|
Македонски дијалекти |
Внеси реплика | страница <1 101112 |
Автор | ||
Iron Man
Сениор железен раз бираш Регистриран: 11.Јануари.2009 Локација: Antarctica Статус: Офлајн Поени: 8032 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
kolata treba da se turni za da zapali - kolata trebit da se turnit za da zapalit
more covek ne se kacuvaj na drvo ke padnis - more coek ne se kacuvaj na drvono ce padnis |
||
|
||
Calipso
Модератор Primarius Регистриран: 26.Мај.2009 Локација: Македонија Статус: Офлајн Поени: 44671 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Дг жт вк ст пн б'и
Долг жолт волк целиот полн со болви. |
||
IdividiUser
Група Регистриран: 29.Јануари.2012 Статус: Офлајн Поени: 60 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Колата треба да се турни за да запали.
Колта требе да са жутне за да запале. |
||
Martin30
Нов член Регистриран: 18.Мај.2013 Статус: Офлајн Поени: 2 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
slnce e i na gevgelijski ne samo na tetovski ;)) |
||
FosterThePeople
Сениор Регистриран: 17.Декември.2011 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 1147 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Колта требе се тисне да запале. На мој кавадаречки дијалект. Инаку ме интересира сакам да ми каже некој што се разбира од дијалектизам,дали на влашки зборувам се вика лафам/лафеа(така нешто),а и ни така викаме а знам дека одамна имало тука у Кавадарци некое влашко село и ете и ни сме извлекле нешто од нив. |
||
I just wanna feel real love.
|
||
nalim1
Нов член Регистриран: 08.Јули.2013 Статус: Офлајн Поени: 2 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Мислам дека Кумановски диjалект е многу интересен, тоj е доста различен од литературен jазик, мене ми се многу допага.
|
||
Calipso
Модератор Primarius Регистриран: 26.Мај.2009 Локација: Македонија Статус: Офлајн Поени: 44671 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Како се вика лупено јајце на прилепски???
-Голо маде, ебаго.
|
||
На овој свет има само тројца мажи кои се спремни да те поддржат во тежок момент:
Jack Daniels, John Jameson и Johnnie Walker! |
||
Martin30
Нов член Регистриран: 18.Мај.2013 Статус: Офлајн Поени: 2 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
"Лафи" всушност е турски збор."Лаф" на турски значи "збор". А "лафам/лафеа" во превод "зборувам/зборуваа", а инаку ова по адекватно може да се преведи со "зборам/збореа" ( но сепак и ова не е стандардно македонски, чисто информативно да си кажам :) ) А тоа со твојата теорија за влашкото село е далеку од точнa. Освен вие кавадарчаните (како што викаш ти), "лафи" го употребуваат и во Гевгелија, Богданци, Дојран и околината. :)) |
||
Внеси реплика | страница <1 101112 |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |