|
Кризата во Грција |
Внеси реплика | страница <1234 13> |
Автор | |||
Zeksi71
Сениор Регистриран: 18.Ноември.2009 Статус: Офлајн Поени: 2391 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
АРГ и БРА се огромни држави, со многу население, огромни рудни богатства, злато, нафта, развиено земјоделие и сточарство, не можеш да ги споредуваш со Грција. Нашите јужни комшии се нерадници, само по кафани да се седело на бузуки и тањири да се кршеле, плус земјата ги нема потребните суровини буквално за ништо. Не е баш така едноставно Меси, ако не им е ЕУ да ги донира, од нив ни врбово свирче не бива. Цел живот идам во Грција, ги знам каква беда беа порано, сега малку што се оправија последните 15 год. и тоа со туѓи пари.
|
|||
"Када је неко глуп не можеш му то ни доказати" Душко Радовиќ
|
|||
Santijago
Сениор PubLiCenEmY LatInoLoVerBoY YNWA-LF Регистриран: 17.Јануари.2008 Локација: Tuka be ... Статус: Офлајн Поени: 21002 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Имаат пристаништа...и клиенти.
Имаат море и риби Имаат и многу други работи Ама изгледа немаат памет
|
|||
I'm out bcz of pathetic around here
|
|||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Токму така.
Имаат с'е што им треба, вклучувајќи и половина македонска територија плодно земјиште. Немаат ум. Не постојат мали и големи држави, туку мали и големи водачи на држави. Најмалите држави во Европа, оние кои дури не можеш да ги видиш на географската карта, се со највисок стандард на живеење. Изменето од Messenger - 19.Јануари.2012 во 06:28 |
|||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|||
Zeksi71
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
И Хаити има море, и риби, и пристаништа и може 4 жетви годишно да прави па трпат за леб, истото е и со еден куп морски држави. Памет не им недостасува на Грците, работа треба, да ги засукаат рукавите, а тие се нерадници.
|
|||
|
|||
pHp
Сениор Регистриран: 31.Август.2011 Локација: Rwanda Статус: Офлајн Поени: 1477 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Така! Апсолутно точно.
Неточно! Памет немаат. Работници секогаш можеш да најмиш, особено од "греота" држави како Албанија, Македонија, па и Бугарија до некаде. Проблемот со работниците се решава - со памет! Се согласувам дека се неработници и целосно си Zeksi71 во право за тоа каква беда беа пред 15 години и дека се оправија од туѓи пари. Меси убаво кажа, нема големи и мали држави, туку големи и мали водачи. А голем водач е водач - со памет! Грците се толку прости, што 51% од најплодната и најбогата Македонска почва е на нивна територија сега, не ја користат - не зошто не работат, туку зошто немаат визија, немаат паметен водач. Норвешка е една од најбогатите држави во светот - воедно е една од водечките држави кои најмуваат работници за ефтини пари. Норвежаните како народ се уште помрзливи од Грците. Ама имаат памет. За еден Норвежанец, работно време од 8 часа е премногу, одмор од 14 дена е премалку. Но, тоа не важи за најмените работници. |
|||
Ние не сме човечки битија со духовно искуство, туку духовни битија со човечко искуство
|
|||
Zeksi71
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Да кажеш за еден народ дека е прост и мутав е неумесно и некултурно.
Имаат и те како работници од странство, поготово од соседните држави, кои ги работат најниско платените работи. Најслабо развиени краеви им се северно, источно и западно од Солун. Зошто е тоа така могу само да се досеќам. Се по на југ како идеш се поразвиени им се краиштата Моја крајна оценка за нив е дека се тешки нерадници, и затоа не им оди, а не поради други причини. |
|||
|
|||
pHp
Сениор Регистриран: 31.Август.2011 Локација: Rwanda Статус: Офлајн Поени: 1477 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Не кажав јас дека некој народ е мутав и неумесен, туку дека нема визија и стратегија. Работниците источно, северно и западно од Солун се Македонци (јас сум Хрват, но не постои некој кој ќе ме убеди во спротивното). Проблемот на Грција е нивниот понижувачки однос кон соседните народи. Проблемот е што, како што наведуваат неколку членови на темава, не е во неработењето, туку во немањето визија за искористување на ресурсите кои ги поседуваат. Да седнеш и да направиш стратегија за развој е работа. Седнале они, да ја сработат, ќе ја сработат, но не ја сработуваат како што треба, т.е. не знаат како! Изменето од pHp - 20.Јануари.2012 во 12:45 |
|||
Ние не сме човечки битија со духовно искуство, туку духовни битија со човечко искуство
|
|||
Santijago
Сениор PubLiCenEmY LatInoLoVerBoY YNWA-LF Регистриран: 17.Јануари.2008 Локација: Tuka be ... Статус: Офлајн Поени: 21002 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Хмм, па Зекси со толку луѓе од Албанија платени на минималец не верувам дека им недостига работна сила. Тие работат по 12+ саати дневно за една плата што стварно е смешна во споредба со нивните плати. Ако немаш визија да развиеш одредена гранка во една држава, џабе ти е се. А зошто го споредуваш Хаити сега после сите работи што му се случија
|
|||
I'm out bcz of pathetic around here
|
|||
Zeksi71
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Сантијаго,
немањето природни ресурси во доволни количини за развој на индустријата, споено со природниот недостаток за работни навики , си го прави своето. Исти нерадници се и тука во Сев. Америка, само забушаваат. Имам многу пријатели и луѓе кои ги познавам кои се грци, да ги викнеш нешто за помош се ќе те зеза, а викни го табла да играш во некој од парковиве, или да седнеш на мезенце, одма рипа, први се. Изменето од pHp - 20.Јануари.2012 во 14:55 |
|||
|
|||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Ах бре Закси... ...од една страна, иако тоа никој не го тврди, велиш:
... А од друга ти самиот сите ги правиш:
|
|||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|||
anakin
Сениор Unidentified Flying Object Регистриран: 08.Август.2005 Локација: Machku Pichku Статус: Офлајн Поени: 18535 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
vo grcija voopsto ne e kriza
kriza e ako edna drzava bila bogata i potoa i trgna na losho so ne e slucaj ovoa grcija prosto lazela celo vreme i ja fatile ko kje si napravi plati 300 evro bruto, za kolku sto navistina ima , nema da se zboruva za kriza, nego prosto za siromashna drzava ete tolku od mene |
|||
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
|||
Zeksi71
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Каква врска има ако некој е прост и мутав со тоа да е нерадник.?????????
|
|||
|
|||
Messenger
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Ама кој рече дека се прости и мутави ???
Ти го рече тоа, а не ние. Едноставно ни стави твои мисли и зборови во нашите усти. И тоа не е поентата на мојот коментар, туку нешто сосем друго... ... а тоа другото е оноа што со право велиш - не треба да се генерализира. А во исто време ти генерализираш - сите се неработници. На страна што ние не генерализираме туку велиме дека владата нема ум, нема квалитети за економско планирање и раководење со државата. Грција има с'е што треба да има една држава за да биде просперитетна, но нема луѓе да го реализираат тоа. Затоа ти реков дека на европаската географска карта постојат држави помали од Грција, држави кои немаат мориња и плодна земја за обработка, имаат полоша клима, а некои од нив немаат ниту рудни богацтва... па стојат далеку подобро од грците. Не постојат мала и голема држава, туку мали и големи водачи на држави. А за да се биде голем водах треба да се има ум. Грците очигледно се инсуфициентни на луѓе со ум. Изменето од Messenger - 20.Јануари.2012 во 17:28 |
|||
|
|||
Zeksi71
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
работлив и дисциплиниран народ, тоа е рецепт за успех, а Грците не се ни вредни ни дисциплинирани, затоа изостанува успехот.
Реков погоре, само кафани, бузуки, мезиња, тоа им е стил на живот. А со таков стил на живот пари нема. Не ми ги кажувајте, ги знам како оче наш. Кој прошетал малку повеќе по Грција знае што зборам.
|
|||
|
|||
Внеси реплика | страница <1234 13> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |