|
Решение за сите светски "проблеми" |
Внеси реплика | страница <1 89101112 13> |
Автор | |||
Zlatnik
Сениор Регистриран: 23.Август.2005 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2605 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Мислев дека по моето речиси едномесечно отсуство од форумов, ќе наидам на некаков одговор од почитуваниот колега, но ... дали заборавил, дали не сака да ми пише ... незнам! Се надевам дека со ова ќе го потсетам! И, btw. истовремено би можел да ми дадеш одговор и на ова прашање:
И, поради гревот што го сторила змијата и ја прелагала Ева (и Адам), бог ја проколнал да се влече по земја. Така? Па ме интересира, како претходно (пред да го стори „злосторството“) одела змијата? Или можеби летала, а? Се надевам дека во библијата ќе најдеш одговор на ова прашање, оти нели, таму бог (и нему блиските) има/ат одговор на/за се. |
|||
Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!
|
|||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Reshenie za site svetski problem, ako voopshto mozhe da se govori za edno takvo univerzalno reshenie, e samo eliminiranje na Egoto.
So nego kje se eliminira i suetata i gjavolot i site neshta shto ni go pravat ovoj ubav zhivot ponekogash tolku mizeren.
|
|||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|||
Majkl
Сениор Регистриран: 20.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 3019 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Изменето од Majkl - 10.Декември.2011 во 22:52 |
|||
Бог повторно му говори денес на човештвото преку Неговата пророчица, Габриеле од Вирцбург. Тој не ја говори речта на Библијата!
|
|||
Niko777
Сениор Регистриран: 12.Декември.2009 Статус: Офлајн Поени: 170 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Здраво Златник,
имаш право, извини, помислив неколкупати, ама денес-утре, се нешто искрснува. опрости... а меѓу другото сум обврзан да ти одговорам: (mkbible.net) 13 И кој ќе ви стори зло, ако ревнувате за доброто? 14 А ако и страдате заради правдата, бидете блажени! „Не плашете се, ниту се збунувајте од нивните закани,” 15 туку осветувајте Го во своите срца Христа како Господа, секогаш подготвени за одговор на секого, кој ја бара причината на надежта, која е во вас, но со кротост и со страв, 16 имајќи добра совест, та оние кои го навредуваат вашето добро поведение во Христа, да се посрамат за она за што ве клеветат. 17 Зашто е подобро, ако сака Божјата волја, да страдате правејќи добро, отколку правејќи зло. 18 Зашто и Христос умре еднаш за гревовите, Праведен за неправедните, за да нè приведе при Бога; навистина, Тој, Кој беше убиен во тело, оживе Духом; (1во Петар 3) Поздрав, |
|||
Niko777
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
едно од решениата на светските проблеми е да се решат деформациите во човечкиот морал, карактер, и општествено живеење.
Здраво Zlatnik, па така, во врска со твојот коментар за "информативната сеопфатност" на Библијата: 1) Библијата не е ветеринарска анатомија, туку книга за човечкиот -морал, -општество, -карактер, и Божјиот Карактер и Божјиот Суд. Господ Бог во своето создание како највисока форма ја создаде и *слободната волја* и *интелектот* (човечкиот интелект, но исто така и кај другите Небески створениа како Ангели, итн) Во моментов на планетава, човечкиот -морал, -слободна волја и -интелект (и од отпаднатите ангели) се во борба против Божјата Волја и Божјите Закони. Библијата ги обработува моралните и општествените последици од оваа ситуација, и нуди решение и Спасител. Значи затоа, не очекувај Библијата да одговара семожни прашања од биологија, физика, хемија, математика, итн. Овие теми понекогаш се споменати во Библјата, по потреба, но не се од примарен интерес за Библијата. Светските проблеми се повеќе од морален и општествен карактер. 2) Господ Бог во својата милост ги има *намерно ограничено* информациите кои Тој ги споделува со човештвото, за луѓето да НЕ бидат преоптеретени со било какви научни теми, туку со најбитните теми, како што се моралот, карактерот, и Божјиот Суд кој им ја отвара можноста кон Бесконечен Живот. Децата во градинка во Франција, не се нуклеарни физичари, но сепак користат струја од нуклеарна енергија (отприлика 75% од нив, Nuclear Energy in France). Значи некој треба да биде *дораснат* на информациите кои му се даваат на раполагање. Така и Господ на нас луѓето ни има дадено планета на располагање, но не се обидува да не преоптерети со научни теми за кои не сме дораснати. Човечкиот мозок и овој човечки конечен живот од 100'ина години не е доволен за целосно запознавање со Целокупната Божја Креација и сите нејзини тајни и убавини и научни факти и информации. Затоа гледај да го добиеш Вечниот живот па да имаш дооооооволно време да се запознаеш со **сите** детали. Па пред да продолжиме: Дали се сложуваш дека Божјата Љубов кон човечкиот род НЕ Е зависна од количеството или сеопфатноста на информации во Библијата, туку со релевантноста на тие информации да се добие Вечен Живот ? (при што, вечниот живот е решение за светскиот проблем на смртта) Т.е. Дали се сложуваш дека Господ Бог *е* Љубов и покрај тоа што некои информации ги има задржано и сокриено од човечкиот род бидејќи не сме дораснати ниту во состојба да ги апсорбираме *сите* можни информации ? (mkbible.net) (ВТОРОЗАКОНИЕ - 5 МОЈСЕЕВА, Гл 29) 29 Што е скриено, Му припаѓа на Господа, нашиот Бог, а објавата нам и на нашите синови засекогаш, за да ги вршиме зборовите на овој Закон.” (ПРВО КОРИНТЈАНИТЕ Гл 2 ) 6 Па сепак, ја говориме мудроста меѓу совршените; но не мудроста на овој свет ни на владетелите на овој свет, кои пропаѓаат, 7 туку ја навестуваме Божјата премудрост, во тајна, сокриена, која Бог, пред сите векови ја предопределил за наша слава; 8 која не ја запознал ниеден од владетелите на светов, зашто ако ја беа познале, немаше да Го распнат Господа на славата, - 9 туку, како што е напишано: „Што окото не виде, што увото не чу, што во човечкото срце не дојде, тоа Бог го приготви за оние, кои Го љубат.”
Поздрав, |
|||
Pica pica
Сениор Регистриран: 04.Октомври.2010 Статус: Офлајн Поени: 1488 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Здраво,Niko777 Како го разбираш "Вечниот живот" кои треба да го добиеш? |
|||
Niko777
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Решение за светскиот проблем на смртта е Вечниот Живот кој може да се добие само од Бог и преку Неговиот Единороден Син Исус Христос Воскреснатиот.
(mkbible.net) 24 Бог, Кој го создаде светот и сè што е во него, како Господар на небото и на земјата, не живее во ракотворни храмови 25 ниту прима служба од човечки раце, како да има потреба од нешто; бидејќи Тој, Самиот, им дава на сите: живот, здив и сè. 26 Тој, исто, направи целиот човечки род да потекнува од еден човек и да се насели по лицето на целата земја; откако им определи одредени времиња и граници на нивните живеалишта, 27 за да Го бараат Бога; не би ли Го напипале и нашле некако, зашто Тој не е далеку од ниеден од нас. 28 Зашто во Него живееме, се движиме и постоиме, како што и некои од вашите поети рекле: ‘И ние сме Негов род.’ 29 И бидејќи сме Божји род, не треба да мислиме дека Божеството е како злато, или сребро или камен; како творба на човечката уметност и замисла. 30 И така, не гледајќи на времињата на незнаењето - Бог сега им заповеда на луѓето да се покајат сите и насекаде, 31 зашто определил ден, кога ќе му суди праведно на целиот свет - преку Човекот Кого Го определил за тоа; давајќи им на сите уверување со тоа што Го воскресна од мртвите.” 32 А кога чуја за воскресението од мртвите, едни се подигруваа, а други рекоа: „Ќе те слушаме друг пат за тоа.” 33 Така Павле си отиде од нив. (mkbible.net) 1 Откровение на Исуса Христа, што Бог Му го даде, за да им покаже на Своите слуги, што треба да стане скоро, и Тој го покажа тоа преку Својот ангел, испратен при Својот слуга Јован, ….(ОТКРОВЕНИЕ Гл 1:1) ... 1 И видов ново небо и нова земја, зашто првото небо и првата земја поминаа и море немаше веќе. 2 Тогаш јас, Јован, го видов Светиот Град - Новиот Ерусалим, како слегува од небо, од Бога, стокмен како невеста, која е украсена за својот маж. 3 И чув силен глас од небото, велејќи: „Еве го Божјиот Шатор меѓу луѓето; и Тој ќе живее со нив, и тие ќе бидат Негов народ, и Самиот Бог ќе биде со нив, 4 и ќе ја избрише секоја солза од нивните очи, и смрт нема да има веќе, ни тага, ни плач, ниту болка, зашто првото помина. 5 И Оној, Кој седи на престолот рече: „Ете, правам сè ново.” Уште рече: „Напиши, зашто овие зборови се верни и вистинити!” 6 И ми рече: „Се заврши! Јас Сум Алфа и Омега; Почеток и Свршеток. Јас ќе му дадам на жедниот, дарум, од изворот на водата на животот. 7 Кој победува го наследува ова, и Јас ќе му бидам Бог, и тој ќе ми биде син. (ОТКРОВЕНИЕ Гл 21) Поздрав, Изменето од Niko777 - 15.Декември.2011 во 10:57 |
|||
dedanoe
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Регистриран: 15.Октомври.2011 Локација: dedanoe city Статус: Офлајн Поени: 385 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
pope semakedonski koga mi sluzhish mene ti defakto mu sluzhish na Dobri Bog... abe ajde, koj si pa ti jas tebe da ti sluzham ??? pa pope i jas sum sade bozhji sluga kako tebe, nie dvata sme vo toj sluchaj vojnici vo armijata na istot marshal.
|
|||
Pica pica
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Niko777 Сосема те разбирам дека ти веруваш дека Вечниот живот може да се добие преку Бог и Неговиот Единороден Син Исус Христос Воскреснатиот,прашањето ми беше како Ти го разбираш Вечниот живот. Со твој зборови објасни како ти го разбираш тоа. Поздрав |
|||
Niko777
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Zdravo Pica pica,
pешението на светскиот проблем на смртта е опишано вака (можеби има други описи во Библијата но не сакам да ја преоптеретувам темата) п.с. Инаку лично за мене јас имам доВЕРБА во Господ Бог, и затоа не сум скептичен и недоверчив кон Неговата изјава за воскреснувањето чепкајќи по "научни објаснувања" што во овој живот не сум компететентен ни да ги разберам. Јас не се поставувам себе на исто рамниште со Господ па да ја "проценувам" точноста на Неговите Свети Зборови во Библијата: Od Biblijata (biblegateway.com, Macedonian New Testament (MNT)) (Јован 6:43-47) 43Исус им одговори: „Не мрморете помеѓу себе! 44Никој не може да дојде кај Мене, ако небесниот Татко, Кој Ме прати, не го привлече;а на крајот, Јас ќе го воскреснам за вечен живот! 45Во пророчките книги на Светото Писмо стои запишано: ,Бог ќе ги научи сите‘. Секој што Го слуша небесниот Татко и учи од Него, доаѓа кај Мене. 46Тоа не значи дека некој Го видел Бог, освен Оној Кој потекнува од Бога. Само Тој го видел Таткото 47Ве уверувам дека оној што верува во Мене, веќе има вечен живот. (Јован 6:43-47) (mkbible.net) 45 Така е напишано: „Првиот човек, Адам, стана жива душа”; а последниот Адам - животворен Дух. 46 Но не е прво она што е духовно, туку е прво природното, а духовното доаѓа потоа. 47 Првиот човек е од земја, земјен; вториот Човек е од небото. 48 Каков е земниот, такви се и земните; каков е небесниот, такви се и небесните. 49 И како што го носиме обликот на земниот, така ќе го носиме и обликот на небесниот. 50 Ова ви го велам, браќа: телото и крвта не можат да го наследат Божјото Царство; ниту распадливото го наследува нераспадливото. 51 Еве! Ви кажувам тајна: не ќе - умреме сите, но сите ќе се измениме, 52 во еден миг, во миг на окото, при гласот на последната труба: имено трубата ќе затруби и мртвите ќе воскреснат нераспадливи, а ние ќе се измениме, 53 зашто треба ова распадливото да се облече во нераспадливо; и ова смртното да се облече во бесмртност. 54 А кога, ова, распадливото ќе се облече во нераспадливост; и, ова, смртното ќе се облече во бесмртност, тогаш ќе се збидне напишаното слово: „Победата ја проголта смртта. 55 Смрт, каде ти е победата? Смрт, каде ти е осилото?” 56 Осилото на смртта е гревот; а силата на гревот е законот. 57 Но, фала Му на Бога, Кој ни даде победа преку нашиот Господ Исус Христос. 58 Затоа, мои возљубени браќа, бидете цврсти, непоколебливи, секогаш пребогати во Господовото дело, знаејќи дека вашиот труд во Господа не е напразен. (ПРВО КОРИНТЈАНИТЕ Глава 15 ) Поздрав, |
|||
Pica pica
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Niko777, Ако не ги разбираш и не се осмелуваш да "процениш" за точноста на неговите зборови,зошто споделуваш со нас цитати за кои не си бил сведок или воопшто не си ги доживал. Секое друго објаснување за решенија на светски проблеми ќе се сведе на цитати кој милозвучно ќе ги читаме. Песната е таа,ама стиховите не се тие. Секој ќе го слуша-следи тоа за кое навива(верува). Звучиш вака!!! |
|||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Amin !
|
|||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|||
Niko777
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Здраво Pica pica,
Во врска со твоeтo прашање… Ако ти сметаш дека треба да се збрани цитирање на Библијата освен "за доволно добрите"? Можеби можеш тоа да му го предложиш на администраторот, па нека воведат правило на форумот и нека забранат цитирање на Библијата. Слична практика е веќе позната од историјата. Поздрав до тебе, Генерално на темата, Јас сметам дека решениата за светските проблеме може да се најдат во Библијата, но е потребна време. И се додека (сеуште) не ми е забранено да ја цитирам и промовирам Библијата и мојот Господ Исус Христос Живиот, јас ќе продолжам да го правам тоа. Така на пример можните решениа што ги гледам, се верност кон Господ Бог Исус Христос и немање страв од луѓето насилници. Се разбира Вечниот живот преку името на Исус останвуа релевантно решение за смртта. Исус рече 32 ”И така, секој кој Ме признава Мене пред луѓето, ќе го признаам и Јас него пред Мојот Татко, Кој е во небесата. 33 А кој ќе се одрече од Мене пред луѓето, и Јас ќе се одречам од него пред Мојот Татко, Кој е во небесата.” (МАТЕЈ Гл 10) Исус рече 26 Затоа, не бојте се од нив; зашто нема ништо покриено, што не ќе се открие, ниту сокриено што не ќе се дознае. 27 Што ви говорам во темнина, кажете го во светлина; и што ќе чуете на уво, прогласете го од покривите. 28 И не бојте се од оние кои го убиваат телото, а душата не можат да ја убијат. Туку бојте се повеќе од Оној, Кој може да ги погуби и душата и телото во пеколот. (МАТЕЈ Гл 10) 26 А по осум дни, Неговите ученици пак беа внатре, и Тома со нив. Додека вратата беше затворена, Исус дојде, застана на средина и им рече: „Мир вам!” 27 Потоа му рече на Тома: „Испружи го твојот прст ваму и види ги Моите раце; и испружи ја твојата рака, и стави ја во Моите ребра; и не биди неверен - туку верен!” 28 Тома одговори и Му рече: „Мој Господ и мој Бог!” 29 Исус му рече: „Поверува, зашто Ме виде. Блажени се кои не виделе, а поверувале.” 30 И многу други чуда направи Исус пред учениците, кои не се запишани во книгава; 31 а овие се запишани, за да верувате дека Исус е Христос, Божји Син, и верувајќи да имате живот во Негово име. (ЈОВАН Глава 20) Поздрав, |
|||
Messenger
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Niko777, bidi doblesen i dokolku nemash odgovor togash kazhi deka nemash i ne ja izvrtuvaj rabotata.
Pica pica te prasha mnogu jasno i ednostavno:
Ti namesto da mu odgovorish so svoi zborovi, kako go razbirash vechnit zhivot, postirashe cel ferman citati od Biblijata, onaka kako shto pravish postojano. Na forumov ne e zabraneto postiranje citati od bilo koja kniga. Naprotiv, toa e pozhelno vo sluchai koga takvi se baraat . Vo ovoj sluchajov toa ne se barashe od tebe. Pica pica izrichito barashe da ne se povikuvash na niv. So drugi zborovi ti reche da ne se sokrivash zad Biblijski avtoriteti, no dokolku gi razbirash nivnite citati togash objasni gi so svoi zborovi. Zatoa, nema potreba da mavash po samarot. |
|||
|
|||
Внеси реплика | страница <1 89101112 13> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |