|
Рака која подарува не се суши |
Внеси реплика | страница <1 456 |
Автор | |
maria_magdalena
Сениор trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Сакам да давам, ама и да знам каде оди даденото.Христијанинот не е глуп. Не е суеверен и не наседнува на циго-клетви од типот живти деците...
Никогаш не давам пари на циганки со мали бебиња кои просат на +45 и -20 ;“тетке дај некој динар“, на таквите секогаш им велам: -Прво оди и остави го бебето дома, па после ќе видам. Или друго изгнасено циганче бара пари, ја подало раката, босоного (црквите се полни со алишта и одвај примаат веќе)а родителите демнат во близина...Или пак просјак на врата со документи за операција. Ќе дадеш еднаш ама кога истиот се забораил па пак ми дошол...немилосрдна сум. Најубаво, донирај преку телефон, жиро сметка и горе-доле ќе си сигурен дека ќе помогнеш. |
|
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
|
marsovec
Сениор Регистриран: 18.Април.2010 Статус: Офлајн Поени: 3378 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
А дали рака која краде се суши?
Колку би имале видни личности со исушени раце? |
|
СЕ Е КОНЕЧНО САМО ГЛУПОСТА Е БЕСКОНЕЧНА - САМО КАЈ НАС
|
|
jahra
Нов член Регистриран: 01.Август.2010 Статус: Офлајн Поени: 37 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Nemam mnogu,no i toa sto go imam sakam da go podelam...Ajde,Gospod e golem....
Pred nedela dena bev vo picerija so soprugata i 2mesecen sin.imase ciganka sto prosi...vo racete imase 3 nedelno bebe...mi se zgrozi dusata sto taka go vleckase celoto omrclaveno...i dadov nekoj denar,ater za maloto.Po nekoj cas pak ja zdogledav,so nasmevka na liceto,deka sobrala nekoj dinar,za da gi potrosi na cigari i sendvici.....a maleckoto?Kaj ke i odi dusata? Ili ke ja izbegnuvam ili ne i davam pari...neznam.. Gospod da ne cuva site |
|
valentina-pp
Сениор Регистриран: 17.Октомври.2009 Статус: Офлајн Поени: 198 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
jas davam i pari i hrana i alista na cigani i na drugi posiromasni luge iako i jas nekogas sum bila vo finansiska kriza,znaci podaruvam i si velev vo um,aj i mene gospod neka mi dava....arno ama ne trbalo taka da se veli,toa bilo sebicnost demek davas ama glavnata cel bi bila dobivka za sebe!Epoveke ne mislam taka...Sega nakratko ke vi raskazam prikazna!
Eden bogat selanec gi sobral selanite pa gi gosteval so hranai vino a tie go velicale..bravo corbadzijo so ni go napravi mostot,cesmata patot !A toj likuval!E arno ama nakrajot stoel siromav pitac so podadena raka,bil slep.Bogatiot corbadzija zanesen od falbite se poseguval stavajki kamen vo rakata na siromaviot. Koga dosla umirackata za bogatiot ,gospod mu rekol kade mislis deka treba da odis?vo rajot ili pekolot?A toj vo rajot naednas/E rekol gospod NE! .....Aj da gi stavime site dobri dela sto gi napravi na zemjata,mostot patot,cesmite na edniot tas,a na drugiot kamenot sto mu go stavi na siromaviot da vidime koj tas ke natezne....Sega site znaete,nateznal tasot so kamenot te nateznala nepravdata sto ja napravil bogatiot! POUKA!Vie bogati luge koi ste bile ili ste sega na vlast i gradite mnogu materijalno,pazete koga mu go zemate lebot na siromasite!nekoj garant gleda! |
|
mamamd
Сениор Почесна конзулка Регистриран: 02.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 25679 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
За жал полека се помалку има раце кои даваат, а многу кои бараат. Лугето во трката за својата егзистенција, малку гледаат и слушаат за маката на другиот до нив.
Страшна слика со ова семејство на коималку хуманост неа да им е на одмет. Семејството Михајловски цели пет години живее во подрум |
|
bluebell
Сениор the craziest Регистриран: 14.Септември.2007 Статус: Офлајн Поени: 8041 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
јас сеуште верувам во изреката
|
|
always look on the bright side of the life!
|
|
mamamd
Сениор Почесна конзулка Регистриран: 02.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 25679 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Слушам на отворена емисија дека на семејството од Штавица иселеник од Канада им изградил нова куќа. Остана да се достави прозори и измалтри. Има ли во Македонија луге кои можат да помогнат и да се досреди куќата за лугето живеат во нормални услови. Државата (според зборовите на заменикот министер за социјала) не можела да помогне.
Малку треба овие луге да бидат среќни. Веројатно и сите ние можеме да помогнеме со ширење на веста дека сите можеме да помогнеме. А зимата е на прагот. |
|
One_lovE
Сениор Ветеринарка Регистриран: 10.Декември.2008 Статус: Офлајн Поени: 124 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Некад кога некој проси давам ситно што имам, некогаш не давам.. Си викам, како знам дека давам на оној што му треба навистина, а не на оној што зад аголот ги фрла штаките што ги користи за да изнуди некој денар и се јавува на мобилниот за да се најде со другите.. Ова со очи го имам видено. Како и да е, се трудам (кога сум во можност) да давам затоа што на некој начин ние луѓето треба да си помагаме меѓу нас, не е битно тоа што сме го дале како ќе биде искористено, важно е да даваме затоа што тоа не прави поголеми луѓе и треба да се стремиме кон тоа. Можеби нашите само 5 денари му фалат на некој за да купи леб, еден денар што ни останал во нашиот џеб и дури и забораваме дека постои му фали на некој да си купи билет за автобус за да се врати дома..
|
|
deranger
Сениор Visokogorska strazha Регистриран: 22.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 1420 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
Simnat od visokite planini
|
|
Pravoslavie
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Модератор Регистриран: 07.Октомври.2005 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 1732 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Подфорум: Хуманоста на дело
Проект: ДА ЖИВЕЕМЕ ЗАЕДНО КАКО ЦРКВА - кој вклучува и активности за оние на кои им е потребна помош Изменето од Pravoslavie - 03.Декември.2011 во 01:03 |
|
Да погледнеме околу нас, таму има МНОГУ СТРАДАЛНИЦИ. Да им помогнеме!
Оди на подфорумот Хуманост на дело Запамети, ЉУБОВТА ДЕЛОТВОРИ!! |
|
Внеси реплика | страница <1 456 |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |