dobro na site drugi.

P.S. Ako chuvstvuvash inhibiranost, zatvorenost, premnogu analiziranje i nesigurnost vo sekoe reshenie, pa i depresivnost, togash mozhebi imash insuficiencija na seratonin ("hormon na srekjata"). Ova denes lesno se reshava so medikamenti i nivno precizno doziranje. Za ova treba da se konsultirash so psihijatar.

Изменето од Messenger - 25.Ноември.2010 во 14:39
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Феникс Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
http://www.youtube.com/watch?v=mTCmVSp46

Регистриран: 12.Март.2010
Поени: 8143
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Феникс Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Ноември.2010 во 09:22
Originally posted by Џо Џо напиша:

ко драг идивиди ми е темава...

ne, ne нека%20ти%20е%20срамtamu samo si pishuvash shto ti lezi na dushata i tolku ,a tuka збунетост tuka imash odgovori ...reshenija  na  problemot od psiholog ili pa duri i preprakanje kaj nekoj kolega ...  psihijatarголема%20насмевка
...Ne gledaj nazad so gnev, nitu napred so strav, gledaj naokolu so razbiranje. ...
Кон врв
zoranjanev1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 07.Септември.2011
Поени: 379
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zoranjanev1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Март.2012 во 06:06

Познато е дека смеата е најдобар лек; (за психолошки пореметувања, а смеата помага и кај органски заболувања и физичка болка).

Така, еден (врвен) психијатар од Запад ја применува смеата како главна терапија во своите сеанси; тој психијатар вика:
Ако го натерам пациентот да се смее на сопствен рачун, со тоа многу сум му помогнал !

Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zoranjanev1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Март.2012 во 19:06

Една моја блиска пријателка (и школска другарка), по струка психолог (завршена како најдобар студент во својата генерација), еден период работеше на SOS телефон за помош на луѓе со психолошки проблеми.

Во една прилика, таа моја пријателка ми рече:
- Додека работев на SOS телефонот, слободно можев сѐ што сум учела на факултет да го "фрлам во вода"; на луѓето кои бараат психолошка помош, мора да се пристапува индивидуално, и да се советуваат по сопственото животно искуство, пријателски, а не стручно-психолошки !

Во психијатријата, познато е дека разлика помеѓу неуротичари и психотичари во нивниот пристап кон психијатарот е во тоа што неуротичарите кај психијатарот бараат пријател, а психотичарите кај психијатарот бараат стручњак.

Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Март.2012 во 20:24
Originally posted by zoranjanev1 zoranjanev1 напиша:

Познато е дека смеата е најдобар лек; (за психолошки пореметувања, а смеата помага и кај органски заболувања и физичка болка).

Така, еден (врвен) психијатар од Запад ја применува смеата како главна терапија во своите сеанси; тој психијатар вика:
Ако го натерам пациентот да се смее на сопствен рачун, со тоа многу сум му помогнал !

Тоа на далечниот исток се практицира со иљадници години... Сигурно имате видено статуетки на "смеечкиот Буда". Во Индија има "смеечка јога" и вообичаена пракса е после секоја јога сеанса да се направат, едно по друго , 3 долги и гласни смеења од срце и душа:

смеење смеењегазење од смеење

Кон врв
mkd76 Кликни и види ги опциите
Група
Група

Регистриран: 02.Февруари.2012
Поени: 45
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mkd76 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Март.2012 во 20:53
Осеќам дека морам да ги испукам Мислите надвор.
Вчера на работа ми дојде све прекуглава кога гледам кави полуписмени тастери само чекаат да слушнат што се збори и да отрчаат кај нивниот Газда и све да реферираат кој што кажал и како кажал. Па понекогаш баш намарно коментирам за да се пренесе, стварно ми го вреѓаат Интелектот и образованието кога глумат дека се незаменливи и способни, а стварноста е да им дадес 2 овци 3 ќе изгубат пример(замислете прашање зашто не можам да се логирам ми бара Internet explorer 5 имаме ли ние такво нешто во фирма? Има викам во фиока после ке ти го дадам). Кога такви ти кажуваат што да работиш, па на газдата без длака на јазикот каков што ме дал Господ му изнакажав се што ми падна на памет како му функционира фирмата кој му работи а кој само се смеска на телефон и цел ден на фацебоок.

И знете подобро ми дојде после.
У ствари веке подолго време живеам во друг филм
-Го отфрлив стравот сеедно ми е дали ке си отидам од фирма или не една врата се отвара друга се затвара
-Долго време веќе не гледам Вести Политички Емисиии
Верувајте поубаво се живее, не сум набиен со Негативна Енергија, релаксиран сум
Еден цитат од Архангел Габриел
"Луѓето не се создадени да трчаат по Парите и да ги богатат другите, нивната задача е да се Осознаат себеси и да живееат Во склад со Природата и Божествените Закони" Примете Слободен превод

-Полека се ослободувам од Кредитните картички не Живееам веќе на рати,
Се осеќам сега СЛОБОДНО во вистинска Смисла на зборот.

Се надевам дека се повеке Луѓе ке ја осознаат Вистината дека ако се ослободат од Стравот(страв од губење Егзистенција, и многу други лични стравови), За да без страв слободно кажат под Тие услови и пари не ти работам најди си друг, не живееам веќе на Рати . Системот на Виртуелни Пари така ја викам оваа финансиска ситуација сега во светот ке пукне.

Верувајте не Чека подобра иднина.
Кога ке го достигнеме Ефектот на стотиот Мајмун.
За оние кои не слуснале за ова тоа Ви е на Група мали Острови Во пацификот после една нуклеарна проба островите се населени со Мајмуни.
За храна Научниците на еден мајмун му покажале како да го измиие компирот во вода и да го јаде. Тој мајмун им го покажал начинот на дригите мајмуни во групата.Најмногу ги изненадило Научниците тоа што кога стотиот мајмун во Групата ја научил оваа постапка и сите останати мајмуни на островот и околните острови ја применувале.
-Втората најголема Вистина Мислите се Енергија Електромагнетни Бранови,
Какви Иднина посакуваме Таква и ке добиеме.
Исус Христос Рекол Осознај се себеси и ке се Ослободиш ке го вкусиш Животот вечен( не се мисли на Вечен живот во Човечко тело).

Доста е за Вечер , Одлепив и така сум Одлепен во Фирма со овие религиозни работи
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zoranjanev1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Март.2012 во 06:24

Со оглед на тоа дека во аптеките во Македонија скоро секој лек се издава и без лекарски рецепт, овде ќе дадам неколку совети за тоа кои психофармаци може да се користат без консултација со стручно лице.

(напомена: најдобро е човек да им прости на тие што му згрешиле, и да не биде горд, па така да си го најде својот мир, но, некои луѓе преферираат да се смируваат индиректно - со психофармаци; од друга страна, и лековите ги создал Бог.).

1. Пред сѐ, за смирување на нервоза, го препорачувам Модитен, 1-2 милиграми дневно, по потреба; Модитенот е јак невролептик, но има и изразено седативно дејство, а, во ниски дози, не дава некои поизразени Паркинсонови симптоми (вкочанетост на мускулите, и сл.), па не мора ( а може !) со него да се зема и Акинетон (2-4 милиграми дневно), или некој друг антипаркинсоник.
Модитенот не е штетен за организмот и не ствара зависност, па може да се зема и цел живот.
Модитенот е апсолутно контраиндициран при Паркинсонова болест, а релативно е контраиндициран кај (чиста) депресија;

2. Деметрин, 2 до 3 пати дневно по 10 милиграми (или 10 милиграми по потреба).
Деметринот е бензодиазепински дериват кој, од сите бензодиазепини, најтешко ствара зависност, па, во овде наведените дози, слободно може да се зема со години.
Едина контраидиндикација за Деметринот (која е контраиндикација за сите бензодиазепински деривати) е ретката болест Миастениа Гравис - опасно опуштање на мускулите (за која болест не е позната етиологијата, а, и онака, нема лек, и е со лоша прогноза).

3. Добра е и комбинацијата на Модитен и Деметрин (во овде наведените дози).

4. За смирување на полесна нервоза, добар е Персен; Персенот е традиционална комбинација на валеријана со уште две природни состојки со смирувачко дејство.
За Персенот нема контраиндикации.

5. За полесна несоница, добар е Саносан; Саносанот е екстракт од хмељ (со хипнотичко дејство), со додаток на валеријана.
И за Саносанот нема контраиндикации.

Кои психофармаци треба да се користат со опрез:
     1. Лексилиум и Диазепам (најлесно ствараат зависност од сите бензодиазепини), и други бензодиаезепини (освен Деметринот), бидејќи, користени во повисоки дози во период од повеќе од 3 недели, можат да створат зависност (која зависност се лекува потешко и од зависноста од Хероин !);
     2. Хелекс; Хелексот (како и Деметринот) е бензодиазепински дериват кој тешко ствара зависност, но, има и изразено антидепресивно дејство, па е контраиндициран кај шизофренија;
     3. Базални фенотиазини; базалните фенотиазини (Празине, Нозинан, Мелерил, Ларгактил, ...) се слаби невролептици, и, углавном, не се штетни,  но го обараат крвниот притисок и имаат силно хипнотичко дејство;

Други психофармаци не би требало да се употребуваат без консултација со стручно лице.
Исто така, при користење на психофармаци треба да се избегнува истовремена употреба на алкохол.
Исто така, комбинирање на 2 (или повеќе) психофармаци, не би требало да се практикува без консултација со стручно лице; (на пр., може да се комбинираат невролептици и бензодиазепински деривати, но апсолутно е контраиндицирано да се комбинираат два (различни) бензодиазепински деривати истовремено; и сл.).
Исто така, овде наведените психофармаци (освен Персенот и Саносанот) не се препорачуваат за употреба кај деца помали од 15 години, а потребен е и опрез при употреба на психофармаци кај стари лица.

Некои занимливи напомени:
     1. Пред околу 30 години, во употреба се појави еден не-бензодиазепински анксиолитик - Травин - кој, по снага на дејство, беше рамен на бензодиазепинските деривати, а една од главните предности му беше тоа што Травинот никако не ствара зависност; но, праксата покажа дека Травинот ствара тахикардија (забрзано чукање на срцето), па, во поголем број на држави, е исфрлен од употреба; во некои држави, Травинот сѐ уште се користи, со образложение дека он ствара тахикардија во почетниот период од примената, а потоа, веќе, не ствара тахикардија; но, во Македонија, Травинот одамна е исфрлен од употреба;
     2. Пред околу 15 години, во употреба се појави еден нов невролептик - рисперидон - (од сосема нова хемијска група), појак од сите дотогашни невролептици, со низа позитивни карактеристики: не го снижува крвниот притисок, не дава Паркинсонови симптоми, има изразено антидепресивно дејство (и покрај тоа што е јак невролептик !), и т. н.
Тогаш, кога се појави рисперидонот, престана производството на Модитен, како застарен психофармак.
Но, праксата покажа дека рисперидонот ствара хипоманија и несоница, па, сега, неговата употреба е ограничена само на случаи каде што употребата на рисперидон е навистина оправдана.
Потоа, Модитенот пак почна да се произведува и да се употребува.
     3. Пред околу 30 години, во употреба се појави еден нов антидепресив - Кобефрин - (од сосема нова хемијска група), појак од сите дотогашни антидепресиви, со низа позитивни карактеристики: може веднаш да се почне со високи дози (за разлика од антидепресивите од други хемијски групи, кај кои дозите постепено се зголемуваат), па Кобефринот даваше знатно побрзо видливи резултати при лечењето на депресија од другите антидепресиви, и т.н.
Но, наскоро, се забележа дека Кобефринот е штетен за имуно-системот на човекот, па, само 6 месеци по неговото пуштање во употреба, веднаш, дефинитивно, (и во цел Свет) беше повлечен од употреба.

Кон врв
mkd76 Кликни и види ги опциите
Група
Група

Регистриран: 02.Февруари.2012
Поени: 45
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mkd76 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Март.2012 во 08:49

(напомена: најдобро е човек да им прости на тие што му згрешиле, и да не биде горд, па така да си го најде својот мир, но, некои луѓе преферираат да се смируваат индиректно - со психофармаци; од друга страна, и лековите ги создал Бог.).

Да си ми Жив и Здрав убаво кажана само што Лековите не ги создал Бог него
Фармацевската Индустрија.
Баталете таа хемија за смирување една Цигара многу поздраво него ли таа Хемија.
За здравје смеење , смени канал на ТВ кога ке видиш Вести или некој Политичар на ТВ,
Резултат нема Депресија нема нема Психосоматски Заболувања нема ништо.
Само Чисто Здравје
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Март.2012 во 15:51
Originally posted by mkd76 mkd76 напиша:

-Го отфрлив стравот
-Долго време веќе не гледам Вести Политички Емисиии
Верувајте поубаво се живее, не сум набиен со Негативна Енергија, релаксиран сум

"Луѓето не се создадени да трчаат по Парите и да ги богатат другите, нивната задача е да се Осознаат себеси и да живееат Во склад со Природата и Божествените Закони"

-Полека се ослободувам од Кредитните картички не Живееам веќе на рати

Се осеќам сега СЛОБОДНО во вистинска Смисла на зборот.

-Втората најголема Вистина Мислите се Енергија Електромагнетни Бранови,
Какви Иднина посакуваме Таква и ке добиеме.
Исус Христос Рекол Осознај се себеси и ке се Ослободиш ке го вкусиш Животот вечен( не се мисли на Вечен живот во Човечко тело).

Верувајте не Чека подобра иднина.

Амин !

Кон врв
ekszi88 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
In Love

Регистриран: 10.Јануари.2008
Поени: 7008
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ekszi88 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Март.2012 во 20:13
Лошо спиење, кошмари, пролупување на срце со неосеќање на кислородот во моите бели дробови кои ме вознемируваат крајно до степен што ме водат до моето лудило. Сеуште не паничам, но чекорам натаму. Ужасно ми е а не знам како се контролира тоа. Значи од најискулирано седење и чепкање нешто рандом знае да ме стрефи ова. Во понеделник имам и индивидуална сеанса, ама како да не можам да се стрпам затоа што еве, и сега ме јаде нешто и ме фаќа паника пред да почне да се дешава нешто. Мислам, катастрофа! Не знам више што со себеси
Never apologize for being sensitive or emotional. Let this be a sign that you've got a big heart aren't afraid to let others see it. Showing your emotions is a sign of strength!!
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,156 секунди.