|
Што ви се допаѓа а што не во МАКЕДОНИЈА |
Внеси реплика | страница <123 |
Автор | ||
kultuzin
Сениор Регистриран: 03.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4903 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Како бе брат да се обединиме кога викаш СВИЃА место ДОПАЃА. Инаку постот ти е на место. |
||
nelson
Сениор НАИВЕН НА МАЈКА Регистриран: 11.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 6313 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
so e povazno forma ili sodrzaj?
|
||
Zeleo bih da te, vezanih ociju, prepoznajem u hiljadama.Ala bih se napipao!
|
||
BACHIOS
Сениор Регистриран: 21.Март.2008 Статус: Офлајн Поени: 1517 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
mi se dpogjat- malku raboti
ne mi se dopagjat--99% |
||
I'm gonna make him an offer he can't refuse- Don Corleone
|
||
BACHIOS
Сениор Регистриран: 21.Март.2008 Статус: Офлајн Поени: 1517 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
pa iz kumanova je |
||
I'm gonna make him an offer he can't refuse- Don Corleone
|
||
kultuzin
Сениор Регистриран: 03.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4903 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Убава е Македонија само ние сме за никаде... |
||
brza
Сениор Регистриран: 06.Февруари.2006 Локација: vidiFOTOupotpis Статус: Офлајн Поени: 34534 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
uufff,...dolgachok spisokov,...shto ne mi se dopagja,..dolgachok !
a, shto se dopagja?!...pa, i ne e tolku vazno toa,...koga nateznalo toa shto ne ti se dopagja,... |
||
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein |
||
mungos80
Модератор АНАРХИСТ Регистриран: 21.Октомври.2009 Статус: Офлајн Поени: 4330 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ако случајно шетате низ кој било град низ Македонија и однекаде го чуете моќниот звук на Андите, немојте да се изненадите. Не се работи за убав сон, ниту за халуцинација. Тоа Персиј Вилка Карбахал ги изведува своите волшебни мелодии. Звуците на Перу одекнуваат редовно низ македонските плоштади. Лете или зиме овој Перуанец веќе четири години ја обиколува цела земја и свири на традиционалните дувачки инструменти со нежен назален призвук. Облечен во традиционална облека од својата земја и опкружен со љубопитна толпа народ, овој човек секогаш успева да привлече внимание. - Во Македонија сум веќе четири години. Во најголемиот дел од времето живеам во Охрид, ама патувам низ целата земја - Кавадарци, Битола, Куманово, Скопје... Во сите градови имам настапувано, освен во Штип и во Крива Паланка. Не сум човек кому му биле важни парите, па затоа не ги гледам градовите според тој критериум на заработувачка. Она што ми е најважно е како луѓето ме примаат мене и мојата музика. Сепак, од сите градови најмногу можам да ја пофалам Битола. Тоа е еден од најкултурните градови. Сите се однесуваат на некое повисоко ниво, не само со мене туку и меѓу себе. Охрид, на пример, е туристички град, сé има таму, Скопје, пак, е главен град, ама и двата града ја немаат таа култура - вели Персиј за нашите градови. За себе вели дека е потомок на Инките и дека судбината е таа што го донела во Македонија. Повремено свири со уште тројца Перуанци. - Бевме група од четири члена и патувавме 12 години речиси низ цела Европа. Во моментов сум сам, моите пријатели се во Италија. Лани бевме и низ целиот Балкан - во Косово, Србија, Бугарија, Словенија, Босна... Да ви кажам искрено, тука сум четири години и многу ми се допаѓа. Мирно е и имам многу пријатели. Јазикот сé уште го учам, па затоа мешам и бугарски и српски. Семејството ми е во Перу. И мајка ми и татко ми. Браќа и сестри немам. А што ме натера да дојдам наваму, сé уште не знам. Ама тоа е тоа. Судбина. Секој човек си ја бара сопствената, а јас сум човек што верува во судбина. Она што посебно ми се допаѓа е тоа што вие имате голема традиција. Вие сте многу постари од нас и по историја и по култура. Сум читал книги за тоа, затоа знам. Ако сакам, сега можам да бидам и во Америка, Австралија, ама јас си го барав своето и, еве, тука сум. Не ми се оди, нешто духовно ме задржува тука. Ако најдам жена, сигурно, ќе останам да живеам тука и засекогаш - раскажува музичарот. И покрај тоа што се на различни краеви на светот, Персиј смета дека има голема сличност и поврзаност меѓу Перу и Македонија. - Една од работите што најмногу ме изненади кога дојдов беа традиционалните облеки. Везовите се толку слични што не ми се веруваше. Народот, пак, уште повеќе - топли и гостопримливи луѓе, исто како Перуанците. Сличност има и во темпераментот. Ако сте во Германија, Германецот никогаш нема да ви рече „здраво“. Вие, не. Вие секогаш ме поздравувате - кај си, што правиш, добар ли си..., редовни прашања и од луѓе што не ги познавам - објаснува Вилка Карбахал.Посебно го радува фактот што пред извесно време се отворила перуанска амбасада во Скопје, како и тоа што се отворила македонска амбасада во Лима. - Во Перу живеат околу 100 илјади Балканци од бивша Југославија. Затоа во Аркипа, втор град по големина, има дури и универзитет „Никола Тесла“. Посебно ме радува отворањето на амбасадите зашто, покрај подобрување на дипломатските односи, вака полесно ќе можат да ни се мешаат и културите - смета музичарот. Покрај тапанот, најчесто свири на дувачки инструменти направени од бамбус. Вели дека има мерак да проба да свири на македонска зурла. - Не ги правам сам инструментите, ги купувам од Перу. Од вашите инструменти сум пробал да свирам на кавал. Сличен звук има на моите инструменти, интересен е. Ама сé уште не сум пробал да свирам на зурла. Музиката што ја свирам е духовна, индијанска. Музика од Андите, од природата - вели Перуанецот и додава дека ужива кога слуша македонска традиционална музика.- Воодушевен сум од вашата музика. Посебно ја сакав музиката на Тоше Проески. Кога ја пееше „Зајди, зајди“, се топев, да ти е мерак да го слушаш. За мене, е тоа е духовна музика - вели Персиј. Автор: Биљана Стојановска http://www.novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp?vest=124121142244&id=49&prilog=0&setIzdanie=22487 Изменето од mungos80 - 24.Јануари.2012 во 22:49 |
||
“Додека ние се боревме,мизерувавме и гиневме,некои од народните пари си купуваат куќи и трупаат богатство“ - Ѓорѓи Сугарев
|
||
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Македонија најубавата држава во светот
Изменето од емил - 29.Март.2012 во 07:48 |
||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ми се допагаја с'е во Македонија!
Не ми се допаѓа оној балкански менталитет на народот кој умее да уништи с'е оноа што ми се допаѓа во Македонија. |
||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
||
Внеси реплика | страница <123 |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |