|
Најубавите стихови во Библијата |
Внеси реплика | страница <1 3637383940 98> |
Автор | |
Blagoj_s
Сениор Регистриран: 28.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 3057 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
[2.Тимотеј 3:1-5] А ова знај го: во последните денови ќе настанат тешки времиња, зашто луѓето ќе бидат саможиви, среброљупци, самофалци, горделиви, хулители; непокорни на родителите, неблагодарни, несвети; без природна љубов, непомирливи, клеветници, невоздржани, жестоки, непријатели на доброто, предавници, избувливи, надуени, повеќе сластољубиви, а не богољубиви, кои имаат изглед на побожност, а се одрекле од нејзината сила; отстранувај се и од нив! |
|
www.myspace.com/sblagoj
|
|
Blagoj_s
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Господ му се јави од далечина: „Те љубам со вечна љубов, затоа ти запазив милост. ==Еремија 31:3 ; Библија== |
|
www.myspace.com/sblagoj
|
|
Blagoj_s
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
"Лоши зборови да не излегуваат од вашата уста! Зборувајте поучни работи, зборови од кои слушателите ќе имаат некаква полза" (Ефес 4:29) |
|
www.myspace.com/sblagoj
|
|
Niko777
Сениор Регистриран: 12.Декември.2009 Статус: Офлајн Поени: 170 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
"Одлука на тешките зборови" во Јован 6:66
(Јован 6:66) Од тој момент многумина од Неговите ученици Го напуштија и престанаа да одат со Него. (http://www.biblegateway.com/ Macedonian New Testament) 60Кога го слушнаа тоа, голем број од следбениците на Исус рекоа: „Тешко е ова учење; кој може да го слуша!?“ 61 Свесен дека Неговите ученици мрморат за тоа, Исус им рече: „Зар ова ве натера да потклекнете!? 62 А што, ако Ме видите Мене, Синот Човечки, како се искачувам на небото, каде што бев порано!? 63 Духот е Тој што дава живот, а не човечкото тело. Зборовите што ви ги кажав се од тој животодавен Дух. 64 Но меѓу вас има некои што не веруваат.“ Исус го рече ова, зашто од почетокот знаеше кои се тие што не веруваат и кој ќе Го предаде. 65 Потоа им рече: „Затоа ви реков дека никој не може да дојде кај Мене, ако тоа не му е овозможено од небесниот Татко.“ 66 Од тој момент многумина од Неговите ученици Го напуштија и престанаа да одат со Него. 67 Тогаш Исус им рече на Дванаесеттемина: „Ако сакате, можете и вие да си заминете“ . 68 Симон Петар Му одговори: „Господе, кај кого да одиме? Твоите зборови носат вечен живот! (Јован Глава 6) |
|
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
56 Кој јаде од Моето тело и пие од Мојата крв - останува во Мене и Јас во него.
57 Како што Мене Ме испрати живиот Татко, и Јас живеам преку Таткото, така и оној кој Ме јаде Мене, ќе живее преку Мене. 58 Ова е лебот што слезе од небото. Не како што вашите татковци јадеа мана и изумреа, кој јаде од овој леб, ќе живее довека.” 59 Ова го рече кога поучуваше во Капернаум, во синагогата. 60 Мнозина од Неговите ученици, штом го чуја тоа, рекоа: „Тешка е оваа беседа! Кој може да ја слуша? ЕВАНГЕЛИЕ СПОРЕД ЈОВАН, Глава 6 I zatoa podocna... mnogu podocna... neshtata gi poednostavija...mnogu gi poednostavija... gi napravija bukvalni... i iznapishaa mnogu drugi pisanija i knigi, gi "popravija" onie teshkite i nerazbirlivite besedi ... i lugjeto pochaa da gi slushaat i da im veruvat. Sega nema problem... portata shirum ja otvorija i ja rashirija od kraj do kraj, za da mozhat site da minat... i sekoj zbor go napravija za sechii ushi. Nema nishto losho vo toa. Ostana samo bezrezervno da im se veruva i da im se prifati onoa obrabotenoto i poednostavenoto... Kako na Isus ne mu tekna da go stori toa ??? Abe, misteriozni se Bozhjite patishta... |
|
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|
Niko777
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
(mkbible.net)
1Драги мои, … 2Потсетувајте се на зборовите што ги кажуваа светите пророци и на заповедите на нашиот Господ и Спасител, дадени преку апостолите. 3Прво, треба да знаете дека во последните денови ќе дојдат луѓе што ќе и се подбиваат на вистината, ќе се раководат од своите грешни страсти 4и ќе велат: „Што се случи со ветувањето дека Христос ќе се врати? Нашите предци одамна изумреа, а во светот се си тече онака како што било уште од неговото создавање!“ ... 9Господ не одолжува со исполнувањето на Своето ветување, како што некои мислат. Тој само е трпелив, зашто не сака никој да заврши во пропаст, туку секој да се покае и да се спаси. …11Кога знаете дека сето ова ќе пропадне, како треба да се однесувате? Треба да водите свет живот, посветен на Бог, 12да го чекате и што поскоро да го посакувате доаѓањето на тој Божји ден. Тогаш небесата ќе бидат запалени и уништени, а елементарните состојки од жештина ќе се растопат. 13Но за нас Бог вети ново небо и нова Земја, каде што ќе владее праведност. Ова со нетрпение го очекуваме! 14Очекувајќи го ова, пријатели мои, потрудете се Христос да ве затекне чисти, без пороци и помирени со Бог. 15Ценете ја трпеливоста на нашиот Господ, бидејќи таа дава можност што повеќе луѓе да се спасат. За тоа ви пиша и нашиот сакан брат Павле, воден од мудроста што Бог му ја дал. 16Тој за ова пишува во сите свои писма. Во тие писма има и работи што се тешки за разбирање, па некои неуки и неутврдени луѓе ги извртуваат, како што извртуваат и други делови од Светото Писмо. Така самите ќе се уништат. 17Но вие, драги мои, навреме сте предупредени. Чувајте се да не застраните, да не бидете заведени од овие зли луѓе и да ја загубите сигурната позиција на која се наоѓате. 18Трудете се да придобиете се поголема благонаклоност од нашиот Господ и Спасител Исус Христос и се подобро да Го запознавате. (2 Петар 3 ) Поздрав, Изменето од Niko777 - 25.Ноември.2011 во 10:11 |
|
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
9 Јас се молам за нив; не се молам за светот, туку за оние, кои Ми ги даде, зашто се Твои,
16 Тие не се од светот, како што ни Јас не Сум од светот. 17 Освети ги во Својата вистина, Твоето Слово е вистината. 22 И славата што Ми ја даде, им ја дадов ним, за да бидат едно, како што Сме Ние едно; 23 Јас во нив, а Ти во Мене, за да бидат совршени во едно. ЕВАНГЕЛИЕ СПОРЕД ЈОВАН, Глава 17 |
|
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|
Niko777
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Исус рече...
20 Но не се молам само за нив, туку и за оние, кои преку нивните зборови - ќе веруваат во Мене, (ЈОВАН Глава 17) 17 Зашто Бог не Го испрати Својот Син во светот за да му суди на светот, туку светот да се спаси преку Него. 18 Кој верува во Него, нему не му се суди; а кој не верува веќе е осуден, зашто не поверувал во името на Единородниот Божји Син. (ЈОВАН Глава 3) Исус рече... 15 ”Пазете се од лажните пророци, кои ви доаѓаат во овча облека, а внатре се грабливи волци. 16 Ќе ги препознаете по нивните плодови. ... 19 Секое дрво, ако не раѓа добри плодови, се сече и се фрла во оган. 20 И така: ќе ги препознаете по нивните плодови.” 21 ”Не секој, што Ми вели: ‘Господи, Господи!’ ќе влезе во царството небесно, а оној, кој ја врши волјата на Мојот Татко, Кој е во небесата. 22 Мнозина ќе Ми речат во оној ден: ‘Господи, Господи, не пророкувавме ли во Твое име; не изгонувавме ли бесови во Твое име; и не правевме ли многу чуда во Твое име?’ 23 И тогаш Јас ќе им изјавам: ‘Никогаш Јас не сум ве познавал; одете си од Мене вие, кои правите беззаконие!’ (МАТЕЈ Глава 7) |
|
Messenger
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Исус рече...
20 Но не се молам само за нив, туку и за оние, кои преку нивните зборови - ќе веруваат во Мене, ЈОВАН Глава 17 9 Jас се молам за нив ; не се молам за светот, туку за оние, кои Ми ги даде, зашто се Твои, 16 Тие не се од светот, како што ни Јас не Сум од светот. 17 Освети ги во Својата вистина, Твоето Слово е вистината. 22 И славата што Ми ја даде, им ја дадов ним, за да бидат едно, како што Сме Ние едно; 23 Јас во нив, а Ти во Мене, за да бидат совршени во едно. ЕВАНГЕЛИЕ СПОРЕД ЈОВАН, Глава 17 [/QUOTE] 10 Тој пак им рече: „>Вам ви е дадено да ги знаете тајните на Божјото Царство; а на другите им се даваат во параболи, така што: гледајќи да не гледаат и слушајќи да не разбираат. ЕВАНГЕЛИЕ СПОРЕД ЛУКА, Глава 8 Hе се молам за светот, туку за оние, кои Ми ги даде Hе се молам за светот Изменето од Messenger - 25.Ноември.2011 во 15:50 |
|
|
|
Niko777
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
12 Исус пак прозбори натаму, велејќи: „Јас Сум Светлината на светот; кој Ме следи, нема да оди во темнина, туку ќе ја има Светлината на Животот.” (ЈОВАН Глава 8)
9 Вистинската Светлина, Која го осветлува секој човек, доаѓаше во светот. 10 Беше во светот, и светот стана преку Него, но светот не Го позна. 11 Дојде при Своите, но Неговите не Го примија. 12 А на сите кои Го примија, им даде власт да станат Божји деца, на оние кои веруваат во Неговото име: 13 кои не се родија ниту од крв, ниту од телесна похот, ни од волја на маж, туку од Бога. 14 И Словото стана тело и се настани меѓу нас и ја видовме Неговата слава, славата што ја има како Единороден од Таткото - полн со благодат и вистина. (ЈОВАН Глава 1) Pozdrav, Изменето од Niko777 - 25.Ноември.2011 во 15:43 |
|
Messenger
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
10 Тој пак им рече: „Вам ви е дадено да ги знаете тајните на Божјото Царство; а на другите им се даваат во параболи, така што: гледајќи да не гледаат и слушајќи да не разбираат.
ЕВАНГЕЛИЕ СПОРЕД ЛУКА, Глава 8 |
|
|
|
Blagoj_s
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
12 Одржувај го саботниот ден за да го осветуваш, како што ти заповеда Господ, твојот Бог. 13 Шест дни работи и извршувај ги сите свои работи. 14 А седмиот ден е сабота на Господа, твојот Бог; не врши во него никаква работа, ни ти, ни твојот син, ни твојата ќерка, ни твојот слуга, ни твојата слугинка, ни твојот вол, ни твоето осле, ниту некое твое добиче, ниту придојденикот, кој е во твоите градови; така да може да се одмори и твојот слуга, и твојата слугинка како и ти. ==Второзаконие 5:12-14 ; Библија== |
|
www.myspace.com/sblagoj
|
|
Niko777
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
А Исус пак во одговор им рече:…
40 Но вие не сакате да дојдете при Мене, за да имате живот. 41 Слава не примам од луѓе, 42 но знам дека вие немате во себеси Божјата љубов. 43 Јас дојдов во името на Мојот Татко, и не Ме примате. Ако дојде друг во свое име, него ќе го примите. 44 Како можете да верувате, кога примате слава еден од друг, а не ја барате славата, што доаѓа од Единиот Бог? (ЈОВАН Глава 5) 42 Сепак, мнозина од првенците поверуваа во Него, но заради фарисеите не исповедуваа јавно, за да не бидат исфрлени од синагогата; 43 зашто повеќе ја сакаа човечката слава, отколку Божјата слава. ( ЈОВАН Глава 12 ) Исус им зборуваше:… 25 Зашто, каква полза има човекот ако го добие целиот свет, а самиот себе се изгуби или се упропасти? 26 Зашто, кој се срами од Мене и од Моите зборови, и Човечкиот Син ќе се срами од него, кога ќе дојде во Својата слава, и во славата на Таткото и на светите ангели. ( ЛУКА Глава 9 ) (mkbible.net)mkbible.net Изменето од Niko777 - 27.Ноември.2011 во 12:21 |
|
Niko777
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
(Biblegateway.com / Macedonian New Testament MNT)
Радоста на Исус (Лука 10) 21Во тој миг Исус се исполни со радост, преку Светиот Дух[h], и рече: „Ти благодарам, небесен Татко, Господару на небото и на Земјата, што сето ова им го откри на скромните, а го скри од оние што мудруваат и се потпираат на својот разум. Да, Татко, така сакаше Ти. 22Мојот небесен Татко Ме има овластено Мене за сe. Никој не знае Кој е Синот, освен Таткото; и никој не знае Кој е Таткото, освен Синот и оние на кои Синот ќе реши да им открие.“ (Лука 10 ) (Матеј 11) 25Во тој момент Исус рече: „Те славам, Татко, Господару на небото и на Земјата, што им го откриваш на скромните она што си го скрил од оние кои се сметаат себе за мудри и учени. 26Да, Татко, зашто така сакаше Ти.“ 26Да, Татко, зашто така сакаше Ти.“ 27„Мојот Татко Ме има овластено Мене за се. Никој друг не Го познава Синот, освен Таткото, и никој друг не Го познава Таткото, освен Синот и оние на кои Синот сака да им Го објави.“ Исус рече 28„Дојдете кај Мене сите вие кои сте изморени и натоварени со тешки бремиња, Јас ќе ве одморам! 29Земете го Мојот јарем на себе и дозволете Ми да ве научам, бидејќи Јас сум со нежен и кроток дух, и тогаш вашите души ќе се успокојат. 30Јаремот Мој е лесен, како што е лесен и товарот што ви го давам.“ (Матеј 11:25-30) |
|
Внеси реплика | страница <1 3637383940 98> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |