|
Константин Кајшаров - Тино |
Внеси реплика | страница <1 5678> |
Автор | ||||||||||
pHp
Сениор Регистриран: 31.Август.2011 Локација: Rwanda Статус: Офлајн Поени: 1477 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||||
Целосно си во право. Само тоа е веќе друга тема за разговор, како ја восприемаме таа т.н. енергија. |
||||||||||
Ние не сме човечки битија со духовно искуство, туку духовни битија со човечко искуство
|
||||||||||
Santijago
Сениор PubLiCenEmY LatInoLoVerBoY YNWA-LF Регистриран: 17.Јануари.2008 Локација: Tuka be ... Статус: Офлајн Поени: 21002 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||||
Кога стојам на каса и чекам ред а некој ми дише во врат, кога ќе се свртам да го погледнам или ми е позитивна или негативна личност. Немам нешто посебно почувствувано, или одбивност или баш некоја блискост. Мислам дека токму тоа што пхп го говори.
Има толку позитивни луѓе што мислам во воздухот се чувствува тоа. Не знам
Мислам дека не говори лошо за нас, туку за тој позади нас...на каса...
|
||||||||||
I'm out bcz of pathetic around here
|
||||||||||
pHp
Сениор Регистриран: 31.Август.2011 Локација: Rwanda Статус: Офлајн Поени: 1477 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||||
Санти ти почна од почетокот, што ете ме влечеш за јазик да пишувам, иако е надвор од темата. И ти си целосно и апсолутно во право. Како ја чувствуваш личноста, како непријатна - значи дека е непријатна. Емил оди на другата поента, зошто тој човек би бил непријатен? Затоа што си има еден куп проблеми, во главата е преполн со фрустрации, негативни емоции и слично... Токму таква "енергија" емитира. Да тргнеме од себе си. Кога сме и ние во таква состојба, дури и да молчиме, колегите од работа, пријателите, семејството и т.н. сите не прашуваат "Што ти е? " . Затоа што таква енергија емитираме. Емил е во право кога говори "Тоа кажува лошо за тебе". Поентата е да сфатиме дека и тоа е човечко битие исто како нас. Таа непријатност што ја чувствуваме треба да се трансформира во позитивност и целосно согледување на она што го нарекуваме РЕАЛНОСТ. Ако ние во главата и во мислите си запечатиме дека таа особа е непријатна и лоша, негативна, тогаш, во однос на таа особа, ние само ја засилуваме негативната енергија кај таа особа. Почнуваме, во однос на таа особа, и ние да зрачиме негативност. Тоа е лошо за нас. Напротив, со самото тоа што имаме способност да ги контролираме своите мисли, а во след на тоа и нашите емоции, можеме да зрачиме со позитивен став, позитивни мисли и емоции кон таа негативна особа. Конкретно, човекот е непријатен, така го чувствуваме. Со позитивна мисла, како би реагирал тој човек, доколку со искрена намера (од срце намера) и со таков тоналитет и говор, без тој да побара, на пример му одстапиме место. Колку пати ни се случило на сите слично нешто? Одеднаш тоа лице станува барем малку попозитивно. |
||||||||||
Ние не сме човечки битија со духовно искуство, туку духовни битија со човечко искуство
|
||||||||||
Македон
Сениор Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||||
Почитуван пријателе, не мислев јас на некакви мистични или други способности, но, според кажувањето на другарот кој се занимава со тоа, сите чувствуваат некаква топлина на делот од телото каде се емитува енергијата. Неговиот брат, кој е дел од класичната медицина, исто се подложи на таков третман, исто така почувствувал топлина во болниот дел. Јас не почувствував ниту топлина, ниту студ, ниту било што. Едноставно ништо. Никаква промена немаше.
Не сум сигурен дека сетилата имаат нешто со енергијата. Барем не според она што сме го учеле. Но, тоа е единственото чувство кое го имам, заедно со претчувството дека нешто не е во ред. Тоа е се.
Изменето од Македон - 28.Февруари.2012 во 12:59 |
||||||||||
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||||
ги изгледав сите 5 клипа што ги има постирано во првиот пост во темава .Оставив ови е 3 .И моето мислење си го давам врз основа на 3-те клипа. За мене човекот е психопат .Луд. А тие што му одат на гости и он ги ''лекува'' не се разликуват многу од него .
|
||||||||||
pHp
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||||
Пријателе, таквите тактилни сензации и топлини се само субјекивна автосугестија.
Апслоутно. Сетилата, барем оние 5 со кои ние ја восприемаме "објективната реалност" немаат врска со ова за што ние говориме. Се воспприема на друг начин. |
||||||||||
|
||||||||||
viktorija123
Сениор Nishto Posebno, tuku EDNO Регистриран: 04.Февруари.2010 Статус: Офлајн Поени: 7300 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||||
Ne deka me vlechete za jazik ama za prsti, da!
Badijala ne rekol Isus - ako nekoj vi udri shamar, svrti mu go drugiot obraz
|
||||||||||
There is no doer..... But if you have one, let him do self-inquiry.
|
||||||||||
saguaro
Сениор Регистриран: 25.Август.2011 Статус: Офлајн Поени: 482 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||||
Php не секој ја осеќа таа енергија.
На пример, дали ти си осетил како ти се вртат чакрите и во кој правец ти се вртат? |
||||||||||
pHp
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||||
Saguaro не се осеќа како се вртат чакрите и во кој правец. Тие се или "отворени" за рецептивност или не. Мислам дека не ме разбираш убаво за што говорам. Не говорам јас за мистика, за чакри или за видовитост, телепатија, телекинеза и слично. Еве аналоген пример. Видот и перцепцијата преку вид. Кога внесуваме реплика на пример на форумот. Фокусот на окото и вниманието на она што гледаме е насочено кон она што го пишуваме. Но, не гледаме само тоа, ги гледаме смајлињата од левата страна, рекламата за Пренос во живо од Маврово на горната лева страна, сите копчиња на task barot над едиторот, насловот на темата и т.н. Но, вниманието и фокусот се само на текстот што го пишуваме или читаме. Останатиот дел од сликата не ни е во фокусот на вниманието, па ни изгледа дека не сме го перцепирале, не влегло во свеста. (Кога го читаш овој пост, фокусирај се на зборов "ДА", не ги гледаш само двете букви, туку всушност во твоето видно поле е и аватарот од левата страна, потписот долу, само не се во фокусот, не им обраќаш внимание, па твојата логична свест, создава слика дека не е тоа перцепирано, всушност е). Сите луѓе гледаат исто, и јас, и ти и било кој. Аналогно на тоа, јас говорам за она чувство, дали е пријатност или непријатност, дали е опуштеност или напнатост, кога сме во присуство на друго лице. На пример во мал лифт, кој собира 5 луѓе, да влезат тројца луѓе што не се познаваат. Не е баш комфорно и јас секогаш се зезам, сите гледаат надолу со скрстени раце, како на помен. За тоа суптилно чувство говорам. Сите го чувствуваат, само не му обраќаат внимание, не влегува во свеста како релеванта појава. Тоа е таа енергија, која сите ја чувствуваме. Кога разговараме со некој, фокусот, свеста и мислите ни се на разговорот и што говори другата личност. Но, ист разговор со двајца различни луѓе, има различно доживување. Така е всушност и со пријателите и со партнерите кои ги бираме. Горе-долу, скоро со сите имаме исти интереси, се смееме на исти шеги, имаме исти ставови и погледи. Говорам кај повеќето, не буквално кај сите. Но, сепак, некои ни се попријатни, некои не. Токму поради таа суптилност, харизмата, шармот, аурата и како ли се не наречена - или енергијата која ја зрачи. Изменето од pHp - 29.Февруари.2012 во 12:17 |
||||||||||
|
||||||||||
saguaro
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||||
Ова што ти го набројуваш, не е она на што јас мислам.
Јас ти зборувам за уште посуптилна енергија. Не е точно дека не може да се осетат чакрите. Едно време додека вежбав јога и те како ги осеќав, посебно во периодот кога бев вегетеријанец. Имаат и точно определена страна на која се вртат. Посебно повеќе се активираат на свети места. На пример во христијанска црква речиси секогаш ми се активира чакрата на срцето. Слично е и со биоенергетичарите. Во зависност од биоенергетичарот, јас чуствувам струење на енергија и тоа без да ме допрат. Дури и по телефонски контакт. И тоа не е воопшто умислено или фантазирање. Има луѓе кои ова не го осеќаат. |
||||||||||
pHp
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||||
Види, вежбам јога од 12 години. Вкупно 18 години практицирам јога. Чакри како ќе се вртат и на која страна е твоја (авто)сугестија. Чакра може да биде повеќе или помалку отворена. Инаку сите чакри на секое лице се "активирани" кај сите луѓе. Уште повеќе што ти ги имаш почуствувано само 7-те чакри, а вкупно ги има 246 во целото енергетско тело. Дека се активираат на свети места е мит, кој ја прати јогата. Тоа едноставно не е точно. Се активираат било каде, нема никаква посебност во светоста на местата, луѓето или слично такво. Во христијанска црква anhata не е посебно активирана, тоа е лична верба и радост која ја чувствуваш во срцето, не е поврзана со anahata, напротив со сосема друга чакра која не се наоѓа во пределот на срцето. Ако веќе одиме на тема светост и чакра активација, тогаш најблиску до такво нешто е sahasrara (крунска чакра или "световна" која соодветствува на фрекфенцијата на звукот Амен,Амин, Ом, Адонаи, Јахве, Јох и слично). Чакри не се чувствуваат, тие се доживуваат, на внатрешно ниво, дали се "отворени". Не во вид на физичка сензација. Кога говориме за енергија, аналогијата со чакрите, важи и овде. Не се чувствува како сензација, не како пецепција на физичка дразба. Се доживува, на т.н. "духовно" ниво. Како што се доживува љубовта. Љубовта е емоција, внатрешна, психичка, физичките сензации (пријатноста) се последица на доживувањето. Физичка сензација без внатрешно доживување на отворена чакра = на илузија и автосугестија. |
||||||||||
|
||||||||||
saguaro
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||||
Не се сложувам дека е автосугестија. Автосугестијата свесно ја практикувам за други работи веќе три децении. Затоа и можам да тврдам дека ова не е автосугестија.
Никаде не наведов дека имам осетено седум чакри. Всушност имам осетено само три, кај срцето, вратот и пределот на она што го нарекуваат трето око со нејзината еманација на темето во форма на полумесечина.
Јас за оваков мит немам слушнато. Ти зборувам од лично искуство, а твое е да веруваш или да не веруваш.
А која мудра ја прави Исус кога благословува со рацете? Христијанството е религија на срцето. Без двоумење.
Тогаш според твојата терминологија, ги имам доживеано. |
||||||||||
pHp
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||||
Ок.
Токму реферира на системот на 7 чакри. Зошто немаш "осетено" на пример нешто како спинално вртење на колената. Тие две чакри на пример изобилуваат со енергија многу "посилна" од онаа на Anahata (срцето).
Прекрасно е нели? |
||||||||||
|
||||||||||
saguaro
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||||
Навистина ли по толку години вежбање јога не си го осетил вртењето на твоите енергетски тркалца? Се надевам дека утре ќе имаме шанса да збориме во живо. |
||||||||||
Внеси реплика | страница <1 5678> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |