|
Македонска народна музика-By mariovec |
Внеси реплика | страница <1 5253545556 58> |
Автор | |
MaGLa
Нов член Регистриран: 24.Септември.2011 Статус: Офлајн Поени: 1 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Имам прашање за една стара македонска песна...ја слушнав на радио Комета...И никако неможам да ја најдам...може да добијам некаква помош?? :)
|
|
Tetratka
Сениор Регистриран: 25.Септември.2008 Локација: дрвара Статус: Офлајн Поени: 5153 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Две верзии
http://www.youtube.com/watch?v=AtSAsoix7n4 http://www.youtube.com/watch?v=Ry8lBEQ5J1E&feature=related Зашчо плачиш, зашчо жалваш, ти високи Лисец, зашчо с' м'гла се покриваш од горе до долу? Јас ќе плачам, јас ќе жалвам, дор до век и веков, зашчо видов как' заклаха Лазо Папа Трајков. Отрежаа му главата за пендесет лири, однесоа ја во Костур, бакшиш на деспото. Колку жално, срамно ести за грцкиот деспот, шчо го плате ѕверот Коте да заколи Лазо. Ај да кажим: „Бог да прости Лазо Поп Трајков! Првио и најголемио костурски началник. |
|
за секој случај - користете ГРОМОБРАН!!!
|
|
Tetratka
Сениор Регистриран: 25.Септември.2008 Локација: дрвара Статус: Офлајн Поени: 5153 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
http://www.youtube.com/watch?v=Bmf0jnn1l8g&feature=related
песна за Леонид Јанков - Трба трби Гевгелеија |
|
за секој случај - користете ГРОМОБРАН!!!
|
|
BiBi_G
Сениор СТАРОСЕДЕЛЕЦ Регистриран: 27.Мај.2010 Статус: Офлајн Поени: 3175 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
NO MATTER WHAT WILL HAPPEN I WILL ALWAYS SMILE! |
|
Pa4a
Нов член Регистриран: 13.Октомври.2011 Статус: Офлајн Поени: 1 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Па поздрав и од мене до сите на овој прекрасен форум. - За почеток при разгледување на темава приметив едно постаро барање од “emibt08“ за една песна и мислам дека најдов нешто во врска со оваа песна, сега можеби е малку закаснато, но подобро да е закаснато одколку заборавено. Мислам дека оваа песна не е од Кенан Таировски туку од група Лира со наслов: Никогаш повеќе. Еве ја и таа песна: Никогаш повеќе Поздрав и продолжете така. Изменето од Pa4a - 13.Октомври.2011 во 01:04 |
|
vpvpv
Нов член Регистриран: 01.Ноември.2011 Статус: Офлајн Поени: 6 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Дали може некој да ми даде линк од цедето на МАРИЈА ДИМКОВА поради тоа што во RapidShare е избришано.Благодарам
|
|
babam bitola
Нов член Регистриран: 30.Март.2011 Статус: Офлајн Поени: 16 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Se bara gramofonskata ploca "Koj Što Me Čue Da Pejam" - Vaska Ilieva-Glogovac Jugoton-LSY 61327
http://www.folklorediscography.org/Jugoton-LSY-61327.htm |
|
vedes
Сениор Регистриран: 26.Декември.2009 Статус: Офлајн Поени: 107 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Една веке ретка плоча на големата пејачка на македонски песни претежно од Егеjот Љубка Рондова, изд. „Балкантон” – Софиja во 1986 година
01. Kito mome 02. Kade e Marinke majka ti 03. Tri godini Sevde 04. Izvor voda izvorvase 05. More mesecinko 06. Jana majka luto kolne 07. Ranila moma Bilbilja 08. Marie 09. Vaso Vojvoda 10. Ej mori mome 11. Vecer ke ti dojdam 12. Dotekla e voda 13. Ajde da ojme Љубка Рондова е родена во Костурско село Шестево (на грчки Сидирохори), во 1936 година. Во 1948 година за време на грчката граѓанска војна спаѓа во групата на децата бегалци, со кои е изведена од комунистичките партизани надвор од земјата. Живее во Полска и во Чешка. Завршува словенска филологија во Карлово универзитет во Прага. Зборува неколку странски јазици. Во 1960 година семејството на Љубка доаѓа во Бугарија и се утврдува да живее тука и таа работи како туристички водич, преведувач, уредник. Најсериозниот и пат на народна пејачка започнува откако се пресели во Софија, кога се запишал на најстариот во Бугарија ансамбл за народни песни и танци „Гоце Делчев”. Во него останува 30 години, долго време е солистка и лицето на ансамблот. Тука, во средината на бегалци од сите македонски краишта, оформува и го збогатува својот репертоар, изграден главно врз песни, наследени од мајка и баба, усовршува и своите изпълнителски вештини. Во 1980 година прави првите записи во Бугарското радио, а потоа и во „Балкантон”, Бугарската телевизија, Радио Благоевград. Тие се тиражирани на повеќе винил плочи, аудио и видео албуми. http://www.multiupload.com/LLZJGR5TZ3 Изменето од vedes - 06.Ноември.2011 во 09:05 |
|
Низ цела Македониjа песна се пее, оро се вие...
|
|
zamislena
Сениор Регистриран: 03.Јануари.2010 Статус: Офлајн Поени: 14566 |
Опции за коментарот
Благодарам(1)
|
vedes
Сениор Регистриран: 26.Декември.2009 Статус: Офлајн Поени: 107 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Фати се Бое на оро ... Оваа народна песна се пее од многу изведувачи, но не сите ја пеат докрај со последниот куплет. Затоа го видете прекрасно исполнување на група Кале и Виданка Георгиевска и текстот на песната.
ФАТИСЕ БОЕ НА ОРО Фати се Бое мори, на оро, орото не прилега без тебе, момите плачат Бое, за тебе. Како да се фатам Стоjaн на оро, кога си немам Стоjaн фустанче, за тенка половина коланче, за бело грло герданче. Фати се Бое мори, заиграj, jac ке ти купам Бое, фустанче, за тенка половина коланче, за бело грло Бое, герданче. Аjде да се фатам Стоjaн на оро, Кога си купил Стоjaн, фустанче, за тенка половина коланче, за бело грло Стоjaн, герданче. http://www.youtube.com/watch?v=WNujgTh4ZF0&feature=related
Изменето од vedes - 10.Декември.2011 во 10:50 |
|
Низ цела Македониjа песна се пее, оро се вие...
|
|
MajaAce
Нов член Регистриран: 23.Декември.2011 Статус: Офлајн Поени: 2 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Здраво на сите.
Немав време да ги разгледам сите песни, но барам неколку од Ефто Пупиновски, од тука симнав неколку негови песни што Мариовец ги имаше поставено, но тие што ги барав ги немаше, ако е можно да ги аплоадираш би ти била благодарна Ефто Пупиновски- Што ми можеш ти Ефто Пупиновски- Вишен галебе Ефто Пупиновски- Малку ми се три кафани.. И се друго што имате од Ефто е добредојдено. Поздрав |
|
dragan_sydney
Нов член Регистриран: 26.Јуни.2009 Статус: Офлајн Поени: 13 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Pozdrav Maja, eve ti gi baranite pesni i uste edna poklon od mene, mozda ke ti se najde :)
www.megaupload.com/?d=N6SVS57D |
|
MajaAce
Нов член Регистриран: 23.Декември.2011 Статус: Офлајн Поени: 2 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ти благодарам Драган..
Изменето од MajaAce - 03.Февруари.2012 во 12:19 |
|
dragan_sydney
Нов член Регистриран: 26.Јуни.2009 Статус: Офлајн Поени: 13 |
Опции за коментарот
Благодарам(1)
|
Eve gi i ostanatite pesni sto gi imam od Efto (stom velis deka gi obozavas negovite pesni)
Pozdrav i sekoe dobro Dragan www.megaupload.com/?d=JQYAP8KH |
|
Внеси реплика | страница <1 5253545556 58> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |